Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 20

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.02.20.

Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. §2 (1) A rendelet hatálya kiterjed Ricse Nagyközség közigazgatási területén lévő köztemetőre, ennek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos tevékenységekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdésben megjelölt temető látogatóira, az ott vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozóra, a temetkezési szolgáltatókra, temetkezési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

2. §3 Ricse nagyközség közigazgatási területén működő köztemető: 0178/3 helyrajzi szám alatt található köztemető.

3. § (1)4 Ricse nagyközség közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3)5 A köztemetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak és azon elhelyezett növényzet tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1)6 A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad. Ricse nagyközség köztemetőjében koporsós temetésre és hamvak elhelyezésére van lehetőség.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(3)7 Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a 2013. évi V. törvény 8:1 § 1., 2. pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.

5. § (1) A temetőt sírhely táblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell felosztani. A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(2) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblára csak rátemetéssel lehet temetni.

(3)8 Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben vagy urnafalban lehet elhelyezni.

6. §9 (1) A temető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat biztosítja az utat, a ravatalozót, a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, a temető bekerítést vagy élősövénnyel való lehatárolását, a vízvételi lehetőséget, illemhelyet, az utak sorfásítását és a hulladéktárolót.

(2) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetni. A temettetőknek az elhaltak hűtéséért hűtési díjat nem kell fizetniük. Nem kell díjat fizetni a temetőben keletkezett hulladék elszállításáért, a vízvételi lehetőségért, az utak használatáért sem. Ezen bekezdésben foglaltakat az önkormányzat ingyenesen biztosítja. Az önkormányzat temetőfenntartási hozzájárulást nem állapít meg, a temetkezési szolgáltatók részére a létesítményeket és az önkormányzat által biztosított szolgáltatásokat is ingyenesen biztosítja.

7. § A temető lezárásáról, kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban, valamint az önkormányzat hirdetőtábláján közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.

8. § A temetőben lévő sírhelyek méretei: 2,10 m hosszú, 2.00 m mély, 0,90 m széles.

Temetkezési szolgáltatások

9. § A temetkezési szolgáltatások közül a köztemetőben az önkormányzat gondoskodik a ravatalozásról, hűtésről, exhumálásról, sírhelyügyintézésről, közköltségen történő temetésről.

10. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

Nyilvántartások vezetése

11. § Halottat csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott-vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az önkormányzat gondoskodik.

A köztemető rendje

12. § (1) A köztemető nyitvatartási ideje: 6.00-20.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A temetőben mindenki a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat, növényeket valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(6) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

13. §10

Hatályba léptető rendelkezések

14. § Ezen rendelet 2000. október 1-jétől lép hatályba.

1

A bevezető a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdését a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 4. § (1) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (3) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. § (3) bekezdése a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

10

A 13. §-t a Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.