Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1999. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a város köztisztaságáról

Hatályos: 1999. 11. 04- 2000. 02. 29

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1999. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a város köztisztaságáról

1999.11.04.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Nagyecsed város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a jogi személyekre és a magánszemélyekre – ideértve a jogi személyek társulásait és a magánszemélyek társaságait is – terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a települési folyékony-hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre.

2. § (1) A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet – különösen a közterületek – szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységektől, ill. magatartástól tartózkodni.

(2) Nagyecsed Város Önkormányzata a települési szilárd hulladékokkal összefüggő tevékenység ellátásáról szervezett módon a 18/1998.(XII.22.)KT.sz. rendelettel módosított 4/1997.(IV.02.)KT. számú rendelet szerint gondoskodik.

(3) Nagyecsed Város Önkormányzata gondoskodik a burkolt közutak, valamint az ingatlanokhoz nem csatlakozó járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztán tartásáról és gyommentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(4) Nagyecsed Város Önkormányzata gondoskodik a közcélú zöldterületek, továbbá az ezek körüli és az ezeken átvezető szilárd és burkolatlan gyalogjárók tisztán tartásáról, gyommentesítéséről.

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása

3. § Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban: tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlanok tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg (a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint) a bérlő (a továbbiakban: használó) köteles gondoskodni.

4. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos, illetőleg a használó köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület)

b) az ingatlan előtti járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai,
c) a beépítetlen telekingatlan
tisztán tartásáról és gyommentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítése során ügyelni kell arra, hogy a járda és az útburkolat ne rongálódjék meg, továbbá a terepszint változatlan maradjon.
(3) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik a tulajdonos, illetve a használó köteles a telekingatlanról a járda (járda hiányában 1 méter széles területsáv) és az úttest fölé nyúló ágak 2 méter magasságig történő, és bokrok megfelelő nyeséséről gondoskodni. Ugyanezen kötelezettség terheli a tulajdonost, illetve a használót a berendezési sávban (járda és úttest közti terület) ültetett fák, bokrok tekintetében.

5. § (1) A város közterületein szemetelni vagy a közterületet más módon beszennyezni, oda engedély nélkül szemetet lerakni, a közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyat, fát vagy egyéb növényt beszennyezni, rongálni tilos.

(2) Aki bármilyen anyag szállítása vagy rakodása során a közterületet beszennyezi, köteles azt saját költségén eltakarítani, megszüntetni. Amennyiben a szállító ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, úgy azt a rakodás helyén az köteles elvégezni, akinek részére, illetőleg akinek érdekében a szállítás történt. Ha a közterület beszennyezője nem állapítható meg, úgy a szennyeződés megszüntetéséről a terület tulajdonosa, illetőleg használója saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb.) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

6. § A piacok területén azok tisztán tartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

7. § A gyalogos- és közúti forgalom zavartalansága érdekében havat tilos felhalmozni:

a) útkereszteződésben,

b) kapubejárat elé annak szélességében,

c) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyére, ill. a megállóhely és a járda közé,

d) közszolgáltatási felszerelési tárgyra (pl.: vízelzáró-csap, gázcsap, víznyelő akna, folyóka) és egyéb közérdekű létesítmény (pl.: forgalomirányító tábla, közvilágítási lámpaoszlop, hirdetőoszlop) köré,

e) kijelölt rakodóhelyre,

f) járdaszakaszra, ill. járda hiányában 1 méter széles területsávra.

Jogkövetkezmények

8. § (1) Szabálysértést követ el és 20.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az a tulajdonos, illetőleg használó, aki:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület)

b) az ingatlan előtti járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai

c) a beépítetlen telekingatlan

tisztán tartásáról és gyommentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,
d) a járda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről nem gondoskodik.
(2) Szabálysértést követ el és 20.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:
a) közterületen szemetel, a közterületet más módon beszennyezi, oda engedély nélkül szemetet rak le vagy a közterületen lévő berendezési tárgyat, fát vagy egyéb növényt beszennyezi, rongálja,
b) havat a 7. § a-f) pontjában meghatározott területen felhalmoz.

Értelmező rendelkezések

9. § E rendelet alkalmazása során:

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésnek megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

b) veszélyes hulladék: az a hulladék, amely vagy amelynek bármely összetevője, illetve átalakulásterméke a külön jogszabályban meghatározott veszélyességi jellemzők valamelyikével rendelkezik, és a veszélyes összetevő olyan koncentrációban van jelen, hogy ezáltal az élővilágra, az emberi életre és egészségre, a környezet bármely elemére veszélyt jelent, illetve nem megfelelő tárolása és kezelése esetén hatást fejt ki.

c) települési folyékony hulladék:

- az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmények, berendezések ürítéséből,
- a nem közüzemű csatornarendszerekből, valamint szennyvíztisztító berendezésekből,
- a gazdasági, de nem technológiai eredetű tevékenységből származó nem közcsatornán keresztül elvezetésre kerülő
szennyvíz és iszapszerű hulladékanyagok.
d) települési szilárd hulladék: az ingatlanon keletkező háztartási és egyéb szilárd halmazállapotú visszamaradt anyag, a veszélyes hulladék és a radioaktív hulladék kivételével.
e) tisztán tartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, s ezzel egyidejűleg a köztisztaság fenntartásáról és a települési szilárd és folyékony hulladékok kezeléséről szóló 8/1989.(I.31.) Tanácsrendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.