A környezet védelmének általános szabályairól

Isaszeg Város* Önkormányzati Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bekezdés c.) pontjában előírt feladat végrehajtására a következő rendeletet hozza:

Hatályos: 2012. 06. 19- 2017. 12. 31

Isaszeg  Város* Önkormányzati Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bekezdés c.) pontjában előírt feladat végrehajtására a következő rendeletet hozza:

1. Általános rendelkezések


1. §.


(1)       A rendelet célja az önkormányzat illetékességi területén az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet elemeinek és folyamatainak védelme, a fenntartható fejlődés környezeti feltételeinek biztosítása.


(2)       A rendelet hatálya kiterjed azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre


a.)       akik, vagy amelyek a környezettel kapcsolatban jogokkal rendelkeznek, illetve akiket, vagy amelyeket kötelezettségek terhelnek,


b.)       akik, vagy amelyek az e rendeletben meghatározottak szerint a környezet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetőleg szennyező tevékenységet folytatnak.

Területek tisztán tartása


2. §


(1)       A város* területén lévő közutak, terek és ezekhez tartozó műtárgyak (pl. híd, alul- és felüljáró, közút alatti átereszek stb.) közcélú zöldterületek, parkok, piac- vásártár állandó tisztán tartásáról, karbantartásáról, az ott keletkezett szemét elszállításáról a Polgármesteri Hivatal köteles gondoskodni.


(2)       Az ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan felett rendelkezni jogosult (tulajdonos, kezelő, használó, haszonélvező, illetve megbízott, - továbbiakban tulajdonos), másnak használatába, bérletében lévő helyiségek, területek tisztán tartásáról a bérlő (használó) köteles gondoskodni.


(3)       Az ingatlan előtt lévő, gyalogos közlekedésre szolgáló út járda), belterületi földutaknak az úttengelyig történő tisztítása, valamint a vízelvezető árok karbantartása, a fű és a különböző gaznövények, *** kiirtása, a bokrok és fák visszametszése az ingatlan használójának (tulajdonos, kezelő, haszonélvező, bérlő, stb.) továbbiakban használó kötelessége.

Ez a kötelezettség a bekerített vagy be nem kerített, üresen, illetve használaton kívülálló ingatlanra, telkekre is kiterjed.

Ugyancsak az ingatlan használójának kötelessége télen a járdáról a havat eltakarítani és amennyiben, az jegessé, síkossá vált, megfelelő anyag felszórásával (felszórásaival) azt síkosság mentessé tenni.


(4) *   A gondozatlan járda és árok tisztítását, a közlekedést akadályozó fák, bokrok visszametszését, különböző gaznövények kiirtását a felszólítást követő 8 nap után a Polgármesteri Hivatal az ingatlan tulajdonos, (használó) költségére elvégeztetheti.


  1. **        A csapadékvíz elvezető árok karbantartását, rendszeres tisztítását az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles elvégezni. Az ingatlan tulajdonost (használót) a környezetvédelmi feladatok teljesítésének ellenőrzésére jogosult Polgármesteri Hivatal írásban felszólíthatja a munkálatok elvégzésére. ****törölve


(6)       Az utcán az utak keresztbe-árkolása - balesetveszély miatt - tilos!


(7)       Kapu bejáróknál, az árkoknál a vízátfolyást áteresszel a használónak biztosítania kell. Ezek karbantartása szintén a használók kötelessége.


(8)*    Mentességet a 2. § (2)-(7) bekezdése alól csak az a tulajdonos (használó) kaphat, aki bizonyítottan mozgáskorlátozott, nem rendelkezik ellátási szerződéssel, gyámmal, gondozásával nincs senki megbízva, és vele egy háztartásban a feladatok elvégzésére alkalmas személy nem lakik. Ebben az esetben a karbantartási, takarítási munkákat a Polgármesteri Hivatal a saját költségére elvégeztetheti.

(9)*** Vízfolyások, csatornák, vízelvezető árkok és tavak folyamatos          karbantartásáról, tisztításáról a kezelő, üzemeltető köteles gondoskodni. A       vízfolyások és tavak természetes és természet közeli állapotú partjait - a vizes      élőhelyek védelme érdekében - meg kell őrizni. A vízépítési munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell alkalmazni.


* módosítva a 31/2009.(XI.20.) rendelettel

3. §


Szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, üzlethelyiségek, üzemek, intézmények előtti járdaszakaszt az üzemeltető (használó) köteles tisztán tartani, tekintet nélkül arra, hogy a szemét vagy szennyezés az üzleti tevékenységből keletkezik-e vagy sem.




*     módosítva a 25/2007. (X.19.) sz. rendelettel

**   módosítva a 31/2009.(XI.20.) rendelettel

*** módosítva a 27/2011.(IX.21.) rendelettel

**** törölve a 27/2012.(VI.19.) rendelettel

4. §


(1)       Bármilyen anyag szállításánál, fel- vagy lerakásánál, amennyiben a közterület szennyezésével jár, a szennyezés előidézője a munka elvégzése után azonnal köteles a helyszínt letakarítani.

(2)       Rakodásnál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyak, valamint fák, növények szabadon maradjanak, és ne rongálódjanak meg. A rongálásból keletkező károkat annak okozója köteles helyreállítani, illetve az okozott kárt megtéríteni.

(3)       Építési, bontási, tatarozási munkákat úgy kell elvégezni, valamint a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy a környezet ne szennyeződjön. Az így keletkezett szemetet, bontási törmeléket a kijelölt szemétgyűjtő területre kell szállítani.

(4)* Közterületen építési, bontási és egyéb anyagokat a képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljáró polgármester által kiadott közterület- használati hozzájárulás alapján, a hozzájárulásban meghatározott időtartamig és helyen szabad tárolni.



a./ **


b./ **


c./        Az önkormányzat és intézményei megrendelésére végzett munkáknál az építési anyagok közterületen történő elhelyezése után közterület-foglalási díjat nem kell megállapítani.

5. §



(1)       Tilos, a közforgalom céljára szolgáló területre, (úttestre, terekre, parkokra, stb.) mindennemű hulladékot (hamu, szénpor, gaz, építési törmelék, kerti szemét, stb.) kiszórni, valamint környezetszennyező folyadékot (gázolaj, szennyvíz, stb.) kiönteni.


(2)       Az árkokból kitisztított hordalékot és egyéb szemetet úgy kell elhelyezni (kupacolni), hogy a csapadékvíz közútról árokba lefolyását ne akadályozza (az útpadka feltöltése tilos). Ennek elszállíttatása a Polgármesteri Hivatal feladata.


(3)       Az ingatlan előtt vagy az ingatlanon lévő élő vízfolyásokba, belvíz elvezető árokba szennyvizet, trágyalevet bevezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni nem szabad.


(4)***            Ünnepnapokon és helyi ünnepeken az egész településen tilos az égetés.

            Az országos tűzgyújtási tilalom a település egész területére érvényes.


(5)       Különösen tilos a műanyagok, a gumik, a vegyi anyagok és mindennemű ismeretlen összetételű anyagnak a város***** területén történő égetése.



*          módosítva a 4/2000. (III. 14.) számú rendelettel

**        hatályon kívül helyezve a 32/1999.(XII.14.) sz. rendelettel

***      módosítva a  20/2010. (VI.25.) sz. rendelettel

****    20/2003. (IX. 16.) sz. rendelet 1. §-a által megállapított szöveg

*****  módosítva a 31/2009.(XI.20.) rendelettel

Háztartási szemét kezelése, elszállítása


6. §*


(1)       Isaszeg Város Önkormányzata a jogszabályban előírt alkalmassági        feltételekkel rendelkező közszolgáltatóval, kötelezően ellátandó     közszolgáltatás biztosítására a települési szilárd hulladék kezelésére         hulladékkezelési közszolgáltatási szerződést köt.


 (2)***           „A közszolgáltató a Zöldhíd Régió Kft. A település hivatalos        honlapján, a          Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán közzé kell tenni a    mindenkori          szolgáltató megnevezését, elérhetőségeit, a vele való   kapcsolatfelvétel lehetőségeit, valamint az ezen adatokban bekövetkező változásokat.”


7. §


(1)       Háztartási szemét a lakásra és tartózkodásra szolgáló épületekben, (helyiségekben), valamint azokkal összefüggő helyiségekben, az épület vagy helyiség rendeltetésszerű használata folytán keletkezett hulladék. (Konyhai vagy más háztartási hulladék, salak, hamu, korom, szénpor, törött vagy más hibás edény, eszköz, ablaküveg, rongy, kisebb mennyiségű falvakolat és törmelék.)


 (2)      Nem minősül háztartási szemétnek az állati hulladék, az emberi ürülék, trágya, jég, hó, sár, nagyobb mennyiségű épület törmelék, az épület bontásából, javításából keletkezett hulladék, a kerti és gazdasági hulladék, a falomb, nagyobb méretű elhasznált tárgy, (pl. bútorok), mérgező, illetve fertőző anyag, valamint az ipari tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék.

8. §


(1)       Az ingatlanon keletkezett háztartási szemetet az egészségügyi szempontoknak megfelelően, lehetőleg fedett gyűjtőedényben kell elhelyezni és elszállításra előkészíteni.

A háztartási szemét összegyűjtésére szolgáló tartályok beszerzéséről az ingatlan használója köteles gondoskodni.


(2)**  A háztartási szemetet a Közszolgáltatási Szerződés 3. pontjának értelmében, heti egyszeri gyakorisággal, előre megállapított és jelzett napon a közszolgáltató végzi.


(3)       Évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) az önkormányzat lomtalanítási akciót szervez. Ennek időpontjáról hirdetmény útján a Polgármesteri Hivatal tájékoztatja a lakosságot. egységekben, stb. keletkezett kisebb mennyiségű hulladék.



*          módosítva a 31/2009.(XI.20.) rendelettel

**        módosítva  10/2004. (III. 16.) rendelettel

***      módosítva a 27/2012.(VI.19.) rendelettel

9. §


(1)       Egyéb, nem háztartási szemétként kezelendő az irodákban, intézményekben,      üzemekben, kereskedelmi, szövetkezeti vendéglátó



(2)       Az egyéb - nem háztartási - (nagyobb mennyiségű) szemét összegyűjtéséről és saját költségén történő elszállításáról az köteles gondoskodni, aki a szemét keletkezéséért felelős.

10. §


****(1) A közterületek illegális szennyezését, hulladék és törmelék lerakását annak észlelője köteles haladéktalanul jelenteni az észleléskor a Polgármesteri Hivatal közterület-felügyeletének.


            (2) Szemetet, hulladékot közterületen tárolni, közterületen lerakni tilos.

Szemét fuvarozási díj


11.  §


(1)       A szemét fuvarozási díjat az ingatlan használója (tulajdonos, főbérlő, kezelő stb.) köteles megfizetni.


(2)       A hulladék közszolgáltatás díját a Közszolgáltatási Szerződés 5.1.2. tartalmazza.*


(3)       A város*** belterületén, Ilkamajorban és Szentgyörgypusztán keletkezett szemét elszállítása, illetve az elszállítás igénybevétele a lakosság számára kötelező.


(4)       A komplex hulladékkezelés díját a Közszolgáltató szedi be. *


(5)       A szemét fuvarozási díjmentességet a közszolgáltatási Szerződés 3.1.10. pontja szabályozza. **


(6) *** törölve

12. §


(1)       A közületek a náluk keletkezett szemét elszállításáról saját maguk kötelesek

gondoskodni.

A szemét elhelyezéséért díjat kötelesek fizetni.


(2) **



*          20/2003. (IX. 16.) sz. rendelet 2-3. §-ai által megállapított szöveg

**        A 10/2004. (III. 16.) sz rendelettel megállapított szöveg

***      módosítva a 31/2009.(XI.20.) rendelettel

Egészségügyi berendezések, szennyvíz


13. §


(1)       A keletkezett szennyvizet a **városi csatornahálózat megépítéséig kizárólag hatóságilag engedélyezett és az építési előírásoknak megfelelő, zárt-rendszerű szennyvíztárolóba kell vezetni.

A szennyvíztárolóba állati vizeletet, híg trágyát és egyéb, nem háztartási szennyvizet vezetni tilos.


(2)       Különösen tilos a szennyvizet és egyéb szennyező anyagokat ásott kútba, közútra és csapadékvíz elvezető árokba vezetni, valamint a környező földten1letre kijuttatni.


(3)       Csatornázatlan területen az építésügyi előírásoknak megfelelően, zárt űrgödrös illemhelyeket kell kiépíteni.


(4)*     A csatornahálózatban összegyűjtött szennyvíz tisztítása és a tisztított szennyvíznek a természetbe való visszajuttatása az önkormányzat feladata.


(5)       A háztartási szennyvíz kiszippantása és a szennyvíztisztítóba történő elvitele a tulajdonos kötelessége, s a tulajdonos viseli annak költségeit is.


(6)*    A talaj és a talajvíz védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos, az még átmenetileg – rövid időre - sem   engedélyezhető.


(7)       A nyílt árkokra, patakokra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való             szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz             bevezetéseket meg kell szüntetni.


(8)       A csatornahálózat fejlesztése során csatornázásra kerülő utcákban, a            csatorna             kiépítését követően az érintett telkeket a közcsatornára való     rákötésre kötelezni             kell.


(9)       A település beépítésre nem szánt területén elhelyezhető építményben   keletkező             szennyvizeket ha:

a.) a napi keletkező szennyvíz mennyisége nem haladja meg a 3 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 100 m-en belül gazdaságosan nem tud, akkor a térség közcsatorna hálózatának kiépítéséig, a szennyvizeket szigorúan – ellenőrzötten - zárt szennyvízgyűjtő medencébe kell összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt lerakóhelyre szállítani. Az ingatlantulajdonos kötelezettsége a szennyvízgyűjtő medence szippantó kocsival történő megközelítési lehetőségnek biztosítása. Ha a közcsatorna-hálózat kiépítése a beépítésre nem szánt területet 100 m távolságon belül megközelíti, akkor az érintett ingatlanok közcsatornára való rákötése kötelező.


b.) a napi keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a 3 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m-en belül nem tud és megfelelő befogadó    rendelkezésre áll, egyéb előírások nem tiltják, a keletkező szennyvizek tisztítására az ÁNTSZ hozzájárulásával a Környezetvédelmi,      Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyezheti helyben létesítendő         szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazását. A kisberendezés védőtávolság

           *igénye nem nyúlhat túl az engedélyt kérő telkén. A tisztítóberendezéssel azt a             tisztítási hatásfokot kell teljesíteni, amit a befogadóhoz igazítva az illetékes             KTVF meghatároz. Amennyiben a keletkező szennyvíz mennyisége      meghaladja a napi 3 m3-t, de bármelyik illetékes nem ad hozzájárulást, akkor    helyi szennyvíztisztító kisberendezés létesítése nem engedélyezhető, ki kell építtetni a közcsatorna csatlakozást.


(10) Vállalkozási, gazdasági, ipari területről (lakótelkeken engedélyezett      vállalkozások esetén is) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a    közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő             szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel - a     megengedett szennyezettség mértékéig- elő kell tisztítani.


(11)    Közvetlen az élő vízfolyásba az ipari-vállalkozási- gazdasági területekről,    ipari eredetű szennyvíz csak a hatóságok által előírt megfelelő kezelés            után és           vízjogi létesítési engedéllyel –az abban előírtak szigorú           betartásával - vezethető be.


(12)    A 20 db, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt        szegéllyel      kell kivitelezni, hogy a felületén összegyűjthető legyen a csapadékvíz, az    ne        folyhasson közvetlen a zöldfelületre. Ezekről a     nagyobb parkoló felületekről     és        a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági  területek     belső útjairól           összegyűlő    csapadékvíz csak hordalék és olajfogó         műtárgyon keresztül        vezethető a   települési csapadékvíz hálózatba.


                                                                                                                                                

*          módosítva a 27/2011.(IX.21.) rendelettel

**       módosítva a 27/2012.(VI.19.) rendelettel


Ivóvíz

14. §


(1)       Az ivóvizet szolgáltató kutak környezetét a szennyeződés megakadályozása céljából különös gonddal kell tisztán tartani és meg kell védeni az esetleges szennyeződésektől.


(2)       A víznyerő kutak környékén megfelelő védőtávolságot kell biztosítani. Ennek érdekében tilos környezet szennyezéssel járó tevékenység engedélyezése, szükség esetén építési tilalom is elrendelhető.


  1. Meglévő ásott kutat betemetni, megszüntetni tilos. Ez alól a tilalom alól felmentvényt csak az önkormányzat Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága adhat.


                                                                                                                                               


*          módosítva a 27/2011.(IX.21.) rendelettel

Szabálysértés

15. §**

Záradék


17. §


(1)       Isaszeg *Város Önkormányzata nem kezdeményezhet, és nem engedélyezhet a nagyközségben olyan vállalkozást vagy tevékenységet, amely rövid vagy hosszú távon környezetkárosodáshoz vezethet.


(2)       Isaszeg *Város Önkormányzata támogat minden olyan környezetkímélő megoldást, annak bevezetését, amely valamilyen isaszegi környezetszennyezést csökkent vagy megszüntet.

18. §


(1)       Jelen önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

A rendeletben foglaltak betartása állampolgári kötelesség, annak ellenőrzéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.


(2)       A jelen rendelet kihirdetésével hatályát veszti a 4/1992. számú, a 10/1992. számú és a 17/1994. számú rendeletekkel módosított "Isaszeg Nagyközség Önkormányzatának 1991. évi 15. számú rendeletével módosított 14. sz. környezetvédelmi rendelete".


Isaszeg, 1996. október 16.




Dr. Papolczy Antal s. k.                                                        Dr. Tóthné Pacs Vera s. k.

              jegyző                                                                                     polgármester


A módosított rendelet 2011. szeptember 21-én lép hatályba.




*          módosítva a 31/2009.(XI.20.) rendelettel

**        módosítva a 27/2011.(IX.21.) rendelettel