Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1999. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a gyermekintézményekben fizetendő étkezési térítési díjakról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2015. 10. 21


1. A rendelet hatálya

1. §.

A rendelet hatálya kiterjed Balatonfűzfő Nagyközség Önkormányzata fenntartásában működő:
a)    bölcsődére,
b)    óvodákra,
c)    általános iskolák napközi otthonára,
d)    1
e)    a gyermekek, tanulók szüleire, gyámjára (továbbiakban együtt: szülő).


2. Gyermekek napközbeni ellátása

2. §.


A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény kereti közötti a gyermekek, tanulók napközbeni ellátását (nappali felügyeletét, gondozását, nevelést és étkeztetését) a helyi igényeknek megfelelően az önkormányzat saját fenntartású bölcsődében, óvodákban, napközi-otthonokban biztosítja a bölcsődei, az óvodai elhelyezés megkezdésétől, annak megszűnéséig, illetve a tanulói jogviszony alatt.
Az étkeztetés ellátásába nem önkormányzati intézményt, vállalatot is be lehet vonni.


3. Gyermekétkeztetésre vonatkozó térítési díj,
Fizetési kötelezettség

3. §.


A gyermekek, tanulók napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés (bölcsődében és óvodában: tízórai, ebéd, uzsonna, illetve csak tízórai, napközi otthonokban: tízórai, ebéd, uzsonna, illetve csak ebéd) személyi térítési díjának megfizetésére a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő köteles.



4. Gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díj mértéke

4. §.


(1) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összege.
(2) A hatályos nyersanyag norma egy ellátottra jutó napi összegét a melléklet tartalmazza.

(3) A gyermek étkezéséért fizetendő személyi térítési díj az (1) bekezdés alapján megállapított nyersanyagnorma és az igénybevett étkezések számának szorzata + ÁFA.



5. A személyi térítési díj megfizetésének ideje a
Gyermekintézményekben

5. §.


(1) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkezésnél a személyi térítési díjat egy hónapi időtartamra előre kell megfizetni.

(2) Ha az adott hónapra fizetendő térítési díj összege kevesebb lenne, mint a már befizetett összeg, az előre befizetett térítési díjat a következő fizetés alkalmával be kell számítani, a bölcsődei, óvodai elhelyezés, illetve a tanulói jogviszony megszűnése esetén vissza kell fizetni. Amennyiben a fizetendő személyi térítési díj összege növekszik, a befizetett és a ténylegesen fizetendő összeg különbözetét egy hónapra visszamenőleg meg kell téríteni.


6. Szociális kedvezmények

6. §.


(1) A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a három és több gyermekes családoknál a gyermekenként az intézményi térítési díj 50 %-át kedvezményeként kell biztosítani.

(2) További kedvezményként:
Ha az étkeztetést nem önkormányzati intézmény (szerv) biztosítja, az ott fizetendő térítési díj és az önkormányzat intézményében megállapított térítési díj különbözetét az igénybevett gyermekétkeztetés tekintetében az önkormányzat átvállalja.

(3) További kedvezmények adására, a kedvezmények megállapítására az egyes szociális ellátásokról szóló 12/1997. (03.03.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) 2 A bölcsődés-és óvodáskorú gyermekek esetében, ha a gyermek különleges egészségügyi okok miatt az intézményi étkezést nem tudja igénybe venni, orvosi igazolás alapján az intézmény vezetője az étkezési térítési díj fizetése alól mentesítheti.


7. Felnőttek étkezése a gyermekintézményekben

7. § 3


8. Hatálybaléptető rendelkezések

8. §.


Ez a rendelet a kihirdetése napján 1999. február 1-ére visszamenőleg lép hatályba.


Balatonfűzfő, 1999. március 24.



    Dr. Varjú Lajos                        Dr. Kecskés Ferenc
      polgármester                                jegyző

Kihirdetve: 1999. március 29.


            Dr. Kecskés Ferenc 
                jegyző



1 Hatályon kívül helyezte a 22/2011. (XI. 05.) rendelet
2 Módosította: a 26/2001. (IX.27.) sz. rendelet
3 Hatályon kívül helyezte a 22/2011. (XI. 05.) rendelet



Mellékletek