LitkeKözség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/1999.(III.30.) önkormányzati rendelete

Litke Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/1999. (III.29.) rendelete az ebtartásról

Hatályos: 2015. 02. 04

Litke Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/1999. (III.29.) rendelete

az ebtartásról




Litke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.tv.16.§.(1). bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a 41/1997.(V.28.)  FM. rendelet 1.sz.  mellékleteként kiadott Állategészségügyi Szabályzat, valamint a veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól szóló 35/1997. (II.26.) Korm. rendelet figyelembevételével - az alábbi  rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya

1. §


A rendelet hatálya kiterjed Litke közigazgatási területén ebet tartókra.

Az ebtartás szabályai

2. §


Ha e rendelet másként nem rendelkezi egy ingatlanon belül 2 db eb és 3 hónapos korig azok szaporulata tartható. A korlátozás nem terjed ki a honvédség és a rendőrség szolgálati, valamint a gazdálkodó szervezetek őrző és védő céllal tartott ebeire.

3. §


  1. Veszélyes és veszélyesnek minősített eb többlakásos épületek lakásaiban nem tartható. Ugyanezen épületek előterében, lépcsőházában, közös használatú helyiségeiben, pincéiben  bármely eb tartása tilos.


  1. Többlakásos épületekben lakásonként a tartási tilalom alá nem eső ebekből egy és 3 hónapos korig annak szaporulata tartható.


  1. Közös udvarban minden tulajdonos ill. használó hozzájáruló nyilatkozata      szükséges az eb tartásához.


  1. A (3) bekezdésben foglaltak alól kivételt képeznek azok az ebek, amelyek már jelenleg is úgy állnak tartás alatt, hogy a közös udvar lakói ezzel nem egybehangzóan értenek egyet. Ezek az ebek elhullásukig tarthatók az eddigi módon.

4. §


  1. Ebet zárt helyen, zárt udvarban kell tartani. Az eb tartójának kötelessége gondoskodni arról, hogy az eb ne tudjon az utcára kijutni.
    Az elkerítetlen ingatlanokon az eb ketrecben vagy láncon tartása kötelező. Eb tartása esetén az ingatlan bejáratán figyelmeztető táblát kell elhelyezni.


  1. Az eb tulajdonosa, tartója köteles az ebet úgy tartani, hogy a szomszédban lakókat és az utcán közlekedőket - zaj, szagártalom, az eb okozta szennyezés miatt - ne zavarja, továbbá anyagi kárt ne okozhasson.
    Ha az eb tulajdonosa, tartója ezeket a feltételeket nem biztosítja, az eb tartását meg kell szüntetni.


  1. Ebet póráz, szájkosár nélkül közterületre kivinni tilos.


  1. Ebet játszótérre, belterjesen gondozott parkba, egészségügyi-, gyermek-, és egyéb közintézménybe piac és vásár területére, köztemetőbe bevinni tilos. Kereskedelmi egységbe ill. szálláshelyekre, továbbá vendéglátóhelyre az üzemeltető által meghatározott módon vihető be.


  1. Az eb tulajdonosa, illetve a felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy a közterületre vitt eb a gyalogjárdát, a lakóházak közös területét ne szennyezzék be. E területek esetleges szennyeződésének megszüntetéséről az ebtulajdonos, illetve felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni.


  1. A kutyatartók kérésére a jegyző kutyafuttató területet jelölhet ki.


  1. Közterületen őrizetlenül (póráz nélkül) hagyott ebet az erre kijelölt szervezet befogja (csapdával, hurokkal, vagy kábítófegyverrel). A befogott ebet a tartási költségek megtérítése mellett annak tulajdonosa, tartója 8 napon belül kiválthatja, ellenkező esetben kártalanítás nélkül kiirtásra kerül.


  1. Amennyiben az eb tartója nem szándékozik az állatot tovább tartani, köteles kiirtásáról saját költségén gondoskodni.


  1. Az eb kiirtását a (7)-9-(8) bekezdésben foglaltak esetén az állatvédelmi törvénnyel (1998. évi XXVIII. tv.) összhangban fájdalommentes elaltatással kell végrehajtani, melyet állatorvos jogosult elvégezni.


  1. Kutyával okozott kárért a tulajdonos a Ptk. szabályai szerinti felelősséggel tartozik.

5. §


A veszélyes és veszélyesnek minősített ebet a 35/1997. (II.26.) Korm. rendeletben megállapított feltételek szerint kell tartani.

6. §


  1. Minden 3 hónapos kort betöltött ebet évenként veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni.


  1. A veszettség elleni védőoltás alól elvont ebet annak tulajdonosa, illetve tartója költségére ki kell irtani (a 4. § (9) bekezdésben foglalt szabály szerint).


  1. Az ebet tisztán kell tartani. Közterületre kicsapni, elhagyni, ütlegelni, zaklatni, uszítani, ingerelni nem szabad. Betegség gyanúja esetén az állatorvost értesíteni, szükség esetén a beteg ebet gyógyíttatni kell.


  1. Az eb tulajdonosa 8 napon belül köteles a jegyzőnek bejelenteni, ha az általa tartott eb a három hónapos kort elérte, elhullott, vagy elveszett, tartási helye három hónapnál hosszabb időre megváltozott, vagy új tulajdonoshoz került.


  1. A veszélyes és veszélyesnek minősített ebre vonatkozó bejelentési kötelezettségnek a 35/1997. (II.26.) Korm. rendeletben foglaltak szerint kell eleget tenni.

Ebtenyészetre vonatkozó rendelkezések


7. §


  1. Ebtenyészet (egynél több tenyészszukával folytatott kereskedelmi, haszonszerzési célú, céltudatos ebszaporítás) létesítéséhez a jegyző előzetes engedélye szükséges.


  1. Az engedélyezés iránti kérelemhez be kell csatolni a közegészségügyi és állategészségügyi hatóságok, valamint az ebtenyészet 50 m-es körzetében lévő szomszédos ingatlanok tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozatát.


  1. Ebtenyészet telephelye építési, illetve használatbavételi engedély alapján létesítendő.


  1. Ebtenyészet létesítése többlakásos  épületben és ahhoz tartozó ingatlanon (sorházas telken, stb.) nem engedélyezhető.


  1. E rendelet hatálybalépésekor fenntartott ebtenyészethez (2) és (3) bekezdésben foglaltak szerint a tenyésztő a hatálybalépést követően 30 napon belül engedélyt kérni köteles.

Vegyes és záró rendelkezések


8. §


A jegyző közérdekből, vagy különösen indokolt esetben korlátozhatja, vagy megtilthatja az ebek tartását.

9. §


E rendelet hatályba lépését követően a meglévő, ebtartási tilalom alá eső ebek kipusztulásig tarthatók, amennyiben a közvetlen környezet jogos érdekeit ez nem sérti.

11. §


  1. Veszélyes eb: a pitbull terrier és e fajta egyedeinek egymással való pároztatásából, továbbá bármely más egeddel való keresztezéséből származó keveréke.


  1. Veszélyesnek minősített eb: az (1) bekezdésben meghatározottakon túl az az eb is, amelyet állategészségügyi szakhatósági közreműködés alapján a jegyző embernek vagy állatnak - ingerlése nélkül - okozott súlyos sérülés miatt veszélyesnek minősít.

12. §


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.







            Vámos Zoltán                                                                  Stork Géza

             polgármester                                                                  mb. jegyző