Mike község képviselő-testületének 11/2000(IX.30.) önkormányzati rendelete

Mike Községi Önkormányzat képviselő-testületének 11/2000. (IX.30.) számú rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2000. 09. 30- 2023. 01. 10

Mike község képviselő-testületének 11/2000(IX.30.) önkormányzati rendelete

Mike Községi Önkormányzat képviselő-testületének 11/2000. (IX.30.) számú rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2000.09.30.

Mike község Önkormányzatának Képviselőtestülete A temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. S. (l) bekezdésének és a 41 . S. (3) bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések
(l) A rendelet hatálya Mike községben lévő, önkormányzat tulajdonában álló, működő és lezárt temetőre terjed ki, ahol az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.
(2) Mike községben az alábbi köztemetőbe lehet temetkezni: Mike 158/1 hrsz-ú 17652 m2területű.
(l) Mike község Önkormányzata az Önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik a Polgármesteri Hivatal bevonásával.
Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-hasznosítása
(1) A temetők létesítésére, lezárására, megszűntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók. Lezárt temető:
Mike, Nagyállás 0156/3 hrsz-ú, 2404 m2területű, amely szintén az Önkormányzat tulajdonában van.
Temetési helyek
(l) A temetőt - nagyságától függően- sírhelytáblákra (parcellákra), a síhelytáblákat pedig sorokra kell osztani.
A sorokban a temetési helyeket be kell jelölni. A sírhelytáblákat, sorokat és temetési helyeket számozni kell, a nyilvántartással való azonosíthatóságot biztosítani kell.
(2) A temetkezési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet (parcella, sorok, helyek) a rendelet I .számú melléklete tartalmazza.
(3) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt kegyeleti helyként kell gondozni.
(4) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe.
Az exhumálást az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírása szerint lehet végezni, az üzemeltető külön engedélyével.

(5) A köztemetőbe az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre: - koporsós temetésre kijelölt hely (egyes, kettes sírhely és sírbolt)

- hamvasztásos temetésre kijelölt hely
- emberi maradványok elhelyezésére kijelölt hely
(l) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely:
Felnőtt kettes sírhely:
b) Gyermek sírhely:
c) Urna földbe temetésnél:
d) Sírboltok:
Két személyes:
Négy személyes:

2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles
2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 1 m széles
1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles
0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles
3,00 m hosszú, 2,10 m mély, 2,00 m széles
4,00 m hosszú, 2,10 m mély, 3,00 m széles

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(5) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozóhatóság rendelkezésére adható.
A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély
(6) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(7) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontatni és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.
(8) Az 1,5 m-nél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjének útján be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában.
Amennyiben az építési hatóság e határidőben nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell.
(l) Sírboltot csak engedély, kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.
(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.
(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartására kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Mike község Polgármesteri Hivatala elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.
(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni.
(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.
(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további 6 urna, négy személyes sírboltban további 12 urna.
Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.
A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyújteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.
(l) A holttest elhamvasztásához a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a tiszti főorvos engedélye szükséges.
(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.
(l) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő temetési helyre kell temetni.
(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog a 145/1999.(X. I ) számú Kormányrendelet alapján:
- egyes sírhely

- kettős sírhely

25 év

- sírbolt (kripta)
- urnasírhely

60 év

- urnasírbolt

20 év

(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni. A díjak mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.
(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, újraváltható az (l) bekezdés szerinti időre, a (2) bek. illetve a 2 sz. mellékletben meghatározott díjakon.
(4) Ha a használati idő leteltét követően - a sírhelyet, sírboltot, egyéb temetkezési helyeket - egy éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
A temetők fenntartása és üzemeltetése

10.

(1) Mike község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, felújításáról maga gondoskodik.
A köztemető infrastrukturális létesítményei

11.

(1 ) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszeríí használatához az alábbi építményekkel, tárgyi feltételekkel rendelkezik:
- ravatalozó épülete, boncoló helyiséggel, hűtővel
- temetéshez szükséges kellékek, gyertyatartók, kandeláberek, terítők
A hűtésért és a kellékek igénybevételéért díjat nem kell fizetni.
A temető üzemeltetése, rendje

12.

(l) A temetkezési szolgáltatást, halott szállítást az elhunyt hozzátartozójának döntése alapján engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó végzi.
(2) A ravatalozó kulcsa a Polgármesteri Hivatalban található. A szállítás, temetés idejére átvehető, munkaidőn kívül a hivatalsegéd adja át.

(Cím a hirdetőtáblán kiňggesztésre kerül.)

(3) A ravatalozó rendben tartását a temető-gondnok végzi.
13.š•
(l) Az érintettek, hozzátartozók a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik.
(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, temetkezési szolgáltató) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.
Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik.
(3) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.
(4) A temetőben 1 2 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
(5) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.
(6) Kutyát - a vakvezető kutya kivételével - a temetőbe bevinni tilos.
(7) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad.
Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.
(8) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad.
(9) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.
(l temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról havonta a Kaposvári Városgazdálkodási Rt. gondoskodik.

14.

A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokbólcsak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

15.

(l) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a Polgármesteri Hivatal lát el.
Nyilvántartás vezetése
(l) A temetőbe eltemetettekről Nyilvántartó Könyvet kell vezetni. Az adatokat a hozzátartozó által bemutatott halotti anyakönyvi kivonat alapján kell bejegyezni.
(2) A nyilvántartó könyvet utólag az elkészített térkép és helyszíni bejárás alapján 2000.július 1-i alapján kell felfektetni, és ettől az időponttól kezdődően folyamatosan vezetni.
Záró rendelkezések
(I ) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi M,III. törvény és a végrehajtása tárgyában kiadott 145/1999. (X. l .) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.
(2) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28) Korm. rendeletben foglalt törvényi tényállásban foglaltakon túl, a rendeletben foglaltakat megsérti
30.000.-Ft.-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Ez a rendelet 2000. év október 1-én lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.
Mike, 2000. szeptember 27.
Petőné Rák Katalin dLhászné polgármester
Záradék:
Ezen rendelet 2000. szeptember 30. nap kihirdetésre kerül.
M i ke , 2000. szeptember 30.
uůJOQ.úe
JuhásznKolber Teréz egyző
I. sz. melléklet

- felnőtt sírhely

1.000 Ft

- felnőtt kettes sírhely

2.000 Ft

- gyermeksírhely

500 Ft

- sírbolt, kripta

10.000 Ft

A temetkezési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térkép
2. sz. melléklet
A temetési helyek megváltási díiai