Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

Nagyatád Város Önkormányzata tulajdonában álló lakások elidegenítésére és azok feltételeire

Hatályos: 2023. 02. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

Nagyatád Város Önkormányzata tulajdonában álló lakások elidegenítésére és azok feltételeire

2023.02.01.

Nagyatád Város Önkormányzata a többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 93. § (1) bekezdése (továbbiakban: Tv.), valamint a módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyatád Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra (továbbiakban: lakásokra).

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni az állami forrás igénybevételével megvalósuló önkormányzati bérlakásokra is.

(3) Az önkormányzat tulajdonát képező lakásállományból elővásárlási jog alapján vételre történő felajánlással értékesíthető lakásokat a rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.

(4)1 Az állami forrás igénybevételével megvalósult önkormányzati bérlakások a jogerős használatbavételi engedély kiadásától számított 20 évig nem idegeníthetők el. E lakások felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A piaci alapon bérbe adott lakások nem idegeníthetők el, ezeket a 4. melléklet tartalmazza.

(6)2 Az EFOP-1.2.11-16-2017-00034 azonosító számú „Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című pályázati forrás igénybevételével felújított önkormányzati bérlakások a projekt zárásától számított 60 hónapig nem idegeníthetők el. E lakások felsorolását az 5. melléklet tartalmazza.

2. § Az önkormányzat tulajdonában lévő, elővásárlási jog alapján értékesíthető, e rendelet 1. és 2. mellékletében felsorolt lakások elidegenítése, a tulajdonos önkormányzat kezdeményezésére, egyedi döntéssel az elővásárlásra jogosult számára vételre történő felajánlással történik.

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló, a rendelet 2. számú mellékletében felsorolt bérlakások elidegenítésére a képviselőtestület egyedi döntésével kerülhet sor. Az elidegenítési eljárás szabályaira e rendelet 6. §10. §-ai, a vételár megállapításainak szabályaira a 14. §18. § rendelkezései irányadók.

4. § (1) Önkormányzati lakások esetében az elővásárlási jogosult elővásárlási joga felfüggesztődik azokra az ingatlanokra, amelyeknél

a) a bérlő bérleti jogviszonya, vagy bérleti jogviszony folytatása vita alatt áll;

b) a bérleti jogviszony felmondás alatt áll;

c) a bérlő és a bérbe adó között a bérleményre vonatkozóan per van folyamatban;

d) önkormányzati lakásra fennálló érvényes tartási szerződés kérdésében a felek- az eltartó és eltartott - között jogvita van, per előtti, vagy per szakaszban.

(2) Amíg az (1) bekezdésben foglaltak nem rendeződnek, a jogosult az elővásárlási jogát nem gyakorolhatja.

5. § (1) Bármely, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingatlant terhelő jog fennállása esetén akkor idegeníthető el az ingatlan, ha a fennálló jogot a vevő írásban tudomásul veszi, és a fennálló jog mellett is kifejezetten élni kíván jogával, és lemond a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:175. §-ában és 6:176. §-ában a vevő részére megállapított jogokról.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ingatlant terhelő jog jogosultjának írásbeli hozzájárulása szükséges az elővásárlási jog gyakorlásához és az adás-vételi szerződés érvényességéhez.

Az elővásárlásra jogosult számára értékesíthető lakások elidegenítési eljárásának szabályai

6. § (1) A 2. § rendelkezései alapján e rendelet 1. számú mellékletében felsorolt lakások elővásárlásra jogosult számára vételre történő felajánlásának előkészítését a Városgondnokság (továbbiakban: értékesítő intézmény) végzi, aki köteles előkészítő eljárása megkezdése előtt, ha szükséges, a Polgármesteri Hivatal jegyzőjével tisztázni, hogy a lakás vételre történő felajánlása jogszabályi és helyi rendeleti előírások alapján nem kizárt-e és nem áll-e fenn e rendelet 4. §-ában írt elővásárlási jogot felfüggesztő esetek valamelyike.

(2) Elővásárlásra jogosultak a Tv. 49. § (1) bekezdésében felsoroltak.

(3) Amennyiben a Tv. 49. § (1) bekezdés d) pontjaiban felsorolt jogosult kíván élni az elővásárlási jogával úgy be kell szerezni a Tv. 49. § (1) bekezdés a-c.) pontjaiban felsoroltak teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájárulását.

(4) Az elővásárlási jog alapján értékesíthető lakások értékesítésre előkészítése során az értékesítést végző intézménynek és a Polgármesteri Hivatalnak el kell végezni és végeztetni azokat a szükséges telekalakítási, stb. munkákat, amelyek a város általános rendezési terve megvalósulásához szükségesek. E munkák az értékesítési előkészítési eljárást megelőzik.

(5) Az önkormányzati tulajdonú HM fegyveres testületi szolgálati lakások. HM bérlőkijelölési jogú lakások, továbbá BM szolgálati és bérlőkijelölési jogú lakások értékesítési előkészítési eljárása abban az esetben kezdődhet el, ha a lakással rendelkezni jogosult a lakás szolgálati jellegéről vagy bérlőkijelölési jogáról lemond és ha szükséges - és ezt a vonatkozó jogszabályok is előírják - a bérlőkijelölési jogról lemondó, illetve szolgálati lakással rendelkezni jogosult, továbbá az önkormányzat között a befolyó vételár megosztásra vonatkozó megállapodás megszületett.

(6) „ Az (5) bekezdésben fel nem sorolt bérlőkijelölési joggal érintett lakások értékesítésre akkor készíthetők elő, ha a bérlőkijelölési joggal rendelkező bérlőkijelölési jogáról írásban lemond, - és ha szükséges és ezt a vonatkozó jogszabályok is előírják, - a bérlőkijelölési jogról lemondó, továbbá az önkormányzat között a befolyó vételár megosztásra vonatkozó megállapodás megszületett.”

7. § (1) Az értékesítést végző intézmény az előkészítő eljárás során köteles írásbeli nyilatkozatot kérni a bérlőtől, vagy a vásárlásra jogosulttól arra vonatkozóan, hogy ha elővásárlásra jogosult számára a lakást vételre felajánlják, a bérlő, vagy a Tv. 49. § (1) bekezdés a-d.) pontjaiban felsorolt egyéb vásárlásra jogosultak élni kívánnak-e elővásárlási jogukkal.

(2) Az előkészítő eljárás során az értékesítést végző intézménynek az elővásárlásra jogosulttól a következő tartalmú nyilatkozatot kell beszereznie:

- előzetes nyilatkozatot, hogy elővásárlási jogával élni kíván-e,
- előzetes nyilatkozatot arról, hogy az elővásárlási jog alapján vételre felajánlott lakást szándékában áll-e megvásárolni,
- a lakásbérleti szerződésre vonatkozó teljes körű adatokat,
- az elővásárlásra felajánlandó lakás pontos megjelölését, címét, szobaszámát komfortfokozatát,
- ha nem a lakás bérlője vagy bérlőtársa kívánja a lakást elővásárolni, akkor a vásárolni kívánó személynek a bérlőhöz, bérlőtárshoz fűződő rokoni kapcsolata megjelölése is szükséges, valamennyi személyi adatával és annak okirati bizonyítékai bemutatásával, igazolásával együtt, csatolni kell ez esetben a bérlő, bérlőtárs teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt írásbeli hozzájárulását.

8. § (1) Az értékesítést végző intézménynek az előkészítés során folyamatosan:

a) végeznie kell az ingatlan, lakás, épület műszaki állapotának felmérését,

b) tisztázni kell a lakásoknál a bérlő által végzett és meg nem térült értéknövelő beruházások értékét,

c) meg kell állapítania a bérlemény bérbeadás kori és jelenlegi állapota, felszereltsége közti különbséget, különös tekintettel a lakás forgalmi értékét növelő, bérlő által végzett munkákra (pl. lambéria, különleges csempe, járólap, stb.),

d) be kell szereznie a leendő vevő írásbeli nyilatkozatát, a fizetés feltételeire. igénybe veendő kedvezményekre,

e) a bérlő bevonásával meg kell kezdenie az ingatlan társasházzá átalakítását, amennyiben ez még nem történt meg.

(3) Az előkészítés során a lakás műszaki állapot felmérésről, annak idejéről a bérlőt megfelelő időben legalább 5 nappal a felmérés előtt értesíteni kell.

(4) Az előkészítőnek tisztáznia kell, hogy e rendelet 4. §-ában foglalt jogok fennállnak-e. Ilyen jogok fennállása esetén az elővásárolni szándékozót - leendő vevőt - teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoztatni kell, hogy a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:175. §-ában és 6:176. §-ában a vevő részére megállapított jogokról lemond.

(5) Az értékesítést végző intézménynek az előkészítés folyamatos végzése mellett annak állásától és előkészítettségétől függően kell előterjesztést tennie a képviselő-testületnek az elővásárlásra jogosult számára vételre felajánlásról.

9. § (1) Az előterjesztésnek a következőket kell tartalmaznia:

- közli az elővásárlási jogosultságra vonatkozó teljes körű adatokat, ideértve a lakással rendelkezni jogosult lemondását - ha van - az önkormányzattal kötött vételár megosztásra vonatkozó megállapodását, az elővásárolni jogosult nevét, személyi adatait, az elővásárolni jogosultság személyi oldalának bizonyítottságát,
- az ingatlan, lakás konkrét adatait, tulajdoni lapszám, hrsz., pontos címe, nagysága, alapterülete, szobaszáma, komfortfokozata,
- ingatlanforgalmi értékbecslésben megjelölt beköltözhető forgalmi értékét, - a meg nem térült értéknövelő beruházás értékét,
- arra vonatkozó tájékoztatást, hogy az elővásárolni szándékozó az e ~ rendeletben előírt bizonyítékokat és nyilatkozatokat, igazolásokat benyújtotta, illetve csatolta,
- az elővásárlásra jogosulttal történt előzetes egyeztetés alapján írásban rögzített vételár fizetési és részletfizetési feltételeket, továbbá az igénybe veendő kedvezményekre, illetve részben vagy egészben pénzintézeti hitel igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot,
- a kedvezmények, részletfizetési feltételek alapján várható konkrétan befizetendő vételár összegét,
- az elővásárlásra jogosult számára vételre felajánlás a kötendő adás-vételi szerződés lényeges tartalmi elemeit, feltételeit.
(2) A képviselő-testület az elővásárlásra jogosult számára vételre történő felajánlásról, a testületi tagok eredeti összlétszámához viszonyított többségi szavazattal dönt oly módon, hogy a lakás az (I) bekezdésben felsorolt tartalommal elővásárlásra jogosult számára vételre felajánlja.
(3) A testületi döntésbe foglalt ajánlat kötelező elemei a következők:
a) az ingatlan pontos megnevezése, tulajdoni lapszáma, hrsz, pontos cím, lakás alapterület, komfortfokozat, stb.,
b) annak a személynek a megnevezését, pontos adatait, aki részére az ajánlat történik.
c) a lakás, ingatlan műszaki állapota, jellemzői,
d) a lakás eladási ára,
e) a vételár fizetési feltételek, ezen belül a vásárolni szándékozó előzetes nyilatkozata alapján igénybe vehető részletfizetési feltételek, és kedvezmények,
f) egyösszegű vételár befizetés értéke,
g) felhívás az ajánlati kötöttség időtartamára, idejére és jogi következményeire.
(4) A képviselő-testületi döntést az elővásárlásra jogosultnak és az értékesítést végző intézménynek a döntést követő legkésőbb 30 napon belül meg kell küldeni.
(5) A testületi döntés megküldését követően az abban foglalt tartalommal az elővásárlásra jogosult számára vételre felajánlással kapcsolatos feladatokat, az értékesítést végző intézmény végzi.

10. § (1) Az elővásárlásra jogosulnak vételre felajánlás ajánlati költöttségének ideje az ajánlat bizonyított kézhezvételétől számított 30 nap.

(2) Az ajánlatot elfogadó az elfogadó nyilatkozatát az önkormányzat nevében eljáró értékesítést végző intézménynek küldi. A határidő megtartása kérdésében a Ptk. határidő számításra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(3) Az elfogadó nyilatkozat akkor érvényes, ha az ajánlatot változtatás nélkül fogadták el.

(4) A változatlan - az ajánlatban szereplő - feltételekkel történt elfogadó nyilatkozat esetében az ingatlanra, lakásra vonatkozó adás-vételi szerződést az értékesítést végző intézmény köti meg, a képviselő-testület e rendeletben megfogalmazott felhatalmazása alapján.

(5) Amennyiben a jogosult elfogadó nyilatkozata az ajánlat tartalmával nem egyező, de határidőben érkezett, a felek közt szerződéskötési kötelezettség nem keletkezik, a rendeleti feltételeknek megfelelően a képviselő-testület új ajánlatot is tehet, különösen akkor, ha az elővásárolni szándékozó a fizetési feltételeket saját teherbíró képességére és vagyonára vonatkozóan nem helyesen mérte fel.

(6) Amennyiben az ajánlat elfogadása nem változatlan tartalmú, de határidőben érkezett, és az önkormányzat, mint eladó javára kedvezőbb fizetési feltételeket vállal az elővásárlásra jogosult, úgy a kedvezőbb ajánlatot a Városgondnokság - a képviselő-testület újabb döntésének kikérése nélkül - jogosult elfogadni. A Városgondnokság ezen ajánlatoknál a képviselő-testületet a 10. § (7) bekezdése szerint tájékoztatni köteles.

(7) Az elővásárlásra jogosulttal létrejött adás-vételi szerződésekről negyedévente a képviselő-testületnek tájékoztatás kell adni.

(8) Az értékesítést végző intézmény feladata a megkötött adás-vételi szerződésekkel, és azok teljesítésével kapcsolatos minden pénzügyi, számviteli és jogi munka végzése.

(9) Az elővásárlásra jogosulttal létrejött adás-vételi szerződéssel kapcsolatos perekben, az Önkormányzat nevében az értékesítést végző intézmény jár el.

A piaci értékesítésű lakások elidegenítésének szabályai

11. § (1) Piaci úton értékesíthetők az üres lakások.

(2) Az üres értékesíthető lakásról az értékesítést végző intézmény tájékoztatja a Polgármesteri Hivatalt, az ingatlan beköltözhető forgalmi értéke és műszaki állapota jellemzői teljes ismertetésével.

(3) A képviselő-testület - a Polgármesteri Hivatal vagyongazdálkodással foglalkozó irodájának (a továbbiakban: a Polgármesteri Hivatal illetékes irodája) előterjesztésével az értékesítési döntését megelőzően - mérlegeli, hogy az üres lakásra, lakásokra szociális vagy közérdekű lakásigény kielégítése érdekében szükség van-e. Ha a mérlegelés során úgy foglalt állást, hogy az üres lakásra a fenti célokból nincs szükség, a lakás piaci értékesítésre történő kiírásában a képviselő-testület eredeti létszámához viszonyított többségi szavazattal dönt. A döntést a (7) bekezdésben foglalt tartalommal kell meghozni.

(4) Az értékesítésre kiíráshoz előzetesen az értékesítést végző intézménynek a lakás beköltözhető forgalmi értékének megállapítását el kell végeznie, továbbá az ingatlant társasházzá kell alakítania, amennyiben ez még nem történt meg.

(5) Az értékesítés nyilvános pályázati eljárás útján történik.

(6) A pályázati eljárást a testületi döntést követően a Polgármesteri Hivatal illetékes irodája folytatja le.

(7) A pályázati kiírás tartalmazza:

a) licit minimum árként az ingatlant beköltözhető forgalmi értékét a testületi döntésének megfelelően,

b) az ingatlan pontos adatait, helyrajzi számát, területét,

c) a lakás alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, műszaki jellemzőit (felújítás, tényleges műszaki állapot),

d) a bánatpénz mértékét, amely az ingatlan 5 %-a arra az esetre, ha a pályázatot elnyerő saját hibájából az adás-vételi szerződést nem köti meg,

e) pályázat benyújtásának helyét, idejét,

f) pályázati tárgyalás helyét, idejét,

g) vételár megfizetésének módját,

h) felhívást arra, hogy a tulajdonjogot az nyeri el, aki a pályázati kiírás szerint a versenytárgyaláson a legmagasabb ajánlatot tette a vételárra,

i) a pályázat kifüggesztésének időtartamát, amely 15 napnál kevesebb nem lehet,

j) a pályázó felhívását arra, hogy a pályázati ajánlatban nyilatkoznia kell arra is, hogy a kiírásban foglalt feltételeket teljes terjedelmében, maradéktalanul elfogadja.

(8) A teljes vételár megfizetésére a Képviselő-testület egyedi döntéssel részletfizetést engedélyezhet azzal, hogy az nem lehet kedvezőbb az e rendeletben az elővásárlási jog alapján megvásárlásra kerülő lakás esetében biztosítható részletfizetési kedvezménynél.

12. § (1) A pályázati tárgyalást az önkormányzati vagyon hasznosításának, használatának és forgalmának rendjéről szóló önkormányzati rendelet szabályai szerint kell lefolytatni.

(2) Ha a pályázat eredménytelen, az ismételt kiírásról a képviselő-testület dönt.

(3) Eredményes pályázat esetén a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Irodája ismételt előterjesztést tesz a képviselő-testületnek. A képviselő-testület a képviselők eredeti létszámához viszonyított többségi szavazattal dönt a vevő személyéről; és az ingatlan vételáráról készpénzfizetés mellett.

(4) A képviselő-testület döntését követően az adás-vételiszerződést a polgármester írja alá, a jogtanácsos ellenjegyzése mellett.

(5) A befolyó vételárat az önkormányzat elkülönített lakásalap számláján kell kezelni.

13. § (1) A lakott lakások piaci értékesítési eljárására és döntéshozatali rendjére az üres lakásokra vonatkozó, e rendelet 12-13. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni azzal, hogy a vételár megfizetése kizárólag készpénzfizetés mellett történhet. Részletfizetés és egyéb kedvezmény nem adható.

(2) A lakott lakás licitálási kiinduló minimum eladási ára a lakás beköltözhető forgalmi értékének 80 %-a.

Közös szabályok az elővásárlási joggal értékesítésre kerülő és a piaci értékesítésű lakások forgalmi értélének megállapításához és a vételár kialakításához

14. § (1) Az önkormányzati lakások beköltözhető forgalmi értéke megállapításánál forgalmi érték növelő tényezőként az alábbiakat kell figyelembe venni:

a) az ingatlan központi belterületi fekvése (központi belterületi fekvésűnek minősülnek a város általános rendezési tervében az I. és II. építési övezetekben fekvő ingatlanok),

b) az ingatlanok bolthoz, orvosi rendelőhöz, kereskedelmi és szolgáltató szervezetekhez, oktatási, kulturális intézményekhez, igazgatási szervekhez való közelsége, közlekedési helyzete és közlekedési lehetőségei, teljes közműellátottsága,

c) az épület jellemzői alapján:

- 1970. után épült,
- földszint + 4 emeletnél nem magasabb,
- 50 lakásnál nem több lakást magába foglaló épület,
- 15 éven belül részleges vagy teljes felújítással érintett ingatlan, - egyedi (gáz parapet) fűtéses ingatlan,
- az ingatlanon garázs van, vagy a lakással egybeépített garázs van, amelyet a bérlő használ,
- családi házas, egyedülálló családi ház, vagy 6 lakásnál nem több lakást magába foglaló ingatlan,
- az ingatlan nem úszótelkes,
- az ingatlan nem országos közút mellett fekszik, ha az egyébként zajártalomtól mentes, nyugodt lakókörnyezetben van.
(2) Az önkormányzati lakások beköltözhető forgalmi értéke megállapításánál forgalmi érték csökkentő tényezőként az alábbiakat kell figyelembe venni:
- az inatlan nem a város belső részén, hanem peremterületen, külterületen. zártkertben fekszik,
- az ingatlan bolthoz, orvosi rendelőhöz, kereskedelmi és szolgáltató szervezetekhez, oktatási, kulturális intézményektől való jelentős távolsága,
- közlekedési helyzete rossz,
- közművekkel csal; kis mértékben ellátott,
- az épület 1970. előtt épült, az épület korát figyelembe kell venni, - az épület panel technológiával épült,
- az épület 5 szintesnél magasabb,
- az épület távfűtéses (a magas lakásfenntartási rezsiköltsége miatt),
- az épület 15 éven belül teljesen vagy részlegesen felújítva nem volt,
- az épület 50 lakásnál több lakást foglal magába.

15. § (1) A lakások vételárának megállapítása előkészítéseként az értékesítést végző intézménynek tisztáznia kell a bérlő által végzett és meg nem térült értéknövelő beruházások helyzetét és értékét.

(2) A meg nem térült értéknövelő beruházást, ha a Tv. 45. § (1) bekezdés d.) pontjában foglalt személy is vásárol lakást, ugyanúgy kell figyelembe venni, mintha a 45. § (1) bekezdés a-c.) pontjaiban foglaltak vásárolnának.

(3) Értéknövelő beruházásnak minősül: a bérlő által elvégzett olyan átalakítási, korszerűsítési munka, vagy munkák, amely a lakás komfortfokozatát növelte, vagy a lakás használhatóságát növelő egyéb építési munkák voltak, kivéve azokat a karbantartási feladatokat, amelyeket a bérlőnek kellett elvégeznie.

16. § A 15. §-ban szabályozott meg nem térült értéknövelő beruházások értékét elsősorban számlával kell igazolni. Számla hiányában a meg nem térült értéknövelő beruházások értékét műszaki értékbecsléssel kell megállapítani.

17. § (1) A vételárat a következőképpen kell kialakítani: a lakás ingatlanforgalmi értékbecslésben megjelölt beköltözhető forgalmi értékét csökkenteni kell a 15. §-ban szabályozott és meg nem térült értéknövelő beruházás értékével.

(2) A meg nem térült értéknövelő beruházás összegét üres lakás piaci értékesítése esetén nem lehet beszámítani.

18. § (1) A beköltözhető forgalmi értékből a 15. §. szerint leszámított meg nem térült értéknövelő beruházás után megmaradó összeg a vételár, ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított vételárból 10 % kedvezmény illeti meg az elővásárlási jog jogosultját, ha az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg a vételárat egy összegben fizeti meg.

(3) Amennyiben az elővásárlási jog jogosultja a vételár (2) bekezdés szerinti megfizetéséhez pénzintézeti hitelt vesz igénybe, úgy az adás-vételi szerződésben a vételár teljes összegének megfizetéséig az eladó az ingatlan tulajdonjogát fenntartja. A vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez az eladó külön nyilatkozattal járul hozzá a vételár teljes összegének megfizetésével egyidejűleg.

(4) Ha az elővásárlási jog jogosultja a szerződés megkötésekor az (1) bekezdésben meghatározott vételár a 20%-át egy összegben megfizeti, a fennmaradó vételárrészre, kérelmére legfeljebb 15 évig terjedő részletfizetést kell adni. A részletfizetésre a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:47. §-ában meghatározott mértékű kamatot kell megfizetnie.

(5) Ha a vevő a megkötött adás-vételi szerződéstől eltérően a hátralékos összeget a részletfizetésre megállapított határidő előtt teljesíti részben vagy egészben, az eredeti szerződésben rögzített részletfizetés teljesítési határidejét (futamidőt) csökkenteni kell. E rendelkezést az adás-vételi szerződésnek tartalmaznia kell és ennek alapján az értékesítést végző intézmény jogosult szerződés-módosítás nélkül is a futamidő csökkentését elvégezni és az esetlegesen járó kamatokat elszámolni.

19. § (1) A kamat és egyéb kedvezmények és mentességek ahhoz a feltételhez kötöttek, hogy a vevő a törlesztési részletfizetési kötelezettségének rendszeresen, minden hónap legkésőbb 15. napjáig eleget tesz.

(2) Ha a vevő a törlesztési részletfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz elege, úgy az elkésett részletekre a 18. § (4) bekezdésében meghatározott kamaton felül a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. §-ában rögzített kamatot is meg kell fizetnie.

A képviselő-testület méltányossági jogköre

20. § (1) Amennyiben a lakást elővásárlási jogosultság alapján vásárló vevő körülményeiben a szerződés megkötését követően, neki fel nem róható okból olyan változás következik be, amely a szerződés teljesítésére jelentős kihatással van, úgy a vevő kérelmére és bizonyítékai teljes becsatolása mellett a képviselő-testület a vevő vagyoni és szociális helyzete alapos vizsgálatát követően a már megkötött szerződés módosításához hozzájárulhat.

(2) A módosításhoz adott hozzájárulás kiterjedhet: hosszabb részletfizetési időre, kedvezőbb kamatra vagy kamatelengedésre, fizetési halasztásra (moratóriumra), részleges vételár elengedésre.

(3) A képviselő-testület a méltányosság gyakorlása során a vevő és vele együtt közös háztartásban élő családja a kérelem benyújtásának évében, illetve azt megelőző 1 évi egy főre jutó nettó, a szociális törvény szerint beszámítandó jövedelmét, valamint a család vagyoni helyzetét, ingó- és ingatlan vagyoni helyzetét, és a családban kialakult élethelyzetet mérlegeli.

(4) A méltányossági jog gyakorlása során a képviselő-testület határozza meg a módosított szerződés tartalmát.

Szerződéses biztosítékok

21. § (1) Nagyatád Város Önkormányzata az elővásárlási jog jogosultja részére történő lakás eladás során a vételár meg nem fizetett részének és kamatainak Önkormányzati vagyonigényének biztosítására kiköti, hogy adás-vételi szerződések megkötése során az ingatlant jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom terhelje. E jogot és tilalmakat a szerződésekben érvényesíteni kell.

(2) A fenti jogok és tilalmak ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a tulajdonjog változás bejegyzésével egyidejűen az eladó gondoskodik.

(3) Nagyatád Város Önkormányzata az elővásárlási jog jogosultja részére történő lakás eladás során kiköti a szerződésekben az elállás jogát.

(4) Az elállás a másik félhez egyoldalúan tett nyilatkozattal gyakorolható. Az elállás kérdésében az értékesítést végző intézmény javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(5) Az elállás jogát a képviselő-testület különösen akkor gyakorolhatja. ha a vevő lényeges szerződés-szegést követ el, továbbá, ha tartósan fizetésképtelenné vált, és az önkormányzat nem kívánja az ingatlant végrehajtás alá vonni, és a szerződés-szegőt a lakás elhagyására kényszeríteni azért, mert a szerződés-szegés nem róható fel neki. (Pl. időközben tartósan munkavégzésre képtelen állapotúvá vált, munkanélküli lett, kizárólag szociális támogatásból él.) A döntésnél a testület a vevő és a vele együtt lakó családja egyedi szociális és vagyoni körülményeit mérlegeli.

22. § (1) Az adás-vételi szerződésekben a hátralévő vételár és kamatai biztosítására az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt az ingatlan elidegenítéséhez, a polgármester az alábbi feltételek esetén járulhat hozzá.

a) ha a vevő a teljes vételár hátralékot egyösszegben megfizeti (a törvényes és e rendelet szerinti kamatokkal);

b) ha az elővásárlási jog jogosultja, akivel az első adás-vételi szerződés létrejött, ingatlanát úgy kívánja elidegeníteni, hogy az önkormányzattal szemben fennálló vételár hátralékot nem ő, hanem őtőle vásárolni szándékozó fizeti meg, a harmadik személyt az e rendeletben szabályozott kedvezmények nem illetik meg.

c) ha az eredeti vevő a lakást azért kívánja értékesíteni, mert a család igényeinek jobban megfelelő másik lakást akar venni, vagy építeni.

(2) Kizárt a hozzájárulás az adás-vételi szerződés megkötésétől számított 5 éven belüli elidegenítési szándék esetén.

23. § (1) A polgármester az ingatlan további terheléséhez az elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt akkor járul hozzá, ha a terhelés az ingatlan állagmegóvásával, karbantartásával (tatarozás, felújítás, épületbővítés, korszerűsítés, átalakítás) kapcsolatos pénzintézeti kölcsön felvételére irányul.

(2) Nem lehet a hozzájárulást megadni az ingatlan vállalkozási célú biztosítékul adásához.

24. § Lényeges szerződésszegésnek minősül különösen:

a) ha a vevő a vételár részleteket és kamatait a szerződésben megjelölt határidőben nem fizeti meg;

b) ha a vevő a szerződésben vállalt, vagy jogszabályokban előírt egyéb lényeges kötelezettségeit nem teljesíti;

c) ha a vevő vagy a vele együtt lakó személyek a lakást - ideértve a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetőleg területeket is - rongálják, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használják. és ezzel veszélyeztetik a biztosítékul lekötött ingatlan állagát;

d) ha az ingatlan adás-vétele érdekében előszerződést kötött;

e) ha az ingatlant jogellenesen e rendeletben írt feltételek be nem tartása mellett biztosítékul adták.

Vegyes és záró rendelkezések

25. § (1) E rendelet 1998. március 31. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) E rendelet hatálybalépése előtt hozott képviselő-testületi döntések alapján történő lakáselidegenítésekre és a már megkötött adás-vételi szerződésekre - a többször módosított 15/1994. (VII.1.) számú önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztik a következő önkormányzati rendeletek: 15/1994. (VII.1.), a 20/1994. (X.1.) sz., a 8/1995. (IV.1.), a 21/1995. (VI.1.), a 24/1995. (VII.5.) sz.. a 29/1995. (IX.27.) sz., a 32/1995. (X.25.) sz., a 15/1997. (V.27.) számú.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez3

Egyedi döntéssel elidegeníthető, elővásárlási joggal érintett lakások

A

B

C

Cím

Komfortfokozat

Szobaszám

1

Aradi utca 16/B. fsz. 2.

komfortos

3 szoba

2

Aradi utca 16/B. 3/11.

komfortos

3 szoba

3

Aradi utca 16/B. 4/13.

komfortos

1 szoba

4

Aradi utca 16/B. 4/14.

komfortos

3 szoba

5

Árpád utca 8. fszt. 1.

komfortos

2 szoba

6

Árpád utca 8. fszt. 2.

komfortos

1 + fél szoba

7

Bajcsy-Zsilinszky utca 1. 3/1.

komfortos

1 szoba

8

Bajcsy-Zsilinszky utca 1. 3/2.

komfortos

1 szoba

9

Bajcsy-Zsilinszky utca 1/A. 3/4.

komfortos

1 + fél szoba

10

Bajcsy-Zsilinszky utca 1/B. 1/2.

komfortos

1 szoba

11

Bajcsy-Zsilinszky utca 1/B. 3/2.

komfortos

1 szoba

12

Baross Gábor utca 7. fsz./1.

komfortos

1 szoba

13

Baross Gábor utca 7. 1/1.

komfortos

1 szoba

14

Baross Gábor utca 7. 1/l0.

komfortos

1 szoba

15

Baross Gábor utca 7. 2/7.

komfortos

1 szoba

16

Baross Gábor utca 7. 3/1.

komfortos

1 szoba

17

Baross Gábor utca 7. 3/2.

komfortos

1 szoba

18

Baross Gábor utca 7. 3/3.

komfortos

1 szoba

19

Baross Gábor utca 7. 3/4.

komfortos

1 szoba

20

Baross Gábor utca 7. 3/5.

komfortos

1 szoba

21

Baross Gábor utca 7. 3/8.

komfortos

1 szoba

22

Baross Gábor utca 7. 3/10.

komfortos

1 szoba

23

Erkel Ferenc u. 1/C.

összkomfortos

1 + 3 fél szoba

24

Hunyadi utca 1/E. 2/6.

komfortos

1 + 2 fél szoba

25

Hunyadi utca 1/E. 4/14.

komfortos

1 + 2 fél szoba

26

Hunyadi utca 7. 2/13.

komfortos

1 szoba

27

Hunyadi utca 8/A. 1/3.

összkomfortos

3 szoba

28

Hunyadi utca 8/A. 1/4.

összkomfortos

1 + fél szoba

29

Hunyadi utca 8/A. 2/7.

összkomfortos

3 szoba

30

Hunyadi utca 8/A. 2/8.

összkomfortos

1 + fél szoba

31

Hunyadi utca 8/A. 3/10.

összkomfortos

1 + fél szoba

32

Hunyadi utca 8/A. 3/12.

összkomfortos

1 + fél szoba

33

Hunyadi utca 8/A. 5/17.

összkomfortos

2 szoba

34

Hunyadi utca 8/A. 5/18.

összkomfortos

1 + fél szoba

35

Hunyadi utca 8/A. 5/20.

összkomfortos

1 + fél szoba

36

Hunyadi utca 8/A. 7/25.

összkomfortos

2 szoba

37

Hunyadi utca 8/A. 7/27.

összkomfortos

3 szoba

38

Hunyadi utca 8/A. 7/28.

összkomfortos

1 + fél szoba

39

Hunyadi utca 8/A. 9/33.

összkomfortos

2 szoba

40

Hunyadi utca 8/A. 10/39.

összkomfortos

3 szoba

41

Hunyadi utca 8/A. 10/40.

összkomfortos

1 + fél szoba

42

Hunyadi utca 8/B. 2/7.

összkomfortos

1 + fél szoba

43

Hunyadi utca 8/B. 3/11.

összkomfortos

1 + fél szoba

44

Hunyadi utca 8/B. 5/18.

összkomfortos

2 szoba

45

Hunyadi utca 8/B. 5/19.

összkomfortos

1 + fél szoba

46

Hunyadi utca 8/B. 6/23.

összkomfortos

1 + fél szoba

47

Hunyadi utca 8/B. 6/24.

összkomfortos

2 szoba

48

Hunyadi utca 8/B. 7/28.

összkomfortos

2 szoba

49

Hunyadi utca 8/B. 8/29.

összkomfortos

1 + fél szoba

50

Hunyadi utca 8/B. 9/34.

összkomfortos

2 szoba

51

Hunyadi utca 8/B. 10/37.

összkomfortos

1 + fél szoba

52

Hunyadi utca 8/B. 10/38.

összkomfortos

2 szoba

53

Hunyadi utca 8/B. 10/40.

összkomfortos

2 szoba

54

Jókai utca 9/A. 1/4.

komfortos

2 + fél szoba

55

Jókai utca 9/A. 3/7.

komfortos

2 + fél szoba

56

Jókai utca 9/B. fszt. 1.

komfortos

2 + fél szoba

57

Jókai utca 9/C. fszt. 1.

komfortos

2 + fél szoba

58

Kiszely utca 2/A. fszt. 1.

komfortos

1 + 2 fél szoba

59

Kiszely utca 2/A. 3/7.

komfortos

1 szoba

60

Korányi Sándor utca 4. 2/2.

komfortos

1 + 2 fél szoba

61

Korányi Sándor utca 4. 2/9.

komfortos

2 + fél szoba

62

Kossuth Lajos utca 7/A. 2/2.

komfortos

2 szoba

63

Kossuth Lajos utca 13/A. 4/10.

komfortos

2 szoba

64

Kossuth Lajos utca 13/A. 4/11.

komfortos

2 szoba

65

Kossuth Lajos utca 13/C. 3/8.

komfortos

1 szoba

66

Széchenyi tér 10. 1/7.

komfortos

1 + fél szoba

67

Széchenyi tér 10. 2/3.

komfortos

1 + fél szoba

68

Széchenyi tér 10. 2/7.

komfortos

1 + fél szoba

69

Széchenyi tér 10. 3/1.

komfortos

2 szoba

70

Széchenyi tér 10. 3/8.

komfortos

2 szoba

71

Széchenyi tér 10. 3/9.

komfortos

1 + fél szoba

72

Széchenyi tér 10. 4/1.

komfortos

1 + fél szoba

2. melléklet a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez4

Közcélú feladat ellátását szolgáló lakások

A

B

C

Cím

Komfortfokozat

Szobaszám

1

Aradi utca 16/C. 4/12.

komfortos

2 szoba

2

Baross Gábor utca 5/A. 1/3.

összkomfortos

2 szoba

3

Baross Gábor utca 5/A. 1/5.

összkomfortos

1 szoba

4

Baross Gábor utca 5/A. 1/7.

összkomfortos

1 szoba

5

Baross Gábor utca 5/A. 2/1.

összkomfortos

1 szoba

6

Baross Gábor utca 5/A. 2/2.

összkomfortos

2 szoba

7

Baross Gábor utca 5/A. 2/7.

összkomfortos

1 szoba

8

Baross Gábor utca 5/A. 2/9.

összkomfortos

1 szoba

9

Baross Gábor utca 5/A. 3/2.

összkomfortos

2 szoba

10

Baross Gábor utca 5/A. 3/3.

összkomfortos

2 szoba

11

Baross Gábor utca 5/A. 3/5.

összkomfortos

1 szoba

12

Baross Gábor utca 5/A. 3/8.

összkomfortos

1 szoba

13

Baross Gábor utca 5/A. 3/9.

összkomfortos

1 szoba

14

Baross Gábor utca 7. 1/4.

komfortos

1 szoba

15

Erkel Ferenc utca 1/D.

összkomfortos

1 + 3 fél szoba

16

Hunyadi utca 1/C. 2/7.

komfortos

1 szoba

17

Hunyadi utca 7. 2/14.

komfortos

1 + 2 fél szoba

18

Hunyadi utca 7. 4/24.

komfortos

1 + 2 fél szoba

19

Kiszely utca 2/A. 4/8.

komfortos

1 + 2 fél szoba

20

Kiszely utca 2/A. 4/9.

komfortos

1 szoba

21

Kiszely utca 2/B. 4/11.

komfortos

1 + 2 fél szoba

22

Kiszely utca 2/B. 4/13.

komfortos

1 + 2 fél szoba

23

Kiszely utca 9.

komfortos

2 + fél szoba

24

Korányi Sándor utca 4. 3/8.

komfortos

1 + 2 fél szoba

25

Korányi Sándor utca 4. 3/11.

komfortos

1 + 2 fél szoba

26

Kossuth Lajos utca 7/B. 3/3.

komfortos

2 szoba

27

Kossuth Lajos utca 13/A. 2/4.

komfortos

3 szoba

28

Kossuth utca 13/B. 1/3.

komfortos

2 szoba

3. melléklet a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez5

El nem idegeníthető, állami forrás igénybevételével megvalósult összkomfortos önkormányzati bérlakások

A

B

C

Cím

Komfortfokozata

Szobaszám

1

Széchenyi tér 16/A. fsz.1.

összkomfortos

1+ 2 fél szoba

2

Széchenyi tér 16/A. fsz.2.

összkomfortos

1 szoba

3

Széchenyi tér 16/A. fsz. 3

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

4

Széchenyi tér 16/A. 1/1.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

5

Széchenyi tér 16/A. 1/2.

összkomfortos

1 + fél szoba

6

Széchenyi tér 16/A. 1/3

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

7

Széchenyi tér 16/A. 1/4.

összkomfortos

1 szoba

8

Széchenyi tér 16/A 2/1.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

9

Széchenyi tér 16/A. 2/2

összkomfortos

1 + fél szoba

10

Széchenyi tér 16/A. 2/3

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

11

Széchenyi tér 16/A. 2/4

összkomfortos

1 szoba

12

Széchenyi tér 16/A. 3/1.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

13

Széchenyi tér 16/A 3/2.

összkomfortos

1 + fél szoba

14

Széchenyi tér 16/A. 3/3.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

15

Széchenyi tér 16/A. 3/4.

összkomfortos

1 szoba

16

Széchenyi tér 16/B. fsz.1.

összkomfortos

1+ 2 fél szoba

17

Széchenyi tér 16/B. fsz.2.

összkomfortos

1 szoba

18

Széchenyi tér 16/B. fsz. 3

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

19

Széchenyi tér 16/B. 1/1.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

20

Széchenyi tér 16/B. 1/2.

összkomfortos

1 + fél szoba

21

Széchenyi tér 16/B. 1/3

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

22

Széchenyi tér 16/B. 1/4.

összkomfortos

1 szoba

23

Széchenyi tér 16/B 2/1.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

24

Széchenyi tér 16/B. 2/2

összkomfortos

1 + fél szoba

25

Széchenyi tér 16/B. 2/3

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

26

Széchenyi tér 16/B. 2/4

összkomfortos

1 szoba

27

Széchenyi tér 16/B. 3/1.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

28

Széchenyi tér 16/B 3/2.

összkomfortos

1 + fél szoba

29

Széchenyi tér 16/B. 3/3.

összkomfortos

1 + 2 fél szoba

30

Széchenyi tér 16/B. 3/4.

összkomfortos

1 szoba

Megjegyzés: A lakások jogerős használatbavételi engedélye 2003. augusztus 17. Ezen időponttól a lakások 20 évig nem idegeníthetők el.

4. melléklet a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez6

El nem idegeníthető piaci alapon bérbe adott lakások

A

B

C

Cím

Komfortfokozat

Szobaszám

1

Aradi utca 16/B. fszt. 1.

komfortos

2 szoba

2

Aradi utca 16/C. 3/10.

komfortos

1 szoba

3

Bajcsy-Zsilinszky utca 1. 3/4.

komfortos

1 szoba

4

Bajcsy-Zsilinszky utca 1/A. 2/3.

komfortos

1 + fél szoba

5

Baross Gábor utca 5/A. 1/4.

összkomfortos

1 szoba

6

Baross Gábor utca 5/A. 1/6.

összkomfortos

1 szoba

7

Baross Gábor utca 5/A. 2/4.

összkomfortos

2 szoba

8

Baross Gábor utca 5/A. 2/5.

összkomfortos

1 szoba

9

Baross Gábor utca 5/A. 2/8.

összkomfortos

1 szoba

10

Baross Gábor utca 5/A. 3/1.

összkomfortos

1 szoba

11

Baross Gábor utca 5/A. 3/4.

összkomfortos

2 szoba

12

Baross Gábor utca 5/A. 3/6.

összkomfortos

1 szoba

13

Baross Gábor utca 7. 1/2.

komfortos

1 szoba

14

Baross Gábor utca 7. 1/5.

komfortos

1 szoba

15

Dózsa György utca 11. fszt. 4.

komfortos

3 szoba

16

Hunyadi utca 1/D. 1/2.

komfortos

1 szoba

17

Hunyadi utca 1/E. fszt. 1.

komfortos

1 + 2 fél szoba

18

Hunyadi utca 1/E. 1/4.

komfortos

1 szoba

19

Hunyadi utca 8/A. 10/37.

összkomfortos

2 szoba

20

Korányi Sándor utca 4. 3/4.

komfortos

1 + 2 fél szoba

5. melléklet a 31/1997. (XI. 26.) önkormányzati rendelethez7

El nem idegeníthető EFOP-1.2.11-16-2017-00034 azonosító számú „Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című pályázati forrás igénybevételével felújított önkormányzati bérlakások

A

B

C

Cím

Komfortfokozat

Szobaszám

1

Baross Gábor u 5/A. 1/1.

összkomfortos

2 + fél szoba

2

Baross Gábor utca 5/A. 1/8.

összkomfortos

1 szoba

3

Baross Gábor utca 5/A. 2/3.

összkomfortos

2 szoba

4

Baross Gábor utca 5/A. 3/7.

összkomfortos

1 szoba

5

Széchenyi tér 18. fsz. 1.

komfortos

2 szoba

6

Széchenyi tér 18. 1/1.

összkomfortos

2 szoba

7

Széchenyi tér 18. 1/2.

összkomfortos

2 szoba

8

Széchenyi tér 18. 1/3.

összkomfortos

1 szoba

Megjegyzés: A pályázat zárása 2022. május 16.. Ezen időponttól a lakások 60 hónapig nem idegeníthetők el.
1

Az 1. § (4) bekezdése a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (6) bekezdését a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 1. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. mellékletet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdése iktatta be.