Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1992. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 1997. 04. 23- 2015. 04. 26

(Egységes szerkezetben a módosításról szóló 13/1997.(IV.23.), a 22/1992.(XII.19.) és a 16/1992.(IX.4.) ör-rel)


Mohács Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 50.§-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1.§ (1) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés a város lakosságának alkotmányos joga, amely közvetlen részvételt biztosít a helyi önkormányzásban.

(2) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés indítványozása érdekében minden helyi lakos jogosult - közterületen is - aláírásokat gyűjteni, illetve aláírásgyűjtés céljából szervező munkát végezni.

(3) A helyi népszavazás lebonyolításának alapvető szabályait a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény tartalmazza.

2.§ A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben való részvételre csak az a választójoggal rendelkező személy jogosult, aki a városban lakóhellyel rendelkezik.

3.§ (1)  A helyi népszavazás tárgya csak a képviselő-testület hatáskörébe tartozó kérdés lehet.

(2) A döntéshozatal céljából elrendelt helyi népszavazás eredménye a képviselő-testületre kötelező.


II. fejezet

A helyi népszavazás

4.§ (1) [1]Népszavazást kezdeményezhet a településen, illetve a településrészen lakóhellyel rendelkező választópolgárok 20%-a. A népszavazás elrendeléséről, illetve a kezdeményezés elutasításáról a képviselő-testület minősített többséggel határoz.

(2) Köteles kitűzni a népszavazást a képviselő-testület, ha a városban lakhellyel rendelkező választópolgárok 25%-a azt kezdeményezi.

(3) [2]Mohács Város közigazgatási területén településrésznek minősül Mohács-sziget városrész.

5.§ A helyi népszavazás elrendeléséről szóló képviselő-testületi határozat tartalmazza:

a) kezdeményezésben meghatározott népszavazásra bocsátandó kérdés (kérdések) szövegét,

b) a népszavazás időpontjának meghatározását.


III. fejezet


IV. fejezet

Eljárási szabályok


6.§ A helyi népszavazás lebonyolítására, eredményének megállapítására - e rendeletben szabályozott kiegészítésekkel és eltérésekkel - a helyi önkormányzat képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény rendelkezései az irányadók.

7.§ (1) A választópolgárok kezdeményezésére induló helyi népszavazás, népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívén - az aláírások mellett - fel kell tüntetni a kezdeményező olvasható nevét, lakcímét.

Aláírásgyűjtésre csak a jegyző által hitelesített és sorszámozott lapokat lehet felhasználni.

(2) Valamennyi aláírásgyűjtő ívet a helyi népszavazásra javasolt kérdés (kérdések) illetve népi kezdeményezés tárgyának megfogalmazásával kell kezdeni.

(3) Az aláírásgyűjtő íveket eredeti példányban kell benyújtani.

(4) A helyi népszavazásra feltett kérdést (kérdéseket) úgy kell megfogalmazni, hogy valamennyi állampolgár egyértelműen tudjon válaszolni.

(5) A helyi népszavazás során eldöntendő valamennyi kérdést sorszámozva, egy szavazólapon kell feltüntetni.

8.§ (1) A polgármester a helyi népszavazásra, valamint népi kezdeményezésre irányuló állampolgári kezdeményezést (aláírásgyűjtő íveket) a beérkezéstől számított 8 napon belül átadja a helyi választási bizottságnak, aki gondoskodik a népszavazás-kezdeményezés és a népi kezdeményezés hitelesítéséről.

(2) A hitelesítés az e rendeletben előírt számszerűség ellenőrzését, valamint a kezdeményezést aláíró választópolgárok azonosítását jelenti, kizárólag a választójogosultság és a lakóhely megállapítása céljából.

(3) Abban az esetben, ha a hitelesítés során alapos gyanú merül fel az aláírások eredetiségét illetően, a Választási Bizottság szúrópróbaszerűen a személyazonosságot is ellenőrizheti.

(4) Társadalmi szervezet kezdeményezése esetén vizsgálni kell, hogy a szervezet bírósági nyilvántartásba vétele megtörtént -e.

(5) A hitelesítést 15 napon belül kell lefolytatni.

(6) A hitelesítés lefolytatása során - azonosítási céllal - az állampolgár nem idézhető, azt a népesség-nyilvántartás adataira támaszkodva kell elvégezni.

(7) A hitelesítési eljárás eredményéről a Választási Bizottság  elnöke tájékoztatja a polgármestert és a képviselő-testületet.

(8) [3]A hitelesítés eredménytelensége esetén a helyi népszavazásra irányuló kezdeményezést, valamint a népi kezdeményezést a képviselő-testület elutasítja.

9.§ A helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatot a helyi sajtó, hirdetmény és a kábel TV útján kell közzétenni.

10.§ Nem lehet kitűzni helyi népszavazást az országgyűlési képviselők, illetve a helyi önkormányzati képviselők választásának időpontját megelőző és az azt követő 60 napon belül.

11.§ A helyi népszavazást a városi választási bizottság és a szavazatszámláló bizottságok bonyolítják le.

A szavazást a helyi önkormányzati képviselők választására kialakított szavazókörben kell lebonyolítani.

12.§ (1) A helyi népszavazás eredményéről a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatja a képviselő-testületet.

(2) A képviselő-testület határozatba foglalja a helyi népszavazás eredményét.

(3) A helyi népszavazás eredményéről a lakosságot a helyi sajtó, a kábel TV útján tájékoztatni kell.

13.§ (1) A jegyző a szavazás napja előtt legalább 15 nappal szavazókörönként nyilvántartásba veszi a választójoggal rendelkező állampolgárokat. és erről a választókerület, a szavazókör és a szavazóhelyiség címének feltüntetésével értesítést küld.

(2) A választók nyilvántartását a polgármesteri hivatalban 8 napra közszemlére kell tenni, és erről a lakosságot a helyi sajtó és kábel TV útján tájékoztatni kell.

(3)  A választók nyilvántartásából való kihagyás vagy nyilvántartásba való felvétel miatt - a nyilvántartás közszemlére tételének időtartama alatt - a jegyzőnél emelhető kifogás.

14.§ (1) A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több mint 40 %-a megjelent A helyi népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazóknak több mint fele azonos választ adott.

(2) Több kérdést tartalmazó szavazólapon az érvényesség és eredményesség feltételeit kérdésenként külön-külön kell vizsgálni.

15.§ Érvénytelen a szavazat, ha

a) borítékban nincs szavazólap,

b) a borítékban több szavazólap van,

c) ezt nem a hivatalos szavazólapon adták le,

d) a szavazólapot széttépték vagy áthúzták,

e) a szavazólapon egyetlen választ sem jelöltek, illetve valamennyi választ megjelölték,

f) a leadott szavazólapból nem lehet  kétséget kizáróan megállapítani a választópolgár akaratát.

16.§ A helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló önkormányzati rendelet megsértése, valamint a szavazás eredménye, a szavazatszámláló bizottság munkája ellen bármely választópolgár kifogást nyújthat be a választási bizottságnál. A kifogás benyújtásával egyidejűleg bizonyítási indítványt kell előterjeszteni.

A bizonyítási indítvány nélkül benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A kifogást a sérelmezett tevékenység, illetve döntéstől számított 3 napon belül lehet benyújtani. A Választási Bizottság döntését 3 napon belül hozza meg.

17.§ A helyi népszavazás költsége az önkormányzat költségvetését terheli.


V. fejezet

Záró rendelkezések


19.§ E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.


[1]

Módosította a 13/1997.(IV.23.) ör.

[2]

Beiktatta a 13/1997.(IV.23.) ör.

[3]

Módosította a 22/1992.(XII.19.) ör.