Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/1996. (III. 8.) önkormányzati rendelete

JÓZSEFVÁROS CÍMERÉNEK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS A CÍMER HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL

Hatályos: 2023. 03. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/1996. (III. 8.) önkormányzati rendelete

JÓZSEFVÁROS CÍMERÉNEK ALAPÍTÁSÁRÓL ÉS A CÍMER HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL

2023.03.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az Önkormányzat jelképei

1. § Az Önkormányzat jelképei :

a) Józsefváros címere

b) Józsefváros zászlaja és lobogója

A jelképek leírása

2. § (1) Józsefváros címere álló háromszögletű zöld pajzson a pajzs pereméig érő arany latin kereszt, közepén azonos formájú boglárpajzs zöld mezejében lebegő, aranyszínű egytornyos, két nyitott szárnyú, egykapus vár, belül felhúzott őrrostéllyal, vörös toronytetővel. A pajzson vörössel bélelt, vörös és kék kövekkel díszített ötlombos arany korona nyugszik. A címerpajzsot két oldalról, hátsó lábaikon álló aranyszínű misztikus állatok tartják karmaik között. Jobboldalról felfelé ívelő farkú hímoroszlán, baloldalról szárnyas griffmadár tartja. A pajzs alatt zöld színű, aranybélésű szalag lebeg, közepén „Józsefváros” felirattal.

(1a) Józsefváros egyszerűsített címere álló háromszögletű zöld pajzson a pajzs pereméig érő arany latin kereszt, közepén azonos formájú boglárpajzs zöld mezejében lebegő, aranyszínű egytornyos, két nyitott szárnyú, egykapus vár, belül felhúzott őrrostéllyal, vörös toronytetővel. A pajzson vörössel bélelt, vörös és kék kövekkel díszített ötlombos arany korona nyugszik. A pajzs alatt aranyszínű, zöldbélésű szalag lebeg, közepén „Józsefváros” felirattal.

(2) Függőzászló (londina) 1/3 - 2/3 arányú, a függesztőrúdhoz álló felső egyharmados fehér mező optikai középpontjába helyezett címerrel. A függőzászló alsó kétharmadának zöld mezejének függőleges és vízszintes tengelyében arany latin kereszt. A felső fehér mezőben álló címerpajzs szélessége megegyezik az alsó zöld mezőben álló arany latin kereszt függőleges szárának szélességével. A függőzászló színei azonosak a címer színeivel.

(2a) Lobogó 2/2 - 1/2 arányú fehér és zöld mezőre vágott felület. A vágás arányánál a lobogó függőleges élét 20 egységre kell venni, a felső fehér mező aránya 9/20 egység. Az alsó zöld mező függőleges és vízszintes tengelyében arany kereszt. A címer az arany kereszt függőleges tengelyével áll, annak szélességéhez képest optikailag kis mértékben nagyítva. A lobogó színei azonosak a címer színeivel.

Az önkormányzati jelképek használatának köre és szabályai

3. § (1) Józsefváros címerét, mint az Önkormányzatra utaló jelképet vagy díszítő motívumot külön engedély nélkül lehet használni.

a) az Önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, illetőleg gumibélyegző lehet, pecsétnyomó esetében legkisebb 40 mm, gumibélyegző esetében legnagyobb 35 mm átmérőjű. A címer a rajzolat közepén helyezkedik el, alatta Budapest Józsefvárosi Önkormányzat körirattal ellátva;

b) az Önkormányzat zászlaján és annak változatain;

c) a képviselő-testületnek, illetve a képviselő-testület tagjainak, a polgármesternek, az alpolgármester(ek)nek, a jegyzőnek, az aljegyzőnek, főreferensnek, a képviselő-testület bizottságainak, a tanácsnokoknak, a Polgármesteri Hivatalnak, az Önkormányzat gazdasági társaságainak intézményeinek készített levélpapírok fejlécén és borítékján;

d) a c. pontban felsorolt személyeknek, illetve szervek vezetőinek, a főreferensnek, a Polgármesteri Hivatal névjegyein;

e) az Önkormányzat által adományozott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntetéseken vagy emlékérmeken;

f) a Polgármesteri Hivatal épületének homlokzatán, a hivatal bejáratánál, a Képviselő-testület tanácskozó termében, a polgármester, az alpolgármester(ek), a jegyző, az aljegyző, a főreferens, a referensek és az irodavezetők irodahelyiségeiben, a házasságkötő teremben, valamint a hivatal tárgyalóiban;

g) az Önkormányzat intézményeinek bejáratánál és vezetőinek irodahelyiségeiben;

h) az Önkormányzat és szervei által megjelentetett, a kerület életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon

i) a Józsefváros Kártyán.

(2) Józsefváros címerével ellátott körpecsét az Önkormányzat és más bel-, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, illetőleg az Önkormányzat nevében köttetett kiemelt jelentőségű szerződések, megállapodások hitelesítésekor, valamint az Önkormányzat belső működtetésével és szervezeti felépítésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.

(3) Józsefváros címerével ellátott körpecsét államigazgatási és önkormányzati hatósági eljárás során nem alkalmazható.

(4) Józsefváros címerét, mint az önkormányzatra utaló jelképet a Józsefvárosban működő helyi kisebbségi önkormányzatok külön engedély nélkül használhatják.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdés h.) pontjában meghatározottakon kívül más természetes és jogi személy számára az általuk készített Józsefvárossal, Józsefváros lakosságának életével kapcsolatban hozott kiadványokon, tárgyakon, termékeken, eszközökön, az általuk szervezett programokon Józsefváros címerének, zászlajának és lobogójának használatát (reklám célú felhasználás esetén is) írásbeli kérelemmel a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület engedélyezi. A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság javaslata nem minősül önkormányzati jelkép, kitüntetés és elismerő cím meghatározásának, használatuk szabályozásának, vagy díszpolgári cím adományozásának. A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság javaslatát a bizottság elnöke vagy az őt helyettesítő települési képviselő terjeszti elő a Képviselő-testület részére.

(2) A kereskedelmi és reklámcélú felhasználás esetén az önkormányzati jelképek használatáért díjat kell fizetni. A díj mértékét a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság állapítja meg.

5. § (1) A 3. §.(1) és (2) bekezdésében leírt felhasználást a felhasználó köteles bejelenteni.

(2) A kérelmet az Önkormányzat polgármesteréhez kell benyújtani.

(3) Az önkormányzati jelkép használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét,

b) az önkormányzati jelkép használat célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget,

d) az önkormányzati jelkép előállításának anyagát,

e) terjesztés, forgalombahozatal esetén ennek módját,

f) a használat időtartamát,

g) az önkormányzati jelképpel díszítendő tárgy mintapéldányát /rajz, fotó, stb./

h) a felhasználásért felelős személy megnevezését.

(4) Az önkormányzati jelkép használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az önkormányzati jelkép használatára jogosult személy vagy szerv megnevezését és címét

b) az engedélyezett felhasználás célját.

c) az előállításra engedélyezett mennyiséget,

d) az előállítás anyagát,

e) a felhasználás idejét, illetve az engedély érvényességének időtartamát,

f) a terjesztés, a forgalombahozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

g) az önkormányzati jelkép felhasználatáért felelős személy megnevezését,

h) amennyiben az önkormányzati jelkép használatáért díjat kell fizetni, annak összegét.

(5) A kiadott engedélyekről nyilvántartást kell vezetni.

(6) Az engedélytől eltérő használat esetén a polgármester az engedélyt visszavonhatja.

6. § Józsefváros címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy a címer elemei, szimbólumai, színei jól felismerhetőek legyenek és megfeleljenek az e rendelet 2. §-ában szereplő leírásnak.

7. § A címer eredeti rajzolatát ábrázoló színes etalont a polgármester őrzi.

8. §

9. § Ezen önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

10. § Józsefváros korábbi címerének, az arany kereszttel négy mezőre osztott hegyes talpú zöld pajzs címernek a lecserélési határideje 2013. december 31. napja.