Csanádpalota Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 19/2000 (VI.1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2000. 06. 01
a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről
Általános indokolás
A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről Önkormányzatunk 1992-ben alkotott rendeletet. A rendelet megalkotása óta hatályba lépett az 1997. évi C. törvény, amely valamennyi választási eljárásra vonatkozóan teljes körűen szabályozza az eljárás rendjét. Ez indokolja az új helyi rendelet megalkotását. Jelen tervezet a helyi népszavazás és népi kezdeményezés témakörben csak a minimális szabályozást tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Deklarálja, hogy a helyi népszavazás és népi kezdeményezés a helyi önkormányzati jogok gyakorlását jelenti.
A 2. §-hoz
A helyi népszavazást illetően - az Ötv. felhatalmazása alapján - rendelkezik a kezdeményezők %-os arányáról, amely az Ötv. 47. §-ának (1) bekezdése d.) pontja értelmében a választópolgárok 10 %-ánál nem lehet kevesebb, és nem lehet több 25 %-ánál, továbbá meghatározza azokat az eseteket, amelyekben kötelező a népszavazás kiírása.
A 3. §-hoz
A népi kezdeményezésre vonatkozóan határozza meg a kezdeményezők %-os arányát, amely az Ötv. 49. §-ának (2) bekezdésében foglaltak alapján nem lehet kevesebb a választópolgárok 5 %-ánál és nem haladja meg annak 10 %-át. Rögzíti a népi kezdeményezés kötelező esetét.
A 4. §-hoz
Kimondja, hogy a helyi népszavazás költségei az önkormányzat költségvetését terhelik, valamint felsorolja az e témakörben alkalmazandó felsőbb szintű jogszabályokat, melyek hatályos vonatkozó rendelkezései a rendelethez függelékként csatolandók. Tartalmazza továbbá a hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.