Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/1999. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről

Hatályos: 1999. 08. 01- 2022. 05. 09

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/1999. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről1

1999.08.01.

Az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről - a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve, a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a szolgáltatásban közvetlenül érintett érdekképviseleti szervezetek véleményének figyelembevételével - a következők szerint rendelkezik:

I. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szeged megyei jogú város közigazgatási területére kiadott taxi engedéllyel történő jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, természetes személy (a továbbiakban: vállalkozó) által végzett személytaxi szolgáltatásra.

(2) Az e rendeletben foglaltakat Szeged megyei jogú város közigazgatási területén minden személytaxi-szolgáltatásra vonatkozó megrendelés teljesítése esetén alkalmazni kell.

II. A viteldíj képzése és szerkezete

2. § (1) A Szeged megyei jogú város közigazgatási területére kiadott taxiengedéllyel rendelkező személytaxi gépkocsival végzett taxiszolgáltatás díjait a viteldíjmérő készülék a következő elemekből képezi:

a) Alapdíj: a szolgáltatás igénybevételének megkezdésekor a teljesített szállítási távolságtól vagy időtől függetlenül felszámítható díj,

b) Távolsággal arányos egységdíj: a szolgáltatás közben a viteldíjmérő készülék által a megtett úttal arányosan felszámítható díj (mértékegysége: Ft/km),

c) Idővel arányos egységdíj: a szolgáltatás közben a viteldíjmérő készülék által az eltelt idővel arányosan felszámítható díj (mértékegysége: Ft/perc).

(2) A fizetendő viteldíjat a viteldíjmérő készülék az alapdíjból, a távolsággal arányos díjból és az idővel arányos díjból - a határsebesség figyelembe vétele mellett - képezi. A határsebesség az a sebességérték, amelynél nagyobb sebességgel haladó taxigépkocsi viteldíjmérő készüléke a távolsággal arányos díjnövekményt, e sebesség- érték alatt pedig az idővel arányos díj növekedését rögzíti.

3. §2 Az alapdíj a távolsággal arányos egységdíj kétszeresénél nagyobb nem lehet.

4. § Az idővel arányos egységdíj a távolsággal arányos egységdíj mindenkori mértékének egynegyedénél nagyobb nem lehet. Ez az arány 15 km/óra határsebesség-értéket határoz meg.

III. A viteldíj alkalmazásának feltételei

5. §3 „5. § (1) Szeged közigazgatási területére kiadott taxi-engedéllyel rendelkező taxi gépkocsi üzemeltetésével nyújtott személytaxi-szolgáltatások esetében a viteldíj kétféle tarifaosztály szerint - tarifahatárig, valamint tarifahatártól közigazgatási határig - képződik az alábbiak szerint:

a) Normál tarifa (I-es tarifa): munkanapokon 06,00 órától 22,00 óráig megkezdett szállítási megrendelések esetén. A 22,00 óra előtt megkezdett, de 22.00 órát meghaladó fuvarfeladatoknál a normál tarifát az utas által megjelölt első utazási célpont eléréséig kell alkalmazni.

b) Emelt tarifa (II. tarifa): szombaton (kivéve munkanap átcsoportosítás esetén) és munkaszüneti napokon egész nap, valamint munkanapokon 22,00 órától 06 óráig megkezdett szállítási megrendelések esetén. a 6.00 óra előtt megkezdett, de 6,00 órát meghaladó fuvarfeladatoknál az emelt tarifát az utas által megjelölt első utazási célpont eléréséig lehet alkalmazni

(2) Jelen rendelet alkalmazásában munkaszüneti nap: vasárnap (heti pihenőnap), további január 1., március 15., húsvét hétfő, május 1., pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 24-26.

(3) Az (1) bekezdés szerint meghatározott tarifaosztályok keretein belül a vállalkozó által kialakított tarifaváltozat egységdíj elemei nem haladhatják meg a 6. § szerinti viteldíj mértékét.”

IV. A viteldíj mértéke

6. § „6. § (1)4 A város területén a személytaxi-szolgáltatásnál alkalmazható legmagasabb egységdíjak mértéke a következő (a díjtételek az általános forgalmi adót tartalmazzák):

I. Normál tarifa

Díjtételek

Alapdíj (Ft)

Távolsággal arányos egységdíj (Ft/km)

Idővel arányos egységdíj (Ft/perc)

Tarifahatárig

600

400

100

Tarifahatártól a közig. határig

600

440

110

II. Emelt tarifa

Tarifahatárig

600

440

110

Tarifahatártól a közig. határig

600

485

120

(2) Szeged megyei jogú város közigazgatási területén belüli tarifahatárokat a jelen rendelet melléklete tartalmazza.
(3) E rendelet 3. és 4. §-ában foglalt előírásokat akkor is alkalmazni kell, ha a vállalkozó az (1) bekezdés szerinti díjnál alacsonyabb díjat számít fel a szolgáltatásért.

7. § A Szeged megyei jogú város közigazgatási területére kiadott taxiengedéllyel rendelkező taxigépkocsi műszerfalán és a jobb oldal hátsó ablak alsó részén jól látható helyen a 6. § (1) bekezdésében meghatározott díjat fel kell tüntetni. A tájékoztatónak tartalmaznia kell azt az információt is, hogy a jóváhagyott tarifák a viteldíjmérő készülékben hányas sorszámmal kerültek beprogramozásra.

V. Hatálybalépés

8. § Ez a rendelet 1999. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Taxi-tarifahatárok

1. Bajai út

Halott hamvasztónál lévő Szeged tábla

2. Dorozsmai út

Vasúti átjáró

3. Budapesti út

Szeged táblánál

4. Csongrádi sgt.

Vasúti átjáró

5. Algyői út

Shell kútnál

6. Makai út

Kamara töltés - Hintaló Csárda

7. Szabadkai út

Szentmihályi elágazás

8. Klebelsberg-telep

Szeged tábla (Holt-tiszai kereszteződés)

1

Az önkormányzati rendeletet a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2022. (V. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 10. napjával.

2

Módosította a 46/2001. (XII. 18.) Kgy.r. 1. §-a

3

Módosította a 46/2001. (XII. 18.) Kgy.r. 2. §-a

4

Módosította a 46/2001. (XII. 18.) Kgy.r. 3. §-a, az 57/2007.(XII.20.) Kgy. r. 1. §-a, a 48/2012.(XII.06.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2013.01.01-től)