Nyírtass Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 12. 17

Nyírtass Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2000.12.17.

Nyírtass Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről, a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1) sz. kormányrendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál estén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX.24.) BM-Eüm-IM. együttes rendeletben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nyírtass Község területén lévő köztemetőre valamint a fenntartással kapcsolatos tevékenységre.

(2) Működő köztemető Nyírtass Község Önkormányzat tulajdonát képező Nyírtass 036/1 hrsz.-on Kossuth útról nyíló Névtelen út végén található Újtemető elnevezésű köztemető.

(3) Nyírtass Község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(4) A jelenleg működő köztemető és létesítményeinek fenntartási és üzemeltetési kötelezettségéről az önkormányzat közhasznú társasága a Nyírtassi Településgazdálkodási Közhasznú Társaság (a továbbiakban üzemeltető) útján – kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül – gondoskodik. (1.sz. melléklet).

(5) A kegyeleti közszolgáltatási szerződés időtartama 5 év.

(6) A Közhasznú Társaság üzemeltetési feladatán kívül más feladatokat is ellát.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § (1) A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére az érvényben lévő törvény és rendeletek szabályait kell alkalmazni.

Temetkezési helyek, sírjelek

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével temetőben szabad.

(2) Hamvasztásos temetés esetén a hamvak urnában elhelyezhetők, urnasírhelyre temethetők, külön kijelölt, parkszerűen kialakított temetőrészen a hamvak szétszórhatók, az eltemettető igénye esetén, illetve az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(3) a./ Az eltemettető vagy egyetértésével más kívánságára vagy az elhalt közeli hozzátartozójának kérésére az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

b./ Az eltemető személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §-ának b./ pontja szerinti sorrendben az elhalt legközelebbi hozzátartozójától kell beszerezni.
(4.) a./ A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:
Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely, díszsírhely.
- az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
- díszsírhely lehet egyes sírhely, kettős sírhely a Képviselő-testület által meghatározott helyen, jobb oldalt a bejáratnál.
- Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye urnasírhely, szétszórás esetén parkszerűen kialakított temetőrész.
b./ Sírhelyek mérete koporsós temetés esetén:
- az egyes sírhely 200 cm hosszú, 90 cm széles, 200 cm mély,
- kettős sírhely 200 cm hosszú, 190 cm széles, 200 cm mély,
- sírboltot az építésügyi hatóság határozatában foglaltaknak megfelelőméretben és helyen lehet elhelyezni.
c./ A temetési helyek közötti oldal távolság minimálisan 80 cm, a sorok közötti távolság 170 cm, temetést végző gépjármű közlekedésére alkalmas sorok közötti távolság – három sort követően – 3,5 méter, a kegyeleti szolgáltatást végző gépjármű közlekedésének biztosítása érdekében, körforgalmi rendnek megfelelő közlekedési szabályokkal.
d./ A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja. Kivételesen, jogszabályi előírásra: anya és újszülött együttesen is eltemethető az eltemettető rendelkezésére. Ebben az esetben a koporsó kettő holttest elhelyezését is szolgálhatja.
e./ Koporsós, rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljzatának legalább 160 cm mélységre kell kerülnie a talajfelszíntől.
(5) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magasság 2 méter. E magasság méreten belül a vonatkozó törvény és kormányrendelet rendelkezéseit figyelembe véve sírjel és üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után (terv, vázrajz bemutatásával) külön engedély nélkül létesíthető.
(6) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.
(7) Az (5) bekezdésben meghatározott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltető útján az e célra létesített formanyomtatványon az építési hatóság részére be kell jelenteni.
Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja, ha jelentős mértékben meghaladja a 2 méter magasságot.
(8) A 7. bekezdésben szereplő korlátozásról az építési hatóság kézhezvételtől 15 napon belül értesíti az üzemeltetőt. Amennyiben az építési hatóság a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekinteni, hogy az építési hatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.

Díszsírhelyek

4. § (1) Nyírtass Község Önkormányzatának Képviselő-testülete díszpolgári címmel rendelkező személyek részére díszsírhelyet biztosít az elhunyt végakaratának és legközelebbi hozzátartozójának szándékának tiszteletben tartásával a temetkezési költség viselésével.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fenntartásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő lemenő hozzátartozói szülők, gyermeke is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – az Önkormányzat Képviselő-testületének megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely biztosításáról a Polgármesteri Hivatal az elhunyt díszpolgár legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét értesíti.

(6) A díszsírhely parcellában a koporsónak a földbe temetése vagy elhamvasztása esetén az

urna rátemetése megengedett.

Temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) Temetési hely térítés nélkül váltható meg az üzemeltetőnél.

(2) A temetési hely az újbóli megváltás idején érvényes időtartamra és az akkor érvényben lévő díjért a rendelkezésre jogosult vagy annak leszármazója, örököse által újból megváltható.

(3) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a./ 30 év,

A temető infrastrukturális létesítményei

6. § (1) A köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket kell biztosítani:

a./ utat (utakat)
b./ ravatalozót,
c./ a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,
d./ vízvételi lehetőséget,
e./ illemhelyet,
f./ hulladéktárolót
(2.) A temető kerítését rendeltetésének alkalmas állapotban kell tartani.
(3) A temető területének parkosítását, az utak sorfásítását, e rendelet hatályba lépését követő 5 éven belül meg kell oldani, teljeskörűen.

A temető infrastrukturális létesítményeinek használata

7. § (1) A sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja.

(2) A keletkező hulladékot, koszorú – és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

(3) Mozgássérültek parkolási engedélyük felmutatásával az egészségi állapotuk következtében a temetőben kiépített utakat gépjárművükkel ingyenesen használhatják, behajthatnak.

A temető rendje

8. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, melyben fel kell tüntetni:

a./ temető nyitvatartási idejét,
b./ tulajdonos megnevezését, pontos címét,
c./ üzemeltető megnevezését, pontos címét,
d./ a temető részletes térképét,
e./ a temető rendjét.
(2) a temető nyitva tartás ideje:
a./ március 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban minden nap reggel 8 órától – 21 óráig,
b./ október 1-től február 28-ig terjedő időben minden nap reggel 8 órától 18 óráig. Mindenszentek hetében 8 órától 22 óráig.
(3) Nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.
(4) 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.
(5) A temető üzemeltetőjének be kell jelenteni – a sírok gondozásán, díszítésén kívül – minden egyéb a temetőben végzett tevékenységet.
(6) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani.
(7) A temetőben lévő személyek tevékenységükkel, viselkedésükkel a temető, a szertartások rendjét nem zavarhatják, kegyeleti érzéseket nem sérthetnek, sírokban, sírjelekben, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

A temető használatának szabályai

9. § (1) A temetkezési helye felett rendelkező személy köteles a temető használatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott helyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel, fűnyírással rendben tartani.

(2) A temetési hely területe a sírhelyek közti terület, út fele.

(3) A temetőben tilos:

a./ a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni,
b./ az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül építőanyagot beszállítani, építés vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani.
c./ hulladékot, koszorút és virágmaradványt a kijelölt lerakó helyen kívül egyéb helyen lerakni.
d./ hulladékot, koszorút és virágmaradványt a temetőben elégetni.
e./ hangoskodással, zajkeltéssel, öltözködéssel a szertartások rendjét zavarni, a temető látogatók kegyeleti érzéseit megsérteni.
f./ a sírokat és a temető infrastrukturális berendezését megrongálni
.

Szabálysértésről

10. § (1) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28) Korm.sz. rendeletben foglaltakon túl az e rendeletben foglalt előírásokat megszegi szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezés

11. § (1) Ezen rendelet a hirdetőtáblán való kihirdetéssel 2000. december hó 7 napjától 10 napon keresztül 2000. december hó 17. napjáig kerül kihirdetésre és az onnan való levétellel tekinthető kihirdetettnek.

(2) A rendelet kihirdetése napján (a hirdetőtábláról való levétel napján) lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a 3/1988. (VIII.01.) Kt. sz. rendelet.

Papp László sk. Gál Csaba sk.
polgármester jegyző
Záradék:
Az önkormányzati rendeletben biztosított jogkörömben eljárva a 13/2000.(XII.17.) Kt. sz. rendeletet, mely a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szól, 2000. december 7. napján a hirdetőtáblán való elhelyezéssel kihirdettem, 2000. december 17-ig történő kifüggesztéssel.
Nyírtass, 2000. december 17.
Gál Csaba sk.
jegyző