Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2000. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a felsőoktatásban részesülők szociális támogatásáról

Hatályos: 2001. 01. 01- 2023. 03. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2000. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a felsőoktatásban részesülők szociális támogatásáról1

2001.01.01.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva a felsőoktatásban részesülő, hátrányos szociális helyzetűek anyagi támogatásáról a következő rendeletet (a továbbiakban: Szoc. ör.) alkotta:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. §

A rendelet célja, hatálya

(1) A Szoc. ör. megalkotásának célja, hogy
a) az Önkormányzat a város fiatal, felnövekvő nemzedéke iránt érzett felelőssége alapján szerepet vállaljon a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetve felsőoktatási tanulmányaikat kezdeni kívánó vásárosnaményi fiatalok (a továbbiakban együtt: hallgatók) sikeres első diplomaszerzésének megkönnyítésében, az esélyteremtés érdekében ahhoz anyagi teherviselő képességéhez mérten – saját forrásából – rendszeres pénzbeli tanulmányi támogatást (a továbbiakban: ösztöndíj) nyújtson,
b) ezzel is növelje az ösztöndíjban részesülők városhoz való kötődését,
c) megállapítsa az ösztöndíj biztosításának részletes helyi szabályait.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott célok elérése érdekében az Önkormányzat – helyi pályázati kiírásra benyújtott egyéni pályázat alapján – ösztöndíjat biztosíthat a Szoc. ör. szerint arra jogosult hallgatók részére.
II. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

2. §

Az ösztöndíjra való jogosultság feltételei

(1) Ösztöndíjban – figyelemmel a Szoc. ör.-ben meghatározott egyéb feltételekre is, tanulmányi eredménytől függetlenül – csak az a hallgató részesíthető
a) aki Vásárosnamény városban legalább egy éve bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár,
b) akiknek saját havi jövedelme, vagy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át,
c) akinek, vagy családjának olyan vagyona nincs, amelynek felhasználásával – a megfelelő életvitel veszélyeztetése nélkül – kellő forrás lenne biztosítható a tanulmányok folytatásához,
d) akinek a felsőoktatásról szóló törvény alapján (vagy egyéb módon) kapott un. diák-szociális juttatások és kedvezményes szolgáltatások sem biztosítják a tanulmányok zavartalan viteléhez szükséges anyagi fedezetet, biztonságot.
(2) Ösztöndíjban – első diplomát szerzőként
a) „A” típusú pályázat alapján – kizárólag nappali tagozaton tanulmányokat folytató hallgatók részesülhetnek,
b) „B” típusú pályázat alapján – kizárólag nappali tagozaton tanulmányokat folytatni kívánó fiatalok részesülhetnek.

Pályázati eljárás

3. §

A pályázat meghirdetése, a pályázatok benyújtása

(1) Az ösztöndíj csak nyilvánosan meghirdetett „Pályázati kiírás” szerint benyújtott egyéni pályázat alapján ítélhető oda.
(2) A Pályázati kiírásokat („A” illetve „B” típusút) – a Képviselő-testületnek a támogatás forrásának biztosításáról szóló döntését követően – a Polgármester jogosult meghirdetni a Szoc. ör.-ben foglaltak szerint. A Pályázati kiírások a Szoc. ör.-ben meghatározottakon túl kizárólag a pályázatok elbírálásához elengedhetetlenül szükséges személyi adatok (név, lakcím stb.), információk (munkahely, felsőoktatási intézmény pontos megjelölése stb.) közlésének szükségességét tartalmazhatják.
(3) Pályázni érvényesen csak a Polgármester által a Pályázati kiírás közzétételével egyidejűleg összeállított és közzétett – a Polgármesteri Hivatal Intézményirányítási Irodáján (a továbbiakban: Iroda1) beszerezhető – pályázati űrlapon és a Pályázati kiírásban meghatározott határideig lehet.
(4) A pályázati űrlapon a pályázónak nyilatkoznia kell arról is, hogy a tanulmányai viteléhez jogszabály (pl. Ftv.), vagy intézményi szabályzat alapján milyen mértékű un. diák-szociális juttatásban, vagy kedvezményben (pl. más ösztöndíj, pénzbeli szociális támogatás, tankönyv- és jegyzettámogatás, diákotthoni (kollégiumi) elhelyezés, illetve az ezt kiváltó lakhatási támogatás, stb.) részesül. Ezen juttatásokról, kedvezményekről szóló hiteles – a felsőoktatási intézmény által kiadott – igazolást a pályázati űrlaphoz csatoltan kell benyújtania a pályázónak.
(5) A jogosultság szociális szempontjának értékeléséhez a kérelmezőnek a jövedelmet, a vagyont a gyermeknevelési támogatás megállapításának szabályairól, valamint a szociális ellátások igényléséhez felhasználható bizonyítékokról szóló jogszabálynak (L.: 32/1993. (II. 17.) Korm. rendelet) a rendszeres szociális segélyre vonatkozó szabályai – mellékletei – szerint kell igazolni, s azt a pályázati űrlaphoz kell csatolnia.

4. §

A pályázatok elbírálása

(1) A pályázatok elbírálásáról a Kulturális, Oktatási- és Sportbizottság (a továbbiakban: Bizottság) javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.
(2) A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.
(3) A benyújtott pályázatok felülvizsgálatában, a Bizottság javaslatának, a Képviselő-testület döntésének előkészítésében (pl. a jogosultsági feltételek tisztázásában stb.) a Jegyző működik közre az Iroda1 – a jogosultság szociális szempontjának értékelésében a Hatósági- és Ügyfélszolgálati Irodája – útján.
(4) A pályázatok elbírálása során – azonos feltételek esetén – előnyben kell részesíteni annak a hallgatónak a pályázatát, aki szociálisan rászorultabb.

5. §

Az ösztöndíj megállapítása

(1) A Szoc. ör-ben szabályozott feltételek fennállása esetén az ösztöndíjat az Önkormányzat a Képviselő-testület által meghatározottak szerint biztosítja.
(2) Az ösztöndíj folyósításának idejét úgy kell megállapítani, hogy annak legrövidebb ideje – lehetőség szerint – érje el
a) az „A” típusú pályázatoknál az egy tanulmányi évet (10 hónapot, azaz két egymást követő tanulmányi félévet),
b) a „B” típusú pályázatoknál a három tanulmányi évet (3x10 hónapot, azaz hat egymást követő tanulmányi félévet).
(3) Az ösztöndíj hallgatónkénti legkisebb összege havonta 5.000,- Ft (ötezer forint).
(4) A megállapított ösztöndíj vissza nem térítendő pénzbeli támogatás, melyet csak kivételes – a Szoc. ör. szerint szabályozott – esetben kell visszafizetnie a támogatásban részesített hallgatónak.
(5) Az ösztöndíjak odaítéléséről a Képviselő-testület az ezen célra jóváhagyott éves költségvetési keret terhére dönt.
(6) Az ösztöndíj lemondása, vagy adott évi fel nem használása esetén az ösztöndíj-maradvány odaítéléséről a Képviselő-testület a következő évi pályázatok elbírálása során dönt.

6. §

Az ösztöndíj folyósítása

(1) A pályázat nyertesei a Képviselő-testület döntésének megfelelően meghatározott ideig tartó és mértékű ösztöndíjban részesülnek.
(2) A Képviselő-testület által a hallgatóknak megítélt ösztöndíjak féléves összegét a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi- és Gazdálkodási Irodája utalja át a hallgató részére.
(3) A megítélt támogatás visszavonására, a folyósítás szüneteltetésére csak a Szoc. ör. szerint meghatározott esetekben kerülhet sor.
(4) A hallgatói jogviszony szünetelése alatt, illetve a „B” típusú ösztöndíj folyósítása esetén, ha az ösztöndíjas nem iratkozott be a felsőoktatási intézménybe – a folyósítás megállapított idejének módosítása nélkül – szüneteltetni kell a támogatás folyósítását, melyről a Polgármester jogosult dönteni.
(5) A hallgatói jogviszony megszűnése, továbbá a Szoc. ör. szerinti jogosultság elvesztése esetén, illetve az „A” típusú ösztöndíj folyósítása esetén, ha a hallgató nem iratkozik be a felsőoktatási intézménybe, az ösztöndíjat – az arra okot adó időponttól – a pályázatot elnyert hallgatótól vissza kell vonni. Erről a Képviselő-testület dönt.
(6) Amennyiben a hallgatónak a Szoc. ör. szerint megállapított jogosultsági feltételeiben olyan változás következett be, hogy azáltal elvesztette az ösztöndíjra, annak folyósítására való jogosultságát, úgy a változást az azt követő hónap 8. napjáig be kell jelentenie.
(7) A Polgármester – a Szoc. ör. 4. § (3) bekezdésében meghatározattak előkészítő munkája alapján – az ösztöndíjban részesülő hallgatók Szoc. ör. szerinti szociális rászorultságát évente egyszer – március 31-ig – felülvizsgálja.
(8) A Képviselő-testület a Szoc. ör.-ben meghatározott feltételek hiányában, vagy megsértésével odaítélt
a) még folyósításra nem került ösztöndíjat visszavonja,
b) a már folyósított ösztöndíj esetében pedig az 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szoc. tv.) 17. § (1-3) bekezdéseiben meghatározottak szerint elrendelheti az ösztöndíj visszafizetését.
III. Fejezet

VEGYES- ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

7. §

Fogalom-meghatározások

A Szoc. ör. tekintetében
a) hallgató
aa) az „A” típusú ösztöndíj szempontjából az, aki felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányait folytatja,
ab) a „B” típusú ösztöndíj szempontjából az, aki a tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatára még felvételt nem nyert érettségizett.
b) első diplomát szerző az a hallgató, aki tanulmányait az Ftv. szerint egyetemi, vagy főiskolai szintű első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben záróvizsgával, szakmai vizsgával még nem fejezte be, arról kiadott oklevéllel, bizonyítvánnyal nem rendelkezik,
c) a lakóhely meghatározása szempontjából a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv. 5. §-ában meghatározottak az irányadóak,
d) szociálisan rászorultabbnak – melynek megítéléséhez az e) pontban megfogalmazottakat kell figyelembe venni – azt a hallgatót kell tekintetni, akinek együttes életkörülményei kedvezőtlenebbek a többi pályázóhoz képest: pld.:
- saját, valamint családjának az egy főre jutó havi jövedelme alacsonyabb,
- családi körülményei a család nagyságára (pld.: eltartottak száma három, vagy annál több) egészségi állapotára (pld.: betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van) lakáshelyzetére, keresőtevékenységére stb. kedvezőtlenebbek,
- árva vagy félárva,
- gyermeket nevel, egyedül neveli gyermekét,
- eltartója/szülője munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül,
- állandó lakhelyén kívüli intézményben tanul és nem részesül kollégiumi ellátásban stb.
e) a szociális rászorultság Szoc. ör.-ben szabályozott meghatározásához használt fogalmak tekintetében a Szoc. tv.-ben foglaltakat – különösen a 4. § (1) bekezdésében meghatározott fogalmakat – kell figyelembe venni.

8. § (1) A meghirdetésre kerülő – ösztöndíj elnyerésére irányuló – pályázaton résztvevő hallgatóknak a Szoc. ör. szerint meghatározott jogosultsági feltételnek a pályázatuk benyújtásakor kell megfelelniük.

(2) A Képviselő-testület a nyújtható ösztöndíjak biztosítása érdekében az éves önkormányzati költségvetésében külön pénzügyi keretet különít el.

(3) A 2001. év során biztosítható ösztöndíjakra – a 2001. évi önkormányzati költségvetés elfogadásáig – a Képviselő-testület 250.000,-Ft-ot hagy jóvá.

(4) A folyósított ösztöndíjat a folyósításkor hatályos központi jogszabályok szerint terheli adó- és TB. (társadalombiztosítási, egészségbiztosítási stb.) járulékfizetési kötelezettség, illetve az ösztöndíj ezek alapján minősül jövedelemnek, személyi jövedelemadó alá eső, illetve járulék alapját képező bevételnek.

9. § (1) Ez a rendelet 2001. január 01. napján lép hatályba.

(2) A szociális rászorultság – a Szoc. ör. szerinti – évenkénti felülvizsgálatát először a 2002. évben kell elvégezni.

Jüttner Csaba polgármester

Lipták József jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 2. napjával.