Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 32/1994. (VII.7.) önkormányzati rendelete

önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2024. 05. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 32/1994. (VII.7.) önkormányzati rendelete

önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

2024.05.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1994. évi XVII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXVIII. törvény felhatalmazása alapján az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítésére a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra és nem lakás célját szolgáló helyiségekre.

A lakások elidegenítése

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakás vagy házingatlan elidegenítésére a bérlő és egyéb jogosult (továbbiakban: jogosult) nyilatkozata alapján kerülhet sor.

(2) A jogosult a vételi jog gyakorlására irányuló nyilatkozatot írásban az önkormányzati rendelet hatálybalépésétől számított egy évig nyújthatja be a polgármesteri hivatalhoz.

(3) A lakás tulajdonjogának megszerzésére irányuló nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

a) a vételi jogával élni kivánó jogosult személy családi és utónevét, lakcímét, születésének időpontját;

b) a megvásárolni kívánt lakás pontos címét;

c)

d) Ha nem a bérlő él a vételi jogával, a lakást megvásárolni kívánó jogosultnak a bérlőhöz fűződő rokoni kapcsolatát, és a vevőként megjelölt személy pontos adatait.

e) A bérlő kijelentését, hogy a lakást nem a központi feladatok megoldására szolgáló keretből szerezte, a lakásra nem áll fenn további bérlőkijelölési, illetve bérlőkiválasztási jog. Ilyen jog fennállása esetén csatolni kell a lakással rendelkező szerv írásbeli hozzájárulását az értékesítéshez. A hozzájárulás beszerzésére a jogosult köteles.

3. § (1) A lakások elidegenítési eljárásának irányításáért, szervezéséért és ellenőrzéséért a Polgármesteri Hivatal felelős.

(2) A lakások elidegenítésére vonatkozó szerződést külön megállapodás alapján a Csabai Üzemeltető és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: CSÜSZ) vagy a Békéscsaba Vagyonkezelő RT (továbbiakban: Vagyonkezelő RT) készíti elő.

a) a Tv. előírásai szerint elkészíti a társasház alapító okiratokat;

b) az eladásra kerülő összes lakásingatlanról elkészíti az épületre vonatkozó helyszíni műszaki állapot- felmérést, amelyet ingatlanonként dokumentál;

c) elkészíti a lakásokra vonatkozó helyszíni felmérésen alapuló műszaki állapot felmérést, melyet lakásonként írásban rögzít, a műszaki dokumentációt jogi felelősségvállalással kell elkészíteni;

d) az előzőek szerinti dokumentumok figyelembevételével a szakmai szabályok szerint megállapítja a Tv. 52. §. figyelembevételével a lakás forgalmi értékét, amelyet becslési bizonylaton rögzít;

e) a Tv. és az Ör. előírásai szerint megállapítja a forgalmi értékből a vételárat;

f) az eladásra kerülő lakások vevőinek az önkormányzat nevében írásban ajánlatot tesz, amely tartalmazza a lakás ingatlan-nyilvántartási adatait, a műszaki állapotra vonatkozó tájékoztatást, a lakás forgalmi értékét, a lakás vételárát és a fizetési feltételeket, az árengedmény és vételárkedvezmény mértékét, a szerződési nyilatkozat határidejét, az ajánlati kötöttség idejét. Az ajánlat közlésével egy időben a vevő részére megküldi a Nyilatkozat nyomtatványt azzal, hogy a vételi szándékát írásban igazolja vissza.

g) Többlakásos épület eladása esetén az egyes lakások vételárát a lépcsőházban való kifüggesztés útján nyilvánosságra hozza.

h) Azon vevők esetében, akik a vételárat elfogadták, elkészíti az adásvételi szerződést.

i) Saját hatáskörében dönt az elidegenítéssel kapcsolatos vevői kifogások felől.

j) A vételi jog gyakorlásával kapcsolatos bírósági ügyekben képviseli az önkormányzatot.

(3) A (2) bekezdés szerint elkészített adásvételi szerződéseket a polgármester írja alá. A szerződéseket a jegyző vagy megbízottja ellenjegyzi. Ha vételárat egészben vagy részben kárpótlási jeggyel fizeti ki a vevő, a kárpótlási jegyet közvetlenül a polgármesteri hivatalnak kell átadni.

(4) Az adásvételi szerződések megkötése után a tulajdonváltozás és a terhek ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése felől az önkormányzat megbízásából a CSÜSZ KFT, vagy a Vagyonkezelő RT intézkedik.

(5) Az írásban történő vételi joggyakorlás törvényes határidejének - 1995. november 30. - lejártát követően 1996. július 31-ig köthető meg az ingatlan adásvételi szerződés abban az esetben, ha a vételre jogosult a vételi szándékát 1995. november 30-ig írásban bejelentette és a vételárat visszaigazolta, írásban elfogadta. 1996. július 31-et követően vételi jog alapján adásvételi szerződés nem köthető.

4. § Az eladásra kerülő lakások értékesítési sorrendjét e rendelet 1. számú melléklete állapítja meg.

A vételár mértéke, fizetési feltételek, árengedmény

5. § (1) A lakás vételárát - ha azt a Tv. alapján arra jogosult vásárolja meg - a hasonló adottságú lakások helyi forgalmi értéke alapján, a Tv. 52. §-ában írt körülmények figyelembe vételével kell megállapítani.

(2) A vételi joggal érintett lakás esetén a lakás vételárát a következők szerint kell megállapítani: A beköltözhető forgalmi értéket a lakottság ténye miatt 40 %-kal csökkenteni kell.

(3) Az elővásárlási joggal érintett lakás esetén a lakás vételárát a (2) bekezdésben írt szabályok szerint kell megállapítani.

6. § (1) A vételi joggal érintett lakás esetén a jogosult a szerződés megkötésekor a megállapított vételár 10 %-át egy összegben köteles megfizetni. A fennmaradó hátralékot 25 év alatt havonta egyenlő részletben fizetheti meg.

(2) A vételi joggal érintett lakás esetében a törlesztés idejére évi 8 %-os kamatot kell fizetni.

(3) Amennyiben a vételi jog jogosultja a szerződéskötéskor 10 %-ot meghaladó mértékű egyösszegű fizetést teljesít, illetve a vételár hátralékot a havi törlesztő részletet meghaladóan egészben, vagy részben egy összegben megfizeti, őt az előírtat meghaladó összeg után 20 % vételárengedmény illeti meg.

7. § (1) Amennyiben a vételi joggal érintett lakás esetén a vevő nyugdíjas, kérésére a 10 % egyösszegű befizetést mellőzni lehet.

(2) Vételi joggal érintett lakás esetén a havi törlesztő részletből kérelemre 10 % engedmény adható annak, aki az önkormányzat rendelete szerint lakásfenntartási támogatásra jogosult.

8. § Az elővásárlási joggal érintett lakás esetén

a) a szerződéskötéskor fizetendő és a vételár 10 %-ának megfelelő mértékű egyösszegű befizetéstől eltekinteni nem lehet;

b) a hátralékos összeg törlesztésének ideje 25 évnél hosszabb nem lehet;

c) a havi törlesztő részletből kedvezmény nem adható;

d) a felszámítható kamat éves mértéke 12,5 %.;

e) a kötelezően előírt egyösszegű befizetést illetve törlesztő részletet meghaladó teljesítés esetén vételárkedvezmény nem adható.

9. § (1) A megvásárolt lakásra a vételár hátralék erejéig jelzálogjogot és ennek biztosítására Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata javára elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) Kérelem alapján a közgyűlés szociális feladatokat ellátó bizottsága dönt a megvásárolt lakás tartási, életjáradéki vagy öröklési bejegyzés alapján történő megterhelhetőségéről, vagy az ingatlan elidegeníthetőségéről.

(3) Ha a vevő méltányolható ok nélkül a részletfizetési kötelezettségét hat hónapot meghaladó időn át nem teljesíti, a részletfizetési kedvezményt elveszíti, a fennmaradó vételár hátralék nyomban esedékessé válik, és azt azonnal, késedelmes fizetés esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamattal terhelten kell megfizetnie.

(4) A részletfizetési kötelezettség elmulasztásának méltányossági vizsgálata a közgyűlés szociális feladatokat ellátó bizottságának a feladata.

Az ajánlat tartalma

10. § (1) Az elővásárlásra jogosultakat ajánlattal kell értesíteni a lakás megvásárlásának lehetőségéről. Az ajánlatot a 3. §. (2) bekezdésében írt megbízott teszi meg. Az ajánlatnak tartalmaznia kell a 3. §. (2) bekezdés f) pontjában írt adatokat.

(2) Az ajánlati kötöttség ideje 60 nap.

Vételi és elővásárlási joggal nem érintett lakások eladása

11. § (1) Üres lakást nyilvános árverés alapján lehet értékesíteni. A kikiáltási ár a lakás beköltözhető forgalmi értéke. Az adásvételi szerződést a legmagasabb vételi ajánlatot tevő személlyel kell megkötni. Vételárkedvezmény és részletfizetési kedvezmény nem adható.

(2) Vételi és elővásárlási joggal nem érintett lakások - ideértve a határozott idejű vagy meghatározott feltétel bekövetkezéséig tartó szerződéssel hasznosított lakásokat is - eladása felől a Közgyűlés eseti döntéseket hoz és az eladás feltételeit esetenként határozza meg.

(3) A lakott lakások kívül álló részére történő értékesítésére a (2) bekezdés előírásait kell alkalmazni.

A helyiségek elidegenítése

12. §1 Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került nem lakás célját szolgáló helyiségek eladása esetén a vételár mértéke a hasonló adottságú helyiségek helyi forgalmi értéke. A vételárat egy összegben kell megfizetni. Részletfizetésre vagy fizetési haladékra nincs lehetőség.

Kárpótlási jegyek felhasználása

13. § (1) A lakások megvásárlása során a vevő - a kárpótlásról szóló 1991. évi XXV. törvény 7. §. (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel - az őt, saját jogán megillető kárpótlási jegyet fizető eszközként használhatja fel.

(2) A kárpótlási jegyet névértékben kell elfogadni. Névértéken a tőkésített kamattal növelt értéket kell figyelembe venni.

(3) A jogosultságot a Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal határozatával és a hozzátartozó címletjegyzékkel kell igazolni.

(4) A kárpótlási jegy felhasználása során saját jogú - azaz eredeti - jogosultnak kell tekinteni a jogosult örökösét is.

A rendelet hatálya

14. § (1) Ez a rendelet 1994. év július hó 21. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítésének szabályairól szóló 2/1994. (I.20.) sz. önkormányzati rendelete.

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni minden olyan folyamatban lévő ügyben, amelyben a jogosult az önkormányzattól a rendelet hatálybalépésekor eladási ajánlatot még nem kapott.

(3) Azoknak a jogosultaknak, akik a vételi szándékukat e rendelet hatályba lépése előtt bejelentették, vételi szándékukat megismételni nem kell. Arra irányuló felhívásra azonban közölniük kell a hiányzó és e rendeletben előírt adatokat.

1

A 12. § a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.