Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1991. (III. 18.) önkormányzati rendelete

a lakásvásárlás, -építés és építési munkák helyi támogatása, az első lakáshozjutók külön támogatása

Hatályos: 1991. 03. 18- 2011. 01. 31

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1991. (III. 18.) önkormányzati rendelete

a lakásvásárlás, -építés és építési munkák helyi támogatása, az első lakáshozjutók külön támogatása

1991.03.18.

1. § (1) Egyösszegű támogatás adható a saját anyagi eszközök, a munkáltatói támogatás, az állami kölcsön kiegészítéseként a jövedelmi, vagyoni helyzet alapján arra rászoruló elsősorban gyermekes, vagy gyermek(ek) születését vállaló családoknak, ha azok a nagyközségben állandó lakosok és a /23./ bekezdésben említettek a nagyközség közigazgatási területén valósulnak meg.

(2) A helyi támogatást - egy ízben a jogos lakásigény mértékének felső határát meg nem haladó szobaszámú lakáshoz adható:

a) személyi tulajdonú lakás építéséhez, bővítéséhez, felújításához, komfortosságot növelő korszerűsítéshez, vásárláshoz,

b) önerőből megvalósuló emeletráépítéshez, tetőtér-beépítéshez, és egyéb formában történő lakáslétesítéshez, korszerűsítéshez,

c) egyéb építési munkákhoz.

(3) Támogatás az arra rászoruló saját megtakarítással rendelkező kérelmezőnek adható:

a) ahol az egy főre jutó átlagos havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét nem haladja meg,

b) azoknál a családoknál, ahol az egy főre jutó átlagos havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj összegét nem éri el vizsgálni kell a hitelképességet.

(4) A kérelmek elbírálásakor előnyben kell részesíteni:

- a három- vagy többgyermekes családokat,
- a gyermeküket egyedül nevelő szülőket,
- azokat, akik önkormányzati bérlakásukat a lakásügyi hatóság rendelkezésére bocsátják és lakásproblémájukat öröklakás, családi ház vásárlásával, építésével oldják meg,
- fiatal házasokat, ha gyermek(ek) születését vállalják.
(5) Nem adható támogatás annak a családnak:
a) aki jövedelme, tevékenysége, életvitele folytán lakásgondját helyi támogatás nélkül is képes megoldani, vagy fizetési kötelezettségének eleget tenni,
b) aki a lakását részben vagy egészben albérlet, ágybérlet vagy más módon hasznosítja,
c) aki előző, tulajdonában álló legalább komfortos, lakásigény mértkének felső határát meghaladó szobaszámú lakását 5 éven belül elidegenítette, kivéve: ha ezt a házassági vagyonközösség megszüntetése érdekében, illetőleg hatósági vagy bírósági határozat alapján történt,
d) aki a támogatásra irányuló kérelmében olyan valótlan adatokat közöl, amely számára jogosulatlan előnyt jelentene,
e) annak a kérelmezőnek, aki a támogatást felvett kölcsön visszafizetésére kívánja felhasználni,
f) aki vagy együttélő munkaképes családtajga - saját hibájából - nem folytat rendszeres kereső tevékenységet.
(6) A támogatás összegét egyéni elbírálás alapján a rászorultságtól, a meglévő és vállalt gyermekek számától, a család vagyonának átlagjövedelmének az igénybe vehető kedvezményes kamatozású munkáltatói támogatás összegének figyelembevételével kerül megállapításra. A kérelmező készpénz-megtakarítása általában érje el az eladási ár (építési költség) 10-15 %-át.

2. § (1) A helyi kölcsön kamatmentes kölcsön.

(2) A kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A kölcsön visszafizetésének ideje: 10 év.

(3) A kölcsön visszafizetésére a képviselő-testület halasztást nem ad. Ha az OTP hitele, a munkáltatói támogatás és a helyi támogatás 10 éves fizetéssel számított havi törlesztő részleteinek együttes összege eléri vagy meghaladja a család havi összjövedelmének 50 %-át - egyedi elbírálás alapján - a képviselő-testületet egy-két évig terjedő csökkentett összegű havi törlesztőrészletet állapíthat meg.

(4) A törlesztőrészlet fizetése minden hónap 10. napjáig esedékes. Első alkalommal a támogatás utalását követő hónap.

(5) A visszatérített kölcsönt helyi támogatási célra kell felhasználni.

(6) A még vissza nem fizetett kölcsönt egyösszegben az érvényen lévő építési kölcsön OTP kamatával azonnal vissza kell fizetni, ha:

a) az ingatlant a tulajdonos elcseréli vagy elidegeníti,

b) a vállalt gyermek(ek) a 3/6/ éven belül nem született(ek) meg. Amennyiben a születés elmaradásának egészségügyi vagy egyéb, önhibáján kívüli oka van - a képviselő-testület egyedi elbírálás alapján dönt a kamat összegéről,

c) a kölcsönösszeget részben vagy egészben az önkormányzati határozatban foglalt céltól eltérően használják fel.

(7) A polgármesteri hivatal a tartozás és azok kamatainak visszafizetését bírósági úton érvényesítheti.

(8) A népjóléti bizottság a helyi támogatás felhasználását a helyszínen ellenőrzi - műszaki szempontból a polgármesteri hivatal műszaki és vállalkozási osztály bevonásával -:

a) - korszerűsítés, bővítés, felújítás-építés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés esetén az odaítéléstől számított egy év múlva,

b) lakás vásárlása esetén - tulajdoni lap alapján - az odaítéléstől számított fél év múlva.

3. § (1) Azt a fiatal házaspárt, akinek külön-külön vagy együttesen komfort nélküli vagy szükséglakást, illetőleg átmeneti elhelyezésként meghatározott időszakra kapott bérlakást - kivéve lakástulajdona vagy résztulajdona, a határozott időre szólót kivéve bérleti vagy bérlőtársi jogviszonya, illetőleg állandó használati joga soha nem volt az 1. § (2) bekezdésében említett lakásépítésre-vásárlásra vissza nem térítendő támogatás adható.

(2) Vissza nem térítendő támogatás nyújtható: új lakás építésére (vásárlására) vehető igénybe közvetlenül, vagy használt lakáseladója útján közvetetten.

(3) A vissza nem térítendő támogatásban a nagyközségben állandó lakhellyel rendelkező fiatal házaspárok részesülhetnek, akik a nagyközség közigazgatási területén a (2) bekezdésben foglaltakra kívánják igénybe venni.

(4) Fiatal házaspárnak minősül az a család, ahol a házastársak, vagy az egyik házastárs a 35. életévét nem töltötte (töltötték) be.

(5) A vissza nem térítendő támogatás összege: 150.000,- Ft.

(6) Amennyiben a támogatott, vagy igénybevevő a támogatást nem a támogatás céljának megfelelően használja fel, úgy azt vissza kell fizetnie a mindenkori OTP építési hitel bankkamattal.

4. §

A kamatmentes kölcsön és külön támogatás elbírálásának rendje

(1) A kérelmeket a polgármesteri hivatal (továbbiakban: hivatal) közigazgatási osztályhoz kell benyújtani, mellékelni kell:
a) az érvényben lévő illetékjogszabályban meghatározott illetékbélyeget,
b) az igénylő és házastársa (élettársa) és a velük együtt költöző családtagok vagyoni és jövedelmi (kérelem beadását megelőző 12 teljes hónapra számított) viszonyaira vonatkozó egy hónapnál nem régebbi igazolást,
c) igénylő és házastársa (élettársa) munkáltatójának nyilatkozatát (ideértve a nemleges nyilatkozatot is) az általa biztosított kölcsön összegéről, törlesztés idejéről,
d) élettársak esetén nyilatkozatot az együttélésről,
e) nappali tagozatos iskolán tanuló 14. életéven felüli gyermek iskolalátogatási igazolását,
f) építés esetén építési engedélyt,
g) más személy tulajdonában álló lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződést, illetve más hiteles okmányt, amelyből a vásárlás jogcíme, a lakás nagysága megállapítható,
h) 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapot,
i) nyilatkozatot a készpénz-megtakarításról, vagyoni helyzetéről,
j) kölcsönszerződést.
(2) Vissza nem térítendő fiatal házasok támogatás esetén az illetékmentes kérelemhez mellékelni kell:
- nyilatkozat a tulajdonjogra vonatkozóan, egyéb vagyoni helyzetéről,
- adásvételi szerződést,
- építés esetén építési engedélyt,
- 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapot.
(3) A kérelmek ügyében a - népjóléti bizottság részletes helyszíni vizsgálat után kialakított javaslata alapján - a képviselőtestület dönt.
(4) A képviselő-testület döntéséről a hivatal közigazgatási osztálya 15 napon belül értesíti a támogatásban részesített családokat és 15 napon belül velük szerződést köt a kölcsön feltételeiről és ezek elmaradásának következményeiről.
(5) A szerződés egy példányával a hivatal közigazgatási osztálya értesíti a helyi adó- és pénzügyi osztályt.
(6) A hivatal adó- és pénzügyi osztálya:
a) a kölcsönt és a támogatást 8 napon belül az illetékes pénzintézeten keresztül utalja,
b) intézkedik a telekkönyvi teherként történő bejegyzésről,
c) nyilvántartja a kölcsönt és törlesztését,
d) a kölcsön esetében intézkedik a hátralékos vagy egyébként esedékessé váló összeg beszedése iránt - bírósági végrehajtást kezdeményez -.

5. § (1) Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Szabályait a hatálybalépést megelőző időszakban érkezett, de még el nem bírált kérelmek elbírálása esetén is alkalmazni kell.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 5/1989. számú tanácsrendelet hatályát veszti.