Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2005 (VI.30..) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról

Hatályos: 2005. 07. 01

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2005 (VI.30..) önkormányzati rendelete

Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2005. (VI. 30.) rendelete a talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény (a továbbiakban: Törvény) 21. §.-ának, (2), illetve 26. §.-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a környezet és természet védelme, terhelésének mérséklése, a környezet és természet megóvását szolgáló tevékenységre való ösztönzés, valamint a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásainak biztosítása érdekében a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az egyes környezet védelmét célzó jogszabályokkal összhangban elősegítse a környezetbe történő szennyezőanyag kibocsátás csökkentését, valamint ösztönözze a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára való rákötést.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Szedres község közigazgatási területén belül a közcsatornával ellátott ingatlanokra, illetve azok tulajdonosaira, használóira terjed ki.

3. Talajterhelési díjfizetési kötelezettség megszűnése

3. § A kibocsátó talajterhelési díjfizetési (továbbiakban: díj) kötelezettsége a közcsatornára történő rákötés esetén megszűnik. A díjfizetési kötelezettség megszűnését a kibocsátó köteles a Hivatalnál bejelenteni, és a csatornadíj fizetési kötelezettségét tartalmazó közüzemi számlát bemutatni.

4. A talajterhelési díj alapja, a díj megfizetésének eljárási szabályai

4. § A díj alapjának – mérési lehetőség hiányában – átalány formájában történő meghatározásához az állami tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg az állami tulajdonú közüzemi csatornahasználatért fizetendő díjakról szóló 47/1999. (XII. 28.) KHVM. rendelet 3. számú mellékletében rögzített átalánymennyiségeket kell alkalmazni.

5. § (1) A díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) látja el.

(2) A díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania – az 1. melléklet szerinti nyomtatványon – és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31-éig az önkormányzat által vezetett 71800037-11105123 Talajterhelési díj bevételi számla javára.

5. Adatszolgáltatás, ellenőrzés

6. § (1) A díjbevallások ellenőrzéséhez a helyi vízgazdálkodási közüzemi szolgáltató – minden év február 28-ig – (a továbbiakban: szolgáltató) az alábbi adatokat köteles szolgáltatni:

  • a) csak ivóvízfogyasztásban érintett ingatlanok azonosító adatait;
  • b) az ingatlanra számlázott ivóvíz éves mennyiségét külön feltüntetve a locsolási kedvezmény számításához szükséges adatokat;
  • c) a közcsatornára történő rákötések fogyasztói bejelentésének időpontját;
  • d) a csatornadíj számlázásának kezdő időpontját, az ezen időpontot megelőző töredék év ivóvíz felhasználás adatai.

(2) A Hivatal jogosult a kibocsátási adatokat folyamatosan ellenőrizni.

(3) Amennyiben a Hivatal a kibocsátási adatok ellenőrzése során a szolgáltatói adatszolgáltatás és a kibocsátói bevallás adataiban eltérést tapasztal, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) alapján egyszerűsített ellenőrzési eljárást folytat le.

6. Záró rendelkezések

7. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Törvény és az Art rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § (1) Ez a rendelet 2005. július 1. napján lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg a talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról szóló 13/2004.(VI. 30.) ör. rendelet hatályát veszti.

(3) [1] E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

[1] Beiktatta: 23/2009. (X. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2009. 11. 01. napjától

1. melléklet

Bevallás a ...... évi talajterhelési díj megállapításához

1. melléklet.pdf