Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1997. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a parlagfű visszaszorításáról

Hatályos: 1997. 06. 09- 2022. 08. 29

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1997. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a parlagfű visszaszorításáról1

1997.06.09.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján Elek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete parlagfű visszaszorításáról alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Elek Város közigazgatási területén elszaporodott parlagfű visszaszorítása.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Elek Város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya a jogi és magánszemélyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre egyaránt kiterjed.

A parlagfű visszaszorítási szabályai

3. § (1) Elek Város közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban), a bérlők a bérleményükben lévő területeket kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függően szükséges gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszeres), illetve engedélyezett készítmények (peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a Békés Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § (1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról az Önkormányzat szórólapok útján gondoskodik.

(2) A parlagfű visszaszorítással kapcsolatos tájékoztatásokhoz igénybe kell venni a tömegkommunikációs eszközöket.

Szabálysértési rendelkezések

5. § (1) Szabálysértést követ el és 10.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható - az aki a parlagfű visszaszorítása szabályairól szóló rendelkezéseket - 3. §. (1) - (3) bekezdése - megszegi.

(2) Azokon a területeken, ahol a parlagfű irtási kötelezettségnek a szabálysértési eljárás lefolytatásától számított 15 napon belül sem tesznek eleget, a terület tulajdonosa (kezelője), bérlője költségére a parlagfűtől való mentesítési munkáját Elek Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője elvégezteti.

(3) A szabálysértési eljárás lefolytatása Elek Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője hatáskörébe tartozik.

6. § E rendelet parlagfű visszaszorításával kapcsolatos rendelkezéseinek betartását a parlagfű fertőzöttségi térkép, illetve kimutatás felhasználásával Elek Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője, mint a hatáskör gyakorlója köteles ellenőriztetni.

7. § Az önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 99. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 30. napjával.