Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A település szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről

Hatályos: 2017. 12. 22- 2023. 09. 30

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A település szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről1

2017.12.22.

Ikervár Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében, valamint az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. XLII. tv 1-2. §-ában és a 4. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Ikervár Község Önkormányzata a község közigazgatási területén az ingatlantulajdonosoknál keletkező szilárd hulladék rendszeres gyűjtéséről elszállításáról, ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás célja a köztisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartása, az emberi egészség védelme, a természeti és épített környezet megóvása.

(3) A helyi közszolgáltatást a község közigazgatási területén valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az e rendeletben foglaltak szerint igénybe venni.

(4) Hatályát vesztette

2. § A község közigazgatási területén az 1. § (1) bekezdésben meghatározott helyi közszolgáltatást 2018. január 1. napjától 2020. június 30. napjáig az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt felelősségű Társaság (9400 Sopron, Harkai domb 0466/31.) (továbbiakban: Szolgáltató) látja el e rendeletben foglaltak szerint.

2. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás szüneteltetése, a közszolgáltatási szerződés tartalma

3. § Hatályát vesztette.

4. § (1) A települési szilárd hulladék gyűjtése minimum 50 literes maximum 1100 literes tárolóedényben (kukákban) történik.

(2) A közszolgáltatás megkezdésének napjáig a gyűjtéshez szükséges tárolóedényeket az önkormányzat ingyenesen biztosítja azoknak a településen lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező ingatlantulajdonosoknak, akik a közszolgáltatás megkezdéséig a Szolgáltatóval szerződést kötnek.

(3) A tulajdonos köteles a tárolóedény rendeltetésszerű használatáról, szükség szerinti tisztításáról, fertőtlenítéséről, javításáról és cseréjéről gondoskodni.

(4) Hatályát vesztette.

(5) Az ingatlantulajdonosok kötelesek a tárolóedényt a szállítási napokon reggel 7,00 óráig az ingatlan előtti közterületen, a gyűjtést végző gépjárművel megközelíthető helyen elhelyezni.

(6) Az önkormányzat évente egy alkalommal, előre meghirdetett időpontban lomtalanítást szervez.

(7) Az összegyűjtött települési szilárd hulladék elhelyezése és ártalmatlanítása a Szombathely, Erdei iskola úti Regionális Hulladéklerakó telepen történik.

(8) Az e rendeletben meghatározott szolgáltatást a Szolgáltató az önkormányzattal kötött szerződés alapján látja el

(9) A rendelet hatálya alá tartozó települési szilárd hulladékot a Szolgáltató a közszolgáltatási szerződésben foglalt napokon köteles elszállítani a hulladéklerakó telepre, ahol a szakmai és környezetvédelmi szabályok, betartásával gondoskodik az ártalmatlanításról.

(10) Az ingatlantulajdonos a helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni

a) Az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladék összegyűjtéséről, annak tárolóedénybe történő elhelyezéséről.

b) A háztartási hulladékot tartalmazó tárolóedénynek a szállítási napokon történő kihelyezéséről.

c) A közszolgáltatási díj kiegyenlítéséről.

(11) A 30 napnál hosszabb, folyamatos távollét legalább 30 nappal történő előzetes bejelentése esetén az ingatlantulajdonos kérheti a Szolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a távollét idejére, feltéve, hogy az ingatlant más nem használja.

(12) A Szolgáltató kérelemre méltányosságból mentesítheti az ingatlantulajdonost a közszolgáltatási díj megfizetése alól, ha az ingatlantulajdonos igazoltan, tartósan akadályoztatva volt a szolgáltatás szüneteltetésének bejelentésében (például kórházi kezelésben részesült.) Az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell a felmentési kérelmet a Szolgáltatóhoz előterjeszteni.

(13) A közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

d) a teljesítés helyét,

e) a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának módját.

(14) A Szolgáltató két a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyi adatok, lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez szükséges célra tarthatja nyilván és kezelheti a külön jogszabály szerinti rendelkezéseknek megfelelően.

3. A helyi közszolgáltatás díja

5. § (1) Hatályát vesztette.

(2) Az ingatlanhasználó köteles a nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zárkörűen Működő Részvénytársaság 8továbbakban. Koordináló Szerv) által kiállított számla alapján a közszolgáltatási díjat megfizetni s Koordináló szerv részére. Amennyiben az ingatlanhasználó a közszolgáltatási díjat nem fizeti meg határidőn belül, Koordináló Szerv a közszolgáltatási díj behajtása érdekében intézkedik.

(3) Hatályát vesztette.

(4) Hatályát vesztette.

(5) Hatályát vesztette.

4. Szabálysértések

6. § Hatályát vesztette

5. Záró rendelkezés

7. § (1) Hatályát vesztette

(2) E rendelet 2001. január 1.-én lép hatályba.

(3) E rendelet értelmében végzett első szállítási nap 2001. január 2.

1. melléklet a 11/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

A közszolgáltatás díja és tartalma

1. A közszolgáltatás díja a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 91. §-ban meghatározottak alapján kerül meghatározásra.

A közszolgáltatás igénybevételének egyszeri ürítési díja a gyűjtőtartályok űrmérete szerint, saját tulajdonú edényzetből ( a díjak tartalmazzák a gyűjtés, szállítás és ártalmatlanítás díjait):

2. Rendszeres hulladékszállítás (EWC 20 03 01 Egyéb települési hulladék)

Edény méret
(liter)

Nettó ürítési díj természetes személy, költségvetési szerv esetén

Nettó ürítési díj nem természetes személy esetén

1

50-60

160

-

2

70-80

219

-

3

110-120

294

327

4

240

576

640

5

770

1871

2079

6

1100

2650

2945

7

A szerződésben rögzített rendszeres, járatnapi pótürítésre is a fenti díjak érvényesek. A fekete színű SZOMHULL emblémás zsák ára (háztartási hulladék szállításhoz): 277 Ft + ÁFA

3. A közszolgáltatási díjban foglalt további szolgáltatások

3.1. Szelektív hulladékgyűjtés lakosság számára: Házhoz menő zsákos gyűjtés családi házas övezetekben

3.2. Lomtalanítás: évente egy alkalommal előre meghirdetett időpontokban..

2. melléklet a 11/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat külön térítése ellenében végzendő szolgáltatás díja

1. Közterületen elhagyott hulladékok begyűjtése:

1.1. Szállítójármű óradíja: 4.500,- Ft + ÁFA

1.2. Szállítójármű kilométer díja: 392,-- Ft/km+ÁFA

1.3. Rakodógép óradíja: 8.500,- Ft/h+ÁFA

1.4. Kézi munkaerő óradíja: 3.000,- Ft/h+ÁFA

1.5. Hulladékártalmatlanítás díja: 14.680,- Ft/t+ÁFA

2. Közterületen elhagyott veszélyes hulladékok begyűjtése: Szállítási és rakodási díjak 1. pont szerinti díjtételek alkalmazásával kerülnek számlázásra. Veszélyes hulladék ártalmatlanítási díja szállítói (átvevői) számla szerint

1

Az önkormányzati rendeletet az Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 1. napjával.