Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/1999. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

Az útépítési és közműépítési hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 04. 21

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/1999. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

az útépítési és közműépítési hozzájárulásról

2023.04.21.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Győr Megyei Jogú Város belterületén az önkormányzat által létesített helyi közút, járda, illetőleg közművek által érintett ingatlanok tulajdonosaira.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) érintett ingatlan: helyrajzi számmal rendelkező telek,

b) beépíthető ingatlan: az a helyrajzi számmal rendelkező telek, mely a település helyi építési szabályzata szerint beépítésre szánt

ba) lakó ingatlan, melyre fő funkcióként lakás, vagy lakások építhetők,

bb) vegyes funkciójú ingatlan, mely a helyi települési szintű igazgatási, szolgáltató, kereskedelmi, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sport építmények elhelyezésére szolgál,

bc) gazdasági terület: elsősorban gazdasági célú építmények elhelyezésre szolgál,

c) gazdasági célú építmények: kereskedelmi, szolgáltató, ipari létesítmények,

d) közmű: szenny- és csapadékvíz csatorna, víz-, gáz- és villanyvezeték,

e) létesítmény: helyi közút, járda és közmű,

f) teljes létesítési költség: minden olyan költség, amely a létesítmény megvalósítása során felmerült (terület tulajdonjogának megszerzése, szolgalom alapítása, tervezés, engedélyezés-, bonyolítás díja, kivitelezéssel, üzembe- helyezéssel kapcsolatos költségek).

g)2 rendeltetésszerű használatra alkalmas közműpótló beruházás: a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet 2. § 8. pontja szerinti egyedi szennyvíztisztító berendezés értendő.

3. § (1) A településszerkezeti terv által jóváhagyott teljes egészében vagy túlnyomórészt első beépítésre szánt területen az előírt helyi közutak, járdák és közművek kiépítése a terület tulajdonosának, tulajdonosainak feladata. A létesítés önkormányzati támogatását "A lakossági kezdeményezésre, önkormányzati részvállalással megvalósuló út-, járda- és közműépítések szervezéséről és finanszírozási rendszeréről" szóló önkormányzati rendelet szabályozza.

(2) A területrész feltáró közutjainak, ill. egyes fő közműveinek kiépítését az önkormányzat - költségvetése alapján - teljes egészében vagy részben átvállalja, ha a létesítmény kiépítése fontos városi érdeket szolgál, és erre tekintettel a terület tulajdonosára, tulajdonosaira aránytalanul nagy terhet róna megépítésük.

(3) Az átvállalás történhet:

a) önkormányzati beruházásban való megvalósítás útján,

b) a városérdekkel arányban álló támogatás nyújtásával, nem önkormányzati beruházás esetén.

II. Fejezet

A hozzájárulás

4. § (1) Az önkormányzati beruházásban végzett helyi közút-, járdaépítés, továbbá közművesítés költségeit ill. annak egy meghatározott részét az e rendeletben foglaltak alapján a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosaira kell áthárítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezésnek megfelelően a rendelet hatályba lépését követően létesített szennyvíz és csapadékvíz csatorna, víz-, gáz- és villanyvezeték, közút és járda (továbbiakban együtt: létesítmény) által közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa egyszeri útépítési és közművesítési hozzájárulást (a továbbiakban: hozzájárulást) kötelesek fizetni.

(3) E rendelet alapján nem kell hozzájárulást fizetni:

a) a meglévő létesítmény korszerűsítése (felújítása, bővítése, cseréje) esetén,

b) a vízvezeték, illetve a szennyvízcsatorna után, ha az érintett ingatlan egészséges vízellátása, valamint szennyvíz kezelése a létesítményre előírt engedélyek alapján a beruházás megkezdése előtt megvalósított - rendeltetésszerű használatra alkalmas közműpótló beruházás útján biztosított,

c) az olyan létesítmény után, amelyet

ca) az önkormányzati telekértékesítés esetében az építési telek eladási árának megállapításakor figyelembe vettek,

cb) az ingatlan tulajdonosai által önként vállalt hozzájárulásból létesítettek.

A hozzájárulás mértéke és aránya

5. § (1) A hozzájárulás mértékét a tényleges létesítési költség alapján, létesítményenként kell megállapítani. A hozzájárulás mértékének kiszámításakor a teljes létesítési költséget kell figyelembe venni.

(2) A hozzájárulás mértékét az állami és egyéb (nemzetközi) támogatásokkal csökkentett létesítési költségből kell megállapítani.

(3)3 A hozzájárulás mértéke nem haladhatja meg a lakossági kezdeményezésre, önkormányzati részvállalással megvalósuló közműveknél, közlekedési létesítményeknél várható, illetve kialakult létesítmény-fajtánkénti átlagos önerő nagyságát. Ennek meghatározása a 4Polgármesteri Hivatal településfejlesztési feladatkört ellátó szervezeti egysége feladata.

(4) A hozzájárulás mértékét beépített lakóingatlanok esetében:

a) ivóvíz, szennyvíz, gáz és villamos energia rendszer kiépítése esetén fogyasztónként (mérőóránként),

b) út- és járdaépítés esetén lakásonként kell meghatározni.

(5) A hozzájárulás mértékét beépítetlen lakóingatlan esetén az építésügyi szabályok szerint építhető lakásszám alapján kell meghatározni.

(6) A hozzájárulás mértékét vegyes funkciójú ingatlan esetén az alábbi kapacitásadatok figyelembe vételével kell meghatározni:

a) víz: 1 m3/óra

b) gáz: 10 m3/óra

c) villany: 2x25 kW

(7)5 Gazdasági terület esetén a várható kapacitás adatokat a Polgármesteri Hivatal nevében a 6Polgármesteri Hivatal településfejlesztési feladatkört ellátó szervezeti egysége egyezteti a szolgáltatókkal, és azt közösen határozzák meg.

(8) Az olyan helyi közút és járda esetében, amelynek céljára az érintett ingatlanokból az építésügyi szabályok szerint a tulajdonostól kártalanítás nélkül területet vettek igénybe (jegyeztek le közterületként), a hozzájárulás mértékét csökkenteni kell az igénybevett terület forgalmi értékével.

(9) A hozzájárulás összegét akkor kell az érintett ingatlanok tulajdonosaival írásbeli megállapodásban rögzíteni, ha a közmű megvalósult, és abba az érintett ingatlan bekapcsolható, illetve a közút és járda esetében az használható.

(10)7

A hozzájárulás megfizetése

6. § (1)8 A hozzájárulás a megállapodás aláírásának napján esedékes, és azt az ingatlan tulajdonosa 30 napon belül Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata részére fizeti meg.

(2)9 Ha az ingatlan tulajdonosa a hozzájárulást a megadott határidőn belül megfizetni nem tudja, kérelmére Győr Megyei Jogú Város Polgármestere – vagyoni és szociális körülményeinek, továbbá a fizetendő összeg nagyságának figyelembevételével – engedélyezheti a hozzájárulás összegének legfeljebb 24 hónap alatt kamatmentes részletekben történő megfizetését.

(3)10 Győr Megyei Jogú Város Polgármestere különösen méltánylást érdemlő esetben az ingatlan tulajdonosának kérelmére - részletfizetési kötelezettség megállapítása nélkül - legfeljebb 12 hónapra szóló haladékot adhat a hozzájárulás összegének megfizetésére.

(4)11

(5) Ha az ingatlan tulajdonosa a hozzájárulás összegének megfizetése esetén:

a) az ingatlant elidegeníti, a még fennálló hátralékot egy összegben kell megfizetnie,

b) természetes személy halála esetén a még fennálló hátralékot az örökösöknek egy összegben kell megfizetnie, de helye van azonban (2) és (3) bekezdésekben foglalt rendelkezések alkalmazásának.

7. § A hozzájárulásból származó bevételek azt a pénzügyi forrást illetik meg, ahonnan a kiadások finanszírozásra kerültek.

Záró rendelkezések

8. § Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

A bevezető a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § g) pontját a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

Az 5. § (3) bekezdése a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

Módosította a 23/2011. (VI. 27.) önk. rendelet. Hatályos: 2011. 07. 01-jétől.

5

Az 5. § (7) bekezdése a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

Módosította a 23/2011. (VI. 27.) önk. rendelet. Hatályos: 2011. 07. 01-jétől.

7

Az 5. § (10) bekezdését a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

8

A 6. § (1) bekezdése a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § (2) bekezdése a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § (3) bekezdése a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Hatályon kívül helyezte a 45/2007. (XII. 21.) önk. rend. 2. §-a. Hatályos: 2008. 01. 01-jétől.