Jósvafő Község Képviselő-testületének 7/2020(VIII.12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 08. 13

Jósvafő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Jósvafő Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi szintérre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.


Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatás

  1. §


(1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76.§ (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszíne a Művelődési Ház;

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

d) közösségi színtér díjmentes használata


(2) Jósvafő Község Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.



Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

  1. §


Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a közösségi Színtérként működő Művelődési Ház (3758. Jósvafő, Petőfi Sándor utca 33.) működtetésével látja el.



A közművelődési tevékenység finanszírozása

  1. §


Az önkormányzat a közművelődési feladatait és a közösségi Színtérként működő Művelődési Ház működését költségvetésből finanszírozza, amelynek forrása központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

Az önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.


Záró rendelkezések

  1. §


(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2015.(VII.09.) önkormányzati rendelet.

                                              


              Jóna Gábor sk.                                                                    Zelenka Andrea sk.                                                   

                 polgármester                                                                              jegyző