Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1996 (VI.24.) önkormányzati rendelete

a közműves vízellátásról, valamint az önkormányzati bérlakások bérlőinek víz- és csatornadíj fizetési kötelezettségeiről

Hatályos: 2012. 05. 02- 2023. 11. 30

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/1996 (VI.24.) önkormányzati rendelete

a közműves vízellátásról, valamint az önkormányzati bérlakások bérlőinek víz- és csatornadíj fizetési kötelezettségeiről1

2012.05.02.

Mohács Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában foglalt felhatalmazás, valamint a 38/1995. (IV.5.) Korm. rendelet a közműves vízellátásról és a szennyvízelvezetésről szóló, valamint a víz - és csatornadíjak és a lakások és nem lakások céljára szolgáló helyiségek bérlőire való áthárításáról szóló 18/1990. (I.31.) MT. rendelet végrehajtására az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából a 38/1995. (IV.5.) Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott fogalmakhoz képest használt más elnevezések:

a) Szolgáltató vállalat: Baranya Megyei Vízmű Vállalat

b) Szakigazgatási szerv: Mohács Város Polgármesteri Hivatala

c) Házkezelő szerv vagy az önkormányzati tulajdonú épületek esetében a Mohácsi Városgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft.

d) Fogyasztó, ellenkező megállapodás hiányában

- a tulajdonos,

- az önkormányzati lakás bérlője vagy,

- aki/amely a szolgáltatóval szolgáltatási szerződést köt.

Bekötővezeték megépítése

2. § (1) A szolgáltató vállalaton kívül a bekötővezeték megépítésével kapcsolatos földkitermelést, csőfektetést, földvisszahelyezést, útburkolat helyreállítását ezen szakmunkákra kivitelezési jogosultsággal rendelkező szakvállalatok (magánvállalkozók) is végezhetik.

(2) A bekötővezeték megépítéséhez, átalakításához és megszüntetéséhez a hatósági engedélyek mellett a szolgáltató előzetes írásbeli hozzájárulása is szükséges.

(3) Amennyiben az (1) bekezdésben rögzített munkákat a szolgáltató végzi el, úgy a (2) bekezdésben rögzített engedélyt a fogyasztónak beszereznie nem kell.

Vízkorlátozás elrendelése

3. § (1) A szolgáltató vállalat minden év április 30-ig köteles vízkorlátozási tervjavaslatot készíteni, és ezt Mohács Város Polgármesteri Hivatal Jegyzőjéhez benyújtani.

(2) A Polgármesteri Hivatal Jegyzője a vízkorlátozási tervjavaslatot véleményezi, majd jóváhagyás végett Mohács Város Polgármestere elé terjeszti.

(3) A vízkorlátozás betartásáról a Polgármesteri Hivatal Jegyzője és a szolgáltató vállalat gondoskodik.

(4) A lakosság élelmiszerszükségletének előállításával foglalkozó üzemek részére biztosított vízmennyiséget max. 20%-kal lehet csökkenteni.

4. § Az előre nem tervezhető okból szükséges vízkorlátozás elrendelésére a szolgáltató vállalat azonnal köteles a 3. §-ban meghatározott szervhez javaslatot tenni.

A jóváhagyott vízkorlátozási terv alapján a polgármester által elrendelt vízkorlátozást és annak szüneteltetését - a szolgáltató vállalat bevonásával - a jegyző soron kívül a helyi tv és rádió, valamint a hirdetőtáblára való kifüggesztéssel köteles a lakosság és az érdekeltek tudomására hozni.

Vízmérők beépítése

5. § (1) A több lakásos épületek egyes lakásainak vízfogyasztói a házkezelő, majd a szolgáltató szerv előzetes engedélyével jogosultak a lakásban fogyasztott víz mérésére mellékvízmérőt (vízmérőket) felszereltetni.

(2) A házkezelő és a szolgáltató vállalat köteles a mellékvízmérők beépítéséhez szükséges engedélyt megadni, ha a mellékvízmérő leolvasásához, javításához és cseréjéhez szükséges hozzáférhetőség biztosított, és a mérőhely kialakítása megfelel a szolgáltat vállalat által előírt szabványossági követelményeknek.

(3) A mellékvízmérő (vízmérők) helyének kialakításával, a vízmérő beszerzésével és beszerelésével kapcsolatos költségek a fogyasztót terhelik.

(4) A mellékvízmérőkkel kapcsolatos bármilyen meghibásodást, rendellenességet a fogyasztó köteles haladéktalanul bejelenteni a szolgáltató vállalatnál és a házkezelőnél. A hibaelhárítás költségei a fogyasztót terhelik.

Vízmérők leolvasása, fogyasztás számlázása és elszámolása

6. § (1) A fő- és mellékvízmérők rendszeres leolvasása -igény esetén a fogyasztó képviselőjének jelenlétében -a szolgáltató vállalat feladata. A leolvasás várható idejéről a fogyasztót legalább 3 nappal előbb értesíteni kell.

(2) Az 1. §-ban meghatározott fogyasztó a Ptk. 387. §-a alapján a szolgáltatási díjat, a szolgáltató által kiállított számla alapján, közvetlenül a szolgáltatónak - más megállapodás hiányában - havonta köteles megfizetni. A szolgáltató a számlát a mindenkor hatályos jogszabályok - jelenleg a 38/1995. (IV.5.) Korm. sz. rendelet 8. § (2) bekezdése - szerint jogosult kibocsátani.

(3) A vízdíj 1 m3-re eső mértékét a mindenkor hatályos árjogszabályok határozzák meg. (Jelenleg a 27/1995. (I.31.) KHVM rendelet 1.sz. melléklete szerint )

(4) A szolgáltató e rendelet hatálybalépésétől jogosult a meg nem fizetett szolgáltatási díjakat a Ptk-ben rögzített elévülési időn belül (5 év) a fogyasztótól igényelni és behajtani, függetlenül attól, hogy ez a jogosultság eddig mely szervezetet illette meg.

(5) A szolgáltató jogosult a szolgáltatást a mindenkor hatályos jogszabályokban rögzített feltételek szerint korlátozni akkor, ha a fogyasztó a díjat - előzetes és írásban történt -felszólítást követően sem fizeti meg.

7. § (1) Mérőeszközként elfogadott (nyilvántartásba vett) vízmérővel (bekötési vagy mellékvízmérővel) rendelkező fogyasztók a vízmérőn mért fogyasztás alapján kötelesek vízdíjat fizetni.

(2) Azon fogyasztók, akiknek elkülönített ingatlanán a fogyasztott víz mennyiségének mérése elfogadott mellékvízmérővel nem biztosított, a mindenkor hatályos átalányszámítási jogszabály szerint meghatározott átalányfogyasztás díjat kötelesek a szolgáltatónak megfizetni. (Jelenleg hatályos átalánymennyiségeket az 1/1995.(I.31.) KHVM rendelet 3-4. mellékletei tartalmazzák.)

(3) A fogyasztó személyében bekövetkező változást a szolgáltató által rendszeresített űrlap felhasználásával kell 15 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni. A szolgáltatót a bejelentés akkor köti, ha a változás-bejelentést, a személyi adatok közlésével, mindkét fél aláírta.

Vegyes és hatályba lépő rendelkezések

8. § (1)2

(2) A vízdíjat meg nem fizető fogyasztó megszegi a közüzemi szolgáltatási jogviszonyt, így vele kapcsolatban a Ptk-nak e szerződésszegésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3)3

(4) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 1. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte a 6/2000.(II.25.) ör.

3

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(V.2.) ör.