Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 10. 01- 2013. 09. 19

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2000.10.01.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdésének és 41. § (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Deszk községben levő önkormányzati tulajdonában álló, működő és lezárt köztemetőre.

(2) Működő köztemető: Deszk, 352/2. helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú köztemető.

2. § Az önkormányzat az 1. § (2) bekezdésben meghatározott köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a Deszki Település-üzemeltetési Közhasznú Társaság útján gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésekről szóló törvény, valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Kormány rendelet rendelkezései az irányadóak.

Temetkezési helyek

4. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, gyermeksírhely-, urnasírhely, sírbolt táblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhelytáblákat kell kijelölni a felnőttek, a 10 éven aluli gyermekek, valamint a halva születettek, az elvetélt magzatok és csonkolt testrészek eltemetésére.

(3) Amennyiben erre igény van külön táblát, illetve ha ez nem lehetséges, elkülönített táblarészt kell biztosítani a szerb nemzetiségű lakosok számára.

(4) Az urna és díszsírhelyek, az urnafal, valamint a sírboltok számára külön területet kell kijelölni.

(5) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal, sírhelyekre kell feloszlatni. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni. Az egyes táblák kijelölését a Településfejlesztési Bizottság hagyja jóvá az üzemeltető javaslata alapján.

(6) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(7) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni. A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(8) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatában lévő temetőbe (sírhelytáblába). Az exhumálást az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

5. § A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú, 2,00 m mély, 1,00 m széles,

b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles

c) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 50 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelyben (220 cm), tisztiorvos engedély alapján a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely meghosszabbításánál időarányosan beszámításra kerül. Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. A sírhelyeken sírdomb kialakítása kötelező, kivéve a sírdomb nélküli temetési helyeket tartalmazó táblát.

(5) Rátemetés esetén a balesetek elkerülése végett, a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

(6) A temetési helyen elhelyezett síremlék (sírjel) a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el. Állított vagy fekvő helyzetben egyaránt kialakítható, azonban az állított síremlék esetén helyi építési szabályozás hiányában 2 méternél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjének útján be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

7. § (1) A sírhely kijelölését az üzemeltető megbízottja végzi el a sírásás megkezdése előtt.

(2) Síremléket csak engedéllyel rendelkező vállalkozó készíthet. A munkálatok megkezdése előtt az engedélyét az üzemeltetőnek be kell mutatnia.

(3) A síremlék helyének kitűzését az üzemeltető megbízottja végzi el a helyszínen a vállalkozó jelenlétében.

(4) A balesetveszélyes vagy a kitűzéstől eltérő helyre megépített síremléket felszólítást követően a vállalkozó költségére el kell bontani.

8. § (1) Sírboltok - felszíni méretei:

a) 3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60 m,

b) 6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m,

c) 9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m.

(2) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(4) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba való további temetést megtilthatja.

(5) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(6) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(7) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

9. § Az elhunyt, temetőbe történő eltemetését (elhelyezését) az utolsó bejelentett lakóhely figyelembe vételével kell biztosítani. Nem deszki lakos köztemetőbe történő eltemetésére az üzemeltető ad engedélyt, a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott díj megfizetését követően.

10. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Sírhelyet előzetesen csak deszki lakcímmel rendelkező lakos válthat ki az alábbi esetekben:

1. ha a házastársa elhunyt, és kettős sírhelyet vált ki,

2. ha a 70. életévét betöltötte, a maga illetve 70 éven felüli, a Ptk. 685. § b) pontja szerinti hozzátartozója számára.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) egyes sírhely: 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely: az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt: 60 év

d) urnafülke, urnasírhely: 10 év

e) urnasírbolt: 60 év

f) hamvak szétszórására kijelölt temetőrész: 10 év

g) díszsírhely: 50 év.

(4) A használati idő eltelte után a temetkezési hely újabb ciklusra megváltható, kivéve ha a temető tulajdonosa a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni.

(5) A sírhely (2) bekezdés b) pontja szerinti előzetes megváltása esetében a használati idő kezdetéig sírhelyfenntartási díjat kell fizetni, amely a 2. sz. mellékletben meghatározott díj 50 %-a. A sírhelyfenntartási díj alapján az üzemeltető 10 évig köteles fenntartani a sírhelyet a jogosult számára.

(6) A temetési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(7) Deszk Község Önkormányzat Képviselőtestülete - azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, vagy a község hírnevét más módon öregítették - díszsírhelyet adományozhat.

(8) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(9) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában a Polgármesteri Hivatal költségére az üzemeltető köteles gondoskodni.

(10) A díszsírhelyre – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

A temető fenntartása és üzemeltetése

11. § Az önkormányzat a temető fenntartói jogosítvány keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítménye, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról a közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

12. § (1) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi létesítményekkel rendelkezik:

a) ravatalozó,

b) hűtőkamra,

c) úthálózat,

d) vízvételi lehetőség,

e) illemhely,

f) hulladéktároló.

(2) A köztemető infrastrukturális létesítményeinek igénybevételi díját a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(3) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni.

A temető üzemeltetése

13. § A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályban meghatározott engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhet.

14. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése. Ezen kívül fás szárú növényt ültetni, padot elhelyezni csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(2) A temetési helyre ültetett növényzet a temetési hely vetületi alapterületén nem nyúlhat túl.

(3) A jogosult köteles a temetési hely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(4) A jogosult köteles a temetési hely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

15. § (1) Sírbolt, síremlék állításához az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a temetési hely gondozásának, gyomtalanításának kötelezettsége elmulasztásakor az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a felhívás eredménytelensége esetén elvégzi (elvégeztet) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

16. § (1) A temetőben munkáját végző vállalkozó tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokkal nem zavarhatják.

(2) A temetőn belül építési anyagot tárolni, bekeverni tilos. Az anyagot a temetőn kívül az erre kijelölt területen kell bekeverni és ezt követően lehet bevinni. A terület használatáért a külön rendeletben meghatározott közterületi díjat kell fizetni. A munka elvégzését követően a munkaterületeket a vállalkozó rendezett, tiszta állapotban köteles átadni az üzemeltetőnek, a maradék építőanyagot köteles elszállítani. A vállalkozó a munkát reggel 7 óra és délután 16 óra között végezheti. A temetés idejére, ha a szertartást zavarja, a munkát abba kell hagyni.

17. § A köztemetőre vonatkozóan a jogszabályban előírt nyilvántartások vezetéséről, valamint a temető felosztásáról készített térképen a változások átvezetéséről az üzemeltető gondoskodik.

A temető rendje

18. § (1) A köztemető nyitva tartása: A köztemető reggel 7 órától délután 18 óráig látogatható. A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(2) A nyitva tartás rendjét, a temetési helyeket tartalmazó térképet, valamint a temetési helyek díját és a temető látogatására vonatkozó fontosabb tudnivalókat a temető bejáratánál vagy a temető más, forgalmas helyén elhelyezett táblán kell feltüntetni.

(3) A temetőben és közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(4) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(5) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(6) A temetőbe állatot – a vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.

(7) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(8) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a növényeket valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat rongálni, eltávolítani, beszennyezni tilos.

(9) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt az üzemeltető által kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról a temető gondoskodik.

(10) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(11) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

19. § A panasz ügyintézés az üzemeltető feladata, melyet székhelyén (6772 Deszk, Tempfli tér 7.) lát el.

Záró rendelkezések

20. § (1) Szabálysértést követ el, és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 18. § (3)-(10) bekezdéseiben foglaltakat megsérti.

(2) Ez a rendelet 2000. október 1-el lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a helyi köztemető fenntartásáról szóló 17/1997. (XII. 2.) Ör., valamint az ezt módosító 1/1999. (II.5.) Ör. hatályát veszti.

Simicz József sk. polgármester Dr. Bata Marianna sk. jegyző

Melléklet a Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2000. (IX. 29.) rendeletéhez

a) Temetési helyek díjai:

1. Koporsós temetést biztosító táblákban: 9. § esetében

1.1a. Egy sírhely ára 2.500,- Ft 10.000,-Ft

1.2. Kettős sírhely ára 5.000,- Ft 20.000,-Ft

1.3. Gyermek sírhely ára 1.000,- Ft 5.000,-Ft

2. Urnatemetést biztosító táblákban:

2.1. Egy urnasírhely ára 3.000,- Ft 6.000,-Ft

3. Urnafalban történő urnaelhelyezés:

3.1. Egy kettős urnasírhely ára 8.000,- Ft 16.000,-Ft

4. Rátemetéskor:

4.1. Egy sírhely ára 1.500,- Ft 1.500,-Ft

5. Urnával történő rátemetés esetén:

5.1. Egy sírhely ára 1.500,- Ft 1.500,-Ft

b) Infrastrukturális létesítmények igénybevételi díja:

1. Ravatalozó használati díj: 2000,-Ft/nap

2. Hűtőkamra használati díj: minden megkezdett nap után 500,-Ft/nap

c) Temető fenntartási hozzájárulási díj: 2.000.-Ft/elhalt.

Az a), c) pontokban felsorolt díjak az Áfát nem tartalmazzák.