Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1998(XI.24.) önkormányzati rendelete

Leányvár Község területén a közterület-használat engedélyezéséről

Hatályos: 2018. 01. 31- 2023. 12. 31

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1998(XI.24.) önkormányzati rendelete

Leányvár Község területén a közterület-használat engedélyezéséről1

2018.01.31.

Leányvár község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Ötv. 80. §.-sa alapján a közterület-használatról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként /pl: járda, tér, közpark stb./ nyilvántartott földrészletekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a Tatabányai Közúti Igazgatóság kezelésében lévő közutakra.

A közterület-használati engedély

2. § (1) Leányvár község Önkormányzatának a tulajdonában lévő közterületet, rendeltetésétől eltérő használatához engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat /portál/, kirakatszekrény, üzleti védőtető /előtető/, ernyőszerkezet, hirdetőberendezés/fényreklám/, továbbá cég- és címtábla elhelyezésére, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nyúlik be.

b) [1] Hatályon kívül helyezte a 13/2008.(IX.16.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2008. szeptember 16-án.

c) az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű-várakozóhelyek céljára.

d) a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére.

e) szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd, önálló hirdetőberendezés, és köztárgyak /pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartóoszlopok stb./ elhelyezésére.

f) [2] Hatályon kívül helyezte a 13/2008.(IX.16.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2008. szeptember 16-án.

g) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére.

h) alkalmi és mozgó árusításra.

i) vendéglátóipari előkert céljára, göngyöleg elhelyezésére.

j) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport-és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára.

k) az Önkormányzat tulajdonában lévő közutak, járdák nem közlekedési célú igénybevételére a közutak kezelőjétől engedélyt kell kérni.

(2) A közterület használat

a) állandó jelleggel - határidő nélkül - vagy

b) ideiglenes jelleggel - meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig engedélyezhető.

3. § (1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos ügyekben, (2) bekezdésben említett esetek kivételével a polgármester jár el.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési /létesítési/ engedélyhez kötött építési munkával kapcsolatban szükséges, annak engedélyezése felől - az engedélyben - az építési /létesítési/ engedély megadására jogosult hatóság határoz.

Az engedély iránti kérelem

4. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési /létesítési/ engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési /létesítési/ engedély iránti kérelemben az építtetőnek kell kérnie.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérnie.

(4) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakó- /telep-/ helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy a közterület az engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását.

(5) Az engedély iránti kérelemhez be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

Az engedély megadása

5. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a helyi rendezési tervet, és ellenőrizni kell az egyéb feltételek /vállalkozói igazolvány/ fennállását is.

(2) A közterület-használat - a 4. §./3/ bekezdésében említett esetben - csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(3) A közterület időszakonként megismétlődő használatára /pl.zöldség-gyümölcs árusítás/ esetenként legfeljebb egy évre /idényre, hónapra/ lehet engedélyt adni.

6. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó- /telep-/ helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetve, hogy állandó jellegű,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg meghatározott helyen vagy körzetben kézből vagy járműről történhet-e.

(4) Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

a) kérelmezővel,

b) élelmiszerárusítás esetében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal illetve az Állategészségügyi hatósággal.

Az engedély érvénye

7. § (1) Az engedély

a) a meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) visszavonásig

érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható.

Közterület-használati díj mértéke

8. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok használatbavételi díjának megállapítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A 100 m 2 terület feletti használatba vétel esetén a polgármester egyedi elbírálás alapján dönt a díj mértékéről.

A közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása

9. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ebben az esetben az engedélyes részére - kérelmére - másutt kell a közterület-használat lehetőséget biztosítani.

(2) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak be kell jelenteni.

(3) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Létesítési engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírták.

(4) Ha a közterület-használat a /2/ bekezdésben említett módon szűnik meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használat díjat visszakövetelni nem lehet.

10. §

11. § (1)2

A rendelet hatálybalépése

12. § (1) Ezen rendelet kihirdetéskor lép hatályba.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a 5/1997./II.27./ számú Önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet új, 11. §.-a 2005. november 1-én lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2024. január 1. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte a 3/2018. (I.30.) önkormányzati rendelet, hatályát veszti 2018. január 31. napján