Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2000. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2000. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2024.01.01.

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. § (1) bekezdésének és a 41. § (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Nagyatád városban fekvő és Nagyatád Város Önkormányzata tulajdonában álló, a nagyatádi 1340 hrsz-ú központi, Nagyatád, Baross Gábor utcai, a nagyatádi 2041/2 hrsz-ú bodvicai, a nagyatádi 3051/3 hrsz-ú kivadári, a nagyatádi 2362 hrsz-ú henészi, a nagyatádi 2711 hrsz-ú simongáti működő temetőkre terjed ki.

(2) Nagyatád városban az alábbi köztemetőkbe lehet temetkezni:

- Központi temető 1340 hrsz-ú,
- Bodvicai temető 2041/2 hrsz-ú,
- Henészi temető 2362 hrsz-ú,
- Simongáti temető 2711 hrsz-ú,
- Kivadári temető 3051/3 hrsz-ú.
(3) A nagyatádi köztemetők létesítéséről, fenntartásáról Nagyatád Város Önkormányzata gondoskodik.

2. § Nagyatád Város Önkormányzata az 1. §-ban megjelölt, az önkormányzat tulajdonában álló temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. A kegyeleti közszolgáltatási feladatokat a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. (a továbbiakban a temetők üzemeltetője) látja el.

Temetkezési helyek és szabályok

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a működő temetőkben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen lehet.

(2) A nagyatádi köztemetőkben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) Újra betemetés esetén az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezést a 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet 19. § (5) bekezdésében meghatározottak szerint biztosítani kell. Amennyiben az eltemettető nem a csontmaradványok díjmentes mélyebbre ásását választja, úgy a sírhelydíjon felül meg kell fizetnie az e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjtételt is.

4. § (1) A nagyatádi köztemetőkben a temetkezési helyek elhelyezkedését e rendelet 1. számú melléklete térképei mutatják be.

(2) A temetkezési tevékenységet az üzemeltetőnek a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell megszerveznie (ruházat, magatartás, eszközök).

(3) A város közigazgatási területén elhunyt nagyatádi illetőségű halottat, amennyiben a rendelet hatálya alá eső temetők bármelyikében kerül eltemetésre, a városi temetők ravatalozóiba kell beszállítani, és a város területéről kivinni tilos.

(4) Az üzemeltető az etnikai, faji vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat - amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek - köteles figyelembe venni.

(5) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az elhunyt elhamvasztásáról gondoskodó vagy az elhunyt közeli hozzátartozója kérheti. Ha a hamvasztásos temetésnél az urna kiadását kérő nem azonos a temetésről gondoskodóval, az urna kiadásához a temetésről gondoskodó hozzájárulását is be kell szereznie a kiadást kérőnek. Temetésről gondoskodó személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. § b.) pontja szerinti sorrendben az elhalthoz legközelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.

(6) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásba be kell jegyezni.

Temetési helyek

5. § (1) A temetőket sírhely táblára, urnasírhely táblára lehet felosztani. A sírhely táblákon belül kell kijelölni a sírbolt és gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a porladási idő elteltével szabályszerű eljárás mellett - fel kell számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet vermi.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(4) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelyekbe rátemetéssel engedélyezhető.

(5) A 145/1999.(X. 1.) Kormányrendeletben meghatározottakon túl hamvakat urnafalban is el lehet helyezni.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles

b) Felnőtt kettes sírhely 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 1,90 m széles

Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm-es mélységbe kerüljön.
c) Gyermek sírhely 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles
d) Urna földbe temetésnél 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles
e) Sírboltok:
kétszemélyes: 3 m hosszú, 2,1 m mély, 2 m széles,
négy személyes: 4 m hosszú, 2,1 m mély, 3 m széles.
hatszemélyes: 4 m hosszú, 3 m széles, 2,2 m mély
terepszint feletti méretek:
kétszemélyes: 3 m hosszú, 2,5 m széles
négyszemélyes: 3 m hosszú, 2,5 m széles
hatszemélyes: 3 m hosszú, 2,5 m széles
terepszint alatti méretek:
kétszemélyes: 2,2 m hosszú, 2,2m mély, 1 m széles, alapterülete 2,2 m2
négyszemélyes: 2,2 m hosszú, 2,2m mély, 1,8 m széles, alapterülete 4 m2
hatszemélyes: 2,2 m hosszú, 2,2m mély, 3 m széles, alapterülete 6,6 m2
f) Urnafülke: egyszemélyes: 0,3 m x 0,3 m
kétszemélyes: 0,4 m x 0,4 m
négyszemélyes: 0,4 m x0,4 m
g) Urnasírbolt: kétszemélyes: 1,55 m hosszú, 1m mély, 1,15 m széles
négyszemélyes: 1,55 m hosszú, 1m mély, 1,15 m széles
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhely mélysége 2,20 m, amelybe az ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(5) Felnőtt sírhely megváltás díjának befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.
(6) Az egyes sírhelytáblákon lévő sírhelyek sírdombokkal vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

7. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelymegváltási díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A sírhely megváltási díjat az üzemeltető szedi be, elkülönítetten kezeli, továbbá azt a nagyatádi temetők üzemeltetésére köteles fordítani. Felhasználásáról a képviselő-testületnek adott éves beszámoló keretében számol be.

(2) Amennyiben a kétszemélyes urnasírhelyre, valamint a kétszemélyes (40x40-es) kerítésfalba beépített urnahelyre további urnák elhelyezésére kerül sor, úgy elhunytanként a mindenkor érvényben lévő megváltási ár 25%-a fizetendő.

(3) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

e) urnasírbolt esetén 20 év.

(4) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása és áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(5) Temetésenként, illetve sírhely-megváltásonként e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott létesítményhasználati díjat kell az üzemeltető részére megfizetni.

(6) Az urnakiadásra vonatkozóan a 145/1999. (X. 1.) Kormányrendeletben meghatározott eseteken túl az exhumálás szabályait kell alkalmazni.

(7) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a sírhely megváltási díj időarányos részét meg kell fizetni.

(8) A használati idő lejártát követően az eltemetésről gondoskodó vagy annak hiányában a Ptk. 685. § b.) pontja szerinti közeli hozzátartozója a sírhelyet ismételten újraválthatja. Az újraváltáskor a 2. számú mellékletben az újraváltott sírhely kategóriájának megfelelő sírhely megváltási díjat kell az üzemeltető részére megfizetni. Az újra-megváltási díjat az üzemeltető a temetők üzemeltetésére köteles fordítani.

(9) A temetési helyek használati joga magánszemélyek között nem ruházható át.

Díszsírhelyek

8. § (1) A köztemetőkben a polgármester díszsírhelyet adományozhat azon meghalt személyeknek, akik a város életében kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti, társadalmi, vagy köz szolgálata érdekében tevékenységet fejtettek ki.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan. További hozzátartozó - az elhunyt özvegye kivételével - díj ellenében temethető el a díszsírhelyen.

Síremlékek, sírboltok és urnahelyek

9. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki sírhely megváltási díjat megfizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírbolt és síremlék fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodnak a helyreállításáról. Közvetlen veszély esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(5) A sírboltba, koporsóba csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Az előbbieken kívül két férőhelyes sírboltba további 6 urna, négyszemélyes sírboltba további 12 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a sírbolt könyvben vagy végrendeletben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni, és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

10. § (1) A síremlékeket szilárd talajra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm. A sírkeret magassága járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(3) Rátemetés esetén a balesetek elkerülése végett a síremlékeket a temettetőnek le kell bontania, és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

(4) A sírhelytáblák soraiban a síremlék magassága (keret, lépcső, emlékkő) a felnőtt síroknál 150 cm, gyermeksíroknál 120 cm lehet.

(5) A sírokra felállított síremlékek gondozása, fenntartása és helyreállítása a létesítő, illetve Ptk. 685. § b) pontjában meghatározott hozzátartozója feladata.

10/A. § (1) A Központi temető nyugati oldalán lévő urnafalon az urnahelyet lezáró fedőlap szélessége mindkét irányban az urnahely szélességi méretét meghaladóan 4 cm, a magassága mindkét irányban az urnahely magassági méretét meghaladóan 2 cm lehet. A fedőlap vastagsága az urnapillér függőleges síkjától a szabadba eső mérete legfeljebb 2 cm lehet.

(2) A fedőlap kávás vagy káva nélküli kialakítású lehet, amelyet száraz technológiával – csavarozott (díszcsavar), tiplizett szerkezettel – kell rögzíteni az urnapillér függőleges és az urnahely vízszintes tengelyére szimmetrikusan.

11. § A temető üzemeltetője élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén köteles a síremléket létesítőt, vagy a Ptk. 685. § b) pontban foglaltak szerint a hozzátartozókat felhívni a síremlék helyállítására. A felhívást parcella szélén, illetve a temetői hirdető táblán 90 napra ki kell függeszteni.

12. § (1) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal körbe kell keríteni.

(2) A síremlékeknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és sértő felírásokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(3) Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, stb.) elkészültük után a temető gondnokának be kell mutatni.

13. § (1) A holttest elhamvasztásához a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a városi ÁNTSZ engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi.

Temetkezési szolgáltatások

14. § (1) A köztemetőkben szolgáltatásokat és egyéb vállalkozási tevékenységet végző vállalkozók munkájának összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók temetésenként e rendelet 2. számú melléklete szerinti létesítmény-használati díjat kötelesek az üzemeltetőnek megfizetni. Az üzemeltető által végzett temetkezési szolgáltatás esetén is megfizetendő a létesítmény-használati díj.

(3) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

(4) A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 3. mellékletében meghatározott díjakat érvényesíti.

15. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettetők kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak a városi ÁNTSZ egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

(4) A halottat koporsós temetés esetén, ha a jogszabály másképp nem rendelkezik, a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül el kell temetni. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 3. mellékletében meghatározott díjakat érvényesíti.

Nyilvántartások vezetése

16. § (1) A temető fenntartója az új sírhelytáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról.

(2) A temető-térképet a temető nyilvántartókönyvvel együtt az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása, a sírok átminősítése csak a jegyző engedélyével történhet meg a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének az elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

Temetői munkák végzésével, valamint a temetők tisztaságával kapcsolatos szabályok

17. § (1) A temetők területén szükséges létesítmények üzemeltetését az üzemeltető biztosítja.

(2) Az üzemeltető hangolja össze a temetőkben temetkezési szolgáltatásokat végzők tevékenységét. A fenntartói infrastruktúra (ravatalozó, boncoló, hűtő, szociális létesítmények, stb.) üzemeltetése és tiszta, rendeltetésszerű használatának biztosítása az üzemeltető feladata.

(3) Az üzemeltető és a temetőben bármely tevékenységet végző más személy kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja!

(4) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjével történt előzetes bejelentés után szabad kivinni. A temetőben lévő síremléket, sírjelet felállítani és bontani csak a temető üzemeltetőjének – a rendelkezési jogosulttól származó írásbeli nyilatkozattal – történő előzetes bejelentés után szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet.

(5) A temetői munkák - különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés - során talált értéktárgyakról - ékszer, nemesfémből készült protézis - és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(6) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultak részére történő átadásig.

(7) A temetők területén belül a temetői létesítmények takarítása, tisztántartása állagának megóvása a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott tartalommal (a szerződés e rendelet függeléke) az üzemeltető feladata.

(8) A temetők területén a sírhelyek, sírboltok, urnafalak, urnatemető helyek díszítésére koszorúk, virágkompozíciók, vágott, cserepes és ültetett virág használható! Dísznövény csak úgy ültethető, hogy az a közlekedést ne akadályozza. Tilos 2 m-nél magasabbra növő fa és cserje ültetése. A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos!

(9) A sírhelyek és sírboltok, az urnatemető-helyek ápolásával és gondozásával összefüggően keletkezett szemetet csak az üzemeltető által kijelölt és megjelölt helyen lehet lerakni. A kijelölt helyen kívül szemét lerakása tilos.

(10) A temetők tisztántartásával, a sírboltok, sírhelyek, urnatemetők, stb. ápolásával és gondozásával összefüggően keletkezett szemét elszállításáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

18. § (1) A temetőkben tilos a sírhelyek és a sírboltok bekerítése.

(2) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(3) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

A temetők rendje

19. § (1) A temetőkbe belépés, a temetői utak használata és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temetők nyitva tartásának rendjét e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza. A temetőkbe nyitvatartási idő alatt bárki beléphet.

(3) A temetőkbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. Mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(5) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

20. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(2) Padok és ülőalkalmatosságok temető szakaszokban nem építhetők.

(3) A kolumbárium fülkék előrészén közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(4) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(5) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a Nagyatád, Korányi S. u. 4. szám alatti irodájában lát el.

21. §

22. § (1) E rendelet 2000. október 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűen hatályát veszti a 9/2000. (II. 25.) számú rendelet 1. §-a, az 5/2000. (I. 28.) számú, az 1/1998. (I. 28.) számú, a 8/1992. (III. 31.) számú és az 1/1986. (III. 21.) számú tanácsrendelettel módosított 1/1985. (I. 25.) számú, a temetők rendjéről szóló tanácsrendelet.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 23/2000. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez1

A temetkezési helyek megváltási díja:

1. Központi temető:

1.1.2 Gyermek sírhely 10 évre 920 Ft+ÁFA

1.2. Felnőtt sírhely 25 évre

1.2.1.3 szakasz közepén egyes sírhely 12 260 Ft+ÁFA

1.2.2.4 szakasz közepén kettes sírhely 17 890 Ft+ÁFA

1.2.3.5 szakasz körüli 1-2 sor egyes sírhely 16 160 Ft+ÁFA

1.2.4.6 szakasz körüli 1-2 sor kettes sírhely 23 600 Ft+ÁFA

1.2.5.7 szegély sírhely egyszemélyes 18 890 Ft+ÁFA

1.2.6.8 szegély sírhely kétszemélyes 36 210 Ft+ÁFA

1.3. Sírbolt 60 évre

1.3.1.9 2 személyes kripta 37 780 Ft+ÁFA

1.3.2.10 4 személyes kripta 61 360 Ft+ÁFA

1.3.3.11 6 személyes kripta 83 410 Ft+ÁFA

1.4. Urnahely 10 évre

1.4.1.12 szabványos urnahely 5 360 Ft+ÁFA

1.4.2.13 urna elhelyezése kriptában 5 360 Ft+ÁFA

1.4.3.14 urnasírhely földben 2 szem 45 870 Ft+ÁFA

1.4.4.15 kétszemélyes kerítésfalba épített urnahely 47 170 Ft+ÁFA

1.5. Urnasírbolt 20 évre

1.5.1.16 urnasírbolt (kripta) kétszemélyes 82 570 Ft+ÁFA

1.5.2.17 urnasírbolt (kripta) négyszemélyes 122 730 Ft+ÁFA

2. Bodvicai temető:

Gyermek sírhely 10 évre 920 Ft+ÁFA18

3. Henészi, simongáti, kivadári temetők:

Gyermek sírhely 10 évre 580 Ft+ÁFA19

4. Bodvicai, henészi, simongáti, kivadári temetők:

4.1. Felnőtt sírhely 25 évre

4.1.1.20 egyes sírhely 5 360 Ft+ÁFA

4.1.2.21 kettes sírhely 8 630 Ft+ÁFA

4.2. Sírbolt 60 évre

4.2.1.22 2 személyes kripta építése 29 850 Ft+ÁFA

4.2.2.23 4 személyes kripta építése 47 760 Ft+ÁFA

4.2.3.24 6 személyes kripta építése 70 030 Ft+ÁFA

4.3. Urnahely 10 évre

4.3.1.25 szabványos urnahely 5 360 Ft+ÁFA

4.3.2.26 urna elhelyezési kriptában 5 360 Ft+ÁFA

2. melléklet a 23/2000. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez27

1.28 A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

1.1. Temetői létesítmények igénybevétele 39 160 Ft+ÁFA

1.2. Elhunyt hűtése (Ft/nap/fő) 5 300 Ft+ÁFA

1.3. Sírhely nyitás (sírásás, sírnyitás)

1.3.1. normál 17 430 Ft+ÁFA

1.3.2. mélyített 20 360 Ft+ÁFA

1.4. Visszahantolás

1.4.1. normál 24 630 Ft+ÁFA

1.4.2. mélyített 28 320 Ft+ÁFA

1.5. Gyermeksírhely ásása 8 630 Ft+ÁFA

1.6. Gyermeksírhely hantolása 2 920 Ft+ÁFA

1.7. Ravatalozás 10 520 Ft+ÁFA

1.8. Urnaelhelyezés 10 810 Ft+ÁFA

1.9. Sírbahelyezés 2 920 Ft+ÁFA

1.10. Újratemetés -

1.11. Exhumálás 11 680 Ft+ÁFA

2.29

3.30

3. melléklet a 23/2000. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez31

1. A városi köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozás-szerűen munkát végzők által fizetendő temető üzemeltetési hozzájárulás díja:

1.1. Központi temetőben 1 930 Ft+ÁFA/munka

1.2. Bodvicai, henészi, simongáti, kivadári temetőben 970 Ft+ÁFA/munka

2. Lejárt, meg nem váltott és újraértékesített temetkezési helyek sírhely előkészítési díja a csontmaradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett:

29 720 Ft+ÁFA

4. melléklet

Temetők nyitvatartási rendje
Nagyatád Város temetőinek nyitvatartási rendje
április 1-től - szeptember 30-ig 6.00-tól – 21.30-ig
október 1-től – március 31-ig 7.00-től – 18.00-ig
Halottak Napját megelőző és az azt követő héten minden nap: 7.00-től – 21.00-ig.
1

Az 1. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet 1.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 1.2.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 1.2.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 1.2.3. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 1.2.4. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet 1.2.5. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet 1.2.6. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet 1.3.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet 1.3.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 1. melléklet 1.3.3. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 1. melléklet 1.4.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Az 1. melléklet 1.4.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet 1.4.3. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Az 1. melléklet 1.4.4. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet 1.5.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 1. melléklet 1.5.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

Az 1. melléklet 2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 3. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

Az 1. melléklet 4.1.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

21

Az 1. melléklet 4.1.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

Az 1. melléklet 4.2.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

Az 1. melléklet 4.2.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

Az 1. melléklet 4.2.3. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

Az 1. melléklet 4.3.1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

26

Az 1. melléklet 4.3.2. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 2. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 2. melléklet 1. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 2. melléklet 2. pontját a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

30

A 2. melléklet 3. pontját a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

31

A 3. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.