Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/1995. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a városépítészeti szempontból helyi védelem alá helyezett építészeti értékek megóvásáról

Hatályos: 2012. 10. 20- 2018. 02. 11

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az 1997. évi LXXVIII. tv. 35. § (1) bekezdésében és 57. § (3) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján - a védelem országos rendelkezéseinek megtartása mellett -, a 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet keretei között, Tatabánya és ezen belül a városrészek sajátos arculatának, karaktert teremtő értékeinek megóvása, a települési, táji, építészeti, néprajzi, képző- és iparművészeti, ipartörténeti és régészeti értékek (a továbbiakban együtt: építészeti értékek) helyi védelme érdekében a következő rendeletet alkotja:


Általános szabályok

1. §


(1) A rendelet hatálya a városépítészeti szempontból jelentős területekre és építészeti értékekre terjed ki.

(2) A városépítészeti szempontból jelentős területek és építészeti értékek helyi védelem alá vonására a Közgyűlés jogosult.

(3) A rendelet személyi hatálya a helyi védelem alá vont területek és építészeti értékek tulajdonosaira és kezelőire (üzemeltetőre, bérlőre, használóra) terjed ki.


A helyi védelem tárgyai

2. §


A helyi védelem a - mellékletekben felsorolt - következőkre terjed ki:

(1) A helyi területi védelem: 

a./ Régészeti, leletmentési területekre, ahol az előzetes kutatások, leletfelbukkanások alapján feltételezhető további régészeti leletek előfordulása;

b./ Jellemző beépítésű utcavonalakra, ahol az utcavonal karakteres térfalat alkot, a beépítés helyi sajátosságot tükröz;

c./ Városképi szempontból jelentős egyéb, építészeti értékkel bíró területekre

c1./ a településszerkezet (az utcahálózat, telekszerkezet, a beépítési mód, az építési vonal, a jelentős zöldterület vagy növényzet) megőrzése végett;

c2./ a település táji környezete (a település megjelenése a tájban, a hagyományos művelési mód, növényzet és természetes környezet) megóvása céljából;

c3./ a településkarakter (a településszerkezet elemeinek, a településkép – formai, anyaghasználati, színezésbeli stb. – sajátosságainak) védelmére  terjed ki.

(2) A helyi egyedi védelem: 

a./ Az építmény (épület vagy műtárgy) vagy ezek együttese egészére vagy valamely részletére;

b./ Az építményhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére;

c./ Szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére;

d./ Egyedi tájértékek védelmére terjed ki.


A védelem módjának részletes előírásai

3. §


(1) A régészeti,  leletmentési területen terület-előkészítő feltárás és építés közbeni leletmentés szükséges.

(2) A védett beépítésű utcavonal ingatlanain az utcai homlokzat vonalán a történetileg kialakult beépítési vonal fenntartásáról átépítésekor, ill. új beépítés esetén is gondoskodni kell. Ennek érdekében:

- az utcaszakaszra jellemző beépítési mód és tetőkialakítás (utcára merőleges, vagy párhuzamos) megőrzendő, ill. helyreállítandó,

- előkert nem létesíthető,

- a jellemző homlokzatmagasság betartandó.

(3) A védett épület vagy épületrész történeti, városképi, építészeti jellemzői a hely sajátos karakterének kifejezői, a kultúra részei, ezért a jellemzőket meg kell őrizni. Ennek érdekében:

- a védett épület vagy épületrész nem bontható, azt új épület részeként is meg kell őrizni,

- a védett épületek, épületrészek szerkezetei, építészeti részletei, tartozékai megőrzendők, ill. hiányuk esetén pótlandók,

- homlokzatfelújítás, átalakítás csak a teljes épülethomlokzat figyelembevételével történhet,

- az épület homlokzatszínezéséhez az építési hatóság színezési terv készítését írhatja elő.

(4) A 2.§ (1) bek. alapján helyi területi védelem alatt álló ingatlanokon és a (2) bek. alapján helyi egyedi védelem alatt álló ingatlanon valamennyi, építésügyi hatósági engedélyköteles tevékenység végzése előtt elvi engedélyt kell kérni

a/ a településképre gyakorolt hatásra, az építészeti kialakításra vonatkozóan, illetőleg

b/ a telek beépítésével (különös tekintettel az illeszkedés követelményeivel) kapcsolatos, és a

c/ műemléki, régészeti, kulturális örökségvédelmi, tájvédelmi előírások előzetes tisztázására.

(5) Az illetékes tervtanács a (4) bek. szerinti tervek véleményezésekor ajánlásában rögzíti a továbbtervezésre vonatkozó konkrét településképi, helyi értékvédelmi szempont-rendszert.

(6) A 2.§ (1) bek. alapján helyi területi védelem alatt álló ingatlanokon és a (2) bek. alapján helyi egyedi védelem alatt álló ingatlanon tilos a terület funkciójával összeegyeztethetetlen átalakítás, tevékenység vagy magatartás.


Vegyes rendelkezések

4. §


(1) Helyi védelemre a mindenkori önkormányzati képviselők és a városi főépítész tehet javaslatot.

(2) A védelem alá vont épületek kezelőit, ill. tulajdonosát a helyi védelem tényéről és vonzatáról határozatban kell értesíteni.

(3) A védett épületeken korábban eszközölt építészeti és városképi szempontból hátrányos változtatások megszüntetését, a korábbi állapot visszaállítását, az épület soron következő felújítása, korszerűsítése kapcsán a városi építési hatóság és a városi főépítész a Városfejlesztési Bizottság számára javasolja, mely alapján fedezetéről a Közgyűlés dönt. Az esetleges többletköltségek részbeni, vagy egészbeni önkormányzati átvállalásáról a Városfejlesztési Bizottság, ill. a Közgyűlés dönt.

(4) A városi főépítész évenként kezdeményezi a költségvetési rendelet készítésénél a várható önkormányzati támogatás összegének figyelembe vételét.

(5) A védett építészeti értékek naprakész nyilvántartása a Polgármesteri Hivatal feladata.

(6) A helyi védelem alá tartozó épületekre vonatkozó engedélyezési terveket csak vezető tervező jogosultsággal rendelkező építésztervező készítheti.


Záró rendelkezések

5. §


Az 5. § (1)-(2) bekezdését hatályon kívül helyezte a 32/2012. (V.25.) önkormányzati rendelet
1. § b) pontja.

(3) Jelen rendelet 2001. július 1. napján lép hatályba, egyúttal Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése 25/1994. (IX.1.) sz. rendelete hatályát veszti.





Schmidt Csaba s.k.

polgármester

dr. Bene Magdolna s.k.

címzetes főjegyző

Mellékletek