Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1997. (III. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vásár- és piactartás rendjéről

Hatályos: 2023. 11. 30

Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1997. (III. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vásár- és piactartás rendjéről

2023.11.30.

Ónod Községi Önkormányzat Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló, mód. 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, - figyelemmel a vásárokról és piacokról szóló, mód. 35/1995. /IV. 5. / Kormány rendeletben / továbbiakban: Rendelet / foglaltakra - az önkormányzati vásár- és piactartás rendjére vonatkozó szabályokat a következők szerint állapítja meg:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed az Ónod község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában levő területen rendezett vásárra, fenntartott piacra, továbbá az ezeken értékesítő, szolgáltató tevékenységet folytatókra.

(2) Nem terjed ki e rendelet hatálya

a) az üzleti kiárusításra, alkalmi árusításra, még akkor sem, ha vásár elnevezéssel szervezik,

b) az egyéb közterületen történő árusításra.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott vásárok rendezője, a piac fenntartója / továbbiakban: üzemeltető/ a Polgármesteri Hivatal.

(4) A Polgármesteri Hivatal köteles és jogosult eljárni a vásár-és piactartásra vonatkozó jogszabályokban a vásárrendezőre és a piacfenntartóra meghatározott rendelkezések szerint, amennyiben ez a rendelet eltérően nem rendelkezik.

A VÁSÁROK ÉS PIACOK IDEJE ÉS HELYE

2. § (1) Az önkormányzati vásárok és piacok közül

a) az országos állat- és kirakóvásár minden hónap első csütörtöki napján,
b) a búcsúvásár minden év május hónapjának utolsó vasárnapján,
c) a napi élelmiszerpiac minden hét munkanapjain tartható.
(2) Amennyiben az országos állat- és kirakóvásár esetében a hónap első csütörtöki napja munkaszüneti napra esik, a vásár a következő hét csütörtöki napján kerül megtartásra.
(3) Az országos állat- és kirakóvásáron, a napi élelmiszerpiacon az árusítás április 1. és október 31. közötti időszakban 05 órától 13 óráig, november 1. és március 31. közötti időszakban 06 órától 14 óráig tart.
(4) A búcsúvásáron az árusítás, a mutatványos és egyéb tevékenység ideje 07 órától 21 óráig tart.

3. § (1) Az országos állat- és kirakóvásár és a búcsúvásár az Ónod Rákóczi utca mellett levő 766 és 790 helyrajzi számú ingatlanokon /továbbiakban: vásártér/ kerül megtartásra.

(2) A vásártér területén az üzemeltető határozza meg az egyes árucsoportok és élő állatok forgalombahozatalának helyét.
(3) A napi élelmiszerpiac helye a Rákóczi és a Vár utcák kereszteződésénél e célra kialakított terület.

A VÁSÁRON, PIACON FOLYTATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK, A FORGALOMBA

HOZHATÓ ÁRUK KÖRE, ÁRUSÍTÁSRA JOGOSULJ AK

4. § (1) A vásáron és piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával ára- és termékértékesítés, továbbá vásáron vendéglátóipari, kölcsönző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javító tevékenység folytatható.

(2) A 2. § (1) bek. a-c. pontjaiban meghatározott típusú vásárokon és piacon forgalomba hozható árucikkek és állatfajták körét, - figyelemmel a Rendeletben meghatározottakra - az 1. számú melléklet tartalmazza.
(3) A vásárokon és piacokon forgalomba nem hozható áruk körét a Rendelet 3. § /2/ bekezdése alapján a 2. számú melléklet tartalmazza.
(4) A vásárokon és piacon nyers /frissen szedett, szárított' gombát árusítani tilos!

5. § A vásáron és piacon csak az árusíthat, aki a devizajogszabályok szempontjából belföldinek minősül és megfelel a Rendeletbe foglalt további feltételeknek.

HELYHASZNÁLAT, HELYPÉNZ

6. § (1) Árusítani, szolgáltatást nyújtani, csak az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az által kijelölt helyen lehet. A helypénz beszedése az engedély megadásának minősül.

(2) A vásártér parkolójában elhelyezett járművek után parkolási díjat kell fizetni.
(3) A fizetendő helypénz és parkolási díj összegét, számításának módját a 3. számú melléklet tartalmazza.
(4) A négyzetméter alapján megállapításra kerülő helypénz összegének kiszámításánál, a megkezdett négyzetméter egésznek számít.

7. § (1) A beszedett helypénzről és parkolási díjról az e feladattal megbízott megfelelő értékű, sorszámmal, adószámmal, dátummal ellátott helypénzjegyet, parkolási jegyet, vagy kérésre számlát köteles adni.

(2) Az (1) bekezdés alapján kiadott parkolási jegyet /számlát/ a jogosult köteles a járműve első szélvédője belső oldalára, kívülről jól látható helyen elhelyezni, a kiadott helypénzjegyet /számláb az árusítás, szolgáltatás egész időtartama alatt megőrizni és azt ellenőrzéskor felmutatni.
(3) Aki az ellenőrzéskor érvényes helypénzjegyet, parkolási jegyet /számlát/ felmutatni nem tud, köteles azt megváltani.

8. § A helyjegy, parkolási jegy másra nem ruházható át.

9. § A vásáron és piacon az ónodi lakóhellyel rendelkező természetes személyeknek helypénzt, parkolási díjat fizetniük nem kell.

10. § (1) A vásár és piaci helyhasználati engedély lehet eseti /napi/ vagy több alkalomra szóló.

(2) A több alkalomra szóló piaci helyhasználati engedély legrövidebb időtartama egy hét, a leghosszabb időtartama három hónap.
(3) A több alkalomra szóló vásári helyhasználati engedély legrövidebb időtartama három hónap, leghosszabb időtartama 6 hónap.
(4) A vásártéren az állatok forgalmazására elkülönített területen kívül, az árusító helyek legalább 10 -át eseti /napi/ helyhasználati lehetőséget igénybevevők részére kell fenntartani.

11. § (1) A több alkalomra szóló helyhasználati engedély a lejárat előtt legalább 15 nappal korábban, kérelemre - a (2) és (3) bekezdésben meghatározott időtartamokra figyelemmel - meghosszabbítható.

(2) A több alkalomra szóló helyhasználati igényt az üzemeltetőnél a vásár napját megelőzően, legalább 8 nappal, szóban vagy írásban be kell jelenteni. A piac területére vonatkozó ilyen igény munkanapokon bármikor előterjeszthető

12.§

(1) A több alkalomra szóló helyhasználatra vonatkozó engedély alapján az üzemeltető és az engedélyes írásbeli megállapodást köt, amelynek tartalmaznia kell:
a) az engedélyes azonosító adatait,
b) a helyhasználati jogosultság kezdő és befejező időpontját, az év, hó, nap megjelölésével, valamint, hogy amennyiben a fenntartott helyet a nyitás időpontját követő 2 órán belül nem foglalja el, az üzemeltetőnek - minden kártérítési igény nélkül- joga van az árusító helyen másnak a helyhasználatot biztosítani,
c) a helyhasználati díj összegét, befizetésének időpontját,
d) a figyelmeztetést, hogy az engedélyes a vásárra, piacra vonatkozó rendelkezéseket köteles betartani, valamint e kötelezettségek megszegésének lehetséges jogkövetkezményeit,
e) a helyhasználat másra történő átruházásának tilalmát, és
f) a felmondási lehetőségről, az engedély meghosszabbításának szabályair ól szóló tájékoztatást.
(2) A helyhasználati díj mértéke a helypénz mértékének a helyfoglalás időtartamára számított összege,
(3) A helyhasználati díjat az /1/ bekezdésben foglalt megállapodás megkötése előtt, egyösszegben kell az önkormányzat számlájára befizetni.
(4) Amennyiben az engedélyes a megállapodásban foglaltaktól nagyobb területet vesz igénybe a tevékenységéhez, a különbözetre eső helypénzt köteles megfizetni. A kisebb terület igénybevétele esetén díj visszatérítésére nincs lehetőség.

13. § (1) A több alkalomra szóló helyhasználatot a vásár esetében a vásár napját megelőzően, a piac esetében a hónap vége előtt bármelyik fél írásban felmondhatja.

A felmondási idő 15 nap. /Rendes felmondás/
(2) A rendes felmondás esetén a díj időarányos részét - a felmondási időre eső díj kivételével- vissza kell téríteni.
(3) Ha az engedélyes a vásár, a piac rendjére vonatkozó szabályokat ismételten, vagy a helyhasználat másra történő átruházásának tilalmát megszegi, az üzemeltető a megállapodást írásban azonnali hatállyal felmondja, és a vásárról, illetve piacról három hónapi időtartamra kitilthatja, vagy’ a helyhasználati díjnak a megállapodásban meghatározott időszak végéig esedékes részének megfelelő összegű pótdíj megfizetésére kötelezheti.

14. §

(1) A több alkalomra szóló helyhasználat jogosultja részére a hely csak a piac, vásár árusítási ideje kezdetétől számított 2 óra időtartamig tarható lenn, az ezt követően érkező csak a még üresen levő helyen árusíthat.
(2) A napi helyhasználatra jogosult személyek az árusító helyeket csak az érkezés sorrendjében foglalhatják el.
(3) Engedélyhez kötött kereskedelmi, szolgáltató tevékenységre a helyhasználat csak a tevékenység végzésére jogosító engedély felmutatását követően biztosítható.

AZ ÁRUSÍTÁSRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

15. § A vásári és piaci árusítás során be kell tartani a árusító helyre, az árusító személyre és az árusított termékre vonatkozó kereskedelmi, állategészségügyi és növényegészségügyi, köztisztasági előírásokat.

16. § (1) Az élelmiszerek árusítása során be kell tartani az élelmiszer tárolására, csomagolására, és forgalmazására vonatkozó szabályokat.

(2) A piacon, vásáron az áru további feldolgozása tilos.
(3) Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert és nyersanyagot a piacra, vásárra bevinni, ott tartani, értékesíteni tilos.

17. § (1) A külön jogszabályban meghatározott élőállatot a vásárra felhajtani csak marhalevél birtokában lehet.

(2) Az. árusok a felhozott növényt, növényi terméket, szaporítóanyagot, eladásra szánt állatot, állati terméket hatósági ellenőrzésre az előirt igazolásokkal együtt az ellenőrzésre jogosultnak kötelesek bemutatni.
(3) Az állatok vizsgálatához azok megfékezését, rögzítését a felhajtó köteles elvégezni.

18. § (1) Az árusító köteles az áru származása, mennyisége, minősége tekintetében az ellenőrzésre jogosult személyeknek a felvilágosítást megadni.

(2) Az árusító helyen csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és mérőeszköz használható.
(3) Az el nem adott árat és az árusítási eszközöket a vásár, a piac területéről az árusítás befejezését követően haladéktalanul el kell szállítani.

19. § (1) A piacon, illetve a vásártéren levő építményeket, berendezéseket megrongálni, beszennyezni, eltávolítani tilos.

(2) Az árut, az árusító eszközöket, a göngyöleget úgy’ kell elhelyezni, hogy az a közlekedést, a vásárlást ne zavarja.
(3) Tilos a piacon az árut a közeli ingatlanok kerítésén elhelyezni.
(4) A vásár és piac területén tüzet rakni, lármázni, botrányt okozni, szemetelni tilos.
(5) A vásárt helyhasználó köteles a keletkező hulladékot műanyagzsákban gyűjteni, a papírgöngyöleget összekötni. A zsákot bekötve és a papírgöngyöleget az árusítás befejezését követően a helyszínen kell hagyni.
(6) A piac területén az árusítással összefüggésben keletkezett hulladékot az árus köteles az árusítást követően szemétgyűjtőtartályban elhelyezni.

20. § A helyhasználó köteles az üzemeltető által megbízott személyeknek 7 vásár- piac-rendezőknek/ az árusításra, a vásár és piac rendjének megtartására vonatkozó felhívásának, figyelmeztetésének eleget tenni, a szükséges felvilágosítást megadni, az árura, szolgáltatásra vonatkozó okiratokat bemutatni.

PÓTDÍJ, VÁSÁRRÓL, PIACRÓL VALÓ KITILTÁS

21. § A 13. § (3) bekezdésén kívül az üzemeltető a vásár, illetve a piac rendjére vonatkozó rendelkezések megsértőit az alábbi összegű pótdíjak megfizetésére kötelezi:

a) 1.000 Ft pótdíjat köteles fizetni, aki
- a vásár, a piac tisztántartására vonatkozó szabályokat nem tartja be,
- az árusító helyen a mérőeszközökre vonatkozó szabályokat megszegi,
- az áru árusító eszközök, vagy' a göngyöleg elhelyezésére vonatkozó előírásokat: nem tartja be.
b) 7 2000 Fi pótdíjat köteles fizetni, aki
- a vásár, a piac területén tüzek rak, lármázik, botrányt okoz,
- az üzemeltető által megbízott személyek vonatkozásában a 20. §-ban foglalt kötelezettségét nem teljesíti.

22. § Az üzemeltető a 13. § (3) bekezdésben foglaltakon kívül a vásári, piaci tevékenységet folytató olyan árusokat, szolgáltatókat, akik az árusításra, a vásár, piac rendjére vonatkozó szabályokat ismételten megszegik, legfeljebb három hónapra a vásár, illetve a piac területéről kitilthatja

23. § Amennyiben a pótdíj fizetésére kötelezésre. illetve a vásárról, piacról való kitiltásra okot adó magatartás egyben valamely bűncselekmény, vagy szabálysértés megállapítására is alkalmas, az üzemeltető köteles az. ilyen eljárás lefolytatását is kezdeményezni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

24. § A vásár és piac működtetője a vásár és piac rendjét, a rendelkezéseket megszegőkkel szemben kiszabható pótdíj mértékét, a vásárról, piacról történő kitiltást, mint joghátrányt, a helyfoglalás, telepítés szakmai szabályok figyelembe vételével kialakított sorrendjét, hirdetményben köteles közzé tenni.

25. § (1) Ez a rendelet 1997. június l-en lép hatályba, azonban a több alkalomra szóló helyhasználati díjra vonatkozó rendelkezéseit csak a hatálybalépést követően megkötött megállapodások esetében lehet alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztik a közterület használatáról, a piacról, a vásárról, valamint a piaci és vásári helypénzről szóló, 8/1994. /X.4./ rendelettel módosított 2/1992. /II. 1§./rendelet 4-13. §-ai.

1. számú melléklet a 6/1997. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

Országos állat- és kirakóvásár
A forgalomba hozatalra vonatkozó rendelkezések megtartásával bármely áru és élő állat (tenyész- és gazdasági célú háziállat, illetve vadfajok, veszélytelen hobbiállatok).
Búcsúvásár
Kegytárgy, a búcsúval kapcsolatos könyv, kiadvány, fénykép, levelezőlap, játék, emléktárgy, bazáráru. élő és művirág, mézeskalács, édesipari tennék, továbbá a kialakult szokások szerint búcsúvásáron árusítható egyéb termék.
Élelmiszerpiac
Élelmiszer, nyers élelmiszer, élelmiszer nyersanyag, élő baromfi, nyúl, hal és más ehető víziállat, élő és művirág, mezőgazdasági termékek, karácsonyi fenyőfa, virágföld. Állati eredetű nyers élelmiszer, élelmiszer nyersanyag, lőtt vad, vágott baromfi, nyúl, hal és más ehető víziállat csak üzlethelyiségben és rendszeres hatósági állatorvosi felügyelet mellett árusítható.

2. számú melléklet a 6/1997. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

Vásáron és piacon nem hozható forgalomba
a) nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő;
b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, valamint állatgyógyászati készítmény;
c) kábítószernek és pszichotrop-anyagnak minősülő termék;
d) mérgező és veszélye; anyag, növényvédő szer;
e) látást javító szemüveg, kontaktlencse;
f) fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer (ideértve a petárdát is), gázspray;
g) "A" és ”B" tűzveszélyességi, osztályba sorolt anyag, motorbenzin, gázolaj és háztartási tüzelőolaj;
h) muzeális emlék;
i) védett vagy fokozottan védett, valamint, nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka, preparátuma.;
j) barlangi képződmény, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány;
k) olyan tennék vagy hulladék, amelynek forgalomba hozatala előzetes vagy egyéb engedélyhez kötött, s ez az engedély nem áll rendelkezésre, vagy amelynek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik;
l) a jövedéki szabályozásról és ellenőrzésről, valamint a bérfőzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó jövedéki termék kivéve, ha annak forgalmazását, jövedéki engedéllyel rendelkező kereskedő üzletben végzi:
m) hálózatról üzemeltethető elektromos készülék, valamint gázüzemű készülék.

3. számú melléklet a 6/1997. (III. 27.) önkormányzati rendelethez1

1. Kereskedők


bérleti díj
régi

Javasolt
díjemelés

egység

Ft

Ft

Vendéglátás (büfé kocsi helye) 2

m2

1000

1200

Vendéglátás (vendéglátó pavilonok, sörpadok helye)

m2

200

200

Bútor, faáru 3

m2

400

500

Édességáru, hús-, hentesáru, őstermelői díjtétel 4

m2

400

500

Ruhanemű, édesség, használtcikk, zöldség, gyümölcs, termény, takarmány, növény, szárnyas állat, kisállat, hobbiállat, hal valamint sátorból, utánfutóból, talajra helyezett vegyes áruféleségek 5

m2

250

300

2. Nagytestű számos állat

Sertés

db

400

400

Juh, kecske, süldő,

db

300

300

Választási malac, gida, bárány

db

200

200

3. Járművek

parkoló

Hatlépcsős
Kocsma mellett

Út mellett

Tehergépkocsi

db

500

500

500 - 800

Személygépkocsi 6

db

500

500

500

Pótkocsi 7

db

400

500

500

Utánfutó 8

db

400

500

500

Állati erővel vontatott jármű 9

db

400

500

500

A vásári napokon közterület használat rendje a vásárra érkezőkre nézve kötelező.

4. Búcsúvásár

Sátrak, asztalok és egyéb árusító eszközök

m2

100

Mutatványosok berendezései, járművei

m2

100

Egyéb járművek díjai megegyeznek a vásár parkolási díjaival.

5. Piac – főtér: napijegy: 1000 forint

1

A 3. számú. melléklet az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. számú. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Vendéglátás (büfé kocsi helye)” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. számú. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Bútor, faáru” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. számú. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Édességáru, hús-, hentesáru, őstermelői díjtétel” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. számú. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Ruhanemű, édesség, használtcikk, zöldség, gyümölcs, termény, takarmány, növény, szárnyas állat, kisállat, hobbiállat, hal valamint sátorból, utánfutóból, talajra helyezett vegyes áruféleségek” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. számú. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat „Személygépkocsi” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. számú. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat „Pótkocsi” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. számú. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat „Utánfutó” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. számú. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat „Állati erővel vontatott jármű” sora az Ónod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.