Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 46/1999. (XII.21.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2000. 01. 01- 2017. 02. 23

Gyöngyös Város Képviselőtestülete

46/1999. (XII.21.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről


Gyöngyös Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, a település közművelődési feladatainak meghatározására a következőket rendeli el:


I.

Általános rendelkezések


A rendelet célja

  1. §


Szabályozni a közművelődési tevékenységek feltételrendszerét, meghatározni az Önkormányzat feladatait és a finanszírozási alapelveket.


Értelmező rendelkezések

  1. §


E rendelet alkalmazásában:


(1) közművelődési intézmény: a lakosság közösségi közművelődési tevékenységéhez erre a célra alapított, fenntartott, működtetett, megfelelő szakmai, személyi, infrastrukturális feltételekkel és alapító okirattal rendelkező költségvetési szerv, vagy egyéb fenntartású intézmény.


(2) közművelődési szakember: a felsőfokú végzettségű népművelő (művelődés-szervező, kulturális menedzser), valamint a törvényben meghatározott közművelődési feladatok ellátásához szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy felső-, illetve középfokú szakképesítéssel rendelkező személy.


(3) közművelődési tevékenység: a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúra-elsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvése, amely jellemzően együttműködésben, közösségekben valósul meg.


(4) közösségi színtér: a helyi lakosság rendszeres vagy alkalmi közművelődési tevékenységének, a lakosság önszerveződő közösségeinek támogatása érdekében önkormányzati fenntartásban, önkormányzatok társulásában, vagy közművelődési megállapodás alapján működtetett (erre a célra alkalmassá tett és üzemeltetett, adott helyen rendszeresen működő intézmény, vagy egyéb jogállású létesítmény (helyiségegyüttes, épület).


A rendelet hatálya

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed:


(1) a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, a feladatellátásban résztvevő közművelődési intézményekre és azok alkalmazottaira;


(2) az Önkormányzat által fenntartott Mátra Művelődési Központra, Vachott Sándor Városi Könyvtárra, oktatási intézmények közművelődési feladat-ellátására;


(3) a városban működő, nem önkormányzati fenntartású művelődési intézmények, közhasznú szervezetek, jogi személyek, magánszemélyek által – közművelődési megállapodás keretében – bonyolított tevékenységekre, feladatokra;


(4) a városban működő, az Önkormányzat által kiemelten, vagy pályázati eljárás keretében támogatott, kulturális célú közhasznú szervezetekre, művészeti csoportokra, közösségekre, egyéb szervezetekre.


II.

A település közművelődési feladatainak meghatározása

  1. §


(1) Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése.


(2) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.


a.) A település, a kistérség természeti, környezeti, kulturális adottságainak, közösségi értékeinek ismertté tétele.


b.) A település szellemi és kulturális értékeinek feltárása, gyűjtése, közkinccsé tétele.


c.) A helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése.


d.) Helytörténeti vetélkedők, tudományos konferenciák szervezése.


e.) A közösségi emlékezet gazdagításához a kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele.


f.) A helyi társadalom kiemelkedő közösségei, kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, ismertté tétele.


(3) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása.


a.) A kultúra értékeinek megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítása; színházi előadások, hangversenyek, művészeti kiállítások, irodalmi estek, filmklubok szervezése.


b.) Hagyományőrző közösségek működtetése, találkozók, fesztiválok szervezése.


c.) A helyi, kistérségi kulturális turizmus lehetőségeinek felkutatása, a helyi értékek bemutatásához rendezvények szervezése, kiadványok megjelentetése.


(4) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása. Amatőr művészeti csoportok működtetése, alkotó műhelyek támogatása, alkotó táborok szervezése, a táborban készült munkákból bemutatók, kiállítások rendezése.


(5) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése.


a.) Kapcsolattartás a Közművelődési Tanáccsal.


b.) A város civil közösségeinek segítése, összefogása, számukra igény szerint fórumok szervezése. E közösségek önigazgatását, érdekérvényesítését ösztönző képzésekről, pályázati lehetőségekről információk kínálata.


c.) Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, intézményi segítése.


d.) Helyi együttműködésekhez, szolidáris szándékokhoz a közművelődési intézmény ingyenes használatának biztosítása.


(6) A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése.


a.) A közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása.


b.) Kapcsolatépítés a határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a testvérvárosok kulturális intézményeivel, közösségeivel, civil szervezeteivel.


(7) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.


A közművelődési intézményben, a közösségi színtérben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és rekreációjához a célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítő szakemberek biztosítása.


(8) Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása.


a.) A település művészeti csoportjainak segítése, támogatása.

b.) A helyi újság, rádió, televízió szervezőivel, szerkesztőivel kapcsolatok kiépítése.

c.) Tájékoztatás biztosítása a régió környezeti, kulturális nevezetességeiről.

d.) A helyi idegenvezetés, a helyi kulturális turizmus lehetőségeinek ösztönzése.


III.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


  1. §


(1) Gyöngyös Város Önkormányzata a település közművelődési feladatait önkormányzati fenntartású, önálló közművelődési intézmény működtetésével látja el, mely intézmény a Mátra Művelődési Központ, önkormányzati tulajdonú épületben funkcionál.


(2) Az önkormányzati feladatellátásban részt vesznek önkormányzati fenntartású intézmények: a Vachott Sándor Városi Könyvtár, a Pátzay János Zeneiskola és oktatási intézmények, valamint a Tourinform Iroda.


(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében kezdeményezheti egyéb fenntartású intézmény, közhasznú szervezet, jogi vagy magánszemély bevonását, közművelődési megállapodás megkötésével.


A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell:


a.) az elvégzendő közművelődési szolgáltatást és annak díját;

b.) a közművelődési tevékenységben érintettek körét;

c.) az ingyenesen, vagy térítési díjért igénybe vehető szolgáltatásokat;

d.) a közművelődési szolgáltatás igénybevételi lehetőségeinek minimális időtartamát és rendszerességét, a közösségi színtér, illetőleg közművelődési intézmény közművelődési célú minimális nyitvatartását;

e.) a megállapodás személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeit, időtartamát;

f.) a közművelődési feladat megvalósításában közreműködőktől megkívánt szakképzettséget.


(4) A közművelődési megállapodások megkötésére a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság tesz javaslatot, annak létrejöttéről a Képviselőtestület dönt.


(5)  közművelődési megállapodást a helyben szokásos módon kell közzétenni.


(6) A hatályos közművelődési megállapodások jelen rendelet mellékletét képezik.


Gyöngyös Város Önkormányzata, mint intézményfenntartó


  1. §


(1) Meghatározza a közművelődési intézmény feladatait, használati szabályait, működésének módját.


(2) Kiadja a közművelődési intézmény alapító okiratát, jóváhagyja szervezeti és működési szabályzatát, éves munkatervét és költségvetését.


(3) Biztosítja a feladatok ellátásához és a közművelődési intézmény fenntartásához szükséges, a törvény által előírt szervezeti, személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket.


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái


  1. §


(1) Gyöngyös Város Önkormányzata közművelődési feladatainak ellátása érdekében, éves költségvetési rendeletében, az e feladatellátás céljaira biztosított állami normatíván felül, a költségvetés lehetőségeinek függvényében, támogatást ad az intézményeknek.


(2) Gyöngyös Város Önkormányzata a Mátra Művelődési Központ finanszírozását évente a költségvetési rendeletében határozza meg.


a.)  Biztosítania kell az intézmény feladatellátását végző közalkalmazottak bérét, járulékait és egyéb kötelező bérjellegű juttatásait, valamint a feladatellátáshoz szükséges épületek fenntartási, működési és felújítási költségeit.


b.) Az alapfeladatok szervezésére közvetlen önkormányzati támogatást kap, amelyet kiegészít önálló szakmai pályázatokkal és saját bevétellel.


c.) Az intézmény által elért egyéb bevételek elsődlegesen a szakmai munka színvonalának emelését, az alapfeladatok közé sorolt rendezvények számának növelését szolgálják.


d.) A közösségi színtér biztosítását a Mátra Művelődési Központ a Szervezeti és Működési Szabályzatában megállapítottak alapján végzi.


(3) A közművelődési megállapodás keretében történő feladatellátás során az Önkormányzat más kiemelt intézmény, közhasznú szervezet, jogi és természetes személy által ellátott közművelődési feladat szakmai költségeihez támogatást biztosít. A támogatottak körét a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság javaslata alapján a Képviselőtestület hagyja jóvá. Ennek mértékét a közművelődési megállapodás megkötésekor, vagy az éves költségvetési rendeletében határozza meg.


(4) Az Önkormányzat a közhasznú szervezetek, művészeti csoportok és természetes személyek közművelődési tartalmú tevékenységének támogatására pénzeszközt bocsát rendelkezésre, melynek mértékét a költségvetési rendeletben határozza meg, s melynek felosztásáról - nyilvános pályázat keretében -, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság dönt.


(5) Az Önkormányzat központi és egyéb pályázatok saját erejének biztosításához pénzeszközt különít el, éves költségvetési rendeletében.


  1. §


Az e rendelet alapján támogatásban részesülő intézmény, közhasznú szervezet, egyesület, alapítvány és művészeti csoport a támogatást biztosító Önkormányzatnak be- és elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatás felhasználásáról. E kötelezettség vonatkozik a szakmai és pénzügyi részre egyaránt.


A helyi közművelődés szakemberigénye

  1. §


Az Önkormányzat rendeletében meghatározott, költségvetésből finanszírozott közművelődési feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, kontrollálható szakszerűségét - az Önkormányzat által működtetett intézményben és a közművelődési megállapodás keretében ellátott tevékenységi körökben is -, a művelődési és közoktatási miniszter által rendeletben meghatározott képzettségű vezetők és szakmunkatársak biztosíthatják. A foglalkoztathatóság mértékének meghatározásakor figyelembe kell venni a törvény 93-94. §-ainak rendelkezéseit.


IV.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

  1. §


(1) Az Önkormányzat e rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósításában együttműködik az azonos érdekű, tevékenységű, támogató, kiegészítő partnerekkel, az anyagi lehetőségeket gyarapító gazdasági szervezetekkel, más önkormányzatokkal.


(2) Az együttműködő partnerek az együttműködés keretében biztosítják az információk cseréjét, támogatják a város érdekét szolgáló kezdeményezések kidolgozását, megvalósítását.


V.

Záró rendelkezések

  1. §


E rendelet 2000. január 1-én lép hatályba. Kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.



Gyöngyös, 1999. december 21.




                                         Szabó Gyula sk.                            Dr. Kömlei Károly sk.

                                           polgármester                                           jegyző