Kalllósd Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2000.(X.31.) rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2012. 05. 22- 2024. 04. 29

Kalllósd Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2000.(X.31.) rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2012.05.22.

Kallósd Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40.§ (1) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya a Kallósd község területén levő köztemetőre terjed ki:

Kallósd 090. hrsz.-on nyilvántartott köztemető
(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben megjelölt köztemetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét saját alkalmazottai és hivatala útján teljesíti.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § Kallósd község közigazgatási területén köztemető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) Halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni csak a temetőben létesített temetési helyen szabad.

(2) A köztemetőben az alábbi típusú és méretű temetési helyeket kell biztosítani:

a) felnőtt sírhely: 2,1 m hosszú

2,0 m mély
0,9 m széles
b) kettős sírhely: 2,1 m hosszú
2,0 m mély
1,6 m széles
c) gyermek sírhely: 1,3 m hosszú
1,6 m mély
0,6 m széles
(3) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál 40 cm-nek kell lennie. A sírdomb magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(4) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 1,5 méter. E magassági méreten belül – a Tv. és Vhr. rendelkezéseit figyelembe – sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

4. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) Az egyes temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért (egyszeri megváltás) az eltemettetőnek díjat kell fizetni, melynek összege:

felnőtt sírhely: 4 000 Ft
kettős sírhely: 8.000 Ft
gyermek sírhely: díjtalan
(2) Az (1) bek. felsorolt díj megfizetése alól mentesül az eltemettető, ha
a) az elhunyt kallósdi állandó lakos
b) az eltemettető kallósdi állandó lakos
(3) Az (1) bek. felsorolt díj megfizetése alól mentesülhet az eltemettető a képviselő-testület döntése alapján, ha hitelt érdemlően bizonyítja, hogy az elhunyt személy valamikor kallósdi állandó lakos volt.
Az egyszeri megváltás időtartama 25 év.
A használati idő eltelte után a temetési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában-az (1) bek. meghatározott díj megfizetése mellett újabb ciklusra megválthatók.

A temető infrastrukturális létesítményei

6. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat

b) ravatalozót

c) vízvételi lehetőséget

d) hulladéktárolót.

7. § (1) A 6.§‑ban felsorolt létesítmények közül sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőknek minden szolgáltatás után (temetés) temetőfenntartási hozzájárulást kell fizetni, melynek összege 2.000 Ft, amely tartalmazza a víz és hulladéklerakó használatát.

A temető rendje

8. § Az önkormányzat a köztemetőre vonatkozóan nyitva tartási időt nem határoz meg. A temetőben mindenki a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

9. § (1) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – az önkormányzat hivatalánál be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

10. § (1) Tilos

a) a temetőbe kutyát bevinni, kivéve a vak vezető kutya kivételével;

b) az önkormányzat hivatalának előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat és a temető berendezéseit megrongálni.

(2) 1]

Záró rendelkezések

11. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.