Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/1999. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete

A polgármesteri hivatal köztisztviselőinek anyagi érdekeltégi és jutalmazási rendszeréről

Hatályos: 1999. 08. 05- 2022. 05. 31

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/1999. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete

A polgármesteri hivatal köztisztviselőinek anyagi érdekeltégi és jutalmazási rendszeréről1

1999.08.05.

Újhartyán Község Képviselő-testülete A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 4. §-ában valamint A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

1.-§- A rendelet hatálya Újhartyán Község Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának

( továbbiakban: Hivatal) köztisztviselőire terjed ki.
II. Fejezet

Érdekeltségi és jutalmazási alap

2.-§ - (1)- A Hivatal köztisztviselői által végzett közszolgálati munka megbecsülése érdekében Újhartyán község képviselő-testülete Érdekeltségi és Jutalmazási Alapot ( a továbbiakban: Alap) hoz létre.
(2) - Az Alapot elkülönítetten kell kezelni. Az Alapból történő kifizetések után a társadalombiztosítási járulékot az Alapból kell fedezni.
(3) - Az Alapon belül elkülönítetten kell kezelni:
a)- az adóügyi köztisztviselők érdekeltségi alapját;
b)- a vagyongazdálkodási osztály köztisztviselői érdekeltségi alapját;
c)- a beruházások és felújítások bonyolításában érdekelt köztisztviselők érdekeltségi alapját;
e)- a jutalomalapot.

II/a fejezet

Az adóügyi köztisztviselők érdekeltségi alapja

3.-§-Az adóügyi köztisztviselők érdekeltségi alapjának forrásai a következők:
a)- az esedékesség időpontjában be nem fizetett és az adóügyi dolgozók eredményes végrehajtási cselekménye révén befolyt adóhátralék 10%-a;
b)-az adóalanyok terhére jogerősen megállapított és befolyt adóhiány 10%-a;
c)-az adószámlára teljesített befizetésekből késedelmi pótlékra és behajtási költségre elszámolt összeg.

A kifizetés jogcímei

4.-§-Az érdekeltségi alapból a következő jogcímeken lehet kifizetést eszközölni:
a)-adóbehajtási jutalék,
b)-adófelderítő jutalék,
c)-közvetett jutalék
5-§-(1)- Adó behajtási jutalék fizethető ki, ha az évi adó bevétel eléri az adóhatóságnál nyilvántartott folyó évi esedékes fizetési kötelezettség 90%-át.
(2) -Az adóbehajtási jutalék a tárgyévet követő január 31-ig fizethető ki. Összege 10 %-os vagy ezt meghaladó teljesítés esetén a dolgozó bruttó alapbérének 50%-a. Ha a teljesítés meghaladja a 50 %-ot, a jutalék további 10 %-kal növekszik.
6.-§-(1)-Felderítői jutalék azoknak a dolgozóknak fizethető ki, akik ellenőrzési, felderítői, adatszerzői és adatszolgáltatói munkájuk eredményeként adóhiány megállapítására kerül sor.
(2) -A felderítői jutalék az adóhiány öt évre számított összegének legfejlebb 5 %-a. A felderítői jutalék a dolgozót alanyi jogon illeti meg, összege nem haladhatja meg a közvetett jutalékkel vagy anélkül dolgozó évi bruttó alapbérének 50%-át, vagy 50 % feletti teljesítés esetén 70%-át.
7.-§-(1)-Közvetett jutalék állapítható meg azoknak az adóügyi feladatok ellátásában közreműködő dolgozóknak és vezetőiknek, akik felderítői jutalékra nem jogosultak, de munkájuk szervesen kapcsolódik az adóügyi feladatok ellátásához.
(2) -A felderítői és a közvetett jutalékot a tárgyévet követő január 31-ig lehet kifizetni, melyből a teljesítés arányában félévkor előleg fizethető.
8.-§-(1)-Közvetett jutalék állapítható meg azoknak az adóügyi feladatok ellátásában közreműködő dolgozóknak és vezetőknek, akik felderítői jutalékra nem jogosultak, de munkájuk szervesen kapcsolódik az adóügyi feladatok ellátáshoz.
(2) -A felderítői és közvetett jutalékot a tárgyévet követő január 31-ig lehet kifizetni, melyből a teljesítés arányában félévkor előleg fizethető.

Az érdekeltségi alapból részesülők köre, a kifizetés engedélyezése

9.-§-(1)-Az érdekeltségi alapból a jegyző, az aljegyző, az adóügy irányításában és intézésében részt vevő vezetők és más köztisztviselők, valamint az adóügyi dolgozók részesülnek.
(2) -Az adóügyi dolgozók érdekeltségi alapjából az előleg felvételét a jegyző engedélyezi.
(3) -Amennyiben az érdekeltségi alap összege nem nyújt teljes egészében fedezetet a kifizetésekhez, akkor a kifizetéseket az alábbi sorrendben kell teljesíteni:
a)-felderítői jutalék,
b)-adóbehajtási jutalék,
c)-közvetett jutalék.

II/b fejezet

A beruházások és felújítások lebonyolításában érdekelt köztisztviselők érdekeltségi alapja

10.-§-A beruházások és felújítások lebonyolításában érdekelt köztisztviselők érdekeltségi alapjának forrása a tárgyévben befejeződő, a Hivatal munkatársai által lebonyolított és műszakilag ellenőrzött beruházási, fejlesztési, lakóház-felújítási, út-, hídfelújítási feladatok költségkeretének 3%-a.

Az érdekeltségi alap kifizetésének feltételei

11.-§-(1)Az érdekeltségi alapból kifizetés csak a befejezett beruházások, felújítások alapján történhet, ha a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárult, az üzembe helyezés megtörtént.
(2) -Nem fizethető ki az érdekeltségi díj olyan beruházás, felújítás után, amely:
a)-a műszaki ellenőrnek felróható okból, a szerződött összeget meghaladó költséggel teljesült,
b)-a pályázati kiírás vagy a versenyeztetés lebonyolításának hibájából a kivitelezés késve indult,
c)-késedelmes teljesítés esetén a kikötött kötbér az önkormányzat veszteségeit nem fedezte.

Az érdekeltségi alapból részesülők köre, a kifizetés engedélyezése

12.-§(1)-Az érdekeltségi alapból a műszaki osztály igazgatója és beosztott munkatársai, valamint a gazdasági osztály vezetője, közgazdasági csoportvezetője és beruházási munkatársa részesülnek.
(2) -A tárgyévben befejezett beruházások, felújítások után esedékes érdekeltségi díjat a tárgyévet követő év január 31-ig kell kifizetni.
(3) -Az érdekeltségi alap terhére előleg kifizetése nem engedélyezhető.

II/c fejezet

A jutalomalap

13.-§-A jutalomalap forrásai a következők:
a)-önkormányzati bevételt biztosító bírságok 100%-a;
b)-címerhasználati díjból befolyt bevétel 100%-a;
c)-éves bérmegtakarítás;
d)-az adóügyi köztisztviselők érdekeltségi alapjának maradványa;
e)-a képviselő-testület által az éves költségvetésben meghatározott összeg.
14.-§-(1)-A hivatal köztisztviselői a jutalomalapból évente átlagosan legfeljebb kéthavi illetménynek megfelelő jutalomban részesülnek. A jutalmat a köztisztviselők között a végzett munka mennyiségét és minőségét kifejező módon, differenciáltan kell felosztani.
(2) -Azon köztisztviselők esetében, akik a II/a-b fejezetben meghatározott érdekeltségi alapból kéthavi illetményt meghaladó jutalékban vagy érdekeltségi díjban részesültek, a jutalomalapból csak rendkívül indokolt esetben részesülhetnek.
(3) -A tárgyévben képződött alapokból fel nem használt rész a következő évre nem vihető át.
(4) -A jutalom kifizetésére évente két alkalommal - június és december - hónapokban kerül sor.
III. Fejezet

Az érdekeltségi alapokra és a jutalomalapra vonatkozó közös szabályok

15.-§-(1)-A belső szervezeti egységek vezetői az alapok által biztosított keretek között - figyelemmel a köztisztviselő munkájára - javaslatot tesznek a jegyzőnek a szervezeti egységben dolgozó köztisztviselők differenciált jutalmazására, illetve az érdekeltségi jutalék kifizetésére.
(2) -A hivatal köztisztviselőinek, a jutalomalapból, illetve az érdekeltségi alapból való részesedéséről a Hivatalban működő érdekvédelmi szervezetekkel történt egyeztetést követően a jegyző dönt.
(3) -Az aljegyző, a belső szervezeti egység vezetői, az irodavezetők és a referensek jutalmának és jutalékának megállapításához a polgármester egyetértése szükséges.
(4) -A jegyző jutalmáról a polgármester dönt.
IV. Fejezet

Záró rendelkezések

26.-§-(1)-Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
(2) -A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
Újhartyán, 1999. Augusztus 10.

1

Az önkormányzati rendeletet az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 20.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2022. június 1. napjával.