Nikla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

AZ EBTARTÁSRÓL

Hatályos: 2000. 04. 18- 2022. 02. 16

Nikla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

AZ EBTARTÁSRÓL1

2000.04.18.

A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. paragrafus /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [paragrafus]

Ez a rendelet Nikla község közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosaira, továbbá az ebek felügyeletével megbízott más személyekre terjed ki.

2. § [paragrafus]

Bejelentési kötelezettség és nyilvántartás

/1/ Az eb tulajdonosa nyilvántartás vétel végett köteles a körjegyzőnek 30 napon belül bejelenteni, ha az állat
a./ a 3 hónapos kort elérte,
b./ elhullott, vagy elveszett,
c./ tartási helye 3 hónapnál hosszabb időre megváltozott,
d./ új tulajdonoshoz került.

3. § [paragrafus]

Ebtartási szabályok

/1/ Minden három hónaposnál idősebb ebet a tulajdonosa vagy tartója köteles évenként – a három hónapos kort elérteket harminc napon belül, majd hat hónapon belül ismételten – a saját költségére hatósági állatorvossal veszettség ellen beoltani.
/2/ A veszettség elleni oltás megszervezéséről a körjegyző gondoskodik.
/3/ Amennyiben a tulajdonos elmulasztja az eb kötelezú oltását vagy ennek igazolását, és azt a hivatal által meghatározott időpontig nem pótolja, az eb kiirtását korlátozás nélkül el kell rendelni.
/4/ Aki veszett, vagy veszettségre gyanús kóbor ebet észlel, köteles azt elsősorban az állatorvosnak vagy a körjegyzőnek bejelenteni.
/5/ Az eb tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az ebek elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos.

4. § [paragrafus]

/1/ Az ebet a nap minden szakában a kiszabadulását, illetve elszabadulását biztonságosan megakadályozó módon köteles tulajdonosa, illetve az eb felügyeletével megbízott személy tartani.

/2/ A telek, ház bejáratán harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát kell szembetűnően elhelyezni.
/3/ Belterületen lévő, egyedi beépítésű lakótelken 3 hónaposnál idősebb kutyából 3 db tartható. Ettől eltérni csak a körjegyző külön engedélyével lehet.
/4/ Az ebek tartására vonatkozóan az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. tv. rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.

5. § [paragrafus]

/1/ Nem szabad ebet beengedni, bevinni, illetve megtűrni

a./ vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, élelmiszert árusító helyiségbe,
b./ oktatási, nevelési, egészségügyi, művelődési intézmények területére,
c./ ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmények épületébe,
d./ játszótérre.
/2/ Fennti tilalmak indokolt esetben nem terjednek ki a vakvezető, a rendőrségi és az őr ebekre. / szolgálati idejében őrzés- védelmet hivatásszerűen folytató szervezet tulajdonában lévő ebre /

6. § [paragrafus]

Gazdátlan, kóbor ebeknél követendő eljárások

/1/ A közterületen kóborló ebek befogásáról az önkormányzat gyepmesteri feladatok ellátásával foglalkozó vállalkozóval kötött együttműködési megállapodás útján gondoskodik.
/2/ A befogott állatok 14 napig felügyelet mellett kell tartani és a befogás tényét a szokásos módon közhírré kell tenni.
/3/ Amennyiben a befogott eb gazdája a felügyeleti idő alatt jelentkezik, úgy a vállalkozó által meghatározott költség megtérítése esetén részére a kutyát vissza kell adni.
/4/ Amennyiben a kutya gazdája nem jelentkezik a felügyeleti idő alatt, úgy azt értékesíteni lehet, vagy – az állatok védelmére vonatkozó szabályok figyelembevételével ki kell irtani.

7. § [paragrafus]

/1/ Szabálysértést követ el a 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sujtható, aki e rendelet 3., 4., 5., 6., paragrafusaiban foglalt rendelkezéseket megszegi.

/2/ Azzal szemben, akik az ebek oltására, az állatbetegségek bejelentésre, megelőzésére vonatkozó kötelezettségeit elmulasztja, az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999./XII.28./ Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.
/3/ A szabálysértési eljárás lefolytatására a körjegyző jogosult.

8. § [paragrafus]

Átmeneti rendelkezések

/1/ Az ebtartók a rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül kötelesek olyan helyzetet teremteni, hogy a rendelet előírásainak megfeleljenek.

9. § [paragrafus]

Zárórendelkezések

/1/ Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
/2/ Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Nikla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 17. napjával.