Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/1996(XII.18.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2017. 05. 01- 2018. 05. 24


VERESEGYHÁZ NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 8/1996. (XII.18.) ÖR. számú rendelete

az idegenforgalmi adóról

(a módosításokkal egységes szerkezetben)


A rendeletet módosította a 10/2000.(XII.28.), a 32/2011.(XI.23.), és a 9/2017. (IV.8.) sz. rendelet


Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. számú törvény 16.§-ában, valamint a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvényben kapott felhatalmazás alapján az idegenforgalmi adóról az alábbi rendeletet alkotja:


Az adó alanya


1.§


Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát tölt.


Adómentességek


2.§[1]


Mentes az adófizetési kötelezettség alól:


a) a 18. életévét be nem töltött magánszemély;

b) a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély;

c) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. §-ának (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység, vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá

d) aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozója;

e) az egyházi jogi személy tulajdonában lévő építményben, telken vendégéjszakát – kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából – eltöltő egyházi személy;

f) a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szervek állományába tartozó személy hozzátartozója, ha a vendégéjszakát az állomány tagjának látogatása miatt tölti a szolgálatteljesítés vagy a munkavégzés helye szerinti településen lévő, a honvédelmi, vagy rendvédelmi szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati érdekből fenntartott szálláshelyen, feltéve, ha a településen való szolgálatteljesítés, munkavégzés időtartama legalább egybefüggő 30 nap.


Az adó alapja


3.§


Az adó alapja a vendégként eltöltött vendégéjszaka.


Az adó mértéke


4.§[2][3]


Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként: 400,- Ft.


Adó beszedési kötelezettség


5.§


  1. Az adó beszedésére a fizető-vendéglátó szálláshelyen fogadott vendég után a szállásadó a kötelezett.
  2. Az üdülő bérlője illetve ennek hozzátartozója esetén az üdülő tulajdonosa (használója, haszonélvezője). Több tulajdonos esetén, aki az üdülő hasznosítására megállapodást (bérleti szerződést) kötött.


Bejelentési kötelezettség


5/A.§


  1. Az adóbeszedésre kötelezettnek az adóköteles bevétel szerző tevékenységet a tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül a települési önkormányzat jegyzőjének (továbbiakban: adóhatóság) be kell jelenteni. A bejelentést írásban kell megtenni.
  2. Az adóbeszedésre kötelezettnek a bejelentést akkor is meg kell tenni, ha más helyi adó miatt adókötelezettség nem terheli.

Ebben az esetben a bejelentést az első beszedéstől számított 15 napon belül kell megtenni.



Adóbeszedési, nyilvántartási és bizonylat-adási kötelezettség


6.§


  1. Az adót az adóbeszedési kötelezett adóbeszedéssel állapítja meg.
  2. A fizetendő adót:
    a) a kereskedelmi szálláshelyen, csónakházakban, horgásztanyán és üdülőtelepen a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,
    b) a szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutaló jegy átadásával az üdülőt fenntartó szerv,
    c) a fizető-vendéglátó szálláshelyen fogadott vendég után járó adót a szálláshely díjjal együtt a szállásadó illetve a közvetítésre jogosult szerv,
    d) az a-c pont alá nem tartozó helyiség üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra átadása esetén a helység bérbevevőjétől az egész bérleti, használati időre egy összegben a helyiség tulajdonosa vagy a helyiséggel rendelkezni jogosult szedi be.
  3. Az adó beszedésére kötelezett az általa megállapított és beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást köteles vezetni és az adózónak a befizetésről bizonylatot adni.
  4. A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles az adót befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.
  5. Az adóbeszedéssel megfizetett idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hó 15-ig kell az önkormányzati adóhatósághoz befizetni.
  6. Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgy hónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.


6/A. §[4]


  1. A szálláshely - az önkormányzat által az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett számára térítésmentesen rendelkezésre bocsátott elektronikus vendégnyilvántartó rendszerből kinyomtatott szigorú számadású - bejelentőlapot kitölteti és aláíratja a vendéggel, aki a szállást ezt követően foglalhatja el. Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett a vendég megérkezését követő 12 órán belül köteles rögzíteni az elektronikus rendszerben a bejelentőlapot, amennyiben előre kinyomtatott üres bejelentőlapon jelentkezett be a vendég, és nem azonnal az elektronikus rendszerben. Az elektronikus vendégbejelentkeztetés igazolható technikai akadálya esetén – amennyiben az akadály 12 órán belül nem hárítható el – köteles a szállásadó azt bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz és az akadály megszűnésétől kezdődően haladéktalanul köteles rögzíteni az elektronikus rendszerben a vendég bejelentkezéseket.
  2. Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett köteles a szálláshelyen megszálló vendégről az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni az 1-2. számú melléklet szerinti adattartalommal. A bejelentőlap alapján az adó beszedésére kötelezett köteles az elektronikus vendégnyilvántartó könyv vezetésére. A (2) bekezdés szerinti bejelentőlapok elévülési időn belül megőrzendő bizonylatok.
  3. Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett az (1) bekezdésben rögzített nyilvántartást elektronikusan vezeti. A szállásadó a bejelentőlapot az önkormányzat által térítésmentesen rendelkezésre bocsátott elektronikus vendégnyilvántartó rendszerben tartja nyilván.
  4. Az önkormányzat által üzemeltetett elektronikus online nyilvántartási rendszer használatát és az ahhoz szükséges felhasználói azonosítót és jelszót Veresegyház Város Önkormányzata térítésmentesen biztosítja a szálláshelyek üzemeltetői számára.
  5. A szállásadó az (1) bekezdésben foglalt nyilvántartást – illetve az abból kinyert adatokat – öt évig köteles megőrizni, és esetleges ellenőrzés során rendelkezésre bocsátani.
  6. Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett szállásadónak a Htv. 31. §-ában tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást a 3-4. számú mellékletnek megfelelően igazolnia kell, ennek hiányában az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. Az életkor miatti mentesség (Htv. 31. § a) pontja) igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, amennyiben a nyilvántartás, és a bejelentőlap az életkor adatát egyértelműen tartalmazza és az a vendég (vagy képviselője) által aláírt. Az idegenforgalmi adómentességet igazoló dokumentumok elévülési időn belül megőrzendő bizonylatok.
  7. Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát, vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.


Értelmező rendelkezések


7.§


  1. A vendégéjszaka: vendégként eltöltött (éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt) legfeljebb 24 óra.
  2. Szálláshely: egész éven át vagy csak időszakosan, üzletszerűen működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál.
  3. Közeli hozzátartozó: a tulajdonos vagy bérlő házastársa, egyeneságbeli rokon (gyermek, unoka, dédunoka, szülő, nagyszülő, dédszülő), örökbefogadott mostoha vagy nevelt gyermek, mostoha és nevelőszülő, a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére valamint a testvér házastársa.


Záró rendelkezések


8.§


  1. E rendelet 1997. január 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszíti a 11/1995. ÖR. számú, 2/1994. ÖR. számú, 13/1992. ÖR. számú rendeletekkel módosított 4/1991. ÖR. számú rendelet. Az e rendeletet módosító 10/2000. ÖR. számú rendelet 2000. december 28-án lép hatályba, rendelkezéseit 2001. január 1-től kell alkalmazni.
  2. A folyamatban lévő ügyekben az adó megállapításakor hatályban lévő rendelkezést kell alkalmazni.
  3. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Veresegyház, 1996. december 17.


                       Lebek László sk.                                                                      Pásztor Béla sk.

                               jegyző                                                                                 polgármester



Záradék:


A rendelet egységes szerkezetben kihirdetve: 2017. április 8-án.


Veresegyház, 2017. április 10.


Garai Tamás

jegyző



[1]

A 9/2017. (IV.8.). sz. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2017. V. 1-től.

[2]

A 32/2011. (XI.23.). sz. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2012. I. 1-től.

[4]

A 9/2017. (IV.8.). sz. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2017. V. 1-től.