Hedrehely község képviselő-testületének 12/2000(X.31.)önkormányzati rendelete

Hedrehely Községi Önkormányzat képviselő-testülete 12/2000. (X.31.) számú rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2000. 10. 31- 2023. 01. 09

Hedrehely község képviselő-testületének 12/2000(X.31.)önkormányzati rendelete

Hedrehely Községi Önkormányzat képviselő-testülete 12/2000. (X.31.) számú rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2000.10.31.

Hedrehely községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999 évi 'CIII töwény 40. S (l) bekezdésének és 41. (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések
1.}
( l) A rendelet hatálya Hedrehely községben lévő önkormányzat tulajdonában álló, működő és lezárt temetőkre, illetve arra a temetőre ( temető részre ) terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.
(a) 061/2 hrsz alatti temető
(b ) 0256 hrsz alatti temető
2.}
(l) Az l. (1) bekezdésében felsorolt temető tulajdonosa Hedrehely községi Önkormányzat
(2) Hedrehely községi Önkormányzat az önkorłnányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik
Temető létesítése, lezírása, megszüntetése, újra-használatbavétele
3.}
A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra hasmálatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók
Temetési helyek
4.}
(l) A köztemetőben koporsós temetésre alkalmas temetési helyek állnak rendelkezésre.
(2) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége: 2 méter, hosszúsága: 2,5 méter ( sírgödör + út ), a temetési helyen elhelyezett sirjel ( sirkó, síremlék, stb. ) mérete: 1,3 méter.
(3) Az 1,3 méternél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temetó üzemeltetőjének útján be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.
(4) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési heiy feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.
(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog i.dótartama: egyes sírhely esetén 40 év, kettős sírhely esetén 50 év.
(6) A temetési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díj mértéke egyes sírhely esetén 1000 Ft, kettős sírhely esetén 2000 Ft.
A temető fenntartása és üzemeltetése
5.}
Hedrehely községi Önkormányzat a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közrnúvek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról, maga gondoskodik.
A köztemető infrastrukturális létesítményei
6.}
(i) A tulajdonos köztemetőt fenntartó önkományzat a temető rendeltetésszerú hasmálatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik: kiépített út, hullaház, temetőt lehatároló kerítés.
(2) Az önkormányzat a jogszabály által előírt egéb tárgyi és infrasffukturális feltételeket 2004 október I napjáig biztosítja.
(3) A köztemető infrastrukturális létesítményeiért igénybevételi díjat nem kell fizetni.
A temető üzemeltetése
7.}

(l) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.( pad elhelyezése, fa ültetése, stb. )

(2) A temetőben munkáját végzó vállalkozó ( kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb. ) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük betartása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.
Temetők rendje
8.}
(l) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.
(2) A temetőben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.
(3) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.
(4) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
(5) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.
(6) Kutyát - a vak vezető kutya kivételével - a temetőbe bevinni tilos.
(7) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.
(8) A temetőbe járTnűvel behajtani és a.zzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.
(9) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávoiítani tilos.
(IO) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik. ( I l) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.
Záró rendelkezések
9.}
Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.) Korm rendeletben foglalt törvényi tényállásban foglaltakon túl, a rendeletben foglaltakat megsérti 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Ez a rendelet kihírdetése napján lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyzó gondoskodik.
Hedrehely, 2000 szeptember 6
Ä rendelet