Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1991. (X. 24.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról és a közterületek használatáról a fásított és parkosított zöldterületek védelméről.

Hatályos: 1999. 04. 16- 2023. 09. 30

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1991. (X. 24.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról és a közterületek használatáról a fásított és parkosított zöldterületek védelméről.1

1999.04.16.

Ikervár Község Önkormányzati Képviselő-testülete a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységéről szóló 1/1986. (II.20.) ÉVM-KPM. számú együttes rendelete, a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásáról szóló 22/1976.(XI.18.) ÉVM-KPM. számú együttes rendelet, továbbá a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és a települési folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló 4/1984. (II.1.) ÉVM. számú rendelet alapján – a helyi körülményekből adódó sajátos feladatok szabályozása érdekben a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1. §

.

1) Rendelet célja: a község közterületei tisztántartásának a háztartási szemét gyűjtésének és elhelyezésének a közterületek használatának a fásított és parkosított zöldterületek védelmének egységes szabályozása.
2) E rendelet rendelkezései minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kötelezőek, akik (amelyek) állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak (működnek, tevékenykednek).

2. §

.

Fogalommeghatározás

1) A háztartási hulladékon (szeméten) egyéb szilárd hulladékon (szeméten) tisztántartáson a R.4. §.-ában foglaltakat kell érteni.
2) A tulajdonos fogalmán a R. 4. és 5 §.-ában meghatározottak az irányadók.
3) Közterület: a község belterületén lévő közút, tér, járda, park.
4) Zöldterület: erdő, utcai fásítás, park, parkosított terület.
II. Fejezet

A közterület tisztántartása és a háztartási szemét gyűjtése és elhelyezése.

3. §

.

1) A köztisztaság fenntartása, a természet és környezetvédelem elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért annak előmozdításában mindenki köteles közreműködni.
2) Háztartási vagy egyéb szemetet tárolni, illetve lerakni csak Ikervár Község Önkormányzati Képviselő-testülete által kijelölt területen szabad.
3) Az önkormányzat feladata a jogszabályban előírt követelményeknek megfelelő szeméttelep, illetve szemét-lerakóhely megszűntetése, továbbá annak megállapítása, hogy a kijelölt szeméttelepen milyen szemétfajta rakható le és tárolható.
4) Az önkormányzat köteles a szemét-lerakóhely rendeltetésszerű használatát biztosítani és gondoskodni a kezeléssel kapcsolatos jogszabályi előírások betartásáról. A szeméttelep működési rendjét – figyelemmel a lakossági igényekre és a munkaidőalap védelmével kapcsolatos szabályokra – az önkormányzat által megadott szempontok alapján a szeméttelep kezelője határozza meg.
5) Az újonnan létesítendő vagy bővítendő szemét-lerakóhelyek kialakításához az igénybevevő gazdálkodó szervezet fejlesztési hozzájárulást köteles fizetni. A hozzájárulás mértékét az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni. A lakossági részarányoknak megfelelő – fejlesztési pénzeszközöket az önkormányzati költségvetésből kel fedezni.
6) A szeméttelepen elhelyezett szemétből anyagot kiválogatni és elvinni tilos.

A háztartási és egyéb szemét kezelése.

4. §

.

1) A keletkezett háztartási szemetet a tulajdonos köteles az önkormányzat által kijelölt – Ikervár Községben a 399 hrsz-ú (un. egyházi rét.) – szemét-lerakóhelyre szállítani.
2) Nagyobb mennyiségű salak, továbbá épületbontásból származó az építésnél keletkező anyag (cserép, tégla, kőtörmelék, kitermelt föld) elhelyezésének helyét - az önkormányzat külön bejelentés alapján esetenként jelöli ki.
3) Az egyéb – nem háztartási – szemét összegyűjtéséről, tárolásáról és saját költségen – a kijelölt szemét-lerakóhelyre történt szállításáról a tulajdonos köteles gondoskodni. A szemetet – elszállításig- olyan helyen kell tárolni, ahol a környezetet nem szennyezi és a forgalmat nem akadályozza.
4) Az önkormányzat Közintézmény fenntartó Szervezete évente egy alkalommal a község területén lomtalanítási akciót szervez és végez. A gyűjtés helyéről és időpontjáról a lakosságot 15 nappal korábban – a helyileg szokásos módon – tájékoztatni kell.

A közterület tisztántartása

5. §

.

1) A közterületek állandó tisztántartásáról, lomtalanításról az önkormányzat köteles gondoskodni.
2) A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda szakasz továbbá a járda melletti zöldterület és árok gondozásáról és a naponkénti takarításáról, a járműfelhajtók átereszeinek jó karban és tisztántartásáról. Kivétel ez alól – a zöldterület gondozása vonatkozásában – a Kossuth utca páratlan oldalán 1-43.-ig. A Batthyány utca páratlan oldalán 49-97.-ig és az Ady utca 10-24.-ig és 1-11.-ig lévő lakóházak előtti zöldterületek, ezek gondozásáról a KFSZ gondoskodik.
3) A belterületen lévő önkormányzati közutak középvonaláig terjedő részének tisztántartásáról a közutak belterületi szakaszai mentén lévő ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni.
4) A kirakatok, reklámtáblák, hirdető berendezések folyamatos tisztántartása karbantartása és javítása a mindenkori tulajdonos feladata.
5) Ha a tulajdonos nem gondoskodik az 5. §. (2), (3). És (4) bekezdésében meghatározott munkák elvégzéséről – eredménytelen felszólítás után – az önkormányzat a mulasztó költségére végezteti el.
6) A községben lévő közterületen – a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a keletkezett hulladék (szemét) eltakarításáról, összegyűjtéséről és elszállításáról az önkormányzat Közintézmény fenntartó Szervezete gondoskodik.
7) A gazdálkodó szervezetek tevékenysége következtében a közterületen keletkezett szennyeződés megszűntetése, illetve a takarítás az azt okozó gazdálkodó szervezet feladata.
8) Szórakozóhelyek, kereskedelmi egységek, üzlethelyiségek és más nem lakás céljára szolgáló helyiségek előtti járda szakasz tisztántartása, az üzemeltető (használó) feladata.
9) Közérdekből, tűzvédelmi, környezetvédelmi, közegészségügyi előírások betartása érdekében az önkormányzat az ingatlan tulajdonosát telkének rendbetételére, illetve az ott összegyűlt szemét elszállítására kötelezheti.

Közterületek szennyezésének tilalma

6. §

.

1) Közterületen szemetet, hulladékot, lerakni, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni és eldobni tilos.
2) Az utcai árusok a részükre kijelölt helyet, valamint annak közvetlen környékét kötelesek állandóan tisztán tartani, az árusítás során keletkezett hulladékot összegyűjteni, elszállításáról saját költségén gondoskodni
3) A közforgalom céljára szolgáló területek, parkok, játszóterek berendezéseit, környezetét ás az ott elhelyezett táblákat megrongálni tilos.
4) Hirdetményeket, plakátokat csak az önkormányzat által engedélyezett és megjelölt hirdetőtáblára lehet kifüggeszteni.
5) Ha bármilyen szállítmány fel-vagy lerakásnál szállításnál a közterület beszennyeződik a szennyeződést előidéző haladéktalanul köteles azt megszűntetni.
6) Közintézmények közösségi létesítmények területén és közhasználatú helyiségeiben, járdán, úttesten parkban és egyéb közterületen vizelni az emberi vagy állati ürülékkel beszennyezni tilos.
7) Szórakozóhelyek vendéglátó-ipari egységek üzlethelyiségek és más árusító helyek előtti járdaszakaszt a nyilvántartás ideje alatt az üzemeltető (használó) köteles tisztántartani. A helyiségek felmosásából eredő szennyvizet, szemetet közterületre kiönteni vagy kiszórni tilos.

III. fejezet.

A közterületek használata közterület-használati engedély.

7. §

.

1) A községben lévő közterületet használni csak az önkormányzat által jelen rendelet 1 számú mellékletében meghatározott közterület használati díj megfizetése esetén szabad.
2) Közterület használó munkavégzés illetve tevékenysége folytatása során köteles a közterület megóvását (eredeti állapotban tartását) biztosítani. Az okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik.
3) A közterület használat csak meghatározott időtartamra, legfeljebb 1 évre engedélyezhető.
4) A közterület-használat a 22/1970.(XI.18.) ÉVM-KPM. Együttes rendeletben meghatározottak szerint, de különösen az alábbi célokra engedélyezhető:
- járműmegőrző létrehozása,
- üzemképtelen járművek tárolása, legfeljebb 10 napig,
- közút, járda burkolatának felbontása,
- ládás dísznövények kihelyezése,
- építési munkával kapcsolatos állvány elhelyezése,
- építőanyag és törmelék tárolása,
- mutatványos tevékenység.
5) A műemlékileg védett területen engedély csak rendkívül indokolt esetben, ideiglenesen adható.
6) Szeszesital forgalmazása céljából közterület-használati engedély nem adható kivétel. vásár,búcsú, önkormányzati rendezvény.
7) Üzemképes járművet közterületen tárolni tilos. Az üzemképes járművet magánterületen, illetve az önkormányzat által kijelölt területen lehet tárolni.
8) Üzemképtelen: a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan járművet főútvonalon, járdán. Erdőben, zöldterületen egyáltalán nem, más közterületen – legfeljebb 10 napig- engedéllyel lehet tárolni.
9) Az engedélyezett időn túl a tulajdonos az üzemképtelen járművet a közterületről saját költségén köteles elszállítani.
10) Ha a tulajdonos elszállítási kötelezettségének nem tesz eleget a jármű elszállításáról a tulajdonos költségére, a rendőrhatóság intézkedik.

8. §

.

A közterület használati díj.

1) A közterület-használatért az 1 számú mellékletben megállapított díjat kell fizetni.
2) A közterület-használati díj megállapításának alapja az elfoglalt terület nagysága (m²)
3) Az engedélyes a közterület-használati díjat minden esetben az engedély kiadáskor köteles megfizetni.
4) A díjfizetés alól részében vagy egészben felmentés adható:
a.) Jövedelmi, szociális helyzet alapján,
b.) Kiemelten fontos lakossági ellátási szolgáltatási érdekből,
c.) Ha elháríthatatlan külső ok miatt az engedélyes a területet nem használhatja.

IV. fejezet.

A fásított és parkosított zöldterületek védelme

9. §

.

1) A zöldterületek kezeléséről gondozásáról az ott lévő fák, cserjék és egyéb növényzet valamint a zöldterülethez tartozó felszerelési tárgyak (padok, torna és játszóterek) állagának megóvásáról és azok felújításáról az önkormányzat Közintézmény fenntartó Szervezet köteles gondoskodni.
2) A zöldterületeket a lakosság díjmentesen, általában időbeli korlátozás nélkül veheti igénybe.
3) A köz-területen tilos olyan magatartás tanúsítani, amely mások nyugalmát pihenését zavarja
4) Zöldterületen közlekedni – csak a közforgalomra kijelölt utakon a közlekedési szabályok betartásával szabad.
5) Zöldterületen állatokat áthajtani, vagy legeltetni tilos. Zöldterületre kutyát bevinni csak pórázon, szájkosárral ellátva szabad. A játszóterekre kutyát bevinni tilos.
6) Zöldterületen a növényzet a zöldterület felszerelési tárgyainak mindennemű szándékos rongálása és eltulajdonítása tilos. E tilalom megszegés szabálysértésnek minősül és kártérítési kötelezettséggel jár.
7) A közterületen álló fa törzsét hirdetés céljára használni tilos.
8) A zöldterületen a növényzetben kárt okozó unkákat csak közérdekű célból (létesítmények elhelyezése, felújítása, karbantartása, stb.) lehet végezni. A munkákhoz szükséges hatósági engedélyt sz önkormányzat jegyzője adja ki, az előzetes, a megtérítendő kár feltüntetését is magába foglaló szakvélemények beszerzése után.
9) A zöldterületek felügyeletét a Közintézmény fenntartó Szervezet vezetője látja el.

V. fejezet.

Egyéb rendelkezések

10. §

.

E rendelet 10. § 1) és 2.) bekezdése hatályát veszti.

1. melléklet

A köztisztaságról és a közterületek használatáról, a fásított és parkosított zöldterületek védelméről szóló rendelethez.
A közterület használat jogcíme: Közterület-használati díj:
a.) A közterületre 10 cm-en túl benyúló 40,-Ft/m²/hó
homlokzat kirakatszekrény
b.) Árusító és egyéb fülke (pavilon) 200,-Ft/m²/hó
c.) Önálló hirdető berendezés 300,-Ft/m²/hó
d.) Építési munkával kapcsolatos állvány,
Építő anyag, egyéb anyag 50,-Ft/m²/hó
e.) Idény jellegű árusítás (virág, zöldség) 200,-Ft/m²/hó
Alkalmi árusítás 200,-Ft/m²/nap
Mozgóárusítás (büfés-kocsi) 250,-Ft/m²/nap
f.) Borítékos sorsjegy árusítás 100,-Ft/m²/nap
g.) Alkalmi vásár 200,-Ft/m²/nap
Mutatványos tevékenység 150,-Ft/m²/nap
Cirkusz 50,-Ft/m²/nap
Sport és kulturális rendezvény -
h.) Egyéb esetben a díj mértékét a fentiek figyelembe vételével – esetenként kell megállapítani.
1

Az önkormányzati rendeletet az Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 1. napjával.