Arnót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1997. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

Arnót község címeréről, zászlajáról és azok használatának rendjéről

Hatályos: 2012. 06. 06

Arnót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1997. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

Arnót község címeréről, zászlajáról és azok használatának rendjéről

2012.06.06.

Arnót község Képviselő-testülete az 1990.évi LXV. tv. 1 §. (6) bekezdés a. pontjában biztosított jogkörében a község címeréről és zászlajáról (továbbiakban jelképek), valamint a két jelkép és a címert ábrázoló pecsét használatáról a következő rendeletet alkotja

.Az Önkormányzat jelképei

1. § Arnót község önkormányzati jelképei: CÍMER ÉS A ZÁSZLÓ. (A címer méretarányosan kicsinyített színes, illetve a heraldikában használatos grafikai színjelöléses és anélküli változatait a jelen rendelet melléklete tartalmazza:)

A község címerének leírása

2. § (1) A község címere: Álló, háromszögletű, kékkel és vörössel hasított, arany pajzsfőben hullámvonallal vágott katonai pajzs, amelynek ( heraldikailag ) jobb oldali, kék színű mezejében hegyével lefelé és élével kifelé fordított, lebegő ezüst ekevas, bal oldali, kék színű mezejében pedig a vágóvonalból eltűnő arany sas látható. A pajzson rostélyos tornasisak, amelyen oromdísz gyanánt arany színű, koronás női fej látható arany ornamentikával körülvéve. A sisak csúcsáról jobb oldalon vörös- arany, bal oldalon kék-ezüst foszlányok ereszkednek le, a pajzs alatt pedig szalag lebeg ARNÓT felirattal.( A hullámvonallal vágott pajzsfő a Sajó folyó közelségére utal, a pajzs kék-vörös színei pedig az újkor legjelentősebb birtokos családjára, a Rákócziakra amint az előtűnő sas is. Az ekevas a községet azonosító XVIII. századi pecsétnyomóról való. Az oromdísz ismét csak egy régi birtokosra: az Ákos nemzetségre, illetve az abból leszármazott Bebek családra emlékezetet.)

A község zászlaja

3. § (1) Fekvő téglalap alakú, a színe világoskék, arany rojtokkal, a mérete 150 x 75 cm, anyaga selyem, körbe szegve arany (sárga) rojttal. Mindkét oldalának a közepére van hímezve eredeti színeiben a község címere a 2. §-ban adott leírásnak megfelelően. A zászló eltérhet a fentebb megadott mérettől, oldalainak azonban 2:1 arányban kell állnia egymással.

(2) Kevésbé ünnepélyes helyeken és alkalmakkor használható olyan zászló is, amely álló téglalap alakú, oldalainak aránya megegyezik a címerpajzs oldalainak arányával (7:8), s egész felületét a fentebb leírt címer tölti ki, az oromdísz és a szalag nélkül.

4. § A községi önkormányzat címere mint utaló és díszítő jelkép általában az alábbi helyeken használható:

a) Az Önkormányzat zászlaján,

b) A községháza bejáratánál,

c) A községi önkormányzat intézményeinek bejáratánál,

d) A községi képviselő-testület tanácskozótermeiben, a polgármester, a jegyző, a hivatal munkatársainak irodáiban,

e) A községi önkormányzat intézményvezetőinek irodáiban,

f) A községi önkormányzat közlönyének, újságjának fejrészén,

g) A községi önkormányzat által rendezett kiállításokon

h) A községbe vezető útvonalon, az úttest jobb oldalán lévő táblán

i) Az evangélikus templomban, a katolikus templomban és a református gyülekezeti házban.

5. § A községi Önkormányzat zászlaja mint utaló és díszítő jelkép az alábbi helyeken használható:

a) A községi Képviselő-testület tanácskozó termében állandó jelleggel az eredeti méretű zászló,

b) A polgármester szobájában szintén állandó jelleggel az eredeti méretű zászló,

c) A Képviselő-testület üléseinek napján, illetve állami ünnepeken a községház épületén a másfélszeresére felnagyított (továbbiakban nagyított) méretben.

d) Külföldi, vagy legalább miniszteri szintű belföldi küldöttség látogatásakor a községháza épületén, nagyított méretben.

e) Külföldi küldöttségek részére ajándékba adható az eredeti méretnek arányosan kicsinyített változatában,

f) Állami ünnepeken a községi önkormányzat intézményein az eredeti vagy nagyított méretben

g) Az evangélikus templomban, a katolikus templomban és a református gyülekezeti házban.

A községi önkormányzat pecsétje

6. § (1) 4 cm átmérőjű a 2. § (1) bekezdésében leírt címernek a heraldika szabályainak megfelelően, grafikailag kivitelezhető változata. A címer körül félkörben az ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA felirat olvasható. (a címer grafikai változata ugyancsak a jelen rendelet mellékletét képezi)

(2) A pecsétnyomó egyik változata műanyagból vagy gumiból (továbbiakban: normál), a másik rézből - pozitív és negatív változatban - (továbbiakban: fém) készül. Ezen utóbbit pecsétviasszal együtt kell használni.

(3) A községi önkormányzat pecsétjét díszítő és a községre utaló jelképként kizárólag csak az alábbi helyeken lehet használni:

a) A községi önkormányzat által alapított kitüntetések okiratain. /A fejrészen a fém pecsétnyomó pozitív, a szöveg alján pedig a fém pecsétnyomó negatív (viaszos) változatát/.

b) A községi önkormányzat által kiadott irodalmi, képzőművészeti és egyéb kiadványokon.

c) A község polgármestere és jegyzője által protokolláris célra használt levélpapír fejrészén pozitív, illetve annak alján pecsét formájában negatív (viaszos) változatban.

d) A község önkormányzat intézményvezetői által használt protokolláris levélpapíron a c) pontban leírt módon.

7. § (1) A község önkormányzat címere, illetve a címerrel ellátott zászlója vagy annak rajzolata - a képviselő-testület előzetes engedélyével, az általa meghatározott gyártási és forgalmazási díj fejében - felhasználható:

a) utazási irodák kiadványain,

b) emlék- és ajándéktárgyakon,

c) Kereskedelmi forgalomba hozatal céljából.

8. § A jelképeket kizárólag hiteles alakban, az ábrázolás hűségének, a méretarányoknak és a színeknek a betartása mellett kell használni.

9. § (1) A 4. és 5. §-ban leírtakat a Képviselő-testületnek joga van ellenőrizni.

(2) Ha képviselő-testület megállapítja, hogy az ábrázolás nem hiteles, vagy a jelképeket nem az engedélyezett célra, illetve módon használják, a befizetett használati díj vagy annak arányos részének visszafizetése nélkül azonnali hatállyal megtilthatja a jelképek további használatát.

(3) A jelképhasználat szabálytalansága miatt a használót ért kárt a képviselő-testületnem téríti meg.

10. § (1) A képviselő-testület egyes esetekben megengedheti, hogy az önkormányzat címere kizárólag az alapanyag (fém, fa bőr, textil stb.) színezés nélkül készüljön.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott módon való elkészítést a gyártás, illetve fogalomba hozatal iránt benyújtott beadványban kell kérni.

11. § A községi Önkormányzat jelképei a Képviselő-testület engedélye nélkül forgalomba hozatal céljából nem állíthatók elő.

12. § (1) A 8. §-ban meghatározott tilalmat megszegők ellen a szerzői jogról szóló 1969. évi III. tv. 52. §-ában meghatározott polgári igények valamelyikét kell érvényesíteni.

(2)