Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2000. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 10. 01- 2022. 10. 25

Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2000. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2000.10.01.

Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. (továbbiakban: Tv.) 41. §. (3) bekezdésének felhatalmazása alapján figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999.(IX.24.) Bm-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. §1 A rendelet hatálya Zalakomár nagyközség közigazgatási területén lévő az ingatlan-nyilvántartásban 808., 0359. és a 472. helyrajzi számok alatt nyilvántartott, önkormányzati tulajdonban lévő köztemetőkre, az ott folyó temetkezési és temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat végző, illetőleg azokat igénybevevő természetes és jogi személyekre terjed ki.

2. § (1)2 A köztemetők fenntartásáról és üzemeltetéséről Zalakomár Nagyközség Önkormányzata temetőgondnok foglalkoztatásával gondoskodik, de ezen feladat ellátásával más személyt és szervet is megbízhat (továbbiakban: temetőgondnok).

(2) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az Önkormányzat biztosítja.

A temetési helyek és szabályok

3. § A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temetőben létesített temetési helyen lehet.

4. § (1) A temetőt sírhely táblákra, a sírhely táblákat sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell felosztani.

(2) A sírhely táblákat római számmal, a sorokat és a sírhelyeket folyamatos arab sorszámmal kell jelölni. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön betűvel (D = Díszsírhely, K = sírbolthely) kell megjelölni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – fő szabályként folytatólagos sorrendben kell felhasználni, kivételt képez a már korábban megváltott többes sírhely. Az e szabálytól való eltérést a polgármester engedélyezheti.

(4) A sorokban a temetési helyeket a temetőgondnok jelöli ki.

(5) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

5. § (1) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért – a díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhely megváltási, illetve újra megváltási díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év

b) sírhely esetén 25 év

c) urnasírbolt esetén 25 év

d) urnasírhely esetén 25 év

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot, urnasírboltot 2, a sírhelyet, urnasírhelyet 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az önkormányzat jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Ha a használat a (4) bekezdésben foglalt ok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az önkormányzat gondoskodik.

(6) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újramegváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(7) A temettető kívánságára történő halottáthelyezés, - illetőleg urnaáthelyezés vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely 2,20 m hosszú

2,00 m mély
1,00 m széles
b) Dupla felnőtt sírhely 2,20 m hosszú
22,00 m mély
2,20 m széles
c) Gyermek sírhely 1,30 m hosszú
1,60 m mély
0,60 m széles
d) Urnasírhely, urnasírbolt 0,80 m hosszú
1,00 m mély
0,80 m széles
e) Sírboltok
- felszíni méretei:
3 személyes sírbolt hossza 3,50 m , szélessége 2,50 m
6 személyes sírbolt hossza 3,50 m , szélessége 3,00 m
9 személyes sírbolt hossza 3,50 m , szélessége 3,80 m
– belső méretei:
3 személyes sírbolt hossza 2,30 m , szélessége 0,90 m , mélysége 2,60 m
6 személyes sírbolt hossza 2,30 m , szélessége 1,75 m , mélysége 2,60 m
9 személyes sírbolt hossza 2,30 m , szélessége 2,50 m , mélysége 2,60 m
(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm . A sorok közötti távolság 80 cm . A sírtáblák között legalább 2 m széles utat kell biztosítani.
(3) A mélyített felnőtt sírhely 2,20 m mély, amelybe a területileg illetékes ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

7. § (1) A kifalazott, kibetonozott sírhely sírboltnak minősül.

(2) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A sírdomb magassága 50 cm-nél magasabb nem lehet.

(3) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állítania.

8. § (1) Sírbolt csak az építésügyi hatóság engedélye alapján építhető.

(2) A sírboltba csak annyi elhalt személy temettethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl a 2 férőhelyes sírboltban további 4 urna, majd férőhelyenként további 4 urna helyezhető el.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

(4) A sírbolt, síremlék fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt, síremlék összeomlásától lehet tartani, a polgármester felszólíthatja a fenntartásra köteles személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felszólítás eredménytelen marad, akkor a polgármester elrendelheti a síremlék eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést

megtilthatja.
(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.
6) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

9. § (1) Zalakomár Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a község közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temetőgondnokot írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.
5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az Önkormányzat költségvetése terhére köteles gondoskodni.

10. § (1) Az Önkormányzat a köztemetőkben az alábbi infrastrukturális feltételeket

biztosítja:
- sírhely táblák közt legalább 2 m széles burkolt út,
- vízvételi lehetőség,
- parkoló,
- illemhely,
- ravatalozó,
- boncolóhelyiség,
- a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő,
- a temető bekerítése,
- hulladéktároló,
- a temető parkosítása.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítményeket és közműveket e rendelet hatálybalépést követő 4 éven belül kell megépíteni.

11. § (1) A 10. §. (1) bekezdésben felsorolt létesítmények közül:

a.) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyen használhatja, a keletkezett hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;
b.) a parkolót bárki ingyen használhatja;
c.) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók (építési munkát végzők) díjtalanul használhatják.
(2) Díjat kell fizetni
a.) a temetőben végzett síremlék, sírkeret, fedett sírkeret, sírbolt, és urnasírbolt építéssel (továbbiakban: építési munkák) összefüggő víz- és áramhasználatért;
b.) a halottak ideiglenes elhelyezését szolgáló hűtő használatáért.
C) ravatalozó használatáért
(3) A (2) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Nyilvántartások vezetése

12. §3

13. § (1) A sírhelyek megváltásáról, újramegváltásáról, a hűtő használatáért, a ravatalozó használatáért, valamint a temetőben végzett építési munkák során felhasznált víz- és áram megtérítéséről a temetõgondnok számlát köteles kiállítani.

(2)4 A beszedett díjat 24 órán belül az önkormányzat pénztárába be kell fizetni.

(3) A számlák tõpéldányai nem selejtezhetõk.

(4) A nyilvántartó könyv, valamint a sírbolt könyv vezetéséről az önkormányzat a temetőgondnok útján gondoskodik.5

Temetkezési szolgáltatások

14. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urna kiadás, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Temetkezési szolgáltató tevékenység csak a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételek szerint gyakorolható.

(3) A temetkezési szolgáltatások időpontját - annak megkezdése előtt – a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

15. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak az életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A temetkezési szolgáltató e tevékenységének gyakorlása során köteles az eltemettetőnek – jogszabályt nem sértő – a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi vagy világi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

16. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen zárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.

(4) A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

A temető használata, igénybevételének rendje

17. § (1) A temető nyitvatartása a látogatók számára:

a) nyári időszámítás esetén: 06.00 - 21.00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 08.00 - 20.00 óráig

(2) A temetőben temetési szolgáltatásokat 08,00 – 16,00 óra között, építési munkákat munkanapokon 08,00 – 16,00 óra között lehet végezni.

(3) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor felszólítás nélkül el kell távozni.

(4) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a temetőgondnok nevét, elérési címét.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja. a sírhelyeket gondozhatja. 10 év alatti gyermek temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

18. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzését serteni.

(2) A temetőkben a kegyleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kell elhelyezni, az a sírok között nem tárolható.

(4) Tilos hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni.

(5) Ügyelni kell arra, hogy a mécses, gyertya tűzveszélyt ne okozzon.

(6) A temető területére kutyát – a vakvezető kutyák kivételével – bevinni tilos.

(7) Tilos a temetési helyeket kerítéssel körülhatárolni.

19. § (1) A temetkezési hely birtokosa által a temetőben engedély nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, gondozása;

b) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlet állapotban sem érik el a 2 m magasságot;

c) cserepes, vágott- vagy művirág, koszorú elhelyezése.

(2) A sírokra olyan növényzet ültethető, amely terjedelménél fogva a sírok közötti közlekedést nem gátolja.

(3) A sírbolt birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

20. § (1) A temetőben végzett építési munkákhoz, valamint - a 19. §-ban foglaltakon kívül - egyéb munkálatokhoz a polgármester elõzetes engedélye szükséges. A temetőgondnoknak be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének kezdõ idõpontját és várható idõtartamát.

(2) A polgármester hozzájárulása szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építés vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(3) A temetőben végzett munkák során keletkezett építési törmeléket, egyéb szervetlen hulladékot a munkavégző köteles a temetőből elszállítani, elszállíttatni.

21. § (1) Búcsúztatás, temetés ideje alatt zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(2) A temetőben végzett építési tevékenység (pl. síremlék állítás) során elhasznált víz- és áramfogyasztást az Önkormányzat a rendelet mellékletében meghatározott átalányt felszámításával a fogyasztóval megtérítteti.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a polgármester részére történt előzetes bejelentést követően lehet kivinni.

(4) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(5) Az (4) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, valamint a temetkezési szolgáltatást végzőkre nem vonatkozik.

22. § A temetõben végzett munkák során (így különösen a rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekrõl (ékszer, nemesfémből készült protézis, stb.) és a találás körülményeirõl jegyzõkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megõrzésérõl a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a jogosultnak történõ átadásáig.

Szabálysértési rendelkezések

23. §6

Záró rendelkezések

24. § (1) E rendelet 2000. október 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Zalakomár Község Önkormányzatának a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 10/1997. (XI.25.) sz. rendelete.

1. melléklet

1. A sírhelyek megváltási, újramegváltási díjai:

a) Felnőtt sírhely (25 év) 5.000,- Ft.

b) Dupla felnőtt sírhely (25 év) 10.000,- Ft.

c) Gyermek sírhely (25 év) 3.000,- Ft.

d) Urna sírhely egyes (25 év) 30.000,- Ft.

e) Urna sírhely dupla (25 év) 60.000.- Ft

f) Urnasírbolt (25 év) 10.000,- Ft.

g) Sírbolt (60 év)

1 személyes 15.000,- Ft
2 - 3 személyes 25.000,- Ft.
4 - 6 személyes 40.000,- Ft.
7 - 9 személyes 50.000,- Ft.

2. Hűtőkamra használati díja: 1500,- Ft/nap

3. Ravatalozó használata temetésenként: 1500,- Ft

A temetőben építési munkát végzők a tevékenységük során felhasznált víz- és áram használatáért 1500,- Ft/nap átalánydíjat köteles fizetni. Minden megkezdett nap egész napnak számít.
A mellékletben meghatározott díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák !
1

Módosította a 19/2016. (X.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. október 26-tól.

2

Módosította a 19/2016. (X.25.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2016. október 26-tól.

3

Hatályon kívül helyezte a 23/2005.(X.26.) Ök rendelet 1.§-a

4

Módosította a 19/2016. (X.25.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2016. október 26-tól.

5

Módosította a 23/2005.(X.26.) Ök rendelet 2.§-a 2005. október 26-tól.

6

Hatályon kívül helyezte a 13/2012 (V.04.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése. Hatálytalan 2012. május 07. napjától