Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 25/1998. (VII.27.) Kgy. rendelete

Szeged város nevének használatáról, valamint Szeged és csatolt települései jelképeiről

Hatályos: 2022. 10. 11

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 25/1998. (VII.27.) Kgy. rendelete

Szeged város nevének használatáról, valamint Szeged és csatolt települései jelképeiről

2022.10.11.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Szeged városra utaló elnevezésnek a használatáról a város címeréről, a város zászlajáról és a város napjáról és Szeged csatolt települései jelképeinek használatáról a következő rendeletet alkotja:1

Szeged városra utaló elnevezés használata

1. § (1) Szeged város nevét, rövidített, vagy toldalékos használatát bármely jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésébe, cég elnevezésébe, üzleti nyomtatványaira, árubélyegre, termék megjelölésére, iparjogosítvány szövegébe, sajtótermék címfeliratába és rendezvényei címébe csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési kötelezettség nem vonatkozik a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatára, az Önkormányzat szervezeteire, intézményeire és az általa alapított, vagy részvételével megalakult cégekre.

A város címere

2. § (1) Függőleges, szimmetrikus tárcsapajzs, melynek jobb felén kék mezőben a Tiszát és a Marost jelképező két ezüst sáv fut le. Bal oldalon arany mezőben kiterjesztett szárnyú, stilizált, felezett sas fekete színben, karmai között aranyozott kormánypálcával. A pajzs tetején rostélysisak stilizált rajza, a rajta lévő koronán zöld pólya, azon fehér bárányt ábrázoló sisakdísz látható. A sisak csúcsától jobbra ezüst és vörös, balra arany és kék hasított lobogó szalag található.

(2) Az (1) bekezdésben leírt barokk keretes nagycímer (1.sz. melléklet) mellett használható a belső pajzsot ábrázoló kiscímer is (2.sz. melléklet).

3. § (1) Szeged címere (a továbbiakban: a címer) a város történelmi múltjára, fejlődésének folytonosságára utaló jelkép.

(2) A címer a Magyar Köztársaság címerét nem helyettesítheti.

(3) A védjegyről szóló törvény alapján a városcímert védjegyként sem önkormányzati, sem más szervek nem használhatják.

(4) A címert csak hiteles alakban a méretarányok és színek betartásával, illetve grafikus, vagy plasztikus módon lehet ábrázolni.

4. § A barokk keretes nagycímert Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata engedély nélkül használhatja hiteles alakban, a színek és méretarányok betartásával (kivételes esetben grafikus változatban, illetve plasztikus módon is) testületi anyagain és egyéb kiadványain (meghívók, oklevelek, névjegykártya, emléklapok, emlékérmek, önkormányzati kitüntetések), a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző, a bizottságok, képviselők által használt levélpapíron, borítékon, az önkormányzat által szervezett ünnepségeken, emléküléseken, tudományos konferenciákon, rendezvényeken, az önkormányzat által kiadott, a várost bemutató kiadványokon, a nemzetközi kapcsolatok dokumentumain.

5. § A polgármester viselheti a 86 cm hosszúságú, 925 ezrelék finomságú ezüst alapanyagú, 3 mikron vastagságú 24 karátos arannyal bevont 4 db akvamarin és türkizzöld féldrágakővel díszített rozettás, 1200 gramm súlyú láncot, melynek medalionja 90 mm átmérőjű, áttört barokk kördíszítésű. A tömör érem átmérője 70 mm, melyből plasztikusan kiáll a város barokk címere, színes rekesz-zománcos kivitelben. A címer alatt felirat: SIGILLUM SZEGEDIENESIS. A medalion aranyozott hátlapja sima.

Szeged város zászlaja

6. § Szeged város zászlaja (a továbbiakban: zászló) 3:2 arányú, függőleges téglalap alakú. Alapszíne világoskék, aranymetszési pontjában a város színes, barokk keretes nagycímere helyezkedik el. A zászlót alul Szeged piros-ezüst-arany-kék színeit tartalmazó rojtdíszítés zárja le.

7. § (1) A zászló a Magyar Köztársaság zászlaját nem helyettesíti.

(2) A zászló ünnepi alkalmon az Önkormányzati tulajdonú középületek homlokzatára tűzendő.

(3) A zászló a hivatalos köztéri megjelenés mellett használható a Közgyűlés ülésein, a város életében jelentős helyi eseményeken (ünnepségek, évfordulók, konferenciák, nemzetközi programok), a több település Önkormányzata részvételével szervezett rendezvényeken, cserezászlóként, a polgármester, a városi bíróság elnöke, a városi rendőrkapitány, a városi ügyészség vezetője és a honvédség helyi parancsnoka szobájában.

(4) A zászló használatát kérelmezhetik szegedi intézmények, cégek, jogi személyek.

(5) A zászlót csak hiteles alakban és az arányok betartásával lehet használni.

Szeged napja

8. § (1) A város napja a történelmi visszatekintésnek, az eredmények számbavételének, a város folytonossága igazolásának, a város hírnevét és a szegedi polgárok lokálpatrióta tudatát erősítő események megrendezésének alkalma.

(2) A város napja május 21.

(3) A város napján a Közgyűlés a meghívott Szeged testvérvárosi képviselők részvételével ünnepi ülést tart, ahol átadják az önkormányzati kitüntetéseket. A város napján sor kerül a város zászlajának felvonására.

(4) A város napjának ünnepségéhez kapcsolódhat várostörténeti kiadványok megjelenése, várostörténeti kiállítások megnyitása, a város polgárainak széles körét megmozgató események megrendezése.

8/A. §2

Szeged csatolt településeinek jelképei

(1)
a) Kiskundorozsma címere: álló csücskös talpú pajzs ezüst mezejének zöld udvarán fegyverzett, ágaskodó oroszlán fordul balra, bal mellső mancsát kék öltözetű, arany csizmás kiskun vitéz jobbjával ragadja meg, baljában arany lándzsát tart. A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló rostélyos tornasisak helyezkedik el. A sisakdísz három ágú leveles aranykoronában álló jobbra forduló ezüst bárány, bal mellső lábával balra dőlő aranykeresztet tart (Agnus Dei). A foszlányok kék-arany és vörös-ezüst. (3. sz. melléklet)
b) Kiskundorozsma zászlaja: fekvő téglalap alakú, jobb szélén rojtozott szegélyű, világoskék alapszínű, közepén enyhén ívelt formájú „KISKUNDOROZSMA” felirat, alatta Kiskundorozsma címere.
c) Tápé címer helyett használt jelképe: Tápé 1641. évi pecsétlenyomata, színezett változatban. Kör alakú arany mezőben vörös almán ezüst gencsmadár fordul jobbra, felette az 1641-es évszám látszik. A madár körül a következő felirat olvasható: „NEMES FALV PECZETI TAPAI”. (4. sz. melléklet)
d) Tápé zászlaja: fekvő, kék téglalap. Középpontjában egyik oldalon Tápé címer helyett használt jelképe, másik oldalon a „TAPAI 1138.” felirat.
e) 3 Szőreg címer helyett használt jelképe: vágással szabdalt csücskös talpú címerpajzs, benne a pajzsfő jobb oldalán vörös mezőben zöld alapon ezüst torony, hármas osztatú várfokán középen bal felől lobogó barna-ezüst zászló, benne középen vörös kereszt. A pajzsfő bal oldalán égszínkék alapon emberi arcú arany napkorong. A pajzsfőt és a pajzstalpat elválasztó barna pólyában fekete színű II. J. és M. T. rövidítés. A szarufa által három részre osztott pajzstalpon jobbról égszínkék mezőben ötszínű stilizált ezüst virág zöld és arany részekkel, balról vörös mezőben ugyanez, a két rész által közrefogott részben ezüst mezőben lefelé nyíló arany bőségszaru zöld levelekkel és színes gyümölcsökkel. (5. sz. melléklet)
f) 4 Szőreg zászlaja: fekvő téglalap alakú, mezeje három részre osztott, felső része világosbarna, alsó része fehér, bennük egy-egy vörös színű rózsával, a két rész közötti beékelődés sötétkék színű, a felső és alsó rész találkozásánál középen Szőreg címer helyett használt jelképe.
(2) 5 A csatolt települések jelképei használatára a 3. §, 4. § és 7. § rendelkezései vonatkoznak azzal, hogy a csatolt települések saját jelképeinek használata vonatkozásában a 4. §-ban szereplő önkormányzat alatt a részönkormányzat is értendő.

Az engedélyezésre irányuló eljárás

9. §6 (1)7 A város nevének, nagy- és kiscímerének, zászlajának, valamint a csatolt települések jelképeinek használatával kapcsolatos ügyekben első fokon a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság jár el, a fellebbezés elbírálására a Közgyűlés jogosult. Az eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2)8 A csatolt települések jelképeinek használatát a részönkormányzat véleményezi, a véleményt az előterjesztő a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság előtt ismerteti.

10. § (1)9 A kérelmet a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Építési Irodájánál kell előterjeszteni.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét és telephelyét, a tevékenységi körét,

b) a címer előállításának és felhasználásának, a város névhasználatának célját, indokát és módját,

c) állítani kívánt mennyiséget,

d) a terjesztés vagy forgalomba hozatal módját,

e) a használat időpontját, időtartamát,

f) a használatért felelős személy nevét.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a címerrel díszített kiadvány mintáját vagy méretarányos rajzát, a városnév tervezett használatával kiegészített megnevezést, és ennek kiviteli rajzát, a termék leírását.

11. § A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége, az áru minősége, jellege indokolttá teszi-e a címer, a zászló és a városnév használatát. Az elnevezés, a cég tevékenysége, a védjegy, szabadalom, áru, jogosítvány, vagy sajtótermék a közfigyelem felkeltésére és a város iránti megbecsülés fokozására alkalmas-e. Ezt a kérelmezőnek kell bizonyítania.

12. §10 (1) A használatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a felhasználásra jogosított megnevezését, címét,

b) az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését,

c) a felhasználás idejét, illetőleg az engedély érvényességének időtartamát,

d) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

e) a felhasználással kapcsolatos egyéb feltételeket.

(2)11

13. § Az engedély érvényessége szólhat:

a) határozott időre,

b) meghatározott alkalomra,

c) határozatlan időre (legfeljebb a kérelmező működési idejére).

14. §12 (1)13 A Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ingyenes, vagy ellenérték fejében történő használatot engedélyez.

(2) A használó ellenértéket fizet a kereskedelmi forgalomban értékesítésre kerülő terméke után, ha a termék a város nevét viseli, vagy a terméket a város vagy a csatolt település címere, vagy zászlaja díszíti. Minden más esetben a használat ingyenes.

(3) Az ellenérték az előállítani kívánt termék fogyasztói árától és mennyiségétől függetlenül egyszeri 10.000 Ft.

(4)14 Az ellenértéket az engedély megadását követő 30 napon belül kell Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata részére megfizetni. Elmulasztása esetén a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság az engedélyt visszavonja.

15. § (1)15 A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Építési Iroda nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartásban fel kell tüntetni különösen:

a) az ügyszámot, a határozat keltét,

b) az engedély jogosultjának nevét (elnevezését) és lakcímét (székhelyét),

c) a képviselő nevét és székhelyét,

d) az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését,

e) az engedély érvényességének időtartamát.

16. § A jelképek, a város nevének használata során meg kell őrizni azok tekintélyét.

17. §16 Az engedélyt a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság visszavonhatja, vagy felfüggesztheti, ha a jelképek, illetve a város nevének használata méltatlan a város rangjához, hírnevéhez.

Az engedély nélküli használat jogkövetkezményei

18. §17

Záró rendelkezések

19. §18 Az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló többször módosított 23/1995. (VI. 16.) Kgy. sz. rendelet 1. sz. melléklet Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság I. Közgyűléstől átruházott hatáskörben alcím 2. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

" 2./ Engedélyezi, ill. visszavonja a város nevének, a város, valamint a csatolt települések címerének, zászlajának használatát. (25/1998.(VII. 27.) Kgy. r. 9. §)"

20. § (1) A címer (és változatai), a zászló hiteles színes ábrázolása a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában kerül elhelyezésre.

(2) E rendelet hatálybalépésekor a város nevét használó szervezetek kötelesek 1999. szeptember 30. napjáig az engedély iránti kérelmüket a jelen rendelet rendelkezéseinek megfelelően benyújtani.

(3)19

(4)20

21. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Szeged város jelképeiről szóló 16/1993. (VII. 10.) Kgy. rendelet.

(2)21 E rendeletnek a Szeged város nevének használatáról, valamint Szeged és csatolt települései jelképeiről szóló 25/1998.(VII.27.) Kgy. rendelet módosításáról szóló 47/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: módosító rendelet) módosított rendelkezéseit a módosító rendelet hatályba lépését követően indult és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

1. sz. melléklet

2. sz. melléklet

3. sz. melléklet

4. sz. melléklet

5. melléklet22

1

Módosította a 21/1999.(IV.23.) Kgy. rendelet 1. §

2

Kiegészítette a 21/1999.(IV.23.) Kgy. rendelet 2. §-a

3

A (1) bekezdés e) pontját a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A (1) bekezdés f) pontját a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

Módosította a 21/2011.(VI.01.) Önk. rend. 1. §-a (hatályos 2011. június 01-től)

6

Módosította a 21/1999.(IV.23.) Kgy. r. 3. §-a

7

Módosította a 47/2005.(XI.15.) Kgy. r. 1. §-a, a 47/2017.(XII.19.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2018. január 1-től)

8

Módosította a 45/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2010. december 15-től)

9

Módosította a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 101. §-a (hatályos 2014. november 25-től)

10

Kiegészítette a 47/2005.(XI.15.) Kgy. r. 2. §-a

11

Hatályát veszti a 47/2017.(XII.19.) Ö. r. 4. §-a alapján 2018. január 1-től

12

Módosította és kiegészítette a 21/1999.(IV.23.) Kgy. r. 4. §-a

13

Módosította a 45/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2010. december 15-től)

14

Módosította a 45/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2010. december 15-től)

15

Módosította a 47/2017.(XII.19.) Ö. r. 3. §-a (hatályos 2018. január 1-től)

16

Módosította a 45/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2010. december 15-től)

17

Hatályon kívül helyezte a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § c) pontja 2012. május 15-től

18

Módosította a 21/1999.(IV.23.) Kgy. r. 6. §-a, a 45/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2010. december 15-től)

19

Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § c) pontja alapján 2012. május 15-től.

20

A 21/1999.(IV.23.) Kgy. r. 7. §-a alapján hatályát vesztette.

21

Módosította a 47/2017.(XII.19.) Ö. r. 2. §-a (hatályos 2018. január 1-től)

22

Az 5. mellékletet a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete 2. § - 1. melléklete iktatta be.