Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1999. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

A Község tulajdonáról, Vagyonáról, a vagyonelszámolás szabályáról

Hatályos: 1999. 06. 01- 2022. 08. 11

Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/1999. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

A Község tulajdonáról, Vagyonáról, a vagyonelszámolás szabályáról

1999.06.01.

Rudolftelep községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi XV. tv. (továbbiakban: tv.) 16.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján - figyelemmel a tv. 79.§.-ában foglaltakra a Község Önkormányzatának tulajdonáról és a Vagyongazdálkodás szabályairól a következő rendeletet alkotja:

1. § Általános rendelkezése]

(1) Az Önkormányzat vagyona a tulajdonában lévő tárgyi eszközökből, az Önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogokból áll. A tárgyi eszközök vagyona törzsvagyonból és vállalkozási vagyonból áll.

(2) Az Önkormányzat törzsvagyona: a korlátozottan forgalomképes és a forgalomképtelen vagyontárgyak összessége.

2. § A rendelet hatálya]

E rendelet hatálya Rudolftelep Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló ingatlanokra, ingó dolgokra és vagyoni értékű jogokra, a tulajdoni jogok gyakorlására és a vagyon használójára terjed ki.

3. § Az Önkormányzat vagyona]

(1) Az Önkormányzat törzsvagyonán belül a forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon az 1. mellékletben és a 2. mellékletben vagyontárgyakból áll.

(2) A forgalomképtelen vagyontárgyak:

a) Az ingatlannyilvántartásban szereplő út, járda, parkoló, tér, park, közterületi vízfolyás (ideértve övárkot is)

b) a (3) bekezdés a) pontban megjelölt ingatlanokhoz tartozó összes műtárgy

c) Önkormányzat és intézményei működésével kapcsolatban keletkezet rendeltetésszerűen azok irattárába tartozó levéltári anyag.

d) a Község mindenkor érvényes rendezési terve

e) közúti hidak, gyaloghidak

(3) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak:

a) a 3.§. (2) bekezdés a) pontjában foglalt ingatlanokon (földterületeken) lévő ivóvíz, szennyvíz, gázvezeték, csapadékcsatornák és műtárgyaik,

b) a nem Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon (földrészleteken) szolgalmi joggal létesített gáz, valamint közüzemi ivóvíz, szennyvíz, csapadékcsatornák és műtárgyaik.

c) Művelődési és Oktatási Intézmény épületei, építményei, a hozzájuk tartozó telkekkel együtt.

ca) Óvoda

cb) Általános Iskola

cc) Csillagvizsgáló

cd) Művelődési ház a hozzá tartozó telekkel

d) Egészségügyi, szociális és sportintézmények épületei, építményei a hozzá tartozó telekkel együtt.

da) orvosi rendelő

db) anya- és csecsemővédelmi tanácsadó

dc) szolgálati lakás a hozzá tartozó telekkel

dd) sportpálya, öltöző fürdővel

e) Középület: Polgármesteri Hivatal (Műv. Ház emeleti szintje)

f) Egyéb ingatlanok és földek

fa) varroda helyiségei

fb) köztemető

fc) ravatalozó épület

fd) azok a jelenleg különböző rendeltetésű földrészletek, amelyek az érvényes rendezési terv szerint védősáv vagy zöldterület, védőterület, közpark, játszótér jellegű területfelhasználásra vannak kijelölve.

(4) Az Önkormányzat forgalomképes ingatlanvagyona

a) önkormányzati lakások

b) önkormányzat tulajdonában lévő építési telkek és egyéb ingatlan

4. § Az önkormányzat vagyonának alapvető rendeltetése]

Az önkormányzat vagyonának alapvető rendeltetése az önkormányzati célok megvalósítása

5. § Az önkormányzat vagyonának hasznosítása]

(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyak e rendeletben meghatározott módon hasznosíthatók

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott vagyon hasznosítása a kötelező feladatok ellátását nem veszélyezteti.

6. § (1) A 3.§. (2) bekezdésében felsorolt vagyontárgyak nem idegeníthetők el.

(2) A 3.§. (3) bekezdésében szereplő korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak csak az önkormány Képviselő-testülete egyedi döntése alapján idegeníthetők el, terhelhetők meg, köthetők le, illetve a más érdekeltség tulajdonosának hozzájárulásával.

7. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az 1991. évi XVI. tv-ben kapott felhatalmazás alapján jogosult az Önkormányzat törzsvagyonát kezelőre bízni, használatba adni vagy bérbeadni annak, aki azt rendeltetésének megfelelően, a tulajdonos elvárásai szerint képes hasznosítani, működtetni.

(2) A törzsvagyon ingó részének kezelője az ingatlanvagyon kezelője, rendeltetésszerű használója vagy bérlője lehet.

(3) A kezelő, bérlő vagy használó a kezelésbe adott ingatlan - az Önkormányzat által meghatározott korlátokon belül - jogosult bérbe, haszonbérbe, használatba adni, hasznait szedni és köteles viselni terheit.

(4) A kezelő, bérlő vagy használó a kezelésben, bérleményben vagy használatban lévő ingatlan nem terhelheti meg.

(5) az ingatlankezelő - használó kötelességei:

a) Felügyelni a kezelésbe, használatba adott ingatlant, jó gazda módjára

b) Minden tárgyévet megelőző november 01-ig köteles felújítási, korszerűsítési igényeit, szakszerű címekkel alátámasztva leadni a Körjegyzőség Hivatalába, kikérve az illetékes Önkormányzati Bizottság véleményét. A következő évi költségvetési koncepcióban a jogos igényt szerepeltetni kell.

c) Kötelesek haladéktalanul megszüntetni a kezelésükben lévő ingatlanokban keletkezett károkat, a hibákat azonnal elhárítani.

(6) Azon ingatlanok esetében, amelyek az Önkormányzat Képviselő-testülete határozata alapján térítésmentesen vagy kedvezményesen kerülnek bérbe-vagy használatba adásra, az ingatlanfelújítási, karbantartási és korszerűsítési költségek nem az Önkormányzatot terhelik. A Képviselő-testület az 1. §. (2) bekezdésében szereplő törzsvagyonát térítésmentesen csak közösségi célú hasznosításra adhatja használatba.

(7) Azon ingatlanok esetén, melyek az Önkormányzati Képviselő-testület külön határozata szerint bérleti, vagy használati díj ellenében kerülnek bérbe, vagy használatba adásra, és azok a kezelő bevételeit növelik, az ingatlankarbantartási, korszerűsítési, felújítási költségek az ingatlan kezelőjét terhelik. Ha az ingatlanon olyan karbantartási munka válik szükségessé, amely a kezelő önhibáján állt elő, és aránytalanul magas a befolyó bérleti díjhoz képest, a költségek viselésében az Önkormányzat és a kezelő szabadon dönthet és állapodhat meg.

(8) A kezelői jog megszűnik, ha az Önkormányzat a kezelői jogot visszavonja.

8. § Forgalomképes vagyon mindaz a vagyontárgy, melyet a rendelet nem sorol a törzsvagyon körébe.

9. § (1) Az Önkormányzat a forgalomképes és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyait bérbe, használatba adhatja, indokolt esetben elidegenítheti.

(2) Az önkormányzat tulajdonát képező a (3) bekezdésben felsorolt helyrajzi számú forgalomképes belterületi földterületei után -a rajta lévő felépítmény alapterületével megegyezően - 190.-Ft/ m2/ év használati díjat állapít meg.

(3) 1530, 1625 Hrsz

(4) Forgalomképes vagyontárgyak jelzáloggal terhelhetők, amennyiben azt a Képviselő-testület jóváhagyja.

10. § Az Önkormányzati vagyon hasznosításával kapcsolatos eljárás]

Az Önkormányzati vagyon hasznosításának módját, az alkalmazott díjtételeket, valamint a hasznosítási szerződés tartalmát a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendeletek szabályozzák.

11. § Az ingatlan értékesítésének garanciái]

(1) Épületingatlan elidegenítése esetén a teljes vételár kifizetéséig az adásvételi szerződésben tulajdonjog fenntartást és visszavásárlási jogot kell kikötni.

(2) Telekingatlan elidegenítése esetén a szerződésben minden esetben 2 éves beépítési kötelezettséget és 5 éves elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni.”

12. § Az Önkormányzat forgalomképes vagyonának tételes jegyzékét az ingatlanvagyon-kataszter tartalmazza.

13. § Vagyonnyilvántartás]

(1) Az Önkormányzat a tulajdonában lévő vagyontárgyakról a jogszabályban meghatározott módon nyilvántartást vezet (ingatlanvagyon-kataszter)

(2) A költségvetési beszámolóban külön mellékletként az Önkormányzati vagyon összetételét az alábbi csoportosításban kell szerepeltetni:

a) forgalomképtelen vagyoningatlan

b) korlátozottan forgalomképes vagyoningatlan

c) forgalomképes vagyoningatlan

14. § Vegyes rendelkezések]

(1) E rendelet hatályba lépése után az Önkormányzat tulajdonába kerülő vagyontárgyak forgalomképtelenné, vagy korlátozottan forgalomképessé nyilvánításával - amennyiben más jogszabály erről nem rendelkezik - a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a körjegyzőt, hogy a rendelet hatályba lépése után az egyes kategóriákba tartozó vagyonelemekben bekövetkezett változásokat a vonatkozó mellékleten átvezesse és évente egy alkalommal terjessze a Képviselő-testület elé.

(3) Az Önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyak leltározására, selejtezésére, az elfekvő készletek értékesítésére a hatályos pénzügyi és számviteli szabályok az irányadók.

(4) Az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyak leltározását - mivel a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben - elegendő két évente végrehajtani.”

(5) Az Önkormányzat intézményei 1999.november 30-ig kötelesek új leltározási és selejtezési szabályzatot készíteni. A szabályokat a polgármester hagyja jóvá.

(6) Az értékesítést és selejtezést 50.000.-Ft összeghatárig félévenként a polgármester engedélyezi.

(7) Az értékesítésről és a selejtezésről 50.000.-Ft feletti összeghatártól a Pénzügyi Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(8) A bevétel felhasználásáról a Képviselő-testület dönt

(9) Ezen rendeletben gazdálkodó szerv alatt az Önkormányzat intézményeit értjük.

15. § Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.