Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2000. (VI. 5.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város területén ellátandó közterület-felügyeletről

Hatályos: 2000. 06. 05

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2000. (VI. 5.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város területén ellátandó közterület-felügyeletről

2000.06.05.

1Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. tv. keretei között annak 1. § (6)-(7), 6. § (1) bekezdéseiben és a 25. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat illetékességi területéhez tartozó kül- és belterületi közterületek rendjének és tisztaságának védelme, valamint annak rendjét megbontó jogsértések hatékonyabb megelőzése, megakadályozása, szankcionálása, az önkormányzati vagyon védelme érdekében a következő rendeletet alkotja:

I. A közterület-felügyelet szervezeti hovatartozásának meghatározása

1. §2 Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város közterületi rendjének, és tisztaságának hatékonyabb védelméről a 3Kecskeméti Városrendészet néven létrehozott részben önállóan gazdálkodó előirányzatai felett részjogkörrel rendelkező költségvetési szerv (továbbiakban: közterület-felügyelet) útján gondoskodik.

II. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során

a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;
b) közterületi rend: a közterület rendeltetésszerű használatára, igénybevételére vonatkozó jogszabályok megtartása;
c) feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére, vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.
III. A közterület-felügyelet feladatai

3. § (1) A közterület-felügyelet ellátja a törvényekben, illetve más jogszabályokban és e rendeletben előírt feladatokat.

(2) A közterület-felügyelet a feladatait Kecskemét város illetékességi területén, közterületen látja el.

(3) A közterület-felügyelet feladatai:

a) a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;
b) a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;
c) közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében;
d) közreműködés a közrend, a közbiztonság védelmében;
e) közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében;
A közterület-felügyelet a vagyonvédelmi feladatainak ellátása során az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet a képviselő-testület rendelkezésére lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen, és az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolítja;
f) közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében, így különösen Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 54/1996. (XII.23.) KR. számú rendelet végrehajtásának ellenőrzésében;
g) közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában;
h) a jogellenes állapot jelzése, intézkedés kezdeményezése, ha a szükséges eljárás más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozik (közterületen jogosulatlanul, jogszabály ellenesen elhelyezett építmények, tárgyak eltávolításának kezdeményezése);
i) a parkoló helyekre vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzése;
j) a piacok és vásárok rendjére vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzése,
k) 4 a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007. (XII.29.) Korm. rendelet 1., 4., 6., 7. mellékleteiben részletezett szabályok megszegése esetén a gépjárműről és annak hatósági jelzéséről történő felvételek készítése és azok ORFK-hoz történő továbbítása a közlekedési szabályok megszegésének bizonyítására.
l) 5 kerékbilincs alkalmazása, a járművek közterületről történő elszállítása a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X.16.) IRM rendelet alapján
(4) 6 A közterület-felügyelet feladatainak ellátása érdekében a közterület-felügyelő jogosult, illetve köteles a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X.16.) IRM rendelet, a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközeiről szóló 43/1999. (XI. 26.) BM rendelet, valamint a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007. (XII.29.) Korm. rendelet előírásai és e vonatkozásban az ORFK és az Önkormányzat között létrejött együttműködési megállapodás szerint eljárni.
IV. A közterület-felügyelet együttműködési kötelezettsége

4. § (1) A közterület-felügyelet feladatai ellátása érdekében megállapodás szerint együttműködik

- a rendőrséggel
- a polgári védelemmel
- a vám- és pénzügyőrséggel
- egyéb állami ellenőrző és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezettel, így különösen a polgárőrség helyi szervezetével
- 7-----
- a polgárőrséggel.
(2) A közterület-felügyelő köteles együttműködni a képviselőkkel, valamint a Polgármesteri Hivatal osztályaival.
V. A közterület-felügyelők egyenruha ellátásáról, a felügyelői jelvényről és szolgálati igazolványról

5. § A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.

(1) A közterület-felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában teljesíti.

(2) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A közterület-felügyelő a település jelképét az egyenruha bal felső karján viseli.

(3) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

(4) A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcfényképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését és címét, továbbá a felügyelői jelvény sorszámát.

VI. A közterület-felügyelet feladatai végrehajtásának eszközei

6. § (1) A közterület-felügyelő feladatának jogszerű ellátása során az életét, testi épségét veszélyeztető, vagy személyes szabadsága ellen irányuló támadás, illetve az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat. A testi erő alkalmazása során felhasználhatóak önvédelmi fogások is.

(2) Tilos az (1) bekezdésben foglalt eszközök alkalmazása támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban lévő személlyel, terhes nővel és 14 éven aluli gyermekkel szemben.

(3) A közterület-felügyelő az önmaga, vagy más személy elleni támadás megakadályozására, illetőleg vagyonvédelemre szájkosárral ellátott – pórázon lévő, vagy póráz nélküli – szolgálati kutyát alkalmazhat.

(4)8 A testi erő, a könnygázszóró palack, és a szolgálati kutya alkalmazását, az intézkedést követően haladéktalanul jelenteni kell a jegyző útján a rendőrkapitányságnak.

VII. A közterület-felügyelet intézkedési jogköre

7. § (1) A közterület-felügyelő a feladatait az önkormányzat illetékességi területén, közterületen látja el.

(2) A közterület-felügyelői járőrszolgálat a közterület-ellenőrzés általános formája.

(3) A járőrszolgálat során egy vagy több felügyelő együttesen, előre meghatározott útvonalon látja el feladatát.

(4) A közterület-felügyelő a jogszabályban meghatározott feladatainak ellátása érdekében rendszeres, illetőleg folyamatos hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.

(5) A közterület-felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés, vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban, jogszabály előírásai szerint használható fel.

(6) A közterület-felügyelő felvilágosítást kérhet, feljelentés megtétele, vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. 9---

(7) A szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt a közterület-felügyelő az illetékes szabálysértési hatósághoz előállíthatja.

(8) A közterület-felügyelő jogosult a szabálysértés elkövetőjét helyszíni bírsággal sújtani. Azt a dolgot, amelynek elkobzását a szabálysértésekről szóló törvény lehetővé, illetőleg kötelezővé teszi, átvételi elismervény ellenében visszatarthatja.

(9) A közterület-felügyelő az intézkedéssel egyidejűleg köteles felhívni az elkövetőt, a szabálysértés azonnali, vagy ésszerű határidőn belüli megszüntetésére.

(10) A közterület-felügyelő köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

(11) A közterület-felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár.

(12) A közterület-felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, illetve felvilágosítást megadni.

(13) ---10

(14) A közterület-felügyelő vagyonvédelmi feladatainak ellátása során az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet a képviselő-testület rendelkezésére lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat, eltávolítja.

(15) Őrszolgálatban a felügyelő az önkormányzat tulajdonában, kezelésében, használatában lévő területet véd, őriz, illetőleg helyi közbiztonsági szempontból ellenőriz. A felügyelői őrszolgálatot mozgóőr, vagy objektumőr látja el. Az objektumőr a képviselő-testület által meghatározott létesítményhez tartozó, a felügyelet-vezető által meghatározott körzetben végzi feladatát. Amennyiben a közterület-felügyelet a 3. § (3) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatokat ellátja az önkormányzati vagyon védelmében, a (14) (15) bekezdés rendelkezései a rendeletben beépítésre kerülnek.

7/A. §11 A közterület-felügyelő kerékbilincset alkalmazhat a gépjárművön, ha a gépjármű a zöldfelületek (parkok, játszóterek, labdaterek, egyéb zöldfelületek) védelméről, létesítéséről, fenntartásáról és a köztéri szobrok védelméről szóló 14/1999. (VI. 7.) rendeletben meghatározott zöldfelületen jogosulatlanul tartózkodik.

VIII. Adatkezelés a közterület-felügyelet eljárása során

8. § (1) A közterület-felügyelet feladatkörében, feladatainak ellátásához személyes adatot kezelhet.

(2) A közterület-felügyelő az érintett természetes személy azonosító adatait, lakcímét, valamint az üggyel összefüggő adatokat kezeli.

(3) Az igazoltatott személy azonosító adatait és lakcímét – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – a közterület-felügyelet két évig kezelheti.

(4) A közterület-felügyelet feladatkörébe tartozó szabálysértési és államigazgatási eljárásokkal összefüggő személyes adatok kezelésére a külön törvények rendelkezései az irányadók.

(5) A közterület-felügyelő neve, a munkáltató szerv megnevezése és címe közérdekű adat, ezeket az adatokat a közterület-felügyelő előzetes tudta és beleegyezése nélkül nyilvánosságra lehet hozni.

(6) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép- és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított 6 hónap elteltével meg kell semmisíteni.

IX. Munkáltatói rendelkezések

9. § (1) A közterület-felügyelők köztisztviselők. Közszolgálati jogviszonyukra a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Közterület-felügyelőként egészségileg és fizikailag alkalmas, magyar állampolgár alkalmazható.

(3) A közterület-felügyelőnek – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározottakon túl – vizsgát kell tennie a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény és a végrehajtására kiadott rendelkezések ismeretéből.

(4)12 A közterület-felügyelet vezetője felett a munkáltató jogokat Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése, az egyéb munkáltatói jogokat a Polgármester, a közterület-felügyelők felett a munkáltatói jogokat az intézményvezető gyakorolja.

(5) A közterület-felügyelő kinevezését követően jogosult a helyszíni bírságolásra.

(6)13 A közterület-felügyelők munkarendjét – az éves munkaidő keretén belül – a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

X. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidőben hatályát veszti Kecskemét Város Közterület-felügyeletének létrehozásáról szóló 16/1991. (VI.28.) KR. számú rendelet.

1

Módosította: a 28/2005. (VII. 25.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2005. szeptember 1.

2

Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 5.§ (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

3

Módosította: 20/2015. (IX.24.) rendelet 2.§-a. Hatályba lép: 2015. szeptember 25.

4

Kiegészítette: az 59/2009. (XI. 27.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2009. november 27.

5

Kiegészítette: az 59/2009. (XI. 27.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2009. november 27.

6

Módosította: az 59/2009. (XI. 27.) rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2009. november 27.

7

Hatályon kívül helyezte: a 28/2005. (VII. 25.) 3. § (2) bekezdése.

8

Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 5.§ (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

9

Hatályon kívül helyezte: a 28/2005. (VII. 25.) rendelet 3. § (2) bekezdése.

10

Hatályon kívül helyezte: a 24/2007. (IV. 23.) rendelet 13. § (3) bekezdése, 2007. szeptember 1-től.

11

Kiegészítette: az 59/2009. (XI. 27.) rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2009. november 27.

12

Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 5.§ (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.

13

Módosította: a 46/2007. (XI. 30.) rendelet 5.§ (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2007. december 1.