Zákányszék Község Önkormányzat 14/2000. (IX. 15.) Ör. számú rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Zákányszék Község Önkormányzat 14/2000. (IX. 15.) Ör. számú rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.01.01.

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. §. (4) bekezdésében, 40. § (1)- (2) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontja szerinti feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:1

Általános rendelkezések

A rendeleti szabályozás célja

1. § (1) A helyi szabályozás célja az elhunytak emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés kegyeleti és közegészségügyi funkcióinak érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése.

(2) E rendelet szabályozza a temetőkkel, a temetkezési tevékenység ellátásával összefüggő, így a temetőfenntartással, a temetőüzemeltetéssel, a temetkezési szolgáltatással és a szolgáltatás igénybe vevőjével kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket és feladatokat.

A rendelet területi hatálya

2. § E rendelet területi hatálya kiterjed Zákányszék Község közigazgatási területén belül a községi önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre.

A rendelet tárgyi hatálya

3. §2 (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a köztemető, a temető fenntartással, működtetéssel, üzemeltetéssel, temetkezési szolgáltatással kapcsolatos tevékenységekre.

(2) Működő köztemető: a Zákányszék Község Önkormányzata tulajdonát képező Zákányszék belterület 212 hrsz. alatt lévő 2 ha 141 m2 területű, és a Zákányszék külterület 037/1 hrsz. alatt lévő 1 ha 1607 m2 területű, összesen 3 ha 1748 m2 területű köztemető.

A rendelet személyi hatálya

4. §3 A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, üzemeltetőjére, a temetkezési szolgáltatást, és egyéb - a köztemető területén végzett - vállalkozási tevékenységet folytatókra, igénybe vevő természetes és jogi személyekre, a köztemető valamennyi látogatójára.

A temető fenntartása és üzemeltetése

5. § (1) Zákányszék Község Önkormányzata a köztemető és létesítményei fenntartásáról, üzemeltetéséről gazdálkodó szervezettel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

(2) A köztemető üzemeltetője köteles együttműködni a temetkezési vállalkozókkal, szolgáltatókkal, ill. hatóságokkal.

(3) A köztemető üzemeltetője külön megbízás alapján jogosult a sírok ápolására, gondozására, díszítésére vállalkozni.

A tulajdonos, a fenntartó és az üzemeltető feladatai

6. § (1) A községi önkormányzat, mint tulajdonos alapvető kötelezettsége

a) a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, sírhelytábláinak megépítése, illetve kialakítása.

b) a temető kegyeleti méltóságának megőrzése

a temetőhasználat és a funkciók érvényesítése végett.

(2)4 A tulajdonos a temető funkciójának megfelelő működéséhez utat, ravatalozót, tároló-hűtőt, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, hulladéktárolót biztosít, valamint gondoskodik a temető bekerítéséről.

(3) A községi önkormányzat, mint fenntartó a temetőfenntartás során a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb infrastrukturális létesítmények karbantartását a közszolgáltatási szerződés alapján a temetőüzemeltetővel végezteti, a felújítását mint tulajdonos saját maga végzi.

(4) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés feltételeit, működteti a ravatalozót és egyéb létesítményeket, átveszi az elhunytakat, kijelöli a temetési helyeket, gondoskodik a temető tisztán tartásáról, elszállítja a hulladékot, összehangolja a temetéseket, összehangolja a temetőn belüli vállalkozási munkákat, vezeti a nyilvántartásokat, gondoskodik a tájékoztatásról, az ügyfélfogadásról és a temető rendjének betartásáról, illetve betartatásáról.

Temetési hely és szabályai

7. §5 A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temetőben létesített temetési helyen szabad, valamint a hamvak urnában helyezhetők el. A hamvakat tartalmazó urnát az eltemetésre köteles személynek kérésére ki kell adni.

Temetési mód

8. § (1) Temetni hagyományos módon koporsóban (koporsós temetés), hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése útján lehet.

(2) Az eltemetés módja szerint a temetés elhamvasztás nélkül, hamvasztással történik, egyházi vagy világi búcsúszertartás szerint.

(3) A hamvak szétszórása a temető arra kijelölt helyén parkszerűen kialakított gyepfelületen végezhető.

(4) Koporsós temetés esetében a temetési hely lehet egyes, kettős sírhely és sírbolt, melyet temetésre előkészített sírhelytáblákba kell szervezni, felosztani.

(5) Hamvasztásos temetés esetében az urnába helyezett hamvak temetési helye urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt (urnakripta). Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(6) Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(7) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék, kereszt, fejfa) használható, illetőleg létesíthető. A sírjel elhelyezését a temetési hellyel rendelkező kezdeményezheti, köteles állagmegóvásáról gondoskodni.

(8) A síremlék és tartozékai vázrajzát a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(9) Nem lehet elhelyezni az olyan sírjelet, amely sérti a személyiségi jogot, a temető egységes rendjét, vizuális hatását, esztétikai megjelenését, a közízlést, az oda nem illő emléket.

(10) A sírjel helyreállítására, felújítására az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén a temető üzemeltetője a rendelkezésre jogosultat köteles felhívni.

(11) A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

Sírhelytábla

9. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, gyermeksírhely-, urna-sírhely, sírbolt táblákra lehet felosztani.

(2) Külön sírhelytáblát kell kijelölni a felnőttek, a 10 éven aluli gyermekek, a halva született magzat, csonkolt testrészek (szervmaradványok) eltemetésére.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. A sírhelyeket - főszabályként - folytatólagos sorrendben kell felhasználni

(4) A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni

(5) Zákányszék Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a település közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak díszsírhelyet adományozhat.

(6) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(7) A díszsírhelybe - a sírnyitás, a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(8) A díszsírhelyek gondozásáról a temető üzemeltetője köteles gondoskodni.

(9) A díszsírhely adományozásáról a képviselő-testület dönt, erről az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban értesíteni kell.

(10) A betelt sírhely-táblákat le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

Sírhelyek méretei

10. § (1)6 A sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely: 2, 00 m hosszú, 2, 00 m mély, 1, 00 m széles,

b) gyermek sírhely: 1, 30 m hosszú, 2, 00 m mély, 1, 00 m széles,

c) urna földbe temetésénél: 0, 80 hosszú, 1, 00 mély, 0, 60 széles,

d) sírboltok:

da) 3 személyes sírbolt felszíni méretei 2, 00 m hosszú, 3, 00 m széles, belső méretei 1, 80 m hosszú, 2, 00 m mély, 2, 80 m széles,

db) 4 személyes sírbolt felszíni méretei 4, 00 m hosszú, 2, 00 m széles, belső méretei 3, 80 m hosszú, 2, 00 m mély, 1, 80 m széles.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 65 cm-nek, a gyermeksíroknál 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 60 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján, a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Elhaltanként a pótdíj mértéke e rendelet melléklete szerinti díj, az azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(6) A sírgödör mélysége 2, 00 cm, rátemetésnél 1. 60 cm, az urnafülke (egyes) 30x30 cm-nél kisebb nem lehet.

Temetkezési hely feletti rendelkezési jog

11. § (1) A rendelkezési jogot az gyakorolja, aki a temetési helyet megváltotta, illetve aki a sírhelyhasználatot meghosszabbította. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

Temetési hely használati ideje

12. § (1)7 A használati idő: egyszeri megváltás esetén

a) sírbolt 60 év,

b) urnasírbolt 25 év,

c) sírhely 25 év,

ca) egyes sírhely esetén koporsóval történő rátemetés esetén a sírhely megváltási ideje az utolsó rátemetés napjától számított 25 év,

cb) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év lesz.

d) urnafülke, urnasírhely 10 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, (újraváltható). A meghosszabbítás időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) A temető üzemeltetője a c) és d) pontok esetén kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(4) A sírhelyekre rá lehet temetni. Fő szabályként további kettő koporsó vagy 25 évnél régebben elhunyt halottmaradvány temethető. Rátemetésnél a felső koporsó aljának a talajszinttől számítva 1, 60 cm-re kell lennie. Rátemethető urnák száma 4.

(5) A rátemetett maradvány és urna nem hosszabbítja meg a temetési hely használati idejét.

(6) A rendelkezési jog időtartamának leteltét követően a megváltás időtartama meghosszabbítható. Meghosszabbitás hiányában a rendelkezési jog megszűnik.

(7) A rendelkezési jog akkor is megszűnik, ha a temetési helyről kikerül az elhunyt, elviszik más temetőbe vagy hamvasztóba. Ha hamvasztás után az urnát visszahelyezik a sírhelybe, tovább él a rendelkezési jog.

(8) Ha a használati idő lejárta előtt új helyre viszik a holttestet, a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(9)8

(10)9 Amennyiben a korábban megváltott sírhelyre utóbb sírboltot kívánnak építeni, a sírhelyet sírboltként ismételten meg kell váltani. A sírhely megváltási árának időarányos részét a sírbolt megváltási árába be kell számítani.

Temetési hely díja, díjfizetés módja

13. § (1) A temetési helyek megváltásáért (egyszeri, kétszeri), újraváltásáért díjat kell fizetni. A fizetendő díjak fajtáit és mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely díját az első megváltás alkalmával a temettető, vagy az általa megbízott, a meghosszabbitás, újraváltás alkalmával a rendelkezési jog jogosultjának törvényes örököse köteles megfizetni. A fizetendő díjat a temetést, a kihantolást, a rátemetést megelőzően kell megfizetni. A fizetés módja: a díj megfizetése a temető üzemeltetőjénél történik.

Temetésre vonatkozó szabályok

14. § (1) A halottat koporsós temetés esetén a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 72 órán túl, de 96 órán belül el kell temetni, kivéve, ha

a) a halottvizsgálatot végző orvos a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott,

b) a holttestnek az eltemetésig történő hűtése biztosított, ebben az esetben a temetést 8 napon belül kell elvégezni.

(2) A temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányoknak az üzemeltető részére történő átadás után - a szállításnál használt külső koporsóval együtt - azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a hűtőben, ravatalozóban való elhelyezéséről.

(3) A ravatalozásig az elhunytat hűtőben kell tárolni.

(4) A hűtőhasználat díjtételét e rendelet melléklete tartalmazza.

(5) Ravatalozni csak a temetőben lehet. A ravatalozó helyiséget a szertartás (búcsúztatás) megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban lehet kinyitni. A felravatalozott koporsót a szertartás (búcsúztatás) kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(6) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

(7) A ravatalozó használati díjtételét e rendelet melléklete tartalmazza.

(8) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

Temetői munkákra vonatkozó szabályok

15. § (1) Temetőhasználat és -rend megköveteli, hogy a temetőben végzendő minden tevékenységet - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - ápolást - a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. A bejelentés ill. engedélyezés hiányában, vagy attól való eltérés esetén a temető üzemeltetője felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére, annak eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi, és annak költségeit áthárítja a sírhely felett rendelkezni jogosultra.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző gazdálkodó szervezet (magán, társas vállalkozás) temető-fenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni.

(3) A hozzájárulási díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(4)10 A rendelkezési jog jogosultja, a hozzátartozók által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú növények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és a temető üzemeltetője által engedélyezett fajta, és fajtacsoportba beletartozik.

(5) A rendelkezési jog jogosultja, hozzátartozók kötelesek a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(6) A temető üzemeltetőjének hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési és bontási munkák elvégzéséhez.

(7) Síremlék állítása esetén az igényelt területre és időtartamra a temető üzemeltetője az e rendelet mellékletében meghatározott díjat számíthat fel.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(9) E tevékenységek úgy végezhetők, hogy azok ne sértsék a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozzák az elhunyt búcsúztatását.

A temető rendje

16. § (1)11 A temető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén: 06.00 - 20.00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 07.00 - 18.00 óráig.

(2) Nyitvatartási időben a temetőt bárki szabadon látogathatja a temetőt, gondozhatja elhunytjai sírját, öntözővizet használhat.

(3) A temetőbe 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelet mellett tartózkodhat.

(4) A temetőből a nyitvatartási idő leteltével külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(5) Nem lehet díjat kérni a belépésért és az öntözővízért.

(6) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetet fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, rongálni, eltávolítani tilos.

(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(8) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(9) A temető területére kutyát bevinni - a vakvezető kutya kivételével - nem szabad.

(10) A közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

(11) A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

(12) A temető üzemeltetője a temetések időpontjának összehangolásáról köteles gondoskodni.

(13) A temető üzemeltetője gondoskodik a ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről, valamin a temetés időpontja előtti és a búcsúztatás ideje alatti nyitva tartásáról.

(14) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék elhelyezése, tárolása, összegyűjtése a temető üzemeltetője által kijelölt hulladéklerakó helyeken történik. A temető üzemeltetőjének a hulladéktárolóban összegyűjtött hulladék elszállításáról: kéthetenként kell gondoskodni.

Magatartási követelmények

17. § A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

Ügyfélfogadás

18. § A temető üzemeltetője a temető nyitvatartási ideje alatt munkanapokon hétfőtől péntekig 7.00 – 9.00 óráig köteles ügyfélfogadást tartani.

Temetkezési szolgáltatások

19. § (1) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról részben a temető üzemeltetője, részben a temetkezési szolgáltatóval kötött szerződés útján történik gondoskodás.

(2) A köztemető üzemeltetője a köztemetőn belül egyes temetési szolgáltatások végzésére kizárólagosan jogosult. A köztemető üzemeltetője által ellátandó rész-szolgáltatások (sírhelyügyintézés, hűtés, közköltségen történő temetés).

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók teljes körű ill. egyes temetési szolgáltatások elvégzésére a köztemető tulajdonosával kötött szerződés alapján lehetnek jogosultak. A temetkezési vállalkozók az e rendelet mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az elhaltak és a kellékek temetőn belüli átadásáért, valamint a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.

(4) A temetkezési szolgáltatást végzőnek – megrendelésenként - az e rendelet mellékletében meghatározott temető-fenntartási és hozzájárulási díjat kell megfizetnie, továbbá a létesítmények igénybevételi díját. (hűtőhasználati díj, ravatalozó használati díj).

Nyilvántartás

20. § (1) Halottat csak külön jogszabályban előirt orvosi vizsgálat és az erről szóló halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítványt a temetés előtt a temető üzemeltetője részére át kell adni. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a temető tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) A temető üzemeltetőjének a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(3) A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni, és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni.

(4) A temető üzemeltetője a kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet köteles vezetni.

(5) A nyilvántartó könyvbe minden temetést sorrend szerint kell bejegyezni. A nyilvántartó könyvköz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

(6) A sírboltba történő temetés rendjét a sírbolt-könyv határozza meg. A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

(7)12 A temetési helyek számát, a megváltott temetési helyekre történt temetéseket és a lejárt sírhelyek újraváltását évente felül kell vizsgálni. A lejárt sírhelyek rendelkezésre jogosultjainak felhívásáról legalább évente szükséges gondoskodni. A lejárt, megváltásra nem kerülő temetési helyek újra használatba vétele, továbbá új parcella nyitása iránt szükség szerint kell intézkedni.

(8)13 A temető üzemeltetője a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek. A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(9) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet.

(10) A temetői nyilvántartásokat, dokumentumokat a temető kiürítésének elrendeléséig a temető üzemeltetőjének tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

Szabálysértés

21. §14

Átmeneti és záró rendelkezések

22. § (1) A jelen rendeletnek a köztemetőkkel kapcsolatos rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell az e rendelet hatálybalépését követően létesítendő temetőkre.

(2) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.

(3) A jelen rendelet szabályait összhangban kell alkalmazni a temetkezéssel összefüggő, más jogszabályokban foglalt rendelkezésekkel, így az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV., a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV., az egyházakról szóló 1990. évi IV., a műemlékekről szóló 1997. évi LIV., az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII., a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvénnyel.

(4)15

Hatályba léptető rendelkezések

23. § (1) E rendelet 2000. október hó 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetéséről az önkormányzat jegyzője gondoskodik.

1. sz. melléklet 14/2000.(IX.15.) Ör.sz. rendelethez16

1. Sírhelyek díja (25 évre)

1.1. Felnőtt (út menti sorban)

1.1.1. egyszemélyes 18.701 Ft,

1.1.2. kétszemélyes 22.654 Ft,

1.1.3. háromszemélyes 25.795 Ft,

1.1.4. négyszemélyes 29.921 Ft.

1.2. Felnőtt minden más helye

1.2.1. egyszemélyes 7.480 Ft,

1.2.2. kétszemélyes 14.960 Ft,

1.2.3. háromszemélyes 18.701 Ft,

1.2.4. négyszemélyes 22.654 Ft.

2. Sírbolthely díja (60 évre)

2.1. egyszemélyes 21.181 Ft,

2.2. kétszemélyes 25.795 Ft,

2.3. háromszemélyes 31.496 Ft,

2.4. négyszemélyes 37.401 Ft.

3. Újraváltás díjai (25 évre)

3.1. Út menti sorban

3.1.1. egyszemélyes 9.350 Ft,

3.1.2. kétszemélyes 11.614 Ft,

3.1.3. háromszemélyes 13.110 Ft,

3.1.4. négyszemélyes 14.960 Ft.

3.2. Minden más helyen

3.2.1. egyszemélyes 5.393 Ft

3.2.2. kétszemélyes 7.480 Ft

3.2.3. háromszemélyes 9.350 Ft

3.2.4. négyszemélyes 11.614 Ft.

4. Urnafülke

4.1. használati díja (10 évre) 47.244 Ft,

4.2. újraváltás díja 9.350 Ft.

5. A megállapított sírhelyen felül 50 %-os pótdíjat köteles fizetni az, aki mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsót kíván temetni.

6. A temetési szolgáltatást végző vállalkozó által a ravatalozó és annak felszerelési tárgyainak használatáért fizetendő díj: 7.874 Ft.

7. Halott és kellékátvételi díjak

7.1. koporsós temetésnél 14.000 Ft,

7.2. Hamvakat tartalmazó urna és kellék átvétel 11.887 Ft.

8. A sírásáshoz kapcsolódó díjak:

8.1. sírásás díja 30.528 Ft,

8.2. hantolás díja 13.064 Ft,

8.3. keret leemelés 8.368 Ft,

8.4. keret visszatétele 8.368 Ft.

9. Ravatalozó használati díj 6.990 Ft/elhalt.

10. Halott hűtési díj 5.000 Ft/nap.

11. Egyszeri hulladékszállítási díj 1.000 Ft/nyugvóhely.

12. Temető-fenntartási hozzájárulás 1.575 Ft/elhalt.

A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.
1

A bevezető a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10. § (1) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

7

A 12. § (1) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

8

A 12. § (9) bekezdését a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte.

9

Beépítette a 19/2007.(XII.14.) Kt. rendelet. Hatályos 2008. január 1. napjától.

10

A 15. § (4) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (1) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

12

A 20. § (7) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

13

A 20. § (8) bekezdése a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

14

Hatályon kívül helyezve a 12/2012.(XI.29.) Ör. rendetettel

15

A 22. § (4) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

Az 1. melléklet a Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.