Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 2/1996 (I.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások értékesítéséről

Hatályos: 1996. 01. 24- 2023. 02. 28

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 2/1996 (I.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások értékesítéséről1

1996.01.24.

Jánoshalma Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv. 16. §./1/ be-kezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükről szóló 1994. évi XVII. tv-el módosított 1993. évi LXXVIII. tv.-ban kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. RÉSZ

Általános rendelkezések

1. § /1/ A rendelet hatálya Jánoshalma város önkormányzatának tulajdonában lévő lakásokra terjed ki.

/2/ Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv és a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVII. tv. /a továbbiakban Lt./ rendelkezései az irányadók.

II. RÉSZ

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások elidegenítése

2. § /1/ Jánoshalma Város önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakásokon vételi jog nincs.

/2/ Az önkormányzat a tulajdonában lévő egyes lakásokat e rendeletben szabályozott feltételekkel elidegenítésre kijelöli.

Az elidegenítésre kijelölt lakásokat az 1. sz. melléklet tartalmazza. Az egyes lakások értékesítési áráról minden esetben a Képviselő-testület dönt.2
/3/ 3 Az önkormányzati és személyi tulajdon keveredésének elkerülése érdekében a lakáscseréket támogatni kell.

3. §

Az elővásárlási jog

/1/ Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítése esetén elővásárlási jog illeti meg:
a./ bérlőt,
b./ a bérlőtársat egyenlő arányban,
c./ a társbérlőt, az általa kizárólagosan használt lakóterület arányában,
d./ az a./-c./ pontban felsoroltak hozzájárulásával azok egyenes ági rokonát, valamint örökbefogadott gyermekét.
/2/ Annak a bérlőnek a lakását, aki nyugellátásban részesül és elővásárlási jogával nem él, szerződésének fennállásáig harmadik személy részére csak a bérlő írásbeli hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

4. § /1/ Az elővásárlási jog jogosultja írásban nyilatkozatot nyújthat be, az értékesítési feladatokat végzőhöz.

/2/ Az értékesítést végző az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatokat a beérkezést követően megvizsgálja és amennyiben az elővásárlási jog gyakorlását kizáró, vagy akadályozó körülmény áll fenn, erről a kérelmezőt 30 napon belül tájékoztatja annak megjelölésével, hogy az akadály elhárítható-e és közli az elhárítás módját.

A lakást jogcím nélkül használó személyt az elővásárlási jog nem illeti meg.

5. § /1/ Az értékesítési feladatot végző az írásbeli nyilatkozat kézhezvételétől számított 180 napon belül - amennyiben az megfelel az Lt-ben és e rendeletben foglalt feltételeknek- köteles az elővásárlási jog jogosultját tájékoztatni a vételárról és nyilatkoztatni a vételár megfizetésének módjáról.

/2/ Elővásárlási jog gyakorlása vonatkozásában, az eladó ajánlati kötöttségének ideje - a vételárat is tartalmazó vételi ajánlatnak - az elővásárlási jog jogosultja általi kézhezvételtől számított 30 nap.

6. § /1/ Az elővásárlási jog gyakorlásával elidegenítésre kerülő lakásokkal kapcsolatos értékesítési feladatokat Dr. Hegyes Edina, Dr. Jágity Zsuzsanna , és Simonné dr. Zsúnyi Franciska ügyvédek látják el, Kiskunhalas, Kossuth u. 29. az erről kötendő megállapodás keretében. A megállapodást a Képviselő-testület nevében a polgármester köti meg.

/2/ A bonyolító elkészíti az adás-vételi szerződéseket, a társasház alapító okiratot, az eset- leges műszaki megosztásokat. Aláírásra elkészíti a társasház földhivatali bejegyzéséhez szükséges okmányokat.

III. RÉSZ

A lakások vételára

7. § /1/ A lakások vételárának mértékét, ha a lakást az Lt. vagy e rendelet alapján arra jogosult vásárolja meg, a hasonló adottságú beköltözhető lakások helyi forgalmi értéke hivatalos értékbecslő által készített részletes vagyonértékelés alapján kell megállapítani.

/2/ A vételár mértékét a bonyolítást /értékbecslést/ végző szerv javaslatából kiindulva /1.sz. melléklet/ a Képviselő-testület állapítja meg.

8. § /1/4 Ha a lakást az elővásárlási jog bentlakó jogosultja vásárolja meg, a vételár a 7. §. alapján megállapított vételár mértékének 50 %-a.

/2/ Amennyiben az önkormányzati lakás beköltözhető, a lakás vételára a 11. §. szerinti nyilvános pályázat során igért legmagasabb ár.

Ez esetben vevőnek a vételárat egy összegben kell az önkormányzat részére megfizetni. Indokolt esetben részletfizetést a Képviselő-testület engedélyezhet.

9. §

A lakás vételárának megfizetése, kedvezmények, illetőleg alkalmazható szankciók

/1/ Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételárat egyösszegben, vagy kérelme alapján 25 évig terjedő részletfizetési kedvezménnyel fizetheti meg. Amennyiben a jogosult az adásvételi szerződést már megkötötte, a kedvezmények örökösét is megilletik.
/2/ Az /1/ bekezdésben felsorolt személyeknek részletvétel esetén a szerződés megkötése- kor a lakás vételárának legalább 10 %-át kell készpénzben megfizetniük.
/3/ Részletvétel esetén, a vételár hátralékra a vevőt kamatfizetési kötelezettség terheli.
A kamat mértéke a mindenkori Ptk. 231. §. /2/ bekezdése szerinti kamat. A részlet- fizetés késedelmes teljesítése esetén a Ptk. 301. §. /2/ bekezdése szerinti kamatot kell felszámítani.
/4/ Az első vételár részlet megfizetését követően fennálló vételárhátralék alapján, a törlesztési idő figyelembevételével havi törlesztési részleteket kell meghatározni.
/5/ 5 Ha az /1/ bekezdésben felsorolt személyek a szerződés megkötésekor a vételárat egy- összegben fizetik meg, akkor őket a 8. §. szerinti kedvezménnyel csökkentett vételár-ból 15 % árengedmény illeti meg.
/6/ 6 Amennyiben az elővásárlási jog jogosultja vállalja, hogy részletvétel esetén a 8. §./1/ bekezdésében szabályozott vételárból a szerződéskötéskor legalább 30 % befizetést teljesít a vételár hátralékot pedig 5 év alatt havi egyenlő részletekben kiegyenlíti, részére a 8. §. szerinti kedvezménnyel csökkentett vételárból 15 % árengedmény jár.
/7/ 7 Aki a 8. §. /1/ bekezdése szerinti vételárból egyösszegben a szerződés megkötésekor 10 %-ot fizet be és a vételár hátralék kiegyenlítésére részletfizetéssel vállalkozik, amennyiben a vételár hátralékot a szerződésben vállalt határidő előtt kiegyenlíti /rendkívüli törlesztés/ a vevő részére a fennálló tartozásból 10 % engedményt kell adni. Ez a kedvezmény a 9. §. /6/ bekezdése szerinti esetben nem jár.
/8/ A 8. §. és a 9. §.-ok alapján együttesen igénybe vehető vételárat csökkentő kedvezmények együttes összege nem haladhatja meg a lakás 8. §. /1/ bekezdésben meghatározott vételárának 60 %-át.
/9/ Ha a vevő legalább 3 havi részletfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére határ- időben nem tesz eleget, az eladó a részletfizetési kedvezményt megvonja, és a hátralékos vételár egyösszegben esedékessé válik.
Amennyiben a vevő a kötelezettségének további 3 hónapon belül nem tesz eleget, úgy az eladót megilleti az elállás joga és a felek kötelesek az eredeti állapotot helyreállítani. Ez esetben a vevő az elővásárlási jogát ismételten nem gyakorolhatja.

10. § /1/ Amennyiben a vevő részletfizetési kedvezményt vesz igénybe, úgy a tartozás és annak járulékai erejéig jelzálogjogot és ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlannyilvántartásba bejegyeztetni, a vételárhátralék kiegyenlítésének időtartamára, Jánoshalma város önkormányzata javára.

/2/ A kedvezménnyel vásárolt önkormányzati lakás 5 éven belüli elidegenítése esetén a lakás eladója a későbbiek során önkormányzati bérlakásra nem jogosult.

11. § /1/ Amennyiben az önkormányzati lakás beköltözhető, vagy az elővásárlási jog jogosultja e jogának gyakorlásáról lemondott, kivéve a 3. §./2/ bekezdésében meghatározott bérlő esetében a lakás értékesítése nyilvános pályázat keretében versenytárgyalás útján történik.

/2/ A jogosult a kedvezménnyel vásárolt lakás tulajdonjogát csak az önkormányzat hozzá- járulásával ruházhatja át, az elidegenítési és terhelési tilalom alatt. Ha az önkormányzat az átruházáshoz hozzájárult, a jogosult az átruházás előtt a vételár hátralékot - a kedvezmények levonása nélkül számított - teljes vételáron, illetve a vételár egyösszegű megfizetése esetén a kapott árengedményt köteles megfizetni.

IV. RÉSZ

Átmeneti rendelkezések

12. § /1/ Az értékesítésre kijelölt, illetve az elővásárlási jog jogosultja bejelentése alapján értékesítésre előkészített épületen, helyiségben, lakásban a kezelő csak azonnali beavatkozást igénylő munkákat végez el.

Amennyiben a karbantartás körét meghaladó mértékig javítási munka kerül elvégzésre, a házingatlan vételárát újból meg kell állapítani.
/2/ Az elővásárlási jog alapján csak akkor köthető adásvételi szerződés, ha a lakásra, helyiségre semminemű köztartozás, üzemeltetési költséghátralék, bérleti díj hátralék nem áll fenn.
/3/ 8 A rendelet 1. számú mellékletében kijelölt lakásokat az ott meghatározott áron 1997. június 31-ig lehet értékesíteni.

13. §

Záró rendelkezések

/1/ E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.
/2/ A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

9JOGHARMONIZÁCIÓS ZÁRADÉK

14. §

„E rendelet a belső piaci szolgáltatásról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelését szolgálja.”

1. melléklet10

Az önkormányzati lakások értékesítéséről szóló rendelethez


Sorszám


Cím

Lakás alapterülete

1.

Kilián Gy. u.

38/6

72 m 2

2.

Tópart u.

17

54 m 2

1

Az önkormányzati rendeletet a Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 27. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.

2

Módosította: 23/2000 (XII.21.) Ör.sz. rendelet

3

Módosította: 8/1996 (III.27.) Ör.sz. rendelet

4

Módosította: 3 8/1996(III.27.) Ör.sz. rendelet

5

Módosította: 8/1996 (III.27.) Ör.sz. rendelet

6

Módosította: 8/1996 (III.27.) Ör.sz. rendelet

7

Módosította: 16/1996 (IV.24.) Ör.sz. rendelet

8

Módosította: 7 31/1996(XII.18.) Ör. sz. rendelet

9

Módosította: 26/2009.(X.16.) sz. rendelet

10

Módosította: 10/2004(IV.22.) sz. rendelet