Rábahídvég Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1999. (VII. 20.) számú rendelete

a települési folyékony hulladék elhelyezéséről

Hatályos: 2012. 01. 01

RÁBAHÍDVÉG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK


3/1999. (VII.20.) számú

r e n d e l e t e


a települési folyékony hulladék elhelyezéséről


Rábahídvég község Önkormányzata Rábahídvég község területére a folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére, mint helyi közszolgáltatás igénybevételére a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 23.§-ban kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1.§.


Bevezető rendelkezések


  1. A rendelet célja, hogy előírja a településen képződő folyékony hulladék elszállításának és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó szabályok meghatározását annak érdekében, hogy a környezet-szennyeződésből eredő károsodások megelőzhetők legyenek.


  1. Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kötelezőek, akik, (amelyek) a településen olyan épülettel, építménnyel, telephellyel, üzlet és műhellyel stb.-vel rendelkeznek, vagy bérelnek (továbbiakban: tulajdonos), ahol települési folyékony hulladék képződik.


  1.  települési folyékony hulladék: a háztartásokból származó, hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el, és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül


  1. E rendelet hatálya kiterjed Rábahídvég község közigazgatási területére (kül- és belterületére).



2.§.


  1. A településen a folyékony hulladék elszállítására jogosult közszolgáltató a Sárvár-Pannon-víz KFT. (Sárvár)

A pályázatot elnyerő szolgáltatás szerződés alapján valamennyi tulajdonos tekintetében a közszolgáltatás teljes körét rendszeresen köteles ellátni Rábahídvég község egész közigazgatási terültén (kül- és belterület

3.§.


A közszolgáltatás rendje


  1. A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló szennyvízszállítási közszolgáltatást: a folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény – szivárgásmentes zárt házi szennyvízgyűjtő, illetve fém szennyvízgyűjtő tartály kiürítése és a folyékony hulladék-elhelyezés céljából történő elszállítása.


  1. 4Rábahídvég község közigazgatási területén a folyékony hulladék elhelyezése tilos.
  1. A zárt házi szennyvízgyűjtőből szennyvizet saját területen elhelyezni (vagy- és egyéb szivattyúval kiszippantani) nem szabad.


  1. A települési folyékony hulladék elszállítása csak a szolgáltató járműveivel és eszközeivel történhet.


  1. A tulajdonos köteles a keletkezett folyékony hulladékot szükség szerint, de félévente legalább egy alkalommal, a szolgáltatóval elszállíttatni és ennek megtörténtét szolgáltatási számlával igazolni.


  1. A szolgáltató köteles a tulajdonos által megrendelt folyékony hulladékelszállítást 5 napon belül teljesíteni.

4.§.


A közszolgáltatás díja



  1. Folyékony hulladék elszállítása és ártalommentes elhelyezése, mint közszolgáltatás díját jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.6


  1. A nem lakossági szolgáltatás esetében a tulajdonos számla ellenében az (1) bekezdésben meghatározott teljes díjat fizeti meg a szolgáltatónak.


  1. A tulajdonos a lakossági szolgáltatás igénybevételéért (1) bekezdésben meghatározott mértéknek a mindenkori költségvetési törvényben megállapított központosított előirányzat köbméterenkénti összegével csökkentett díjat kell megfizetni.


(4) Tulajdonos a szolgáltatás díját annak teljesítése után számla ellenében a szolgáltatónak

      köteles megfizetni.

  1. A szolgáltató a lakossági települési folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló igazolt számlákat az önkormányzathoz negyedévenként nyújtja be.
  2. Az önkormányzat a számlákat az azon szereplő személyes adatokkal együtt (név, lakcím) a könyvelési iratai között tárolja, azokról külön nyilvántartást nem vezet. A közszolgáltatással kapcsolatban az önkormányzat más személyes adatot nem kezel.7


  1. Az önkormányzat az általa felülvizsgált számlák alapján igényli vissza a központi költségvetésből a köbméretenkénti központosított állami támogatást. Az igényelt támogatás biztosítását követően azt az önkormányzat 8 napon belül a szolgáltató számlájára  átutalja számla ellenében.

6.§.


Ezen rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.




Borsits Zoltán sk.                                                                              Rásó Miklós sk.

 polgármester                                                                                          jegyző


Rábahídvég Község Önkormányzata

                                                                                                1.sz. melléklet




A folyékony hulladék elszállításának és ártalmatlanításának

közszolgáltatási díja:





Szombathely szennyvíztisztítóra történő beszállítás esetén:             1.873,- Ft/m3.