Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1996. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 1997. 01. 01- 2022. 11. 29

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1996. (IX. 8.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

1997.01.01.

A helyi önkormányzatról szóló 1990, évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a vonatkozó központi jogszabályokkal összhangban szabályozza és biztosítsa a temető rendjét, a temetkezési tevékenységet a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Beloiannisz község illetékességi területén mind a lezárt, mind a működő köztemetőre.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából temető a község közigazgatási területének az a része, amelyet erre a célra a Képviselő-testület kijelölt vagy kijelöl, illetve amelyet -e rendelet megjelenése előtt ilyen célra használtak.

(3) A lezárt és a működő köztemetőt a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A temetőben polgári egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

3. § A köztemető fenntartója Beloiannisz Község képviselő-testülete /a továbbiakban; fenntartó.

4. § A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenni a temetkezési tevékenység lebonyolítására. Ennek érdekében a köztemető kezelője köteles a ravatalozó állandó megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni. A használat térítésmentes.

Temetkezési szolgáltatások és a temető felügyelete

5. § (1) A temetkezési szolgáltatásokat az e célra alapított szervezet vagy vállalkozó végezheti.

(2) A temetkezési szolgáltatások körébe tartozik a temetések lebonyo1ítása, a temetéshez szükséges kellékek, cikkek értékesítése, eszközök kölcsönzése.

(3) A köztemető felügyeletével kapcsolatos feladatokat külön jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a polgármesteri hivatal jegyző által kijelölt érdemi ügyintézője látja el.

Temetés

6. § (1) Temetni, illetve az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak a temetkezés céljára kijelölt területen lehet. Az urna lakásban is tartható.

(2) Temetkezésre használt helyek:

a) a) egyes sírhelyek

a) b) kettős sírhelyek

a) c) közös (sírok) sírhelyek

a) d) sírboltok, sírbolthelyek

a) e) urna sírhelyek

a) f) urnafülkék

a) g) disz sírhelyek

Sírhelyek, sírboltok, urnafülkék, méretei

7. § (1) A sirhelyek méretei:

a) a) egyes sír: 2,00 x 0,95 m

a) b) kettős sír: 2,10 x 1,90 m

(2) A sirhelyek mélysége a rátemetési lehetőségtől, illetve a talajviszonyoktól függően 1,6m -től 2,5 m-ig terjedhet.

(3) A sírok egymástól való távolságának legalább 60 cm-nek kell lenni.

8. § (1) A sirbolt méretei:

a) a) kétszemélyes: 2,60 x 2,74 m, mélysége 2,30 m,

a) b) négy személyes: 3,40 x 2,74 m, mélysége 2,30 m,

a) c) hatszemélyes: 3,40 x 2,74 m, mélysége 3,10 m.

(2) Colombáriumban az urnák tárolása 40 x 40 x 45 cm-es bel méretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történik.

(3) Urna földbe temetése esetén a sírhely mérete általában 60 x 60 cm, mélysége legalább 100 cm.

9. § (1) A diszsírhelyek a köztemetőben esetenként kijelölt egyes vagy kettős sírhelyek, amelyeket az elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül a Képviselő-testület örök temetkezési hely céljára adományoz.

(2) A diszsírok örök jellegűek, A temető átrendezése, vagy megszűntetése esetén áthelyezésükről a Képviselő-testület dönt.

(3) A diszsírokba általában 1 fő temethető. Házastárs közvetlen hozzátartozó rátemetéséhez a Képviselő-testület külön engedélye szükséges.

Sírhelyek, sírboltok, urnafülkék használati ideje és díja

10. § (1) A sirhelyek használata 30 évig, a sírbolt használata a temető kezelőjével kötött megállapodás alapján 100 évig terjedhet.

(2) A sírboltok további használatára a temető fenntartója adhat engedélyt.

(3) Az urnafülke és a temető fenntartója által kijelölt urnasírok használata 30 évig terjed, amely a lejárat után díjfizetés mellett meghosszabbítható. A meghosszabbítás legrövidebb időtartama 30 év, kivéve, ha a temető vagy urnafülke ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül.

(4) A kettős sírhely használati ideje az utolsó betemetés napjától számított 30 év.

(5) A sírhelyhasználati jogot az elhalt örökösei a következő 30 évre is megválthatják.

(6) A sírhelyek használati díját a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

(7) A sírhelyek használati díja kizárólag a temető fenntartására fordítható.

11. § (1) A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(2) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 30 éven belük újabb temetés nem történt, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismetelten megváltja.

(3) Ha a sirhely nem váltható újra, de a hozzátartozó használat lejárta előtt a holttest maradványokat /hamvakat/ a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy a temető fenntartójának rendelkezése alatt ál1ó másik temetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltásidíja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

12. § (1) A sírbolt feletti rendelkezési jogot a sirbolt létesítője, örököse vagy az a személy gyakorolja, akinek a jogosultságát a sirboltkönyvbe bejegyezték.

(2) A sírbolt létesítőjének azt kell tekinteni, aki a használati díjat befizette és e minőségét a sirbolt könyvbe bejegyeztette.

(3) Arra nézve, hogy valamely sírboltba mely személyek temetkezhetnek, az (1) bekezdésben írtak rendelkezhetnek.

(4) Ha a rendelkezésre jogosult erről e minőségének a sírboltkönyvbe történő bejegyzéskor nem nyilatkozott, a polgármesteri hivatal sírboltkönyvet vezető dolgozója felhívja a sirboltba el temethető személyek pótlólagos bejelentésére.

(5) Ha a felhívásra a rendelkezésre jogosult 3 hónapon belül nem intézkedik, a sirboltba házastársa, élettársa egyenesági rokonai és azok házastársai temethetők el.

(6) Amennyiben a temetés az előző bekezdésben foglaltak alapján történik és azt később a rendelkezni jogosult kifogásolja, a temető fenntartója kártérítéssel nem tartozik.

A temető rendje

13. § (1) A temetőt nagyságától függően sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokat és a sírokat számozni kell.

(2) A temetőben a sírboltok részére külön táblát, a kettős és a közös sírhelyek részére a táblán belül összefüggő területeket kell kialakítani.

(3) A polgármesteri hivatal jegyző által ezen feladattal megbízott dolgozójának a temetőről térképet kell készíteni, melyen folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sirhelytáblák, sorok, illetve sirhelyek teltek be, vagy vannak más célra fenntartva, illetve mely területek szabadok. A térképen fel kell tüntetni a mindenkori sirhelyárakat.

14. § (1) A colombárium falban kiképzett urnafülkék a kialakítás függvényében egy és kétszemélyesek.

(2) Az urnafülkék lezárása márvány urnatáblával történik. A colombárium falban biztosi tani kell az urnatáblák egyöntetűséget.

15. § (1) Kettős sírhelyet csak hozzátartozó halála esetén lehet megváltani. Egyes sirhely előre nem váltható meg.

(2) A sirboltba koporsóban történő temetés esetén csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették.

16. § (1) A temető figyelemmel a helyi sajátosságokra állandó jelleggel nyitva van.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének és a 'kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) Temetőbe járművel behajtani, közlekedni csak a jegyző engedélyével szabad.

(4) A ravatalozó és azok tartozékainak, valamint a sírok és síremlékek, parkok és azok környezetének rongálása, beszennyezése tilos!

(5) A sirhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemétet sírhelyek között tárolni tilos! A gondozást végző személy azt köteles az e célra külön kijelölt helyre szállítani.

(6) A temető területén a talajt és gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elvinni tilos!

(7) A temetőben történő gyertya vagy mécses gyújtása esetén a tűzveszély elkerülése végett a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(8) A temető területére kutyát bevinni tilos!

(9) 10 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

17. § (1) Az elhaltokat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Lezárt sírhelytáblában temetni nem szabad. Lezárt sírhelytáblában lévő sírboltokba vagy családi (kettős) sírhelyekbe azonban a tábla lezárása után is szabad halottat temetni, feltávé, hogy a rendezési terv más szabályt nem tartalmaz.

(2) A holttestre sírtatási engedéIye1 legfeljebb még egy halott rátemethető. Fertőző betegségben elhaltra csak a temetést követő egy év eltelte után szabad rátemetni.

(3) Urnát urnafülkében elhelyezni, urnasírba temetni, vagy sirhelyre rátemetni egyaránt szabad. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább 1 m mélységbe kerüljön. Az urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a rátemethető urnák számát a temető fenntartója határozza meg.

Kötelező nyilvántartások vezetése

18. § (1) A polgármesteri hivatal jegyző által ezen feladattal megbízott dolgozója köteles a temetőről nyilvántartó könyvet vezetni.

(2) A sorhely nyilvántartó könyvből, sírkő és sírbolt könyvből fenti bekezdésben meghatározott dolgozó meghatározott díj ellenében sírbolt kiírást köteles végezni (sirhely, sirbolthely nyilvántartási számok, a betemetett neve, elhalálozásának és a temetkezési helyek használati idejét).

(3) Azokról a siremlékekről, amelyek a temető fenntartójának tulajdonába kerülnek, a polgármesteri hivatal illetékes dolgozója leltár szerinti nyilvántartást köteles vezetni.

Síremlékek. sírboltok

19. § Sirbolt a temető fenntartójának hozzájárulásával építhető. A siremléket szilárd alapra kell helyezni. A siremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállitandó siremlék tervét a polgármesteri hivatal jegyző által ezen feladattal megbízott dolgozójának be kell mutatni. Szabálytalan vagy közízlést sértő síremléket felállítani nem szabad.

Temetői munkák

20. § A temetőben végzendő munkát kivéve a sírok gondozását be kell jelenteni a jegyzőnek.

Temető (temetőrész) lezárása, kiürítése

21. § (1) Ha a temető vagy sirtábla megtelt azt le kell zárni, kivéve azokat a sirtáblákat, amelyekben a temetkezés folyamatos. A temető (temetőrész) lezárását a temető fenntartójának hirdetményben kell közzétenni. A lezárást temetőből és temetői táblákból a holttest maradványokat a használatban lévő temetőbe exhumálás után át lehet helyezni.

(2) Ha a temető (sirhelytábla) lezárásáig a 30 év sirhelyhasználati idő eltelt, a temető fenntartója az újabb temetések lehetővé tétele céljából a temetőt kiüríttetheti. A kiürítést megelőzően a hirdetményben, továbbá 3 alkalommal a sajtóban és a helyben szokásos módon közzé kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítést megelőző 6 hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonként történjen. A felhívást a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján ki kell függeszteni.

(3) A kiürítés folytán megüresedett sirhelyek térítés nélkül kerülnek vissza a temető fenntartójának birtokába. A kiürített temető, illetőleg temetőrészek újra temetés céljábó1 felhasználhatók.

(4) A temető (temetőrész) kiürítésekor a siremlékkel a temető fenntartójához történő előzetes bejelentés után annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni. Ha a síremlék létesítője, illetőleg annak örököse a temető kiürítésére megjelölt időpontig azzal nem rendelkezik, a síremléket a temető fenntartója értékesítheti. A síremlékért kapott összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(5) Ha valamely urnafülke, illetve urnasirhely használati ideje lejár, a temető fenntartójának hirdetményben kell a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt legalább 6 hónappal erre felhívni A hirdetményt ilyen esetben a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján 6 hónapra ki kell függeszteni.

(6) Ha az urnafülke (urnasirhely) használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg a temető fenntartója a használati idő lejárta után azt kiüríttetheti ég az urnákat közös sírba temettetheti.

Sírnyitás

22. § A sir vagy sirbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemetésről gondoskodott. Ezt indokolt esetben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat engedélyezheti.

Zárórendelkezések

23. § (1) Amennyiben a cselekmény súlyosabbnak nem minősül, szabálysértést követ el, és 10.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a rendelet 16.§ (2)- (8) bekezdéseiben foglaltakat megszegi.

(2) A rendelet 1997 január 1. napján Lép hatályba.