RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2000 (II.23.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

Hatályos: 2000. 02. 23- 2000. 02. 29

RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2000 (II.23.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

2000.02.23.

Rigács Települési Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári-ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődés átfogó szabályozására az alábbi rendeletet alkotja:

I.fejezet
Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Rigács község közigazgatási területén a közművelődésben résztvevő valamennyi természetes és jogi személyre.

II. Fejezet

A rendelet célja

2. § /1/ A rendelet célja a község területén élő állampolgárok művelődéshez való jogának, és annak helyi feltételeinek biztosítása, a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.

/2/ A nyilvános könyvtári ellátás működésének és fejlesztésének meghatározása.
/3/ A település hagyományainak ápolása, hagyományőrző közösségek életre hívása, a helyi értékek védelmének erősítése, hagyományteremtő rendezvények szervezésének ösztönzése.
/4/ Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közösségi életének támogatása.
/5/ Az Önkormányzatnak, mint fenntartónak a szakmai és finanszírozási alapelveket tartalmazó feladatok meghatározására.
/6/ A közművelődési közösségi színterek és a településen működő civil szervezetek működésének összehangolása.
III. Fejezet

A közművelődési feladatellátás szervezeti kerete

3. § /1/ A Települési Önkormányzat a közművelődési feladat ellátásához a nyilvános könyvtárat (Rigács, Kossuth u. 19.), valamint a művelődési házat (Rigács, Kossuth u. 19) mint közösségi színteret működteti.

/2/ A Települési Önkormányzat az 1. számú mellékletben felsorolt önszerveződő közösségeket támogatja.

4. § /1/ A művelődési ház egyéb jogállású létesítmény, fenntartásáról, pénzügyi, gazdasági feladatainak ellátásáról teljes mértékben az Önkormányzat gondoskodik.

/2/ A nyilvános könyvtár és az ebédlő nagytermének közművelődési célú működtetéséről az Önkormányzat gondoskodik, melynek során az Önkormányzat együttműködik a Közösfenntartású Napközi Otthonos Általános Iskola Gógánfa-Ukk-Rigács-Megyer-Zalameggyes (továbbiakban: Általános Iskola) intézménnyel.
/3/ Az önszerveződő közösségek közművelődési tevékenységét az Önkormányzat az éves költségvetésében meghatározott összeggel támogatja és biztosítja, hogy a megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe a színtér helyiségeit és szolgáltatásait.
/4/ A közösségi színtérben biztosítani kell a kulturális szabadidő eltöltéséhez szükséges feltételeket.
A művelődési ház nagyterme csak alkalomszerűen adható bérbe, illetve használatba.
/5/ Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátáshoz a személyi feltételeket a jogszabályban meghatározottak szerint biztosítja.

5. § A közművelődési feladatok ellátáshoz a közösségi színtér programját, éves munkatervét a közművelődési feladatok ellátásával megbízott személy készíti el minden év november 30-ig.

IV. Fejezet

A település közművelődési feladatainak meghatározása

6. § /1/ A települési önkormányzat feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

/1997. évi CXL. tv. 76. § /1/ bek./
/2/ Ennek formái:
a) a helyi lakosság élet-és munkaképességének növelése érdekében a munkanélküliek átképzése céljából szervezett tanfolyamhoz helyet biztosít;
b) iskolai képzést kiegészítő, képességfejlesztő tanfolyamok szervezésében részt vesz, az Általános Iskola ilyen irányú kezdeményezéseit támogatja;
c) a közművelődési feladatok ellátásával megbízott személy által, az 1. számú mellékletben felsorolt önszerveződő közöségekkel együttműködve összegyűjti a település kulturális értékeit és törekszik annak rendezvényeken való bemutatására;
d) nyilvános könyvtári feladatok ellátásával törekszik a helyi információ cseréjével kapcsolatos feladatok és a helyi információs hálozat kialakítására, ezen belül pályázatok útján eszközök beszerzései;
e) dokumentumokat (fotókat, videó felvételt, hangfelvételeket) készít a helyi kulturális, illetve a község életét meghatározó eseményekről, tájékoztatja a község lakosságát.
f) a közművelődési feladatok ellátásával megbízott személy szervezi a nemzeti és helyi ünnepek, évfordulók programjait és segít a lebonyolításában;
g) közreműködik színházlátogatások szervezésében;
h) a már meglévő amatőr alkotó, művelődő közösségek mellet támogatja, ösztönzi további ismeretszerző amatőr közösségek létrejöttét, működésükhöz helyiséget biztosít és a pályázatokon való részvételüket támogatja;
i) közreműködik a kiemelkedő tehetségű helyi alkotók közismertté tételében;
j) szorgalmazza az önképző tevékenységet segítő pályázatokon való részvételt;
k) segíti a különböző életkorú, érték- és értékrendszerű civil közösségek működését, művelődési szándékukat támogatja;
l) közreműködik abban, hogy Rigács közösségi kulturális értékei ismertté váljanak, erősödjön a lokálpatriotizmus
m) kiemelt feladatainak tekinti az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek gondozását, e feladatainak ellátásában együttműködik a közoktatási intézményekkel;
n) a helyi rendezvényeken a környező települések amatőr csoportjainak közreműködését viszonossági alapon igényli;
o) a közművelődési feladatok ellátásával megbízott személy kapcsolatot tart más- különösen a környező településeken működő-kulturális intézményekkel, alkalmat keres a helyi amatőr művészeti csoportok, előadók más településeken való bemutatkozására;
p) népszerűsíti a helyi rendezvényeket, amennyiben arról információt kap tájékoztatja a lakosságot a környező települések kulturális programjairól, eseményeiről, együttműködik a sümegi TOURINFORM irodával.
V. Fejezet

A közművelődés finanszírozása

7. § /1/ A Települési Önkormányzat Képviselő-testülete a közösségi színtér szakmai munkájához és a személyi kiadások fedezetére az Önkormányzat éves költségvetésében előirányzatot állapít meg.

/2/ A közművelődési feladatok ellátásának fedezetéül szolgálhatnak még a pályázati úton el nyerhető támogatások.
A Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében, a pályázatok sajátrészének fedezetéül az Önkormányzat pénzügyi-gazdasági helyzetének függvényében pályázati alapot képez.
VI. Fejezet

A közművelődés helyi lakosság képviselet

8. § /1/ A közművelődési helyi lakossági képviselete érdekében Közművelődési Tanács alakítható.

/2/ Közművelődési Tanács alakítására, működésére az 1997. évi CXL. törvény 82-83. §-aiban foglalt rendelkezések az irányadók.
VII. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § /1/ A rendelet 2000. március 1. napján lép hatályba.

/2/ A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.