Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1994.(VI.14.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2014. 01. 27- 2014. 12. 31

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1994.(VI.14.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2014.01.27.

Röszke Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján a közterület használatáról az alábbi rendelkezést alkotja meg:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott, az Önkormányzat tulajdonában lévő belterületen fekvő területekre - kivéve azon közutakat, amelyek a 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet hatálya kiterjed - továbbá az Önkormányzat illetékességi területén közhasználatra rendelt földrészletekre terjed ki (továbbiakban: közterület).

Közterület használati engedély

2. § Közterület használati engedélyt kell kérni minden olyan igénybevételhez, mely a közterület eredeti rendeltetési céljától eltér, így különösen:

a./ cég, címtábla, szobor emlékmű,1 totó-lottó láda, hirdető-berendezés, vendéglátó-ipari előkert elhelyezésére,
b./ kiállítás, vásár (alkalmi is) mutatványos tevékenység céljára,
c./ üzlettel nem rendelkező kereskedők a 210/2010.(IX.29.)Korm. rendelet 5. sz.2 mellékletében foglaltak árusítására
d) 3 közterület filmforgatási célú használatára.

2/A. §4 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható.

Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
(4) A közterület-használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.
(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
(6) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
(7) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(8) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

3. § Nincs szükség engedélyre kirakatszekrény, hirdető-berendezés, cég-, címtábla elhelyezéséhez, ha az Közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

3/A. § A 2. § c. pontjában foglalt tevékenységek közül virágot, zöldséget és gyümölcsöt közterület használati engedély és díj fizetés nélkül lehet árusítani a 627/2 hrsz-ú területen (Rákóczi Ferenc - József Attila utcai sarok).

A rendelkezés nem mentesít a más jogszabályokban foglalt kötelezettség megtartása alól.

4. §

5. § Közterület használat állandó jelleggel, határidő nélkül vagy meghatározott ideig engedélyezhető.

6. § Az engedély iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani (engedélyező) annak, akinek érdekében a közterületet igénybe kívánjak venni.

A kérelemnek tartalmaznia kell:
a./ az engedélyt kérő nevét, lakó- illetve tartózkodási helyét, munkahelyét, telephelyét (gazdasági társaság esetén a vezetőt kell kérelmezőn érteni),
b./ a közterület használat célját, helyét, időtartamát, módját, mértékét,
c./5 a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát (pl. társasági szerződés, alapító okirat, cégbírósági bejegyző végzés), amennyiben azt valamely hatóság jogszabállyal rendszeresített nyilvántartása nem tartalmazza,
d./ helyszínrajzot (helyszín vázlatot), amely feltünteti a használni kívánt közterületen és annak környezetében található létesítményeket és növényzetet.

Az engedély megadása

7. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni többek között:

a) az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet,

b) az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletet,

c) a község közigazgatási területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2007. (VII. 26.) Kt. Ör. számú rendeletet,

d) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2010. (IX.29.) Korm. rendeletet.6

(2) A 2. § c. pontjában foglalt kérelmező esetében egy hónapnál hosszabb időre nem engedélyezhető közterület használat.

(3) Az engedély tartalmazza:

a./ a 6. § a., b. pontjaiban lévő adatokat,
b./ az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
c./ a díj mértékét.
(4) Az anyagok és szerkezetek tarolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tarolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.
(5) Az építési munka végzésének tartaméra szóló közterület használati engedélyben:
a./ szükség szerint elő kell írni a közterület felől a településképi követelményeket kielégítő kerítés létesítését.
b./ elő kell írni, hogy ha a közterületet teljes szélességében el kell foglalni és a gyalogközlekedés a másik oldalon eső jardára nem terelhető át - az engedélyes köteles a gyalogosok számára védőtetővel ellátott átjárót létesíteni és azt szükség szerint nappal is megvilágítani, továbbá a közlekedés útjában álló oszlopokat és ezek alátéteit fehérre meszelni,
c./ az engedélyben elő kell írni a közterületen lévő kertészeti létesítmények, fák, csatornák, árkok, korlátok, szobrok, építmények, stb. kiemelését, továbbá a közterület használat folytán előállt rongálások saját költségen történő helyreállítását, valamint a használt közterület folyamatos tisztántartását, rendjének fenntartását és visszaadás előtti feltakarítását.
(6) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg meghatározott helyen, vagy körzetben kézből, vagy járműből történhet-e.
(7) Figyelmeztetni kell az engedélyest arra, hogy a közterületet tartozékaival együtt mindannyiszor köteles saját költségén helyreállítani, ahányszor a hiba kiújul. Ha az engedélyes eme kötelezettségének nem tesz eleget, az engedélyező hatóság az engedélyes veszélyére és költségére jogosult elvégeztetni a közterület és tartozékai eredeti állapotának helyreállítását.
(8) Az engedély tartalmazza a közterület használat megszüntetésére és az engedély megvonására vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint a tulajdonosi hozzájárulás feltételeit.
(9) A közterület használati engedély másra nem ruházható át.
(10) Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell az ÁNTSZ-el, amennyiben élelmiszer értékesítés céljából vesznek igénybe közterületet.

Az engedély érvénye

8. § (1) Az engedély:

a./ meghatározott idő elteltéig, értve ez alatt az engedélyesnek a közterület használatáról történő lemondását is,
b./ visszavonásig
érvényes.
(2) A közterület használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.
(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtó kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

A közterület használati díj

9. § (1)7 Az engedélyes a mellékletben meghatározott díjat tartozik fizetni azzal, hogy annak összege 1.000,- Ft-nál kevesebb nem lehet.

(2) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét kell számításba venni, cég-, cím-, és hirdetőtábla, hirdető-berendezés esetén annak hirdetési felületét is.

(3) A közterület használati díj szempontjából minden megkezdett év, hó, nap, m2 és fm egésznek számít.

(4) A közterület használati díjat

a./ az igénybevétel előtt,
b./ határozatlan időre szóló engedély eseten évente előre (az év elteltét megelőző 15. napig) kell megfizetni a költségvetési számlára, postai úton.

Mentesség a díjfizetési kötelezettség aló1

10. § (1) Nem kell közterületen használati díjat fizetni

a./ a mentőknek, polgári védelemnek, polgárőrségnek, vízműnek a feladatuk végzésével kapcsolatos létesítmények elhelyezése után,
b./ szobrok, műemlékek, buszmegállók, telefonfülkék elhelyezésekor
c./ közvetlen életveszély elhárításának céljára szolgáló terület után,
d./8 távközlési és postai berendezés, műtárgy elhelyezése után.

Az engedély megszüntetése, megvonása

11. § (1) A közterület használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére - kérelemre - másutt kell a közterület használat lehetőségét biztosítani. Közérdekű cél: állami, vagy helyi önkormányzati szerv, valamint az e szervek működéséhez szükséges gazdasági, igazgatási, oktatási, közgyűjteményi, közművelődési, szociális és egészségügyi létesítmény elhelyezése; város- és községrendezés; önkormányzati beruházásban megvalósuló lakóház építés, felújítás; bányászat; honvédelem; közlekedés; posta és távközlés; villamos energia továbbítására szolgáló vezeték és berendezés elhelyezése, ha a létesítés, illetőleg az elhelyezés másként nem biztosítható; vízgazdálkodás; régészeti lelőhelyek és környezetük megóvása és feltárása; műemlékvédelem és természetvédelem, ha a védelem másként nem biztosítható; védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés.9

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget. Ez esetben a 12. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.

(3) Megvonható a közterület használati engedély, ha az engedélyes a közterületen folytatott tevékenységével szabálysértést követ el.

(4) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.

(6) Ha a közterület használat a (2), (3) vagy (4) bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

A közterület engedély nélküli használata

12. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata eseten a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot 3 napon belül megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(2) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, és így többletterületet vesz igénybe az engedély nélküli, illetve az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelmére - a közterület használatot engedélyezni lehet.

(4) Ha a használó a (1) bekezdésben előírt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező hatóság a használó terhére és veszélyére gondoskodik a közterület használat megszüntetéséről (pl. elhelyezett tárgyak, berendezések elszállíttatása, stb.).

13/A. §

13. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.

(2) A 4/1991. K.r. sz. rendelet az 1/1994. (I.07.) KTM. rendelet alapján 1994. július 1-től hatályát vesztette.

Melléklet. melléklet

1. A közterület használati díjainak mértéke építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, tüzelő 7 napon túli tárolása esetén 100 Ft/m2/hó.

2. A közterület használati díjainak mértéke mobilizálható, de fix szerkezet kiskereskedelmi árusítás céljából történő folyamatos elhelyezése esetén, amennyiben legalább egy évre vagy határozatlan időtartamra történik az igénybevétel 25 Ft/m/2/hó.

3. Közterület filmforgatási célú használati díjainak mértéke

Forgatási helyszín

Technikai kiszolgálás

Stáb parkolás

Ft/m2/nap

Ft/m2/nap

Ft/m2/nap

200

100

50

4. A közterület használati díjainak mértéke az 1-3. ponttól eltérően, a tevékenység használat módjától függetlenül minden más esetben 60 Ft/m2/nap.

1

Módosította a 11/2008.(V.13.)Kt.Ör. rendelet 1.§ (1) bekezdése, hatályos: 2008. május 13-tól

2

Módosította a 5/2010.(IX.29.)önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése, hatályos: 2010. június 2-től

3

Megállapította a 11/2013.(VIII.28.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2013. augsuztus 28-tól

4

Megállapította a 11/2013.(VIII.28.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2013.augusztus 28-tól

5

Módosította a 7/2006.(III.14.)Kt.Ör. rendelet 1.§-a , hatályos: 2006. március 14-től

6

Módosította a 5/2010.(VI.2.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése, hatályos 2010. június 2-től

7

Módosította: a 6/2005.(IV.13.)Kt. Ör. rendelet 1.§. Hatályos 2005. május 1. napjától

8

Módosította a 11/2008.(V.13.)Kt.Ör. rendelet 1.§ (4) bekezdése, hatályos: 2008. május 13-tól

9

Módosította a 11/2008.(V.13.)Kt.Ör. rendelet 1.§ (5) bekezdése, hatályos: 2008. május 13-tól