Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1995. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

Hatályos: 2013. 01. 01- 2022. 12. 31

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1995. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről1

2013.01.01.

Ikervár Község Önkormányzati Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII: törvény alapján kapott felhatalmazásra az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. §

.

1) A rendelet hatálya Ikervár Község Önkormányzat (továbbiakban önkormányzat) tulajdonában lévő lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.
2) E rendeletben meghatározott feladatokat és hatásköröket Ikervár község Önkormányzati Képviselő-testülete gyakorolja.
II. Fejezet

A lakásbérlet szabályai

A lakásbérlet létrejötte

2. §

.

1) A lakásbérleti jogviszonyt az önkormányzat mit bérbeadó ( továbbiakban: bérbeadó) és a bérlő szerződése hozza létre.
2) A bérbeadás feltételeit tartalmazó szerződést írásba kell foglalni. A lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell:
-Lakásbérleti jogviszony határozott vagy határozatlan időre, illetve milyen feltétel bekövetkeztéig jön létre,
-A lakbér mértékét az e rendeletben foglaltak szerint,
-A felek jogait és kötelezettségeit, különös tekintettel az épület karbantartására, állagának megóvására.

3. §

.

Az önkormányzati intézmények szakember – ellátásának biztosítása érdekében a képviselő-testület a szakember részre egyedi döntésével önkormányzati bérlakást biztosíthat.

4. §

.

1) Önkormányzati lakás nem lakás céljára csak kivételesen közérdekű helyiségigény kielégítése céljából adható bérbe. A közérdek fennállását jogszabály rendelkezése, illetve a képviselő-testület állapíthatja meg.

5. §

.

1) Az önkormányzati lakásba együttesen beköltöző házastársakkal – közös kérelmükre- bérlőtársi szerződét kell kötni.
III. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

6. §

.

1) A bérbeadó köteles gondoskodni az épület
a.) Karbantartásáról,
b.) A központi berendezéseinek állandó, üzemképes állapotáról.
2) Az épület rendeltetésszerű használatát okozó hibák elhárítása, illetve az épület karbantartásáról és felújításából adódó feladatok és költségek a bérbeadót terhelik.
3) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről. A lakbér mértéke e kötelezettség figyelembevételével kerül megállapításra.

7. §

.

1) A bérbeadó és a bérlő szerződésekor megállapodnak abban, hogy lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.
2) A megállapodásban rögzíteni kell:
a. az elvégzendő munkákat,
b. mindkét fél által elfogadott – a szakértő által ellenőrzött – bekerülési összeget.
c. A bérlő ráfordításával arányos lakbérmérséklést vagy megszűntetést.

8. §

.

A bérbeadó és bérlő a 7 §. (2) bekezdése a. (-b) pontja szerint megállapodnak abban, hogy a bérlő lakását átalakíthatja, korszerűsítheti.
A bérbeadó a költségeket csak akkor vállalhatja át, ha a lakás komfortfokozata ezáltal növekedett. Bérlő egyúttal vállalja a lakás új besorolásának megfelelő lakbér fizetését.

VI. fejezet.

A lakásbérlet megszűntetése

9. §

.

1) A szerződés megszűnik, ha:
a. A felek a szerződést közös megegyezéssel megszűntetik,
b. A lakás megsemmisül,
c. Az arra jogosult felmond,
d. A bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,
e. A bérlő a lakást elcseréli,
f. A bérlő lakásbérleti jogviszony a hatósági határozat folytán megszűnik.
2) .
a. Az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel a felek úgy is megszűntetik, hogy a bérbeadó a bérlő másik lakást ad bérbe, vagy pénzbeli térítés is fizethető. A két lehetősé együttesen is alkalmazható
b. Másik lakás bérbeadása esetén a visszaadott lakásnál a bérlőt a javára mutatkozó alapterület – különbözet minden m² után az egy m² lakásbérletre eső lakbér öt évi összege illeti meg.

10. §

.

1) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha:
a. A bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg:
b. A bérlő a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettséget nem teljesíti.
c. A bérlő, vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy lakókkal szemben együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,
d. A bérlő, vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg a területet rongálják, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használják, a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást(cserelakást) ajánl fel.

11. §

.

Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 napon belül írásban felmondással élhet.

12. §

.

A lakásbérleti szerződés megszűntetésekor ( a lakás leadásakor) a bérlő köteles a lakást és a lakás berendezéseit átvételkori állapotnak megfelelően átadni. Az ezzel kapcsolatos festési, javítási, pótlási munkák költségei a bérlőt terhelik.

13. §

,

Az elhelyezésre nem jogosult jogcím nélküli lakáshasználó a jogcím napjától további egy éven át a lakbér kétszeresének megfelelő lakáshasználati díjat köteles fizetni. E határidő eltelte után a lakbér négyszeresének megfelelő használati díj fizetése terheli a jogcím nélküli lakáshasználót.
V. Fejezet

A lakbér mértéke

14. §

.

1) Az önkormányzati lakások lakbérének megállapításánál 1995. augusztus 13. –ig jelenlegi lakbér mértékét kell alkalmazni.
2) A Képviselő-testület az önkormányzati lakások lakbérének mértékét az alábbiak szerint állapítja meg:
a. Összkomfortos lakások esetén 200Ft/m²/hó
b. Komfortos lakások esetén 150Ft/m²/hó
c. Félkomfortos lakások esetén 65Ft/m²/hó
d. Komfort nélküli lakások esetén 50Ft/m²/hó
e. Szükséglakás 35Ft/m²/hó
3) A bérlő a lakbért e rendeletben meghatározott összegben havonta előre, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni.
4) A (2) bekezdésben foglalt lakbér megfizetésén túl a bérlő mindennemű közüzemű – díjat köteles megfizetni.
5) Ha a lakás önálló mérő berendezéssel van felszerelve, a közműdíjat a bérlő közvetlenül a szolgáltató részére köteles megfizetni.
6) A Bérlő a vízszolgáltatásért és a házi szennyvíz elszállításáért díjmegtérítést köteles fizetni a bérbeadónak.
a.) Ha a lakás önálló vízmérő berendezéssel nincs felszerelve, a bérlő a rendelet melléklete szerint meghatározott vízmennyiség normák és Ikervár községben érvényes vízdíj szorzatának az egytizenketted részét
b.) Ha a házi szennyvíz elszállításáról a bérbeadó gondoskodik, a szennyvíz elszállításáért a bérlő e rendelet melléklete szerint meghatározott vízmennyiség normák és a településen érvényes vízdíj szorzata egytizenketted részének 50 %-át köteles havonta a lakbérrel együtt megfizetni.
7) A lakbéreket a képviselő-testület minden év október 31.-ig felülvizsgálja és kezdeményezheti következő és január 1 –től a lakbár mértékének emelését.
8) A lakbér a lakás kedvezőtlen műszaki állapota miatt legfeljebb 50%-kal csökkenthető.

A lakbértámogatás

15. §

.

1) A Képviselő-testület az önhibáján kívül nehéz anyagi körülmények között élő bérlő részére lakbérének teherviseléséhez lakbértámogatást nyújthat.
2) Lakástámogatás abban az esetben állapítható meg, ha
a. A bérlő a lakás hasznosításából bevétellel nem rendelkezik és legfeljebb 2 szoba komfortos minőségű lakásban lakik,
b. A közös háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át, egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
3) Lakbértámogatás a (2) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetében is csak akkor állapítható meg, ha a lakásfenntartási költségek meghaladják a család összjövedelmének 35%-át.
Lakásfenntartási költségként
A lakbér,
A fűtési díj(áram,- gáz,- tüzelőolaj,- fa,- szén,- számla) teljes egészében,
Villanyáram, víz és gázdíj 50 %-a számolható el.
4) Ha a családban 3 vagy több kiskorút tartanak le és a (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállnak, a lakás nagyságát, a minőségét figyelmen kívül kell hagyni.
5) A lakbértámogatás összege a lakbér 50%-áig terjedhet.
6) A támogatás megállapítása – a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslat alapján – a Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.
VI. Fejezet

A helyiségbérlet szabályai

16. §

.

1) A megüresedett önkormányzati helyiségeket pályázat útján kell hasznosítani. A pályázatnak tartalmaznia kell a helyiség főbb jellemzőit és a bérbeadás feltételeit. A pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el.
2) Közérdekű helyiségigény kielégítése céljából a megüresedett helyiség pályázat mellőzésével hasznosítható.
3) A helyiségbéreket minden év október 31.-ig a képviselő-testület felülvizsgálja. A helyiségbéreket minden év január 1-től az előző évre a központi állami szervek részéről hivatalosan elismert infláció mértékének megfelelően a képviselő-testület jogosult emelni. Amennyiben a bérlő a módosított bérleti díjjal nem ért egyet a képviselő-testület döntése ellen a bírósághoz fordulhat.

VII. fejezet.

Záró rendelkezések

17. §

.

Ez a rendelet 1996. január 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

Víz – és csatorna mennyiség normák
m³/év
1 2 3 4 és több
Fős háztartás
60 120 180 240
1

Az önkormányzati rendeletet az Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 36. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.