Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2022. 12. 17

Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2022.12.17.

Pörböly Község Önkormányzat Képviselő - testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1.  § (1) A rendelet hatálya Pörböly község közigazgatási területén lévő - és működő - községi temetőre (a továbbiakban: köztemető), ennek fenntartására és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) A köztemető címe: Pörböly ( Bajai u. ) 052/5. hrsz.).

Általános szabályok

2.  § (1) Új köztemető létesítéséről, a meglévő köztemető bővítéséről, lezárásáról vagy megszüntetéséről - az építési szabályzatban foglaltak figyelembe vételével - Pörböly község Önkormányzata (a továbbiakban fenntartó) gondoskodik.

(2) A köztemetőbe temetni, illetve urnát elhelyezni csak a fenntartó által kijelölt helyen le

(3) A köztemetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

A temető üzemeltetése

3.  § A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről, a Pörbölyi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: üzemeltető) gondoskodik.

4.  § (1) A temetésről minden hozzátartozó egyénileg, saját maga szervezésével - adottságaiktól, lehetőségeiktől függően - gondoskodik.

(2) A köztemetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az üzemeltető a Tv.-ben rögzített adatokkal nyilvántartó könyvet és sírbolthely könyvet köteles folyamatosan vezetni.

5.  § (1) A köztemetőben temetni - egyházi vagy világi szertartás szerint - hagyományos módon koporsóban, hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, valamint a hamvak szétszórása útján lehet.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó. Ennek hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(3) Eltemetésre halott vizsgálati bizonyítvány alapján, halotti anyakönyvi kivonat vagy igazolás kiadása után kerülhet sor.

6.  § Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére 2002. január 01-jétől - a sírbolthelybe temetés és az urna kivételével - olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

7.  § (1)2

(2)3

8.  § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket - az azonosíthatóság miatt - számozni kell.

(3) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytáblát a tereprendezés, ültetvényezés, fásítás, valamint a szükséges vízvezeték kiépítése előtt nem lehet használatba venni.

9.  § (1) A köztemetőben temetkezésre szolgáló temetési helyek:

a) felnőtt egyes sírhely,

b) felnőtt kettes sírhely,

c) gyermeksírhely (10 év alatti elhunytak),

d) sírbolthely (kripta),

e) urnafülke,

f) urnasírhely.

(2) Az (1) bekezdésben említett temetési helyek - a temetési helyek sorrendjét betartva - előre megválthatók.

(3) A korábban előre megváltott, de fel nem használt temetési helyeket a jogosult kérelmére, vagy közérdekből az üzemeltető - a kifizetett használati díj egyidejű visszafizetése mellett - visszaveheti, illetve igénybe veheti.

10.  § (1) Sírbolthely általában az egy családhoz tartozó elhunytak részére szolgáló temetési hely, melyben legfeljebb 6 (hat) koporsó helyezhető el. Egy nagykoporsó helyébe két kiskoporsó is temethető.

(2) Sírbolthely csak építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(3) A sírbolthely létesítőjének azt kell tekinteni, aki azt építtette, a használati díjat befizette és e tényt a sírbolthely-könyvbe bejegyeztette. Ennek hiányában a betemetésről és a sírbolthely felhasználásáról a létesítő halála esetén a vele együttélő házastársa, ennek hiányában pedig igazolt örökösei döntenek. E szabályok érvényesülnek a sírbolthelybe betemethető személyek tekintetében is.

(4) A sírbolthely nem örökölhető és nem forgalmazható, azonban a lejárt bérleti időt az egyenes ági leszármazott vagy igazolt örökös újra meghosszabbíthatja.

(5) A sírbolthelyeket a temetési hely megváltásától számított 2 (kettő) éven belül kell kiépíteni. Amennyiben a kiépítés nem történik meg, az üzemeltető - a használati díj visszafizetése mellett - a temetési helyet ismét értékesítheti.

11.  § (1)4 A síremlék a sírbolthely a szegélykő nem terjedhet túl ezen rendelet 15. §-ának (1)-(2) bekezdésében meghatározott területén.

(2) A síremlékeket szilárd alapra, billenésmentesen kell elhelyezni.

(3) Az erősen megrongált, az élet és a vagyonbiztonságot veszélyeztető sírbolthelyek, síremlékek karbantartására a létesítőt (örököst) az üzemeltető köteles felhívni. Ennek eredménytelensége esetén elrendelheti a síremlék veszélyességének megszüntetését, helyreállítását, vagy eltávolítását. Ebben az esetben a bontással, illetve más temetési helyen való felállításával kapcsolatos költségeit, a létesítővel (örökössel) szemben - a Ptk. szabályai szerint - érvényesítheti.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

12.  § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkében elhelyezni, urnasírba temetni vagy sírhelybe, sírbolthelybe rátemetni egyaránt szabad, úgy, hogy az urna a talaj szintjétől legalább 0,50 m mélységbe kerüljön elhelyezésre.

(2) Az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni. Egy urnasírba legfeljebb 4 (négy) urna temethető.

(3) Egy urnafülkébe egy elhunyt hamvai helyezhetők el.

13.  § Az egyes temetési helyek (sírok,urnafalak,fülkék, sírbolthelyek, stb.) folyamatos karbantartásáról - a rendelkezési jog átadásáig - üzemeltető gondoskodik.

Temetési helyek méretei

14.  § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: hossza 2,10 m, szélessége 1,00 m ,mélysége 1,60 - 2,00 m

b) felnőtt kettes sírhely: hossza 2,10 m, szélessége 2,00 m, mélysége 1,60 - 2,00 m

c) gyermeksírhely: hossza 1,30 m, szélessége 0,60 m, mélysége 1,60 - 2,00 m

d) sírbolthely: hossza 3,30 m, szélessége 3,00 m, mélysége 2,00 - 2,50 m

e) urnasírhely: hossza 1,00 m, szélessége 0,50 m, mélysége 1,00 m.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága:

a) a felnőtt egyes és kettes sírok oldaltávolsága 0,50 m

b) a gyermeksorok oldaltávolsága 0,40 m

c) a sírbolthelyek oldaltávolsága 0,50 m

d) a sírsorok közötti távolság 1,00 m

e) a sírhelytáblák távolsága legalább 4,00 m

Rátemetés

15.  § (1) Rátemetés a 25 éves használati idő lejárta előtti temetés. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(2) A temetett egyes felnőtt sírba - sírnyitási engedéllyel - még egy kis koporsó (exhumált halott), sírmélyítés mellett még egy nagy koporsó (nem exhumált halott) rátemethető, a mindenkori díj kifizetése mellett.

(3) Kettős felnőtt sírhely egy-egy részébe ugyanolyan feltételek mellett lehet rátemetni, mint az egyes felnőtt síroknál.

(4) Egyes felnőtt sírba 2 (kettő) urna, kettős felnőtt sírba 2-2 (kettő-kettő) urna, gyermeksírba 1 (egy) urna temethető rá.

Temetési helyek használati ideje

16.  § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) - a használati jog megszerzésének napjától számítva -

a) egyes és kettős sírhely esetén 25 év

b) gyermeksírhely esetén 25 év

c) sírbolthely esetén 60 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év

(2) Az a) és b) pontban a sírhelyek használati ideje az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított használati idő lejárta után a rendelkezési jog újabb díjfizetés ellenében meghosszabbítható. Megtagadható a használati idő meghosszabbítása, ha a fenntartó bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.

(4) Ha a felnőtt kettes sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második rátemetés, a kettős sírhely további használati jogát csak újra-megváltással lehet fenntartani.

(5) Az urna rátemetése a sírhely-sírbolthely használati idejét nem érinti.

Használati díjak

17.  § (1) A temetési helyek, illetőleg az újraváltás díját, fajtáit és mértékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, melyet a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A díjakat minden esetben a temetést (rátemetést) megelőzően kell befizetni az üzemeltetőnek. Rátemetésnél a teljes díjat kell megfizetni.

18.  § (1)5 Az üzemeltető a megváltott sírhelyek használati idejének lejártát kötele évenként megvizsgálni.

(2) A sírhellyel rendelkezni jogosultak, a lejáratot követő 6 (hat) hónapon belül a sírhely használati idejét meghosszabbíthatják. Ha a felhívásnak nem tesznek eleget, vagy a használat idejét nem hosszabbítják meg, üzemeltető jogosult a holttestek maradványait, az urnákat közös sírhelyben elhelyezni. Az így megüresedett sírhelyek újból értékesíthetők.

19.  § (1) A köztemető nyitva-tartása:

a) nyári időszámítás esetén: 06,00 - 20,00 óráig,

b) téli időszámítás esetén: 07,00 - 17,30 óráig (kivéve a Halottak Napját megelőző és követő egy hetet, amikor 20,00 óráig).

A nyitvatartási idő leteltekor a köztemetőt - külön felszólítás nélkül - el kell hagyni.

(2) A köztemető üzemeltetőjének a köztemetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen naprakészen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(3) A köztemető nyitva-tartásának idejét, valamint a térképét (vázrajzát), a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

20.  § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát - kivéve a temetési helyek gondozását, valamint a temetési helyek növénnyel való beültetését és díszítését - az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Fák, díszfák, cserjék ültetéséhez az üzemeltető hozzájárulását ki kell kérni.

(2) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(3) A síremlékek, sírbolthelyek építéséhez szükséges anyagokat úgy kell tárolni, hogy az utak, járdák forgalmát ne zavarja. Az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges. Az építkezés végeztével a megmaradt anyagokat az építőnek haladéktalanul el kell szállítania és az építkezéshez használt közterületet helyre kell állítania.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(5) Síremlék állítása esetén az igényelt területre és időtartamra az üzemeltető a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat számolhatja fel.

21.  § A köztemető közlekedési rendjét, a sírok beültetésének, az urnafülkék díszítésének a módját, a temetőbe vihető, illetve onnan ki nem hozható tárgyak jegyzékét, padok felállítását, és általában a temető rendjének biztosítását szolgáló rendelkezéseket - a jegyzővel történő egyeztetés után - az üzemeltető készíti el és gondoskodik a rendtartás megfelelő helyen történő kifüggesztéséről.

22.  § (1) A temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani. Az elszáradt virágokat, koszorúkat az erre a célra kijelölt helyen kell elhelyezni.

(2)6 A temetőben a temető területén lévő létesítményeket, síremlékeket, temetési helyeket, a növényzetet stb. megrongálni, illetve beszennyezni, vagy a temetési helyek díszítésére szolgáló bármely tárgyat engedély nélkül elvenni, eltávolítani nem lehet.

23.  § (1)7 A köztemető területén gépjárművel csak az üzemeltető engedélyével lehet, illetve az üzemeltető közlekedhet.

(2)8 Nem lehet a köztemető területére állatot bevinni, ott 10 éven aluli gyermekek kísérő nélkül nem tartózkodhatnak.

(3)9 Nem lehet a köztemetőben minden olyan magatartást, vagy tevékenységet tanúsítani, amely sérti , sértheti a látogatók kegyeleti érzéseit.

(4)10 A köztemető területén – az erre a célra kijelölt hely kivételével nem szabad temetkezési szolgáltatásra utaló reklám vagy hirdetőtáblát elhelyezni.

A temető lezárása, megszüntetése

24.  § (1) A köztemető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárásáról és megszüntetéséről a fenntartó gondoskodik. Az erről szóló hirdetés közzétételére és az azt követő eljárásra e rendelet 19. § -ának (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

(2) Ha a temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, további temetés nem engedélyezhető. Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés csak sírbolthelybe vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

(3) Ha a lezárt temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra temetés vagy, kegyeleti park céljára kívánja fenntartó használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm vastag földréteggel kell feltölteni. Ilyen eljárás mellett az újratemetés módját az ÁNTSZ szekszárdi Városi Intézete határozza meg.

25.  § Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg 10 éves urnasírhely, urnafülke használati idő eltelt, az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megszüntethető. Az erről szóló hirdetés közzétételére és az azt követő eljárásra e rendelet 19. § -ának (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

A temetkezési szolgáltatások

26.  § (1) Temetési szolgáltatások: a temetéshez a fenntartó biztosítja az elhunyt felravatalozásához szükséges kellékeket, kegyeleti tárgyakat a ravatalozó helységét. A helyi ravatalozóban hűtési lehetőség nincs Az elhunyt lakásról való elszállításáról és a temetésre való visszaszállításáról a halál beálltát megállapító orvos segítségével az elhunyt hozzátartozója köteles gondoskodni.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek - megrendelt temetésenként - a rendelet mellékletében meghatározott összegű temető-fenntartási díjat kell fizetni.

A temető fenntartásának ellenőrzése

27.  §11

VEGYES ÉS ZÁRÓRENDELKEZÉSEK

28.  §12

29.  § (1)13

(2)14

(3)15

30.  § (1) A rendelet kihirdetése napján, 2001. január 01-én lép hatályba, kihirdetéséről - az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján - a körjegyző gondoskodik.

(2) E rendeletben nem szabályozott további kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. számú rendeletben foglaltak az irányadóak.

31.  § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. december 15. napjától.

2

A 7.  § (1) bekezdését a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 7.  § (2) bekezdését a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2016. december 15. napjától.

5

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2016. december 15. napjától.

6

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2016. december 15. napjától.

7

A köztemető területén gépjárművel csak az üzemeltető engedélyével lehet közlekedni.

8

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2016. december 15. napjától.

9

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2016. december 15. napjától.

10

Módosította a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2016. december 15. napjától.

11

Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályát veszti 2016. december 15. napjától.

12

A 28.  §-t a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 29.  § (1) bekezdését a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 29.  § (2) bekezdését a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 29.  § (3) bekezdését a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

16

Az 1. mellékletet a Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.