Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 30/1992 (XI.26.) önkormányzati rendelete

egyes helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánításáról

Hatályos: 1992. 11. 26

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 30/1992 (XI.26.) önkormányzati rendelete egyes helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánításáról

1992.11.26.

1. § Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlése az 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bek. a., b., pontja, valamint a természetvédelemről szóló 1982. évi IV. sz. törvény és végrehajtására kiadott 8/1982. (III.15.) MT sz. rendelete alapján Székesfehérvár területén található alábbi természetvédelmi értékeket védetté nyílvánítja:

1. Szent István téri öreg platán.

2. Várkörút 6.sz. ház udvarán található császárfa.

3. Gyümölcs utca - Horváth István u. - Martinovics utcában lévő 199 db-ból álló juharlevelű platánsor.

4. Kossuth utcai szílfa.

5. Lövölde utcai laktanyaudvar kocsányos tölgyei (5 db), valamint az itt található egy db nagykőris.

6. Jókai u. 1. sz. ház udvarán álló vadgesztenye.

7. Milleneumi Emlékműhöz vezető tujasor.

8. Csalapusztai tájképi kert.

9. István király Múzeum udvarán lévő gesztenyefa.

10. Watthay F. szobra előtt álló tiszafa.

11. Palotai u. 52. udvarán lévő 2 db tiszafa

12. Mátyás király körúti platánsor.

2. § A védetté nyilvánítás célja a felsorolt természeti értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, az eddig bekövetkezett károsodás csökkentése, megszüntetése, a hiányzó egyedek (fasorok esetén) pótlása, a jelen és jövő nemzedék számára történő megőrzése és tervszerű fenntartása.

3. § A védelem alá vont természeti értékekkel kapcsolatos elsőfokú természetvédelmi jogkört a jegyző útján a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály gyakorolja.

4. § A védelem alá vont értékek megóvásával, fenntartásával, helyreállításával és a természetvédelmi kezelése ellátásával a közgyűlés a jegyző útján a Városgondnokságot bízza meg, amely tevékenységét a szakvéleményben megadottak alapján köteles végezni.

4. § Tilos minden olyan tevékenység, amely a védelem alá vont természeti értékek állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja vagy veszélyezteti.

5. § A védelem alá vont természeti értékek megóvását szolgáló jogszabályok betartása minden jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet és minden állampolgár kötelessége. A védettségre vonatkozó előírások megszegése a magasabb szintű természetvédelmi jogszabályokban meghatározott természetvédelmi bírság büntetőjogi illetve szabálysértési eljárás lefolytatását vonja maga után.

1. melléklet a 30/1992. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez

Helyi jelentőségű védett természeti értékek

2. melléklet a 30/1992. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez

Helyi jelentőségű védett természeti értékek