Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 54/1996. (XII.23.) önkormányzati rendelete

Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2013. 09. 13- 2013. 12. 02

[1]Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, továbbá az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény 2. és 4. §, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23. §, 27. §, 31. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [2]

(1) [3]A rendelet célja Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén

•       az ingatlanok és közterületek tisztaságának - úttisztítás, síkosságmentesítés, hóeltakarítás - (a továbbiakban: a köztisztaság) biztosításával;

•       [4]hulladékgazdálkodási közszolgáltatás,

 •      a települési folyékony hulladék összegyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás (a továbbiakban: folyékony hulladék kezelés); illetve

•----------[5]

ellátásával és igénybevételével kapcsolatos helyi szabályok megteremtése.

(2) [6] A rendelet hatálya Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási területén kiterjed a természetes, jogi személyekre, gazdasági társaságokra, társasházakra, egyéb szervezetekre, illetve a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülésére, egyéni vállalkozókra.

I. A köztisztaság biztosítása

2. §

(1) A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől illetőleg magatartástól tartózkodni.

(2) [7]----

A köztisztaság biztosításával kapcsolatos feladatok és az azok ellátására kötelezettek

3. § [8]

4. §

(1)[9] a) A tulajdonos, illetve használó köteles gondoskodni az ingatlant övező közterület - ide értve a járdaszakasz mellett a KRESZ táblával és/vagy burkolati jellel kijelölt kerékpársávokat/-utakat is - tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

            b) Ha a járda és az úttest között berendezési (vagy zöld-) sáv is van, az úttestig terjedő egész terület;

         c) földutas környezetben, ahol kiépített járda sincs, a telekhatártól számított 4 méter széles területsáv tartozik az a) pontban előírt kötelezettség alá.

(2) [10]A tulajdonos köteles gondoskodni

a) [11]ettől eltérő megállapodás kivételével a szórakoztató, vendéglátó és árusító helyek, üzletek, irodák előtti járdaszakasz tisztántartásáról, e területről a hulladék eltávolításáról, továbbá a várható forgalomnak megfelelő mennyiségű közhasználatú hulladék- és cigarettavég gyűjtő tartály e rendelet szabályainak figyelembevételével történő elhelyezéséről, javításáról, pótlásáról, rendszeres kiürítéséről és tisztításáról,

b) a közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési, szerelési munka stb.) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetének, de legalább az azt körülvevő 1 méteres területsávnak a tisztántartásáról,

c) az általa rendezett kulturális, sport és egyéb rendezvények megtartására használatba vett közterület tisztántartásáról, továbbá a rendezvény várható forgalmának megfelelő számú illemhely biztosításáról,

d) [12] a tulajdonában lévő beépítetlen ingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről.

(3) [13]A Kunság Volán Zrt.- mint közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló tömegközlekedési járművek üzembentartója - köteles gondoskodni a Noszlopy G. parkban található autóbusz-végállomás közterületen levő üzemi területének (várakozóhelyek, peronok, útburkolat) folyamatos tisztántartásáról.

(4) Ha e rendelet eltérően nem rendelkezik az önkormányzat gondoskodik

a) a közterületek, ideértve

•       a rajtuk levő csapadékvíz-elvezető és gyűjtő nyílt árkokat, belvízelvezető gerinccsatornákat és ezek műtárgyait,

•       a belterületen lévő és a (3) bekezdés hatálya alá nem tartozó váróhelyiségeket, várakozóhelyeket, járdaszigeteket, a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyeket, a közlekedésre alkalmas egyéb területeket, helyi utakat, lépcsőket, gyalogos aluljárókat, szervezett, folyamatos tisztántartásáról, az ott keletkezett települési szilárd hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról, továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolításáról;

b) a közterületek tisztántartása során összegyűjtött hulladék elszállításáról - a szemétgyűjtő edények kihelyezéséről és ürítéséről,

c) azon hórakások elszállításáról, amelyek a gyalogos- és a tömegközlekedést akadályozzák,

d) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról,

e) a síkosságmentesítés és hóeltakarítás aktuális feladatainak e rendeletben nem szabályozott kérdéseinek és azok pénzügyi fedezetének „téli feladattervben” történő meghatározásáról.

(5) [14]Az állami közútkezelő területileg illetékes szerve látja el a kezelésében lévő közutak külterületi szakaszainak, az azokon kiépített külterületi autóbusz-megállóhelyeknek, továbbá az országos közutak belterületi szakaszainak - 5-ös számú főút (Széchenyi, Mária, Árpád, Kossuth, Erzsébet körutak, a Bethlen körút Budai kaputól a Ceglédi útig, Kuruc tér, Szegedi úti felüljáró), 441. sz. főút (Ceglédi út) 44. sz. főút (Déli elkerülő út nyugati része), 52. sz. főút (Dózsa György út, Izsáki út, Dunaföldvári út), 541. sz. főút (Halasi út), 54. sz. főút (Déli elkerülő út keleti része), 53102. jelű Helvéciai út, 5218. jelű Hetényi út (Vízmű utca, Kossuth L. utca), 5202. jelű Ladánybenei út, 53101. jelű Kadafalvi út, 5314. jelű út (Könyves Kálmán krt.-nak az 52. sz. főút és a Wéber Ede u. közötti szakasza)- rendszeres tisztántartásával kapcsolatos feladatokat.

(6) [15]Az M5. jelű autópálya tisztántartását a tulajdonosa által megbízott üzemeltető látja el.

[16](7) Vasutat keresztező közforgalmú járda tisztántartásáról a vasút üzembentartója gondoskodik.

Egyéb elôírások

5. §

(1) Anyagszállításnál a szállító köteles tevékenységét úgy végezni, hogy a közterület ne szennyeződjön. Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásával a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a munkavégzés után azonnal eltakarítani.

(2) Az építési munka során keletkezett - közterületen tárolt - építési törmeléket, egyéb hulladékot a tevékenység befejezése után legfeljebb 48 órán belül el kell szállítani.

Az építési hulladék közterületen történő tárolására a közterülethasználatról szóló rendelet szabályait kell alkalmazni.

6. §

Az önkormányzat a közterületek tisztántartását időbeni korlátozás nélkül végezheti. A tisztántartási feladatok koncentrált végzése érdekében - indokolt esetben - a jegyző elrendelheti a helyi utak forgalmának korlátozását.

7. §

(1) [17] ---

(2) [18]Klorid tartalmú vegyszerrel síkosság elleni védekezést kizárólag nedvesített só felhasználásával, kijuttatására alkalmas eszköz birtokában az alábbi helyeken lehet végezni:

-országos közutakon:

5-ös számú főút (Széchenyi, Mária, Árpád, Kossuth, Erzsébet körutak, a Bethlen körút Budai kaputól a Ceglédi útig, Kuruc tér, Szegedi úti felüljáró), 441. sz. főút (Ceglédi út) 44. sz. főút (Déli elkerülő út nyugati része), 52. sz. főút (Dózsa György út, Izsáki út, Dunaföldvári út), 541. sz. főút (Halasi út), 54. sz. főút (Déli elkerülő út keleti része), 53102. jelű Helvéciai út, 5218. jelű Hetényi út (Vízmű utca, Kossuth L. utca), 5202. jelű Ladánybenei út, 53101. jelű Kadafalvi út, 5314. jelű út (Könyves Kálmán krt.-nak az 52. sz. főút és a Wéber Ede u. közötti szakasza).

-  önkormányzati utakon:

prioritást élveznek belterületen a város úthálózatának gyűrűs és sugaras főútvonalai, valamint a helyi menetrend szerinti buszjáratok útvonalai; ezt követően az egyéb szilárd burkolatú gyűjtőutak, földutak. Külterületen szilárd burkolatú utak és gyűjtőút funkciójú   földutak, egyéb utak.”

Köztisztasággal kapcsolatos tiltott tevékenységek

8. §

(1) [19]Úttestet, járdát és egyéb közterületet bármiféle szennyező anyaggal (szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel), különleges kezelést igénylő savval, fertőző vagy robbanásveszélyes anyaggal beszennyezni tilos.

(2) Tilos dugulást okozó, vagy rongálásra alkalmas, tűz- és robbanásveszélyes, vagy mérgező anyagot (pl olajat, festéket, egyéb vegyszert) árokba, közcsatornába, csapadékvíz-csatorna víznyelő aknájába juttatni.

(3) Tilos hórakás képzése tömegközlekedési jármű megállóhelyénél, útkereszteződésben, útburkolati jeleken, járdasziget és járda közé, szemétgyűjtő edény tárolóhelyén és annak megközelítésére szolgáló területen, közműszerelvény (vízelzárócsap, gázcsap és tűzcsap) felett és lámpaoszlop köré.

(4)[20] Tilos közterületen és saját ingatlanon hulladék égetése kivéve

  a) az illetékes környezetvédelmi felügyelőség külön engedélye alapján történő ipari és kommunális hulladék égetését,

b) a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 8/2002. (II. 11.) számú rendelet szerinti avar és kerti hulladék égetését.

(5) Tilos a közterület felszerelési, berendezési tárgyainak beszennyezése, rongálása.

II. A szilárd hulladék kezelése

9. §[21]

(1) A szilárd hulladék kezelésével ellátott terület Kecskemét város közigazgatási területe. A szilárd hulladék kezelése az egyes területek adottságait figyelembe véve eltérő szolgáltatási technológiával történhet.

(2) -------[22]

(3) [23]Az ingatlanhasználó és a közszolgáltató közötti jogviszonyra a Polgári Törvénykönyvnek a közüzemi szerződésre vonatkozó szabályai az irányadók.

(4) [24]Az ingatlanhasználó kezdeményezésére a közszolgáltató köteles

a) a közüzemi szerződést írásba foglalni,

b) a közüzemi szerződést módosítani, ha az ingatlanhasználó[25], - társasházi, szövetkezeti és többlakásos ingatlanok esetében a képviseletre jogosult személy - nyilatkozik arról, hogy az e rendelet szerinti szelektív hulladékgyűjtésben való részvétele miatt, az általa összegyűjtött hulladék várható mennyisége lecsökken és emiatt a 3/b. melléklet szerinti kisebb szabványos gyűjtőedényzetet fog használni.

(5) A szolgáltatás színvonalának fenntartásához, a környezetvédelmi előírások betartásához, a kapacitások biztosításához szükséges bővítések, technológiai fejlesztések végrehajtása érdekében szükséges beruházások bonyolítása, a pályázatok kidolgozása az e rendelet 10., 10/A. és 10/B. §-aiban megjelölt szolgáltatók feladata.

A szolgáltató feladatai

10. §[26]

    (1)[27] A települési szilárd hulladék gyűjtésével, begyűjtésével, szállításával kapcsolatos feladatokat a Városgazdasági Kft. látja el.

    (2)[28] A települési szilárd hulladék elszállítása heti egy alkalommal történik.

(3) A szolgáltatóknak a települési szilárd hulladék kezeléséről úgy kell gondoskodni, hogy annak során a köztisztaság munkaszüneti és ünnepnapokon is biztosított legyen.

(4) A Városgazdasági Kft. az esetlegesen elmaradt gyűjtést 24 órán belül vagy az akadály elhárulását követően haladéktalanul köteles elvégezni. 24 órát meghaladó késedelmes ürítés esetén a szolgáltató köteles legalább egy nappal előbb írásban (szórólapon) értesíteni az érintetteket a gyűjtés tényleges időpontjáról.

(5) A települési szilárd hulladék gyűjtését a Városgazdasági Kft. pormentesen, a 3/b. sz. mellékletben felsorolt szabványos gyűjtőedényzettel végzi, kivéve azokban a városrészekben, ahol az utak szélessége, minősége csak félpormentes hulladékgyűjtést - cégjelzéses műanyag zsákok begyűjtését - teszi lehetővé, valamint azon esetekben, amelyekre a Közgyűlés erre felhatalmazott bizottsága a 14. § (10) bekezdése szerinti felmentést megadja.

(6) a) A szilárd hulladék elszállítását végző jármű személyzete csak az (5) bekezdés szerinti gyűjtőedényzetben, illetve a cégjelzéses műanyag zsákban elhelyezett hulladékot köteles elszállítani. A gyűjtőedényzetből kiesett, vagy annak telítettsége miatt mellé helyezett hulladékot is az edényzet tartalmaként kell kezelni és arra a (8) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ugyanakkor a (7) és a 14. § (12). bekezdés szerint kell eljárni.

b) Amennyiben a gyűjtőedényzetben a 14. § (5) bekezdésében felsorolt anyagot, vagy tárgyat helyeztek el, a kiürítést, az elszállítást végző jármű vezetője jogosult megtagadni. Az ürítés megtagadásáról és annak indokairól a Városgazdasági Kft. az ingatlanhasználót [29]írásban értesíti.

c) Amennyiben a szilárd hulladékot szállító jármű a 14. § (5) bekezdésben felsorolt anyagot vagy tárgyat kíván a hulladékártalmatlanító helyre kiszállítani, annak fogadását és lerakását a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. - indokainak ismertetésével - jogosult megtagadni.

A nem települési szilárd-hulladéknak minősülő hulladékok kezelésének megtagadását tartalmazó, ezt indokló jegyzőkönyveket, valamint – ha ismert – a hulladék további sorsára vonatkozó információt a közszolgáltató tájékoztatásul köteles az illetékes környezetvédelmi felügyelőség (Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Hatósági Osztály) számára tájékoztatásul megküldeni.

(7) a) Mindazon ingatlanok esetében, ahol a szolgáltató a rendszeresített űrtartalom elégtelenségét regisztrálja, köteles kezdeményezni a megfelelő – a keletkező hulladék tényleges mennyiségének befogadására alkalmas – űrtartalom igénybevételét, figyelemmel a 14. § (1) és (3) bekezdésében foglaltakra.

b)[30] A szükséges edényméret igénybevételére irányuló teljes körű vizsgálatot a szolgáltató kezdeményezésére a Közterület-felügyelet folytatja le belső szolgálati rendjének megfelelően, a tényállás bizonyító erejű rögzítése érdekében.

c) A vizsgálat alapján megállapított többlet edényszükséglet alkalmazásának kötelezésére irányuló feladatokat a [31]Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési ügyekért felelős szervezeti egysége látja el. A többletszolgáltatás díját a kötelezés érvényesüléséig az önkormányzat a szolgáltató számára a kötelezett terhére tételes számla alapján megelőlegezi.

d) A kötelezett így keletkező díjfizetési kötelezettségét az önkormányzat által előfinanszírozott díjhátralékként kell kezelni.

(8) A Városgazdasági Kft. a gyűjtőedényzetek ürítése során keletkezett szennyeződés eltakarítását azonnal köteles elvégezni, és a gyűjtőedényzetet az arra kijelölt helyre visszatenni.

(9) A Városgazdasági Kft. minden évben március 20. és október 20. között lomtalanítást szervez és bonyolít le, melynek ellenértékét a lakossági hulladékszállítás közszolgáltatási díja tartalmazza.

a) -------[32]

b) A lomtalanítás logisztikai feladatait a Városgazdasági Kft. saját hatáskörében látja el. Tervezett időpontját a Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság[33] hagyja jóvá.

    c)[34] A lomtalanítási akciót két egymást követő héten (két ütemben) kell végrehajtani úgy hogy a kihelyezésre péntek reggel 8 órától szombat este 20 óráig kell lehetőséget biztosítani az érintett városrészben.

Az ingatlanhasználók[35] az elszállítani kívánt lomot a saját ingatlanuk utcafronti részére kötelesek kihelyezni, közterületi gyűjtőpont nem hozható létre, kivéve a társas- és szövetkezeti házak környezetét, ahol a rendszeresített hulladékgyűjtő edénycsoportok mellett helyezhetők ki a lomok, a biztonságos közlekedés akadályozása nélkül.

    d)[36] A lomtalanítás ütemezése:

I. ütem: Katonatelepi tanyák, Katonatelep, Úrrét, Körösihegy, Borbás, Kisfái, Szolnoki hegy, Kecskemét-Városföld, Törökfái, Matkó, Hunyadiváros (Csilléry telep), Belváros, Rákócziváros, Szent István város (Műkertváros), Árpádváros, Erzsébetváros (Ürgés), Kossuthváros, Szent László város (Rendőrfalu, Kósafalu, Tsz falu, Muszáj), Halasi úti kiskertek, Reptéri lakótelep.

II. ütem: Talfája (Törekvés és Kossuth Tsz lakótelep), Vacsihegy, Budaihegy, Méntelek, Belső Nyír, Külső Nyír, Hetényegyháza, Szarkás, Úrihegy (Miklóstelep), Felsőszéktó (Petőfiváros, Sutusfalu), Felsőcsalános, Bódog sor, Kadafalvi tanyák, Alsócsalános, Kadafalva, Kecskemét-Ballószög, Alsószéktó (Szelei falu, Homokbánya), Máriahegy, Bethlenváros (Vacsi köz, Voelker telep, Dárdai telep, Miklovics telep), Széchenyiváros (Bogovics falu, Villanegyed, Hollandfalu), Máriaváros"

e) Tilos az elszállítandó lomok illetéktelen átvizsgálása, válogatása, szétszórása, az elkövetővel szemben annak jogkövetkezményeit kell alkalmazni.

f) A kihelyezett lomok őrzéséről a Városgazdasági Kft. által történő elszállításáig a kihelyező köteles gondoskodni.

g) A lombtalanítási akció jogszerű, zavartalan végrehajtását Városgazdasági Kft. a rendőrség, a Közterület-felügyelet és a polgárőrség közreműködésével látja el.

10/A §[37]

(1) A települési szilárd hulladék, az építési és bontási (inert) hulladék hasznosításával, ártalmatlanításával kapcsolatos feladatokat a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. teljes körűen látja el.

Ennek keretében köteles a hulladék-feldolgozó rendszer telepén, az oda beszállított építési- és bontási hulladékok átvételére, erre irányuló kérés esetén az építési- és bontási hulladékok begyűjtésére és a hulladék-feldolgozó rendszer telepére való szállításra.

(2) A Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. az építési-bontási hulladék nem újrahasznosítható részét a 11. § (1) bekezdésében meghatározott ártalmatlanító helyen köteles elhelyezni.

(3) A Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft. köteles biztosítani a közszolgáltatás valamennyi személyi és tárgyi feltételét, amely garantálja annak tartós, rendszeres és a környezetvédelmi szempontoknak maradéktalanul megfelelő ellátását.

10/B. §[38]

(1) A települési szilárd hulladék szelektív gyűjtésével kapcsolatos feladatokat a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. látja el.

(2) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a települési szilárd hulladék egyes összetevőinek begyűjtőhelyen, gyűjtőponton, vagy hulladékudvarban történő szelektív gyűjtésével kapcsolatos feladatokat köteles ellátni.

(3) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. házhoz menő begyűjtő járattal történő szelektív hulladékgyűjtést önként vállalt szolgáltatásként látja el.

(4) A házhoz menő gyűjtőjárattal történő szelektív hulladékgyűjtéshez a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a hulladék jellegének, összetételének, fajtájának megfelelően eltérő, egyszer felhasználható cégjelzéses műanyag zsákot biztosít.

10/C. §[39]

 (1) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a város közterületein szelektív hulladékgyűjtő pontokat alakít ki, amelyhez biztosítja a szükséges edényzetet. A gyűjtőpontokat a Polgármesteri Hivatallal egyeztetve az alábbi szempontok figyelembe vételével kell kialakítani:

a) lakóházak közelsége, a lakosság számára való elérhetőség,

b) a környezetében élőkre gyakorolt legkisebb zavaró hatás,

c) az elhelyezett gyűjtőedény ürítése ne járjon a forgalom korlátozásával, a zöld terület rongálásával.

(2) A gyűjtőpontok kialakításához szükséges közterület igénybevételét Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata térítésmentesen biztosítja.

(3) A hulladékgyűjtő pontokon elkülönítetten helyezhetők el a műanyag, papír, üveg és fém csomagolási hulladékok az egyes edényeken elhelyezett feliratnak megfelelően.

(4) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a hulladékgyűjtő pontokon lévő edényeket járatterve szerint, az edények telítettségének megfelelő gyakorisággal üríti.

(5) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. köteles a sérült, balesetveszélyes konténereket kicserélni, a hiányzó megrongált feliratokat lecserélni.

(6) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a hulladékgyűjtő pontok területének tisztántartásáról, az ott edényzeten kívül elhelyezett többlethulladék elszállításáról köteles gondoskodni.

10/D. §[40]

 (1) A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. a hulladékudvarokban - nyitvatartási időben - egyes hulladékok térítésmentes elhelyezését biztosítja a rendelet 9. § (3)-(4) bekezdése szerinti szerződéses jogviszonyban álló ingatlanhasználó[41] számára. A szerződéses jogviszony igazolása az ingatlanhasználó[42] kötelezettsége.

(2) A hulladékudvarban kizárólag szelektíven gyűjtött háztartási hulladék helyezhető el.

11. §[43]

A települési szilárd hulladék elhelyezése:

  1. a szelektíven gyűjtött hulladékok kivételével a Kecskemét 0737/12 hrsz. alatt található hulladékártalmatlanító helyen

  1. a szeletíven gyűjtött hulladékok esetében a Kecskemét 01069/108 hrsz. és 13422/1 hrsz. alatt található hulladékudvarban

történik.

12. §

(1) [44]Az ingatlanhasználó[45] részére, ha az saját tulajdonú - a 10. § (5) bekezdésének megfelelő - gyűjtőedényzettel nem rendelkezik a Városgazdasági Kft. a 3/b. sz. melléklet szerinti gyűjtőedényzetet a tárolhatóság és az ürítési gyakoriság figyelembevételével használatba átadja. A nem rendszeresen képződött többlethulladék gyűjtésére a Városgazdasági Kft. alkalmanként cégjelzéssel ellátott műanyagzsákot biztosít, amelynek ára tartalmazza a hulladékkezelés összes költségét.

(2) [46]A használatra átadott gyűjtőedényzet tulajdonjoga a Városgazdasági Kft.-t illeti meg.

(3) [47]---------

(4) [48]A Városgazdasági Kft. által használatba adott gyűjtőedényzet használatáért az ingatlanhasználó[49] költségalapon meghatározott bérleti díjat fizet.

(5) [50]A bérelt edényzetet a használója köteles rendeltetésszerűen használni, tisztán tartani, a nem közterületen tárolt edényzet őrzéséről megfelelően gondoskodni. A bérelt edényzet cseréjét, javítását, felújítását a Városgazdasági Kft. a használó által fizetendő díj ellenében végzi. A nem rendeltetésszerű használat esetén a bérelt edényzet cseréjét, javítását, felújítását a Városgazdasági Kft. a használó által fizetendő díj ellenében végzi. Amennyiben az edényzet sérülését bizonyítottan a nem megfelelő ürítés okozza, a Városgazdasági Kft. a szükséges javítást, cserét díjmentesen biztosítja. A bérelt edényzet elveszése, jogtalan eltulajdonítása esetén a használó köteles a Városgazdasági Kft. részére az edényzet értékének megfelelő kártérítést fizetni.

(6) [51]A Városgazdasági Kft. a tőle bérelt 770 literes és ennél nagyobb szemétgyűjtő edényzet mosását, fertőtlenítését évente egy alkalommal térítésmentesen biztosítja.

(7) [52]A szemétgyűjtő edényzet egynél többszöri mosását és fertőtlenítését, továbbá a más tulajdonában lévő edényzet  (4) bekezdésben szabályozott eset kivételével történő javítását külön megrendelésre, térítés ellenében, a Városgazdasági Kft. elvégzi. Ezen szolgáltatások díját a Városgazdasági Kft. szabadon állapítja meg.

13. §[53]---

Az ingatlanhasználó feladatai[54]

14. §[55]

(1) ------[56]

(2) ------[57]

(3)[58] A hulladékot az ingatlanon felhalmozni nem szabad. Amennyiben olyan többlethulladék keletkezik, amely a szabvány hulladékgyűjtő edényben – annak telítettsége miatt – nem helyezhető el, az ingatlanhasználó köteles

a) többletszállítást megrendelni a szolgáltatótól többletdíj fizetése mellett vagy

b) a többlethulladékot a Városgazdasági Kft-től vásárolt, cégjelzésével ellátott műanyag zsákba gyűjteni vagy

c) a többlethulladékot a Városgazdasági Kft. matricás emblémájával ellátott műanyag zsákba gyűjteni.

(4)[59] Az ingatlanhasználó az általa közterületre kihelyezett gyűjtőedényt és környezetét köteles tisztán tartani. A gyűjtőedények által elfoglalt területet és annak 2 méteres környezetét a közterületből az igénybevevő számára átengedett ingatlanrészként kell kezelni és arra szabálytalan hulladék elhelyezés esetén a hulladékról szóló törvény elhagyott hulladékokra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(5) a) Tilos a gyűjtőedényekbe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes, valamint folyékony továbbá - külön jogszabály alapján - különleges kezelést igénylő (veszélyes hulladék), a gyűjtő járművet károsító, a szállítók egészségét, testi épségét, illetve a környezetet veszélyeztető anyagot elhelyezni.

       b) Tilos a lakossági hulladék elszállítására szolgáló gyűjtőedények űrtartalmának egy részét, vagy egészét gazdasági vállalkozás (magánszemély, vagy társaság) tevékenységi körében keletkező hulladék elhelyezésére átengedni.

(6) Az ingatlanhasználó[60] köteles a saját tulajdonában lévő elhasználódott gyűjtőedényt - a 12.§ (7) bekezdésében foglalt szabályok figyelembe vételével - megjavíttatni illetve kicserélni.

(7)[61] Az ingatlanhasználó az olyan hulladékot, amely szabványos gyűjtőedényben nem helyezhető el, saját költségén a 11. §-ban meghatározott hulladékártalmatlanító helyre elszállíthatja.

(8) A közterületen szervezett rendezvény során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről – a szolgáltatóval kötött külön szerződés alapján – a rendezvény szervezője köteles gondoskodni.

    (9)[62] Az ingatlanhasználó[63] által fizetendő minimális díj lakásonként, a mindenkori 60 literes edényzet, heti egyszeri ürítési díja, kivéve, ha a közszolgáltatási szerződés a 9. § (4) bekezdésben foglaltak alkalmazásával módosult.

(10) A minimálisan 60 literes gyűjtőedény heti egyszeri ürítési díja helyett a [64]polgármester kérelem alapján cégjelzéses műanyag zsákok szükség szerinti használatát engedélyezheti

a) annak, aki háztartásában egyedül él és orvosilag igazoltan rendszeres napi gondozásra szorul;

b) azoknak a házastársaknak, akiknél kettőjük átlagéletkora a 60. évet meghaladja, és akik háztartásában a kifizető helyek által hivatalosan igazolt jövedelem egy főre jutó mértéke nem több, mint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 50%-a.

c)[65] Amennyiben kérelmező körülményei oly módon változnak meg, hogy a meghatározott feltételek alapján a mentességre nem jogosult, jogosultságának megszűnését a kérelem benyújtásának helyén 15 napon belül írásban köteles bejelenteni.

(11) Azon ingatlanok esetében, ahol gazdasági tevékenységet is folytatnak, a hulladék termelőjének, birtokosának kötelessége - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - gondoskodni a keletkezett hulladék ártalommentes kezeléséről, illetve a hulladékkezelésre jogosult szolgáltatóval kötött írásbeli szerződést köteles az ellenőrzésre jogosult hatóságnak felszólításra felmutatni.

(12)[66]Társasházi, szövetkezeti és többlakásos ingatlanok esetében a kötelezően fizetendő minimális díj lakásonként a 60 literes edény e rendelet szerinti heti egyszeri ürítési díja, kivéve, ha a közszolgáltatási szerződés a 9. § (4) bekezdésben foglaltak alkalmazásával módosult.

A használt edényzet nagysága nem lehet kisebb, mint a minimálisan lakásonként fizetendő díjnak megfelelő edény és a lakások számának szorzata alapján számított mennyiség, kivéve, ha a közszolgáltatási szerződés a 9. § (4) bekezdésben foglaltak alkalmazásával módosult.

Amennyiben a közszolgáltató jelzi, hogy a használt hulladékgyűjtő edény az ingatlanban keletkező hulladék mennyiségének összegyűjtésére nem elégséges, az ingatlanhasználó[67] megfelelő edény igénybevételére történő kötelezése érdekében a jegyző jár el.

(13)[68] Az építési és bontási (inert) hulladék birtokosa köteles gondoskodni a hulladéknak a 11.§-ban meghatározott telephelyre történő beszállításáról, vagy beszállíttatásáról.

---------[69]

(14) -------[70]

15. §

(1) [71]Nyitvatartási idő alatt, előzetes bejelentés nélkül a magánszemély – amennyiben az Önkormányzat költségvetése kiadási előirányzatot tartalmaz a finanszírozásra – a Kisfái kommunális hulladéklerakóra ártalmatlanítási díj fizetése nélkül, évente szállíthatja ki maximum 2x125 kg mennyiségű települési szilárd hulladékát a Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési ügyekért felelős szervezeti egysége által kiállított, névre szóló utalványa alapján.

(2) ----[72]

(3) [73]Nyitvatartási idő alatt a magánszemély az építési takarótörmeléket a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft-vel megkötött külön megállapodás értelmében szállíthatja ki a Kisfái kommunális hulladéklerakóra.

15/A. §[74]

Az üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

(1) Az ingatlan-nyilvántartásban üdülő vagy hétvégi ház rendeltetéssel nyilvántartott ingatlan (a továbbiakban: üdülőingatlan) használója a Városgazdasági Kft. felé nyilatkozatot tehet arról, hogy az üdülőingatlant szezonális jelleggel használja. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy az ingatlanban bejelentett lakóhelye senkinek nincs.

(2) A nyilatkozathoz csatolni kell

a) az ingatlan tulajdoni lapjának 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát, és

b) amennyiben az üdülőingatlan nem az ingatlanhasználó tulajdona, az ingatlan használatát megalapozó okiratot.

(3) A nyilatkozatot a szezonális használatot megelőzően legalább 15 nappal kell eljuttatni a Városgazdasági Kft. részére.

(4) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat alapján az e rendelet szerinti hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az üdülőingatlan használója szezonális jelleggel jogosult igénybe venni és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek ki.

(5) Az (1) bekezdés szerinti használati szezon május, június, július és augusztus hónapokra terjed ki.

A szilárd hulladék kezelésére irányuló közszolgáltatás díja és a díjfizetés rendje [75]

16. § [76]

17. §

(1) [77]A szolgáltatási díj megfizetésének módjáról és a számlázás rendjéről a Városgazdasági Kft. az ingatlanhasználót[78] írásban tájékoztatja.

(2)[79] A szolgáltatás díját üdülőingatlanok, társasházi, szövetkezeti vagy többlakásos ingatlanok esetében havi rendszerességgel, egyéb ingatlanok esetében negyedévente kell megfizetni.

(3)[80] A Városgazdasági Kft. a (2) bekezdés szerinti számlafizetési időszak első hónap 10. napjáig számlát és - amennyiben az ingatlanhasználó nem banki átutalással teljesíti fizetési kötelezettségét - átutalási postautalványt küld az ingatlanhasználó részére, amely tartalmazza a fizetendő közszolgáltatási díjat. A Városgazdasági Kft. a számlában az edényzet bérleti díját elkülönítve tünteti fel. Az ingatlanhasználó 8 napon belül köteles a díjat megfizetni.

(4) [81]A Városgazdasági Kft. minden év január 20. napjáig egyenlegértesítőt küld az ingatlanhasználó [82]részére az előző évben teljesített, illetve előírt díjfizetés egyenlegéről.

(5)[83] A díjfizetési időszak - üdülőingatlanok kivételével - 1 év, amelynek kezdő időpontja a tárgyév január 1. napja. Üdülőingatlanok esetében a díjfizetési időszak a 15/A. § (5) bekezdése szerinti használati szezon időtartamára terjed ki, amelynek kezdő időpontja tárgyév május 1. napja.

17/A. §[84]

(1) A kijelölt közszolgáltatók /a Városgazdasági Kft. és a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft./:

a./ a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás[85] zavartalan ellátásával kapcsolatban, kizárólag az ingatlanhasználók[86] nyilvántartása érdekében,

b./ a közszolgáltatás igénybe vételének időtartama alatt,

c./ jogosultak az alábbi személyes adatok kezelésére: az ingatlanhasználó[87] neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve.

d./ A kezelhető személyes adatokat a közszolgáltatási jogviszony keletkezésekor, illetve adategyeztetés lefolytattatásakor az érintett természetes személyektől gyűjtik be.

(2) -------[88]

(3) -------[89]

18. §[90]

Mentesül az ingatlanhasználó[91] a szolgáltatás díjának megfizetése alól,

a) ha az ingatlan beépítetlen és települési szilárd hulladék nem keletkezik

b) [92]a közszolgáltatásnak az ingatlanhasználó által történő, legalább 30 nap időtartamú szüneteltetése esetén, amelyet a Városgazdasági Kft-nek legalább 15 nappal a szüneteltetés kezdete előtt - a szüneteltetés időtartamának pontos megjelölésével - bejelent, ha az ingatlant más sem használja.

c) [93]ha az ingatlan használója önmaga ellátására képtelen és nappali ellátásáról igazolható módon más helyen gondoskodnak. A kedvezmény a Városgazdasági Kft. részére történő bejelentést követő hónap 1. napjától vehető igénybe.

18/A. §[94]

(1)[95] A 60 literes edény heti egyszeri ürítési díjának megfizetése alól mentesül az az ingatlanhasználó[96], aki

a) az ingatlant, vagy önálló lakást egyedül, vagy házastársával egy háztartásban használja és életkora, vagy kettőjük átlagéletkora a 70. évet meghaladja és

b) egy főre jutó nettó jövedelme a mindenkori nyugdíjminimum 170 %-át nem haladja meg és

c) kérelmét adatlapon írásban benyújtja a Polgármesteri Hivatalba.

(2)[97] A mentesség legfeljebb egy naptári év időtartamra állapítható meg, a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kezdődően.

A tárgyév januárjában benyújtott kérelmek esetén a mentesség a hónap elejétől visszamenőleg is megállapítható.

(3)[98] Az (1) bekezdésben előírt mentesség-iránti kérelmet az önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál (6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.) lehet előterjeszteni. Amennyiben kérelmező körülményei oly módon változnak meg, hogy az (1) bekezdésben meghatározott feltételek alapján a mentességre nem jogosult, jogosultságának megszűnését a kérelem benyújtásának helyén 15 napon belül írásban köteles bejelenteni.

(4) Társasházi, szövetkezeti és mindazon többlakásos ingatlanon élő díjkedvezményezettek számára, akik a közszolgáltatóval nem állnak közvetlen jogviszonyban, vagyis nem rendelkeznek partnerkóddal, a megállapított kedvezmény összegét a díjbeszedés esedékességével egy időben az Önkormányzat átutalási postautalványon a díjkedvezményezetteknek névre szólóan megfizeti.

(5) A Városgazdasági Kft. az (1) bekezdésben meghatározott feltételek alapján mentességre jogosult kedvezményezettek számára nem küld ki számlát, ugyanakkor a mentesség nyilvántartásba-vételéről a [99]Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési ügyekért felelős szervezeti egysége az ügyfél partnerkódjának feltüntetésével értesíti.

A partnerkóddal nem rendelkező ügyfelek után a Városgazdasági Kft. az önkormányzattal szemben díjmegtérítési igényt nem érvényesíthet.

(6) A benyújtott kérelmeket – első fokon – a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint hatáskörrel rendelkező [100]polgármester bírálja el.

19. §

     (1)[101] A közszolgáltatás díjához adható kedvezmény:

Méltányosságból 90 %-os díjkedvezményt kap (a 60 l-es edény ürítési díjából) azon szociálisan rászoruló lakos, aki az alábbi kritériumoknak megfelel:

            a) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül neveli és

            b) nettó jövedelme a mindenkori nyugdíjminimum 170 %-át nem haladja meg és

            c) kérelmét adatlapon írásban benyújtja a Polgármesteri Hivatalba.

(2)[102] A kedvezmény legfeljebb egy naptári év időtartamra állapítható meg, a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kezdődően.

A tárgyév januárjában benyújtott kérelmek esetén a kedvezmény a hónap elejétől visszamenőleg is megállapítható.

(3) [103]Az (1) bekezdésben előírt kedvezmény iránti kérelmet az önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál (6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.) lehet előterjeszteni. Amennyiben kérelmező körülményei oly módon változnak meg, hogy az (1) bekezdésben meghatározott feltételek alapján a kedvezményre nem jogosult, jogosultságának megszűnését a kérelem benyújtásának helyén 15 napon belül írásban köteles bejelenteni.

(4) [104]Társasházi, szövetkezeti és mindazon többlakásos ingatlanban élő díjkedvezményezettek számára, akik a közszolgáltatóval nem állnak közvetlen jogviszonyban, vagyis nem rendelkeznek partnerkóddal, a megállapított kedvezmény összegét a díjbeszedés esedékességével egy időben az Önkormányzat átutalási postautalványon a díjkedvezményezetteknek névre szólóan megfizeti.

(5) [105]A Városgazdasági Kft. az (1) bekezdésben meghatározott feltételek alapján kedvezményre jogosult ügyfelek számára csökkentett összegben küld számlát a kedvezménnyel érintett időszakra, ugyanakkor a kedvezményezettség nyilvántartásba-vételéről az önkormányzati hatóságot az ügyfél partnerkódjának feltüntetésével értesíti.

A partnerkóddal nem rendelkező ügyfelek után a Városgazdasági Kft. az önkormányzattal szemben díjmegtérítési igényt nem érvényesíthet.

(6) [106]A benyújtott kérelmeket – első fokon – a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint hatáskörrel rendelkező [107]polgármester bírálja el.

19/A §[108]

(1) E rendelet alkalmazásában nettó jövedelem alatt az alábbiakat kell érteni:

A kifizető helyek által hivatalosan igazolt jövedelem összegét 1,2-vel kell osztani. Az így számított jövedelem mértéke már csak a háziorvos, vagy a gyógyszerész által hivatalosan igazolt, rendszeresen szükséges gyógyszerek, gyógyellátások ellátottat készpénzben terhelő költségeivel csökkenthető.

(2) A becsatolt igazolások legfeljebb három hónappal lehetnek korábbiak a kérelem benyújtásának dátumánál.

(3) Az önkormányzat a 18/A. § (1), valamint a 19. § (1) bekezdésében biztosított közszolgáltatási díjkedvezményeket – számla ellenében – 8 napon belül megfizeti a Városgazdasági Kft. számára a 17. § (2) bekezdés első francia bekezdésében meghatározott időpontot követően.

(4) Kecskemét Megyei Jogú Város Jegyzője a megállapított kedvezmények tekintetében a kérelmezők igényjogosultságának fennállását bármikor vizsgálhatja a rendelet 30. § (1) bek. b) pontjának megfelelően.

20. § [109]

Kecskemét Megyei Jogú Város Jegyzője a használatbavételi engedély kiadásával egyidejűleg felhívja az engedélyes figyelmét, a jelen rendeletben szabályozott hulladékszállítási közszolgáltatás kötelező igénybevételére.

III. A folyékony hulladék kezelése

21. §[110]

(1) A folyékony hulladékkezeléssel ellátott terület határa Kecskemét város közigazgatási területe.

(2) [111]A folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatási feladatokat /gyűjtés, begyűjtés, szállítás, hasznosítás, ártalmatlanítás/ teljes körűen, annak minden részfeladatára kiterjedően – e rendelet szabályainak figyelembevételével, továbbá a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendeletben, valamint a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 164/2003. (X. 18.) Korm. rendeletben előírt kötelezettségek maradéktalan teljesítése mellett – az önkormányzat többségi tulajdonában álló [112]Bácsvíz Zrt. (továbbiakban: közszolgáltató) látja el közszolgáltatási szerződés alapján. A közszolgáltató a folyékony hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása során a külön jogszabályban előírt engedélyekkel rendelkező közreműködőket alkalmazhat. A közreműködők tevékenységéért a közszolgáltató teljes körű felelősséget vállal. A közszolgáltató a közreműködőkkel megállapodást köt, amely részletesen tartalmazza a feladat ellátásával kapcsolatos jogokat, kötelezettségeket, valamint a 24. §-ban biztosított támogatásnak részükre történő kifizetésének rendjét.

(3) Az (1) bekezdés szerinti ellátási területen csak azok a közreműködők végezhetik a folyékony települési hulladék gyűjtését begyűjtését, szállítását akik a közszolgáltatóval megállapodást kötöttek. A közszolgáltató köteles tájékoztatni a tevékenység gyakorlására vonatkozó megállapodással rendelkező közreműködők személyéről a lakosságot.

(4) A folyékony hulladékkezelést a közszolgáltató eseti megrendelés alapján, a 4/a. sz. mellékletben meghatározott díj ellenében végzi el.

(5) A szolgáltatást igénybevevő a 4/a. sz. melléklet szerinti díjat számla ellenében, készpénzben fizeti meg. A közszolgáltató a szolgáltatást igénybevevőjével – kivéve a természetes személyeket – halasztott (utalással történő) fizetésben is megegyezhet.

(6) ---[113]

A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.

A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90. napot követően a közszolgáltató – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a díjhátralékot a települési önkormányzattól igényelheti.

A szabályosan benyújtott igénylés alapján a települési önkormányzat jegyzője a külön jogszabályban meghatározottak szerint haladéktalanul intézkedik a díjhátralék és a felmerült költségek behajtása érdekében. A behajtott díjhátralékot a települési önkormányzat 8 napon belül átutalja a közszolgáltatónak. Ha a köztartozás behajthatatlan, a települési önkormányzat – a feladathoz kötött állami támogatás terhére – a behajthatatlanság tényének megállapítását követő 8 napon belül megtéríti a díjhátralékot a közszolgáltató részére.

21/A. §[114]

A díj-megállapítási időszak 1 év, mely megegyezik a naptári évvel, kezdő időpontja a tárgyév január 1. napja.

A szolgáltató feladatai

22. §[115]

(1) A közszolgáltató a folyékony hulladékkezelést teljes körűen látja el.

(2) A közszolgáltató, vagy a közreműködő a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles a folyékony hulladékot elszállítani. Az elmulasztott hulladékszállítást:

- saját hibájából fakadóan 24 órán belül,

- rajta kívül álló okok esetén 48 órán belül,

- ha a rajta kívül álló ok 48 óra után is fennáll, az akadályoztatás megszűnése után azonnal köteles pótolni.

A gyűjtés időpontjáról a megrendelőt a b.) pontban meghatározott esetben telefonon, a c.) pontban meghatározott esetben pedig külön írásban értesíti.

(3) A folyékony települési hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása csak e célra engedélyezett zárt gyűjtőtartályban (szippantós autó) történhet a környezet szennyezése nélkül.

(4) A gyűjtést, begyűjtést, szállítást végző járművön fel kell tüntetni az üzemeltető nevét, címét.

(5) Tilos a folyékony települési hulladékoknak a közterületen vízfolyásokba, árkokba, termőföldeken, szennyvíz- és csapadékcsatornák aknáiba, vagy bármely olyan területen történő leürítése, amelyhez az érintett hatóságok nem adtak hozzájárulást.

22/A. §[116]

(1) A kijelölt közszolgáltató /a [117]Bácsvíz Zrt./:

a./ a települési folyékony hulladék kezelési közszolgáltatás zavartalan ellátásával kapcsolatban, kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő természetes személyek nyilvántartása érdekében,

b./ a közszolgáltatás igénybe vételének időtartama alatt,

c./ jogosult az alábbi személyes adatok kezelésére: közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve.

d./ A kezelhető személyes adatokat a közszolgáltatási jogviszony keletkezésekor, illetve adategyeztetés lefolytattatásakor az érintett természetes személyektől gyűjti be.

(2) A kijelölt közszolgáltató az általa kezelt személyes adatokat jogosult Kecskemét Megyei Jogú Város Jegyzője részére továbbítani a 21.§ (6) bekezdésben szabályozott hulladékkezelési közszolgáltatási díjhátralék adók módjára történő behajtása érdekében.

(3) A kijelölt közszolgáltató a személyes adatok kezelése folyamán köteles betartani a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezéseit.

23. §[118]

(1) A folyékony települési hulladék a Kecskemét Mindszenti krt. 36. szám alatti szennyvíztisztító telepen – mint kijelölt folyékony hulladék ártalmatlanító helyen – a kistérségi fogadótér leürítő csatlakozásain (2 db) üríthető le. A folyékony hulladék ártalmatlanító hely külön jogszabály szerinti üzemeltetője a [119]Bácsvíz Zrt.

(2) A közszolgáltató a beszállított hulladék adatairól nyilvántartást köteles vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a hulladék:

a.) mennyiségét,

b.) minőségét (lakossági, vagy technológiai),

c.) származási helyét (településrész, utca, intézmény, üzem megnevezése, címe).

(3) [120]A közszolgáltató jogosult megtagadni a szennyvíztisztító telep fogadási paramétereinek nem megfelelő folyékony hulladékok /pl: hígtrágya, cefre, ipari jellegű folyékony hulladékok/ leürítését az ártalmatlanító helyen. Ezen folyékony hulladékok lerakásáról, ártalmatlanításáról az ingatlantulajdonos az arra feljogosított szervezet közreműködésével köteles gondoskodni.

24. §[121]

(1) Az önkormányzat – az adott évi költségvetési törvényben biztosított helyi önkormányzatok normatív, kötött felhasználású támogatásai kiadási előirányzat terhére – a 4/b. sz. mellékletben meghatározott mértékű támogatást biztosít Kecskemét város közigazgatási területén belül kizárólag a lakosságtól, a közműcsatorna hálózatba be nem kötött településrészekről beszállított folyékony települési hulladék ártalmatlanításával kapcsolatban.

(2) A közszolgáltató részére az önkormányzat az (1) bekezdésben biztosított közszolgáltatási díjkedvezményt, az ártalmatlanítást követően, minden negyedévet megelőző hónap 10-ig benyújtott igénylés alapján – számla ellenében – 8 napon belül megfizeti. A támogatás folyósításához be kell nyújtani:

•       a beszállított hulladék mennyiségét és eredetét igazoló számlák másolatát;

•       a közszolgáltató kimutatását a beszállított és leürített szennyvíz mennyiségéről;

•       a közszolgáltató nyilatkozatát arról, hogy a lakossági folyékony települési hulladék leürítése a környezetvédelmi, talajvédelmi és egészségügyi előírásoknak megfelelően történt.

(3) A támogatás folyósításáról a jegyző gondoskodik.

A tulajdonos feladatai és kötelességei

25. §[122]

(1) A közműcsatorna hálózatba be nem kötött, beépített ingatlanok tulajdonosai, használói részére a közszolgáltatás igénybevétele és – amennyiben a hatályos jogszabályoknak megfelelően más módon nem biztosítja a folyékony hulladék előkezelését – annak zárt tartályban történő gyűjtése kötelező.

(2)A lakossági települési folyékony hulladék elszállítását a tulajdonosnak, ill. a használónak a közszolgáltatónál kell megrendelni.

(3) A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti.

(4) Tilos a települési folyékony hulladék járdára, úttestre, közterületre való kivezetése.

(5) [123]Gazdálkodó szervezet – figyelemmel a 23. § (3) bekezdésben foglaltakra – köteles a helyi folyékony hulladék kezelési kötelező közszolgáltatást igénybe venni, amennyiben fennállnak a Hgt. 23. § h./ pontjában meghatározott feltételek. A közszolgáltatás igénybevétele előtt a gazdálkodó szervezet köteles a közszolgáltató részére megtéríteni az általa beszállítandó folyékony hulladék mennyisége alapján megállapított közműfejlesztési hozzájárulást.

V. Kéményseprő-ipari közszolgáltatás[124]

VI. Fogalom meghatározások

29. §[125]

(1) [126]

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Lakossági (háztartási) célú fogyasztás: a lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében történő szolgáltatás nyújtás.

b) Közületi (üzemi)  célú fogyasztás: a lakossági fogyasztásnak nem minősülő

fogyasztás.

VII. A rendelet betartásának ellenőrzése ---------[127]

30. §[128]

(1) Jelen önkormányzati rendeletben

a) --------[129]

b) a köztisztasági és települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségek betartását a jegyző a Közterület-felügyelet útján ellenőrzi,

c) [130]

(2) Az e rendelet szerinti kötelező közszolgáltatás végzésével megbízott közszolgáltatók kötelesek a jegyző felé jelezni, ha tevékenységük végzése során e rendelet szabályainak megsértését tapasztalják.

(3) [131]

(4) [132]

(5) [133]

(6) [134]

 (7) [135]

VIII. Vegyes és átmeneti rendelkezések

31. §[136]

32. §[137]

32/A §[138]

(1) A közszolgáltató a 70 éven felüli díjmentességre jogosultakról és a 90 %-os szociális támogatásban részesülőkről nyilvántartást vezet, amely azonban kizárólag a szolgáltatás zavartalan ellátásához használható fel.

(2)[139] --

Záró rendelkezések

33. §

(1) Jelen rendelet 1997. január 1-ével lép hatályba.

(2) A szilárd kommunális hulladékgyűjtő edényzet cseréjére és az e rendeletben előírtak bevezetésére a szolgáltatónak 90 nap áll rendelkezésére.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 9/1994. (III. 24.) KR. sz. rendelettel módosított 25/1992.(IX. 16.) KR. sz. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[140]

2. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[141]

3. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez [142]

A szilárd hulladék ürítési gyakorisága

3/a. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[143]

3/b. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[144]

A szabvány edényzet űrtartalma

a)      50 literes

b)     60 literes

c)      80 literes

d)     110 literes

e)      120 literes

f)      240 literes

g)     770 literes

h)     1.100 literes

4. melléket az 54/1996. (XII. 23. )önkormányzati rendelethez [145]

4/a. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez [146]

A települési folyékony hulladékkezelés közszolgáltatás díja

TFH szállítási és fogadási díj a vízterhelési díjjal:

Rákötési lehetőséggel nem rendelkező lakossági ingatlanoknál

Szállítási díj:                                                      985 Ft/m3

Fogadási díj:                                                      422 Ft/m3

Támogatás:                                                   - 100 Ft/m3

Vízterhelési díj:                                       21 Ft/m3

Összesen:                                                        1328 Ft/m3

  1. Rákötési lehetőséggel rendelkező lakossági ingatlanoknál, és nem lakossági kibocsátóknál (üzemek, vállalkozások)

Szállítási díj:                                                      985 Ft/m3

Fogadási díj:                                                      422 Ft/m3

Vízterhelési díj:                                       21 Ft/m3

Összesen:                                                        1428 Ft/m3

A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

A fizetendő nettó díj mértékét az egységnyi díjtétel és az elszállított folyékony hulladék m3-ben meghatározott mennyiségének szorzata adja meg ürítési alkalmanként.

4/b. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez [147]

A települési folyékony hulladékkezeléssel kapcsolatban biztosított

díjkedvezmények

A települési folyékony hulladékkezeléssel kapcsolatban biztosított díjkedvezmény mértéke: 105.-Ft/m3  

(a díjkedvezmény – tekintettel a kötött felhasználású költségvetési normatíva igénybevételére – ÁFA mentes)

Jelen kedvezmény kizárólag a lakosságtól, a közműcsatorna hálózatba be nem kötött településrészekről beszállított folyékony települési hulladék ártalmatlanításával kapcsolatban vehető igénybe.

5. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[148]

6. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[149]

7. melléklet az 54/1996. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez[150]

8. melléklet az 54/1996. (XII. 23.)önkormányzati rendelethez[151]

 

[1]              Módosította: a 28/2008. (VI. 30.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2008. június 30.

[2]              Módosította: a 19/1997. (VI. 23.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 1997. június 23.

[3]              Módosította: a 28/2000. (VII. 17.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2000. július 17.

[4] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ a) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[5] Hatályon kívül helyezte: 34/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet 6.§-a.

[6]              Kiegészítette: a 28/2000. (VII. 17.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2000. július 17.

[7]              Hatályon kívül helyezte: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 10. § (1) bekezdése.

[8] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ a) pontja.

[9]              Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[10]             Módosította: a 19/1997. (VI. 23.) KR. számú rendelet 4. §-a. Hatályba lépett: 1997. június 23.

[11]             Módosította: a 9/2004. (III. 8.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2004. április 1.

[12]                        Kiegészítette: a 28/2000. (VII. 17.) KR. számú rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2000. július 17.

[13]             Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[14]             Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[15]             Kiegészítette: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[16]             Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[17]             Hatályon kívül helyezte: a 28/2000. (VII. 17.) KR. számú rendelet 4. § (1) bekezdése.

[18]             Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[19]Módosította: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2004. november 15.

[20]Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[21] Módosította: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[22] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ b) pontja.

[23] Módosította: 29/2013.(IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ b) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[24] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ c) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[25] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ d) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[26] Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[27] Módosította: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[28] Módosította: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[29] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ e) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[30] Módosította: 21/2010. (V.27.) rendelet 1.§-a. Hatályba lépett: 2010. június 1.

[31] Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[32] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ c) pontja.

[33] Módosította: 19/2012. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályba lépett 2012. április 27.

[34] Módosította: a 10/2009. (I. 30.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2009. február 1.

[35] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ f) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[36] Módosította: 19/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2012. április 27.

[37] Módosította: 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[38] Kiegészítette: 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[39] Kiegészítette: 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[40]Kiegészítette: 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[41] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ g) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[42] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ g) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[43] Módosította. 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[44]Módosította: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 4. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[45] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ h) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[46]Módosította: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[47] Hatályon kívül helyezte: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 12.§ (2) bekezdése.

[48]Módosította: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 4. § (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[49] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ i) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[50]Módosította: a 9/2004. (III. 8.) KR. számú rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. április 1. .

[51]Módosította: a 9/2004. (III. 8.) KR. számú rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. április 1.

[52]Módosította: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 4. § (7) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[53]Hatályon kívül helyezte: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 5. §-a. Hatálytalan: 2002. április 1-től.

[54] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[55]Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[56] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ d) pontja.

[57] Hatályon kívül helyezte: 23/2013. (VI.27.) önkormányzati rendelet 1.§ a) pontja.

[58]Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[59] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[60] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ j) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[61] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[62] Módosította: 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 8.§ (2) bekezdése. Hatályba lép: 2011. július 1.

[63] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ k) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[64] Módosította: 37/2010.(X.14.) önkormányzati rendelet 16.§-a. Hatályba lépett: 2010. október 15.

[65]Módosította: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2008. február 1.

[66]Módosította: 22/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet 8.§ (3) bekezdése. Hatályba lép: 2011. július 1.

[67] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ l) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[68]Módosította: 21/2010. (V.27.) rendelet 2.§ (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2010. június 1.

[69] Hatályon kívül helyezte: 23/2013. (VI.27.) önkormányzati rendelet 1.§ c) pontja.

[70] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ e) pontja.

[71]Módosította: 21/2010. (V.27.) rendelet 3.§-a. Hatályba lépett: 2010. június 1.

[72]Hatályon kívül helyezte: a 16/2001. (IV. 23.) KR. számú rendelet 7. §-a.

[73]Kiegészítette: a 32/2003. (VI. 23.) KR. számú rendelet 4. §-a. Hatályba lépett: 2003. július 1.

[74] Kiegészítette: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[75] A címet megállapította: a 19/1997. (VI. 23.) KR. számú rendelet 10. §-a. Hatályba lépett: 1997. június 23.

[76] Hatályon kívül helyezte: a 16/2001. (IV. 23.) KR. számú rendelet 8. §-a.

[77] Módosította: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 8. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[78] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ m) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[79] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[80] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[81] Módosította: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 8. § (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[82] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ n) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[83] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 3.§ (2) bekezdése. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[84] Kiegészítette: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 4. §-a. Hatályba lépett: 2004. november 15.

[85] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ o) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[86] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ o) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[87] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ p) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[88] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ f) pontja.

[89] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ f) pontja.

[90]             Módosította: a 19/1997. (VI. 23.) KR. számú rendelet 12. §-a. Hatályba lépett: 1997. június 23.

[91] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ q) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[92] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[93]             Beiktatta: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 9. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 1.

[94]             Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 4. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[95]             Módosította: a 10/2009. (I. 30.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2009. február 1.

[96] Módosította: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 5.§ r) pontja. Hatályba lép: 2013. szeptember 13.

[97]             Módosította: a 10/2009. (I. 30.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2009. február 1.

[98]             Módosította: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2008. február 1.

[99]             Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[100] Módosította: 37/2010.(X.14.) önkormányzati rendelet 16.§-a. Hatályba lépett: 2010. október 15.

[101]            Módosította: a 10/2009. (I. 30.) rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2009. február 1.

[102]            Módosította: a 10/2009. (I. 30.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2009. február 1.

[103]            Módosította: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2008. február 1.

[104]            Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 5. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[105]            Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 5. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[106]            Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 5. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[107] Módosította: 37/2010.(X.14.) önkormányzati rendelet 16.§-a. Hatályba lépett: 2010. október 15.

[108]            Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 6. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[109] Módosította: az 51/2000. (XII. 4.) KR. számú rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2000. december 4.

[110]Módosította: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2003. november 1.

[111]Módosította: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 5. §-a. Hatályba lépett: 2004. november 15.

[112]Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[113]Hatályon kívül helyezte: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 10. § (1) bekezdése.

[114]            Kiegészítette: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2005. január 1.

[115]            Módosította: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2003. november 1.

[116]            Kiegészítette: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 6. §-a. Hatályba lépett: 2004. november 15.

[117]            Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[118]            Módosította: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 4. §-a. Hatályba lépett: 2003. november 1.

[119]            Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

[120]            Kiegészítette: a 44/2004. (XI. 15.) KR. számú rendelet 7. §-a. Hatályba lépett: 2004. november 15.

[121]            Módosította: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 5. §-a. Hatályba lépett: 2003. november 1.

[122]            Módosította: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 6. §-a. Hatályba lépett: 2003. november 1.

[123]            Kiegészítette: a 44/2004.(XI. 15.) KR. számú rendelet 8. §-a. Hatályba lépett: 2005. november 15.

[124] Hatályon kívül helyezte: 34/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet 6.§-a.

[125]Módosította: az 52/2007. (XII. 20.) rendelet 1.§-a. Hatályba lépett: 2008. január 1.

[126] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ g) pontja.

[127] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ c) pontja.

[128]Módosította: a 10/2007. (II. 19.) rendelet 7. §-a. Hatályba lépett: 2007. február 19.

[129] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ h) pontja.

[130] Hatályon kívül helyezte: 34/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet 6.§-a.

[131] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ c) pontja.

[132] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ c) pontja.

[133] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ c) pontja.

[134] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ c) pontja.

[135] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ i) pontja.

[136] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ j) pontja.

[137] Hatályon kívül helyezte: 29/2013. (IX.12.) önkormányzati rendelet 7.§ k) pontja.

[138]Kiegészítette: a 39/2005. (X: 24.) rendelet 5. §-a. Hatályba lépett: 2005. november 1., de rendelkezéseit 2006. január 1-től kell alkalmazni.

[139]            Hatályon kívül helyezte: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 5. §-a.

[140] Hatályon kívül helyezte: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 12.§ (2) bekezdése.

[141] Hatályon kívül helyezte: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 12.§ (2) bekezdése

[142]Hatályon kívül helyezte: a 23/2002. (IV.1.) KR. számú rendelet 14. § (2) bekezdése. .

[143] Hatályon kívül helyezte: 23/2013. (VI.27.) önkormányzati rendelet 1.§ d) pontja.

[144] Módosította: 22/2011. (V.26.) önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályba lép: 2011. július 1.

[145]            Hatályon kívül helyezte: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 9. §-a.

[146]            Módosította: a 28/2008. (VI. 30.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2008. június 30.

[147] Kiegészítette: a 48/2003. (X. 27.) KR. számú rendelet 8. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2003. november 1..

[148] Hatályon kívül helyezte: 34/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet 6.§-a.

[149]Hatályon kívül helyezte: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 5. §-a.

[150]Hatályon kívül helyezte: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 5. §-a.

[151]Hatályon kívül helyezte: a 4/2008. (II. 1.) rendelet 5. §-a.