Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 41/2000. (X.2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2000. 10. 02- 2013. 12. 30

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. (továbbiakban: Tv.) 40.§ (1)-(2) és a 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a törvény végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Vhr.) foglaltakra, valamint a helyi sajátosságokra, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya Kecskemét megyei jogú város közigazgatási területén lévő, alábbi önkormányzati tulajdonú – működő és lezárt - temetőkre, a temetők fenntartására, üzemeltetésére, felújítására és fejlesztésére terjed ki:

Béke fasori köztemető,

Hetényegyházi köztemető,

Református temető

(2) Az alább felsorolt lezárt felekezeti temetőkre a törvényben, a Vhr-ben, valamint a tulajdonos és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által megkötött megállapodásban foglaltak vonatkoznak:

Szentháromság temető

Evangélikus temető

Kiskatolikus temető

Szovjet-orosz temető

(3) Az Önkormányzat „Kegyeleti közszolgáltatási szerződés” (1. sz. melléklet) keretein belül a [1]HÍRÖSGAZDA Kft. (továbbiakban: üzemeltető) útján gondoskodik a köztemetők, illetve a lezárt felekezeti temetők, valamint a temetkezési emlékhelyek fenntartásáról, üzemeltetéséről, felújításáról és fejlesztéséről. Az üzemeltető a gondnoki és portaszolgálati tevékenységen kívül az összes fenntartási, felújítási és fejlesztési munkát köteles pályáztatni az érvényben lévő jogszabályok szerint.

(4) Az Önkormányzat – külön megállapodás alapján - a Református Egyház útján gondoskodik a Református temető fenntartásáról, üzemeltetéséről, felújításáról és fejlesztéséről.

(5) A temetők ellenőrzésével, illetve a szerződésekben foglaltak hatályosulásának ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a jegyző látja el.

(6) [2]Temetkezési szolgáltatást saját eszközeivel – a temető üzemeltetőjével történő szerződéskötést követően – bárki végezhet, aki megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, a Vhr-ben foglaltaknak, szakképesítéssel, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik.

A temetkezés feltételei

2. §

(1) Temetőt létesíteni, lezárni, megszüntetni, újra használatba venni, fenntartani, üzemeltetni, temetkezési szolgáltatásokat végezni a Tv. és a Vhr. alapján lehetséges, az Általános Rendezési Tervben foglaltak figyelembe vételével.

(2) A temető fejlesztésének, új temetkezési hely kialakításának, a sírhelyek, sírboltok, örök emléksírok és díszsírhelyek, urnafülkék, urnasírhelyek, síremlékek létesítésének módját, illetve a sírgondozás feltételeit a 2. sz. melléklet tartalmazza.

3. §

(1) Kecskemét Megyei Jogú Város területén temetkezést végezni a működő egyházi, vagy önkormányzati tulajdonban lévő temetőkben szabad, a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

(2) A működő temetőkben hamvasztással vagy hamvasztás nélkül, egyházi, vagy világi szertartás szerint lehet temetni.

(3) A temetőkben temetkezésre szolgálnak:

- az egyes sírhelyek,

- a kettős sírhelyek (ikersírok),

- a sírboltok (kripták),

- az örök emléksírok és díszsírhelyek,

- az urnafülkék,

- az urnasírhelyek,

- a közös sírok,

- a hamvak szétszórásának helye.

(4) [3]A temetési helyek adásvétel tárgyai nem lehetnek, de a rendelkezési jogot a szolgáltató visszaválthatja a díj arányos részének visszatérítésével, vagy a rendelkezési jog az üzemeltető jóváhagyásával a rendelet 3/1. számú melléklete szerinti „Sírhely átadási szerződés” aláírásával átruházható.

(5) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni kivéve, ha az elhunyt végrendeletében, vagy az idős, mozgásában korlátozott eltemettető kedvezőbb megközelíthetőségi lehetőséget kér.

(6) A temető használati rendjét a 3. sz. melléklet szabályozza.


A temetési helyek feletti rendelkezési jog

4. §

(1) A 3. § (3) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama: 25 év, kivéve az alábbiakat:

a) sírbolt:                             60 év

b) urnafülke                        10 év

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.



Hamvak elhelyezése

5. §

(1) [4]Hamvak elhelyezése urnatartóban az alábbi módon történhet:

- a működő temetőben lévő urnafülkében, urnasírhelyekben, sírhelyekben, sírboltokban,

- lezárt temetőben nyugvó elhunytak sírhelyébe az ÁNTSZ engedélye mellett,

- urna elhelyezésére alkalmas helyekre (templomokba),

- az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát az átvétel igazolásával ki kell adni és annak megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni. Az így kiadott urna bármely olyan ingatlanon, illetve temetkezési emlékhelyen elhelyezhető, vagy eltemethető, ahol a tulajdonos (kezelő), továbbá az ingatlan jogszerű használója ehhez hozzájárult és a kegyeleti igények biztosíthatók. Ezen rendelkezés a korábban temetőben elhelyezett urnákra is alkalmazhatók.

(2) [5]A hamvakat tartalmazó urnát sírhelyekbe, sírboltba, urnasírhelybe elhelyezni, a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységbe lehet. Rátemetésnél az urna elhelyezése a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(3) Kecskemét megyei jogú város területén a hamvak szétszórása csak zárt rendszerben, működő temető területén, megfelelő műszaki feltételek biztosítása mellett történhet. Az így szétszórt hamvakat a temető megszűnéséig meg kell tartani, vagy közös emlékhelyen kell megőrizni.

(4) [6]A lejárt kegyeleti idejű temetési helyekből kikerülő elhunytak hamvai a lejárattól számított 2 év eltelte után az arra kijelölt helyen –működő temető területén – szétszórhatók, melyről üzemeltető köteles nyilvántartást vezetni.

Ravatalozás

6. §

(1) Kecskemét város területén a köztemetőkben, illetve a már megnyitott felekezeti temetőkben szabad ravatalozni. Kivételes esetben a temetőkön kívüli ravatalozásra

(2) az ÁNTSZ Városi Intézete adhat engedélyt.

(3) Fertőző betegségben elhunytak koporsóit a ravatalozóban felnyitni nem szabad. Az ilyen halottak ravatalozása tekintetében az ÁNTSZ utasításai az irányadóak.

(4) A temető kezelője köteles a ravatalozó és a hűtőberendezés állandó üzemképes állapotáról és rendjének fenntartásáról gondoskodni.

A köztemető megtelt részeinek lezárása és újbóli felhasználása

7. §

(1) Amennyiben a használati idő leteltét követően a sírboltot (kriptát) 3, az egyéb temetkezési helyeket 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(2) A lezárt sírhelytáblák, illetve urnasírhelyek, urnafülkék az utolsó temetéstől számított 25 év, illetve 10 év eltelte utáni megszüntetését a Közgyűlés rendeli el.

(3) A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá legalább három alkalommal egy országos és egy területi napilapban, valamint a helyi médiákban közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal, továbbiakban pedig 2 havonként történjen. A hirdetményt Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának hirdetőtábláján, valamint a temetőkapun, temető őrházon, ravatalozónál és az érintett temetőrésznél ki kell függeszteni.

(4) Temetőt, vagy temetőrészt a terület más célú felhasználása esetén a temetési helyek kiürítésével lehet megszüntetni. A kiürítést a Közgyűlés rendeli el.

(5) Lejárt használati idejű temetkezési hely kiürítése és más célú felhasználása esetén az érdekelt hozzátartozók halottaik maradványait, a kiürítésre megjelölt síremléket – a meghirdetett időpontot követő 6 hónap alatt helyezhetik át (exhumálhatják). Amennyiben a rendelkezésre álló időn belül az exhumálást nem kezdeményezik, úgy az elhunytak földi maradványai közös sírba kerülnek és a síremléket a megjelölt időpont elteltével a temető tulajdonosa értékesítheti.

(6) Amennyiben a lejárt használati idejű sírhelytábla más célra történő felhasználása nem tervezett, az urna-, vagy sírhelydíj újbóli megfizetése esetén a hamvak, illetve holttestmaradványok a helyükön is maradhatnak.

(7) A határidő letelte után a temető kezelője végrehajtja a sírhelytábla, valamint az urnasírhelyeknek, urnafülkéknek kijelölt területek kiürítését, és gondoskodik a maradványok, hamvak közös sírba helyezéséről nyilvántartás vezetése mellett.

(8) A nem gondozott, omladozó állapotban lévő sírboltokból, mauzóleumokból - a 60 év kegyeleti idő elteltével - a tetemmaradványok eltávolíthatók, ugyanez vonatkozik az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető síremlékekre is. Az így megüresedett sírboltok helyén lévő összes építőanyag, síremlék és sírbolt felett a temetők fenntartói, illetve kezelői szabadon rendelkeznek - amennyiben a karbantartásra vonatkozó felhívás eredményre nem vezetett – a kiürítés időpontját követő fél év után.

(9) Ha valamely sír, sírbolt megszüntetése a használati idő eltelte előtt válik szükségessé, az áthelyezés költségeit az viseli, akinek érdekében az áthelyezés történik.

A temető infrastrukturális létesítményei

8. §

Az Önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

- temetők területén belül a sírok megközelítésére szolgáló, illetve sírhelytáblákat (parcellákat) és temetői létesítményeket összefogó úthálózat

- ravatalozó,

- a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő,

- boncolóhelyiség csoport,

- a temető bekerítése vagy élősövénnyel való lehatárolása,

- vízvételi lehetőség, illemhely,

- a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítása, az utak sorfásítása,

- hulladéktároló.

A sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása

9. §[7]

A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. A fák ültetése engedélyköteles. A temető kezelője a sírhelytáblák kertészeti kialakítását szabályozhatja, amelyet a sírhelyek kialakítása, illetve a sírok gondozása során az azzal rendelkezőnek, illetve az eltemettetőnek figyelembe kell vennie, a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.


Szabálysértési rendelkezések[8]

10. §

Vegyes rendelkezések

11. §

(1) A temetők bejáratainál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, melyre ki kell függeszteni

- a temető nyitva tartási rendjét,

- a temető térképét,

- e rendeletet,

- a temető szabályzatot,

- a temetési helyek megváltásának, újraváltásának díjait,

- a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjak fajtáját és mértékét.

(2) A temető nyitva tartási rendjében foglalt időtartam alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető kezelője részére be kell jelenteni.

(4) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(5) A temetőben a vagyontárgyak biztonsága, a rend megóvása, megőrzése mindenki közös érdeke. Amennyiben a tárgykörben bárki ellentétes magatartást tapasztal, úgy köteles azt bejelenti a temető vezetőjének (távolléte esetén a Városgazdasági Kft. Titkárságán, Kecskemét, Béke fasor 71/A), aki a bejelentésre a szükséges intézkedést köteles azonnal megtenni.

(6) [9]Indokolt esetben - személyiségi jogokat nem sértve - a biztonsági szolgálat ellenőrizheti a temető területén lévő gépjárművek csomagtartóit, személyek csomagjait. Az ellenőrzés nem terjedhet túl a csomagtartó és a csomag tartalmának megtekintésén. Erről a tényről a temetőbe látogatókat – a vonatkozó jogszabálynak megfelelően – tájékoztató tábla kihelyezésével figyelmeztetni kell.

11/A §[10]

A temető üzemeltetője – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről nyilvántartásokat vezet. A nyilvántartások vezetésére a Ket. szabályait kell alkalmazni. Elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

12. §

(1)[11] A Köztemetőben a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjak fajtáit és mértékét e rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza. A díjak mértékét az üzemeltető által előterjesztett javaslat alapján a közgyűlés állapítja meg. Díjat módosítani legfeljebb évi egy alkalommal lehet.

(2) [12]A 4. sz. melléklet A. pontjában felsorolt  temetési sírhelydíjakból (sírhely, sírbolt, sírkert, kolumbárium) származó  bruttó bevételeket az Önkormányzat az éves költségvetésében köztemetők fejlesztésére, felújítására fordítja, és legalább ugyanilyen összegű kiadási előirányzatot köteles biztosítani.

(3) Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a köztemetőkről rendelkező 12/1992. (III.26.) KR sz. rendelet hatályát veszti.

1. számú melléklet[13]

KEGYELETI KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS


Mely létrejött egyrészről

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

(6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.)

képviseli: Dr. Szécsi Gábor polgármester

KSH szám: [14]33754000-7511-321-03

továbbiakban Önkormányzat –

másrészről a


HÍRÖSGAZDA Városszolgáltató Kft. szolgáltató

Székhely: 6000 Kecskemét, Béke fasor 71/A.

Képviseli: Lassú Tibor Attila ügyvezető igazgató

Cégjegyzékszám: Cg. 03-09-112768

Adószám: 13554073-2-03

továbbiakban szolgáltató


között az alábbi feltételek szerint:


1. A felek az 1999. évi XLIII. tv. és a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet, továbbá Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 41/2000. (X.2) KR. sz. rendelete  alapján kötik meg a kegyeleti közszolgáltatási szerződést. A szerződés 2000. október 01.  napjától 10 évi időtartamra jött létre.


2. A szerződés hatálya az alábbi temetőkre terjed ki:

         - Kecskemét, köztemető                                            400/2.  hrsz.

         - Hetényegyháza, köztemető                                     32814. hrsz.

         - Kecskemét, Szentháromság temető                        2214.   hrsz.

         - Kecskemét, Evangélikus temető                             6138.   hrsz.

         - Kecskemét, Szovjet-orosz temető                           4689.   hrsz.

         - Kecskemét, Kiskatolikus temető                             4688.   hrsz.


3. A kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján Szolgáltató kötelezettségét képezi a 2. pontban meghatározott temetők fenntartási (1999. évi XLIII. tv. 13. §.), üzemeltetési (1999. évi XLIII. tv. 16-18. §.) feladatainak ellátása. A szerződés hatálya alá tartozó fenntartási, valamint üzemeltetési feladatok részletes felsorolását, időbeli szakaszolását – az egyes részfeladatokra vonatkozó mennyiségi mutatókkal és minőségi előírásokkal – e szerződés 1. sz. melléklete tartalmazza.


4. A Szolgáltató a KR. 1. § (3) bekezdése értelmében látja el a fenntartási, felújítási, fejlesztési munkákat. Az üzemeltetési feladatait saját kapacitással látja el, jogosult azonban egyes kiegészítő jellegű részfeladatok tekintetében alvállalkozókat alkalmazni. Szolgáltató az igénybevételre kerülő alvállalkozókért úgy felel, mint saját tevékenységéért. Az alvállalkozóknak is meg kell felelniük az általuk végzett tevékenységre előírt jogszabályi és hatósági feltételeknek.


5. Szolgáltató kötelezettségei temetőfenntartással temetőüzemeléssel kapcsolatban:

5.1.   A kegyeleti igényeknek, törvényi, rendeleti és műszaki előírásoknak megfelelő

         létesítmények és berendezések megépítése, bővítése, felújítása, ezek részeként:

         - a ravatalozás és gyászszertartás lebonyolítására alkalmas helyiségek,

  • az elhunytak tárolásához, hűtéséhez hűtőberendezések, az elhunytak hatósági boncolásához szükséges boncterem, és annak berendezései, felszerelései,

         - új építés esetén a halottasház és más helyiségek berendezései, felszerelései,

           első készletének biztosítása.

         - az 1999. évi XLIII. tv. /A temetőkről és a temetkezésről/ és a 145/1999.

            /X.1./ Korm. sz. rendelet. / A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi

            XLIII. törvény végrehajtásáról/ alapján meghatározott önkormányzati fela-

            datok elvégzése.

5.2.   Biztosítja az eltemetés /földbetemetés, urnaelhelyezés/ feltételeit.

5.3.   Összehangolja a temetéseket.

5.4.   Betartja, betartatja a temetőkkel kapcsolatos törvényben, kormányrendeletben és az önkormányzati rendeletben foglaltakat, ennek keretében:

         - ügyfélszolgálatot működtet a sírhely-értékesítésre

         - tájékoztatja a szabályokban előírt, helyileg szokásos módon a temetőlátogatókat,

         - nyilvántartó könyvet vezet és őrzi azt,

         - az eltemettetőnek, a jogosult hatóságoknak abba betekintést enged, arról fel-

            világosítást nyújt,

         - elkészíti a sírhelykiosztási terveket, kitűzi az elfogadott tervek alapján a sír-

            helyeket,

         - a temetőben portaszolgálat a temető nyitását, zárását biztosítja,

         - gondoskodik a ravatalozóknál a hangosításról,

         - temetők őrzése és vagyonvédelem biztosítása.

5.5.   Gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak halotthűtőben történő hűtéséről.

5.6.   Biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései /tárolók, hűtők, egyéb beren-

         dezések és felszerelések, szerelvények/ karbantartását, javítását, fertőtlenítését

         a helyiségek festését, meszelését.

5.7.   Üzemelteti és karbantartja a temetők nyilvános illemhelyeit.

5.8.   Biztosítja a temetők infrastruktúrájának üzemben- és karbantartását, amely

         magában foglalja:

         - a meglévő utak, járdák karbantartását,

         - kapuk és kerítések karbantartását és javítását,

         - a vízvezetékek és vízcsapok üzemeltetését, javítását, a csapadékvíz elvezetését,

         - az elektromos ellátás és világítás működtetését, karbantartását,

         - a ravatalozók és hozzátartozó helyiségek üzemképességét, tisztántartását,

         - viseli az ezekkel kapcsolatos /közüzemi/ díjakat, költségeket.

5.9.   Biztosítja a temetők tisztán és jó karban tartását, amely magában foglalja többek között:

         - szükség szerinti sepréseket,

         - kaszálást, kaszálék-gyűjtést, sarabolást, gyomirtást,

         - a hulladék összegyűjtését és elszállítását,

         - végzi fakivágási engedély alapján a fák kivágását, valamint a fák, cserjék

            metszését,

         - biztosítja a síkosságmentesítést, hóeltakarítást,

         - virágládák beültetését, gondozását.

5.10  Értékesíti a temetői sír, sírbolt és urnahelyeket az önkormányzat temetői rendelete szerinti díjszabása alapján.

5.11. Szolgáltató vezeti a sírhely- és sírboltkönyvet. A hivatkozott nyilvántartások vezetésére a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. Tv. szabályait kell alkalmazni azzal, hogy elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

5.12. A temetőfenntartással, üzemeltetéssel összefüggő kérdésekben Megbízott kérésére adatot szolgáltat.

5.13. A temetőfenntartási, üzemeltetési munkákra kiírt pályázatok előkészítésében és elbírálásában a Polgármesteri Hivatal szakmai referensének véleményét kikéri.

Megbízott Szolgáltató jogai:

6.1.   Saját nevében temetési szolgáltatás szervezése a temetőkben.

6.2.   Az üzemeltetőre vonatkozó kötelezettségek szerződésben érvényesítése egyéb

         temetkezési vállalkozókkal szemben.

6.3.   Az éves városüzemeltetési tervben a temetőfenntartásra vonatkozó szakfeladat

         javaslatainak elkészítése. A temetői építményekre vonatkozó felújítási javasla-

         tok, tervek elkészítése.

6.4.   A temetői rendeletek elkészítésében együttdolgozás a Megbízóval.


A temetőtulajdonos, Önkormányzat, mint Megbízó kötelezettségei:

7.1    A rendelet 8. §-ában megfogalmazott feltételek megteremtéséhez az éves költségvetésben jóváhagyott temetőfejlesztési előirányzat erejéig megbízott köteles gondoskodni.

7.2.   A temetőkben elektromos ellátás, vízellátás, csapadékvíz elvezetés feltételeinek megteremtése.

7.3.   A temetők és ravatalozók, parcellák megközelítéséhez utak, járdák, parkolók építése, felújítása, temetők bekerítése, felújítása, kapukkal ellátása.

7.4.   Temetői rendelet megalkotása, döntés a temetési helyek, illetőleg az újraváltási díjak, továbbá a temetőfenntartási hozzájárulási és ravatal használati díjakról.

7.5.   A temetőüzemeltető ellenőrzésére jogosult személy kijelölése.

Pénzügyi és számviteli elszámolások:

8.1.   A feladatok ellátásához szükséges összeget a Megbízó Önkormányzat biztosítja a városüzemeltetési feladatok költséghelyen az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint.

8.2.   Szolgáltató tárgyhóban végzett munkáját havonta a tárgyhót követő 05-ig  leszámlázza. A hatályos jogszabályoknak megfelelően kiállított számla alapja a teljesítésigazolás, melyet az Önkormányzat képviselője a tárgyhót követő 03-ig a 2. sz. mellékletben felsorolt nyilvántartások és okmányok, illetve helyszíni meggyőződés alapján ad ki.

Az igazolt számla kifizetésének határideje a számla átvételét követő 15. naptári nap.

8.3.   [15]Szolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy:

- a temetők fenntartási és üzemeltetési költségeit számviteli nyilvántartásaiban elkülöníti az egyéb városüzemeltetési feladatokkal, illetve temetkezési szolgáltatással összefüggő költségeitől,

- elkülönítésre, illetve az Önkormányzat felé elszámolásra kerül a 4. sz. melléklet A. pontjában felsorolt temetési sírhely bruttó bevétel.

- a kiadásokról munkanemenként, munka fajtánként külön nyilvántartást vezet.

- az állagmegóvást, karbantartást és üzemeltetési kötelezettségeket a leggazdaságosabb módon teljesíti. Amennyiben a munkavégzés nem saját szervezeti keretén belül oldja meg, úgy köteles a versenyeztetési, közbeszerzési jog szabályok szerint eljárni.

- a jelen rendelet 4. sz. melléklet B-G. pontjai szerint képződő bruttó bevételt számviteli nyilvántartásában elkülöníti, és legalább ekkora összeget köteles a temetők üzemeltetésével  és fenntartásával összefüggő feladatok ellátására fordítani.

9./     A szerződés Szolgáltató általi teljesítéséhez szükséges közüzemi szolgáltatások körének és a közüzemi szolgáltatóknak a felsorolását e szerződés 3. sz. melléklete tartalmazza.

Szolgáltatónak a szerződés teljesítéséhez rendelkezésre bocsátandó eszközei felsorolását, az eszközökkel kapcsolatos minőségi előírásokat, az eszközök rendelkezésre bocsátásának módját e szerződés 4. sz. melléklete tartalmazza.

10./   Szolgáltató jogosult szerződésbeli feladatai teljesítéséhez a jelen szerződés hatálya alá tartozó temetőkben lévő Önkormányzati vagyontárgyakat használni, igénybe venni.

Temetők vagyontárgyainak listáját az 5. sz. melléklet tartalmazza.

11./   Szolgáltató szavatol azért, hogy az 1. pontban hivatkozott törvényben foglalt
– temetkezési szolgáltatókra előírt – feltételeknek megfelel, valamint a szerződés tárgyát képező feladatai teljesítése során közreműködő alkalmazottai, illetve alvállalkozóinak az alkalmazottai az 1./ pontban hivatkozott végrehajtási rendelet 54. §-ban meghatározott szakképesítéssel rendelkeznek.

12./   A szerződés fennállása alatt az Önkormányzat jogosult Szolgáltató tevékenységét ellenőrizni az alábbiak szerint.           

Önkormányzat jogosított képviselője a Szolgáltató üzemeltetési tevékenységének gyakorlása során helyszíni ellenőrzést tarthat,

Önkormányzat műszaki ellenőre, a Szolgáltató fenntartási, felújítási, fejlesztési jellegű tevékenységét mind mennyiségileg, mind minőségileg ellenőrizheti,

Önkormányzat jogosított képviselője a szerződés tárgyát képező tevékenység gyakorlása során keletkezett iratokba, bizonylatokba, dokumentumokba – ideértve az ügyfélszolgálati, nyilvántartási jellegű iratokat – bármikor betekinthet,

Önkormányzat a szerződés teljesítésével, vagy egyes részfeladatok teljesítésével kapcsolatosan Szolgáltatótól beszámolót, tájékoztatást kérhet,

Önkormányzat ellenőrzési jogosítványait a saját maga által megszabott gyakorisággal és időtartamban gyakorolja.

13./   Tekintettel arra, hogy a szerződés tárgyát képező tevékenységet a szerződés aláírásának időpontjában is Szolgáltató gyakorolja, így felek külön birtokbaadási eljárást nem tartanak.

14./   A szerződést Önkormányzat azonnali hatállyal felmondhatja, ha Szolgáltató a szerződés 8/3. pontjában leírt kötelezettségét megszegi. Egyebekben a szerződés lejártáig felek csak a másik fél súlyos szerződésszegése esetén mondhatják fel a szerződést azonnali hatállyal. Súlyos szerződésszegésnek minősül az Önkormányzat részéről a szolgáltatói díj fizetésének 30 napot meghaladó késedelme, szolgáltató részéről egyes szerződéses kötelezettségei teljesítésének elmaradása, vagy jelentős késedelmű teljesítése, esetlegesen olyan hibás teljesítés, amely rövid határidőn belül érdeksérelem nélkül nem javítható.

15./   A szerződés hatályának lejárta előtt 6 hónappal felek tárgyalást folytatnak a szerződés meghosszabbításáról.

A szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Polgári Törvénykönyv – különösen annak a vállalkozási szerződésekre vonatkozó – rendelkezései irányadóak.

16./   Felek a jelen szerződéssel kapcsolatosan felmerült viták esetében elsősorban egyeztetni kötelesek. Amennyiben az egyeztetés nem vezet eredményre, felek kikötik a Kecskeméti Városi Bíróság, ill. a Bács-Kiskun Megyei Bíróság kizárólagos illetékességét.

17./Felek képviselői a szerződést – közös értelmezés után – mint az akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.



K e c s k e m é t, ………………………..





         Dr. Szécsi Gábor                                                       Lassú Tibor Attila

            polgármester                                                             ügyvezető igazgató


1/1. sz. melléklet (Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződéshez)

Fenntartási, üzemeltetési feladatok részletezése, időbeli szakaszolása


KECSKEMÉTI KÖZTEMETŐ:



Fenntartási feladatok:


-       úttisztítás (seprés, hóeltakarítás)        napi rendszerességgel

                       igény szerint

-       fűnyírás           májustól – októberig

évente 4 alkalommal

-       fametszés, gallyazás, fapótlás            esetenként, bejelentés alapján

                       évi 50 – 70 db

-       cserjenyírás     május – június (egy alkalom)

örök emléksírok, díszsírhelyek,      igény szerint

közös sírok ápolása

-       szemétszállítás            igény szerint

-       szeméttárolók kiürítése                      különböző méretű

         (jelenlegi állapot szerint)                    rendszeresen – naponta ill. igény szerint,

-       ravatalozó, hűtő, WC, irodaépület     napi rendszerességgel

         egyéb helységek takarítása

-       vízvételi lehetőség biztosítása            igény szerint

-       hűtő karbantartása      havi egy alkalom

-       szennyvízszippantás   havi egy – két alkalom          

         (szükségességtől függően)

-       áram-, gáz- víz biztosítása      folyamatosan

-       virágtálak beültetése, gondozása       tavasszal beültetés

         gondozás folyamatos

-       épületek, építmények festése,            igény szerint

         mázolása karbantartása, javítása

-       [16]ravatalozó drapériájának cseréje      igény szerint

-       őrzés    folyamatosan

         nappal egy fő

         éjjel, szabad- és ünnepnapokon két fő

         (+ egy kutya)

egyéb igény szerint jelentkező feladat



Üzemeltetési feladatok:

-       Temetői rend kialakítása és biztosítása

-       Temető nyitása, zárása

-       Temető látogatók tájékoztatása         folyamatosan

-       Temetkezés összehangolása

-       Nyilvántartókönyvek vezetése

Ügyfélfogadás





HETÉNYI TEMETŐ:


-       úttisztítás        havi 50 óra igény szerint

-       szemétszállítás            havi 2 alkalommal igény szerint

-       fűnyírás           igény szerint   évi 3 – 4 alkalommal

-       fakivágás        igény szerint

-       ravatalozó takarítása   hetente 2 alkalom, ill. igény szerint

-       vízvezeték karbantartása, javítása      igény szerint



SZOVJET – OROSZ TEMETŐ


takarítás       évi 100 óra

szemétszállítás         évi 10 m3

virág kihelyezés       igény szerint

gyommentesítés      igény szerint



SZENTHÁROMSÁG TEMETŐ

nem üzemel

gondnokság

egyéb fenntartási munkák



EVANGÉLIKUS TEMETŐ

-       nem üzemel




1/2. sz. melléklet (Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződéshez)

Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződésben meghatározott feladatok teljesítési igazolásának módja, okmányai és bizonylatai

A havonta kiállított számla melléklete a felmérési napló, melyen az elvégzett teljesítmények igazolása megtörténik.

A felmérési napló összeállításának alapbizonylatai:

- naponta vezetett munkanapló, mely tartalmazza;

- tervezett és ténylegesen elvégzett fenntartási feladatok

- a feladattal foglalkozó létszámot, a feladatra fordított munkaórát

- a saját, illetve belső egységtől igénybevett gépek, járművek és azok ledolgozott
idejének felsorolását (menetlevél, illetve gépnaplóra való hivatkozással)

- külső vállalkozók végzett munkáját és eltöltött munkaidejét

- a felhasznált anyag mennyiségét, értékét

- a közüzemi szolgáltatók számlájának felsorolása és másolata mellékelve.





1/3. sz. melléklet (Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződéshez)

[17]Temetőfenntartásnál közreműködő közüzemi szolgáltatók:


DÉMÁSZ RT.        6000 Kecskemét, Szultán u. 2-4.


DÉGÁZ RT.           6724 Szeged, Pulcz u. 44.


BÁCSVÍZ RT.       6000 Kecskemét, Izsáki út 13.


Tohai Sándor           6044 Hetényegyháza, Darányi u. 45.





1/4. sz. melléklet (Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződéshez)

[18]Temetőfenntartáshoz, üzemeltetéshez rendelkezésre álló eszközök:

Temető részleg saját, gép eszköze:

         DURSO UFO 200 gyűjtőkocsi

         Kézi szerszámok (seprő, vesszőseprő, lapát, gereblye, ásó, csákány, vasvilla)

         Számítógép a nyilvántartáshoz

Társüzemi szolgáltatóktól:

         IFA W-50 seprőgép

         MULTICAR emelőkosaras tehergépkocsi

         Motoros láncfűrész

         IFA UNIPORM szemétgyűjtő tehergépkocsi

         IFA konténeres szállító tehergépkocsi

         IFA W-50 KCR önrakodós tehergépkocsi

         Ruthmann emelőkosaras gép

         Fűnyíró gépek

Egyéb vállalkozóktól:

         Fűnyíró gépek.







1/5. sz. melléklet (Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződéshez)

Temetők önkormányzati vagyontárgyainak listája


Kecskeméti Köztemető /Béke fasor 71/a./



0400/2 hrsz.             1. iroda épület 229,32 m2        917,28 lég m3

           2. ravatalozó   289  m2           1.156  lég m3

           3. papi öltöző,  hűtő               168,58 m2

 842,9  lég m3

           4. koporsó tároló 211,2 m2      633,6 lég m3

                                5. virágbolt           59,17 m2   195,20 lég m3

                                6.[19]

                       7. kerítés           1.600 fm

           8. vízvezeték     4.250 fm

           9. villany hálózat  120 fm

           10. burkolt út  16.800 m2

                                11. földterület  45.000 m2

80 db. különböző méretű szeméttároló edény.


Hetényegyházi temető



         32.814 hrsz.    ravatalozó       10,63 m2         301,89 lég m3

32.820/2 hrsz. földterület       1.973 m2

32.814 hrsz.                           5.852 m2

32.813/2 hrsz  .                       12.062 m2

                    összesen:                     19.887 m2

                    kerítés                              556 fm

                    vízvezeték                        110 fm

                    út                                     273 fm



Szentháromság temető

          


         2214 hrsz.       ravatalozó                   140 m2             420 lég m3

                                gondonoki lakás         100 m2             300 lég m3

                                           iroda                           114 m2             342 lég m3

                                kerítés                                  1.210 m          

                       földterület            118.773 m2

                          


Szovjet-orosz temető



         4689 hrsz.                   Kerítés                                    192 fm

                                            földterület                2.300 m2




Evangélikus temető



6.138 hrsz.               ravatalozó                   26 m2                78 lég m3

                                gondnoki lakás           63 m2                  189 lég m3

                                kerítés                       365 fm 

                                földterület              8.345 m2





2. számú melléklet

A. Temetkezési helyek kialakítása, létesítése:


Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.

1. Az egyes sírhely alapmérete 2,1 m hosszú; 0,9 m széles; 2 m mély.

Új parcella létesítésénél az egyes sírhely alapterülete 3,25 m2 (2,5 m x 1,3 m), melyre 2,1 m x 0,9 m méteres síremlék elhelyezése engedélyezhető. A helyi adottságok figyelembe vételével a temető kezelője eltérhet a megadott méretektől.


2. A kettős sírhely alapmérete 2,1 m hosszú; 1,6 m széles; 2 m mély.

- A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.

- A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó alja legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet.

- Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

- Fej- lábtemetés esetén a sírok egymástól 90cm-re, a sorok egymástól 150 cm-re kell, hogy legyenek.

- Fej- fejtemetés esetén a sírok egymástól 60 cm-re, a két sor egymástól 90 cm-re kell, hogy legyen, de minden második sor után minimálisan 1,50 cm széles út hagyandó. Egy parcellában csak egyféle temetési mód alkalmazható, kivételt képez, ha a parcella kriptasorral van körülvéve (szegélyezve).

- Új parcella létesítésénél a kettős sírhely alapterülete 5 m2 (2 m x 2,5 m), melyre 2,1 x 1,6 méteres síremlék elhelyezése engedélyezhető. A helyi adottságok figyelembe vételével a temető kezelője eltérhet a megadott méretektől.

3. [20]A sírbolt (kripta) legalább négy koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg.

A sírboltok méretei:    - 4 koporsó: 2,6x3,3m    (8,58 m2)

                                    -4 koporsó polcos 2,9x3,0m  (8,7 m2)      

                                    - 6 koporsó:  3,0x4,5m   (13,5 m2)

                                   - 6 koporsó polcos 3,0x3,5m (10,5 m2)

- Minimális mélysége a terepszinttől számítva 1,6 m. Ennél nagyobb méretű sírbolt vagy mauzóleum méreteit a temető kezelője külön állapítja meg.

- A sírbolt (kripta) építéséhez a temető kezelőjének előzetes hozzájárulása szükséges.

- A sírboltok (kripták) kiépítéséről az egységes rend érdekében a temetők kezelője gondoskodik.

Előzetesen benyújtott terv alapján engedélyezheti a tervezői névjegyzékben szereplő    szakember közreműködésével az önerős kivitelezést.

4. Örök emlék sírok és díszsírhelyek:

- A köztemetők fenntartója köteles központi fekvésű (fő- útvonal, főtér) temetőrészt fenntartani a város életében meghatározó szerepet játszó, köztiszteletben álló polgárainak eltemetésére, illetve urnáik elhelyezésére. Az így kijelölt sírhelyek felhasználását Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere engedélyezi.

- Az örök emléksírokat akkor is fenn kell tartani, ha a sírhelytáblát vagy sort kell kijelölni. Az így kijelölt terület felhasználását Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere engedélyezi.

- Az örök emléksírokat akkor is fenn kell tartani, ha a sírhelytáblákat kiürítik. A temetők átrendezése vagy megszüntetése esetén az emléksírokat az új temetőnek erre a célra kijelölt helyére kell áthelyezni.

 n - Az emléksírokba csak az elhalt házastársa temethető, ha ahhoz Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere hozzájárul.

5. [21]Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méretnek nagyobbnak kell lennie a használatos díszurnák méreténél, hogy azok elhelyezése biztonságos legyen. Az urnafülke lezárása táblával történik. A kolumbáriumban biztosítani kell az urnatáblák egyöntetűségét, méretazonosságát, a szövegvésések szakszerűségét. Az urnafülke lehet egyes vagy dupla. Az egyes urnafülkében csak egy urna, míg a dupla urnafülkében maximum két urna helyezhető el.”

6. Temetésre szolgáló egyéb területek

A városi temetők fenntartója köteles gondoskodni közös sír megfelelő kialakításáról a köztemetők területén, a már lezárt temetőkből, valamint a köztemetők megtelt, lezárt részeiből kikerülő holttestmaradványok, hamvak elhelyezésére.


B. Síremlékek


1) A síremlékeket felállítani, felújítani, átépíteni, lebontani, elvinni a bemutatott részletes tervek és írásbeli kérelem alapján a temető kezelőjének engedélyével lehet.

2) A síremlékek alapozásának méreteit a temetők kezelője állapítja meg. A temetők komolyságát, a kegyeletet, a közízlést sértő síremlékfeliratok nem engedélyezhetők. A síremlék, vagy szegélykő nem terjedhet túl a sír, illetve a sírbolt megállapított területén.

3) A sírbolton lévő síremlék fenntartásáról a temetésre kötelezettek tartoznak gondoskodni. Ha a sírbolt, vagy síremlék összeomlásától lehet tartani, a köztemető kezelője felszólíthatja a kötelezetteket, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Amennyiben a felhívás eredménytelen marad, 6 hónap leteltével a temető kezelője a sírboltot, vagy síremléket kiüríti, s azzal, valamint a felépítmény anyagával maga rendelkezik.

4) A síremlékek szabályszerű felállítását a temető kezelője köteles ellenőrizni.

5) [22]A temetési hely megjelölésére szolgáló sírjel saját költségen létesíthető.

6) [23]A síremlékek és tartozékaik, valamint az emlékoszlopok elhelyezésének műszaki feltétele:

              - az alapozás felső síkja az eredeti terepszintet nem haladhatja meg



C. Sírgondozás


1) A sírgondozási munkák elvégzésével – amennyiben azt nem maguk végzik - a hozzátartozók a temető kezelőjét, illetve más szervezetet bízhatnak meg. Amennyiben a munkát más szervezet végzi, úgy az ilyen tevékenységet a hozzátartozók a temető kezelőjének kötelesek bejelenteni.

2) Az örök emléksírok, a közös sír, valamint az azokon lévő síremlékek gondozása és fenntartása a temető kezelőjének a feladata, melyet az Önkormányzattal kötött szerződés szerint végez.

3) [24]Ülőhely, pad a sírhely területén kívül eső fa, cserje, örökzöld a temető üzemeltetőjének engedélyével helyezhető el.

4) A sírboltok és sírok bekerítésére szolgáló bármilyen szegélyek, síremlékek csakis a sírhelyen helyezhetők el. A sír területén kívül egyéb helyet elfoglalni nem szabad.

5) A sírdomb síremlékeket szilárd alapra kell felállítani.

6)[25] A sírdomb magassága 5o cm lehet. A temetési helyen legfeljebb olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelyek közötti utak vagy más temetői létesítmény állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg. Az 1 m-nél magasabbra növő növények ültetése előtt az üzemeltetővel egyeztetni kell.

7) Fák és 2 m magasságot meghaladó növényzet kivágását a temető kezelője hatósági engedély alapján elrendelheti. Fát, cserjét a sírhelyen kívüli területre csak a temető kezelője, vagy az általa megbízott személy, illetve szervezet ültethet.

8) [26]



3. számú melléklet

A. Temető használati rendje:


Sírhelyek

- Az egyes és kettős sírhelyek kegyeleti ideje a megváltástól számított 25 év. Sírhely előre is váltható, azonban ez esetben a sírhely megjelölése és gondozása kötelező. Ennek elmulasztása esetén – eredménytelen felhívás után – a sírhely 10%-os kezelési költség levonása mellett visszaváltható.

- A sírhelyek teljes használati díját a sírhely megváltásakor kell megfizetni. Minden további koporsós temetés alkalmával ki kell fizetni azt a díjkülönbözetet, amellyel a – 25 éves porladási idő biztosítása érdekében – a használati idő szükségképpen meghosszabbodik.

- A már betemetett sírokba történő rátemetéskor a felnőtt vagy gyermekkoporsóra eső díjat kell fizetni.

- A fertőző betegségben elhaltra csak a közegészségügyi előírásoknak megfelelően lehet rátemeti.


Sírboltok:

- A sírboltok használati ideje a megváltástól számított 60 év.

- A sírbolt (kripta) birtokosa az, aki a használati díjat megfizette és birtokosi minőségét a temető sírboltkönyvébe bejegyeztette. A sírbolt feletti rendelkezési jogot az gyakorolja, aki a használati díjat megfizette, és akinek nevére az igazoló sírcédula kiállításra került.

- Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt birtokosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók. Ha erről nem intézkedett, a jog szerinti örököseit, továbbá a birtokos házastársát, egyeneságbeli (fel- és lemenő) rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet eltemetni.


Urnafülkék, urnasírhelyek

- Az urnafülkébe és az urnasírhelyekbe az elhamvasztott halottak urnái helyezhetők el.

- Az urnafülke használati ideje 10, az urnasírhelyeké pedig 25 év. A használati idő lejárta után a fülke használata a lejáratkor érvényben lévő díj megfizetésével megújítható.

- A használati idő lejárta után az urnafülkék és urnasírhelyek kiürítéséről a temető kezelője gondoskodik.

- A megváltott sírhelyek sírboltok, urnafülkék, urnasírhelyek használati idejének lejártakor a temető kezelője köteles felszólítani a birtokost, a megváltás esedékességéről. Amennyiben a felszólítás eredménytelen így a temető kezelője rendelkezik a lejárattól számított 6 hónap elteltével.


B. A temetők rendjének szabályozása


1) [27]A temetők nyitvatartási ideje: május 1. és november 5. közötti időpontban 6.30-20.00 óra, az év többi időszakában 7.00-18.00 óra.

2) A temetőkben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

3) [28]A temetőkbe állatot - vakvezető és őrzési feladatot ellátó kutya kivételével - bevinni, beengedni tilos.

4) A létesítendő sírjelek legnagyobb magasságát a temetők kezelője a helyben szokásos méretek, illetve a sírhelyek típusa szerint határozza meg.

5) A temetők területén a sírok kivételével a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni, bárhová elvinni tilos.

6) A temetőkben gyertyát gyújtani legkésőbb a zárási időt megelőző 1 órával szabad. Ügyelni kell arra, hogy tűzveszély ne keletkezzék.

7) [29]A köztemetőkön belül, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

8) A már kiállított síremléket és a sír egyéb tartozékait a temetőkből – még javítás céljára is - csak a temető kezelőjének engedélyével lehet elszállítani.

9) A temető kezelője köteles gondoskodni a temetők kerítésének épségéről.

10) A temető területén elhelyezkedő ravatalozóért használati díjat kell fizetni.

11) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú  és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

12) ---[30]

13) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

14) Panaszbejelentést írásban, illetve személyesen, munkaidőben az üzemeltető telephelyén lehet tenni, aki köteles azt kivizsgálni és panaszost tájékoztatni. A temetőket látogató közönség panaszai a temetők irodájában elhelyezett bejelentőkönyvbe is bejegyezhetők.

15) [31]Reklám elhelyezése a temető kerítésén, illetve hirdetőtáblán az üzemeltető engedélyével lehetséges.

16) [32]A temetőben a sírokat az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, fákat és egyéb növényzetet, épületeket, stb. rongálni, vagy a sírok, urnahelyek díszítésére szolgáló tárgyakat eltávolítani, szennyezni tilos. 



C. Nyilvántartások vezetése


1) [33]A temetőkben temetői nyilvántartókönyvet (halottak főkönyve), sírboltkönyvet, a családi nagysírok könyvét és ezekhez külön-külön nyilvántartókönyvet kell vezetni. A halottak főkönyvébe időrendi sorrendben kell bevezetni a temetkezést a halotti bizonyítványban megadott adatok alapján. A sírboltkönyv és a családi nagysírok könyve a sírboltokba és a családi nagysírokba eltemetett halottak adatainak bejegyzésére, a sírbolt birtokosai rendelkezéseinek bejegyzésére szolgál.

A temetőben eltemetett elhunytak halottvizsgálati bizonyítványának egy példányát a temető üzemeltetője köteles megőrizni.

2) A sírhelybe történő rátemetés, vagy földelés (exhumálás) adatait, és az arra vonatkozó ügyirat számát a főkönyv megjegyzés rovatába, illetve a sírboltkönyvbe és a családi nagysírok könyvébe fel kell jegyezni.

3) A temető kezelője a nyilvántartókönyvből, a sírboltkönyvből, a családi nagysírok könyvéből köteles a birtokos illetve hozzátartozói részére díjtalan szóbeli, vagy írásos tájékoztatást adni.

4) A temető üzemeltetője az új sírparcella megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak Kecskemét Megyei Jogú Város Jegyzője részére történő megküldéséről. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a Jegyző engedélyével történhet, a térkép módosításával egyidejűleg. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, ezt követően pedig átadni a levéltárnak.

5) Nyilvántartókönyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely, -tábla, -sor, és hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartókönyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyének pontos megjelölését tartalmazza.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a sírral rendelkezni jogosult személy nevét, anyja nevét, születési évét és lakcímét.

6) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született anyjának nevét, az elhantolás (urnaelhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

7) A könyvek szabályszerű vezetését Kecskemét Megyei Jogú Város Jegyzője ellenőrzi.

8) A temetőkre vonatkozó nyilvántartókönyvek és ügyiratok nem selejtezhetők.

9) A temetőkre vonatkozó nyilvántartókönyveket és ügyiratokat tűzbiztos szekrényben kell tárolni. A betelt és használaton kívüli nyilvántartókönyvek és ügyiratok megőrzéséről a temető kezelője gondoskodik.

10) A temető kezelésével megbízott szervezet köteles a temető bejáratánál a nyilvántartásra utaló tájékoztató táblát kihelyezni, valamint a temető részletes térképét, a sírhelyárakat, a sírgondozási díjakat feltüntetni.

11.) [34]Temetők üzemeltetője a nyilvántartások vezetését – a papíralapú nyilvántartás vezetésével egyidejűleg - megfelelő számítógép program segítségével is végezheti, mely megfelel az 1-10 pontban foglalt rendelkezéseknek, valamint a számviteli előírásoknak.


D. A temetés feltételei


1) A köztemetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányoknak az üzemeltető részére történő átadása után – a szállításnál használt külső koporsóval együtt – azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a hűtőben, ravatalozóban való elhelyezéséről.

2) Ha a köztemető üzemeltetője az azonosság vagy az okmányok tekintetében hiányosságot észlel, az átvételt felfüggeszti és a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvost, valamint az illetékes intézetet értesíti.

3) Temetni – ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik – hagyományos módon koporsóban (koporsós temetés), hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, szétszórása útján lehet.

4) A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

5) Az elhalt földbe temetéséhez az eltemettetőnek jól zárható, környezetbarát anyagból készült, hézagmentes koporsóról kell gondoskodnia. Földbe temetéshez – a (7) bekezdésben meghatározott kivétellel – fémből, üvegből, műanyagból készült termék nem használható - az 1999. évi XLIII. törvény 24.§ (3) bekezdése értelmében - 2002. január 1-től.

6) Földbetemetéshez olyan koporsóanyag vagy kegyeleti termék nem használható, amely veszélyezteti a környezetet. Ha az elhunyt szállításához műanyag (PVC, polyetilén fóliát) vagy más, földben le nem bomló agyagot használtak, azt az eltemetés során földbe helyezni nem szabad. A halottal érintkező, nem lebomló anyagokat egészségügyi veszélyes hulladékként kell kezelni.

7) A (6) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók a fertőző betegségben elhunytak, valamint a külföldről szállított holttestek szállításánál felhasznált anyagokra.

8) A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak holttestét kellő szilárdságú, hézagmentesített kettős koporsóban kell eltemetni.

9) Azt, aki törvény alapján a temetésre kötelezett és a kötelezettségét nem teljesíti, a jegyző felszólítja kötelezettsége 15 napon belüli teljesítésére. Ha a kötelezett a felszólításnak nem tesz eleget, az elhunytat közköltségen kell eltemetni.

10) A közköltségen történő temetés esetén a temetésre kötelezett személyt a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.

11) Az elhunytat a kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha az elhalálozás helye szerinti település köztemetőjében megjelölt temetési hely felett a kérelmezőnek rendelkezési joga van.

12) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve, ha a szabályzat másként rendelkezik.

13) Sírboltba történő temetés rendjét a sírboltkönyv határozza meg.

14) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát az átvétel igazolásával ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.


E. Sírnyitás


1) A sír vagy sírbolt felnyitását (a továbbiakban: sírnyitás) a temető fekvése szerint illetékes ÁNTSZ engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása.

2) A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása szükséges. Nem kell hozzájárulás a nyomozó hatóság részéről kezdeményezett sírnyitáshoz, de az eljárásról a temetési hely felett rendelkezni jogosultat értesíteni kell.

3) [35]A koporsós temetésre szolgáló sírhelyre sírnyitás engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes ÁNTSZ előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén – az exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.

4) [36]Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedélyt az ÁNTSZ hozzájárulásával hamvasztás, exhumálás, más temetőbe való áthelyezés és zárt temetés céljából adható, illetve ha azt a nyomozó hatóság kéri.


F. Temetés


1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás mellett. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

3) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra kötelezett, a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt a saját halottja volna.

4) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak hamvasztás nélkül történhet.

5) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az önkormányzat gondoskodik illetékességi területén belül.

6) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

7) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

8) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

9) Halottat csak külön jogszabályban előírt orvosi vizsgálat és az erről szóló halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítványt a temetés előtt kell az üzemeltető részére átadni. Az elhunyt elhamvasztásához a halottvizsgálati bizonyítványra minden esetben fel kell jegyezni az elhamvaszthatóságot. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a temető kezelője gondoskodik.

10) Ha a halál körülményeinek vizsgálatára hatósági eljárás indult, (rendkívüli halál) az elhunyt eltemetéséhez, illetve elhamvasztásához a halottvizsgálati bizonyítvány mellett az eljáró hatóság engedélye is szükséges.


G. A vállalkozók által végzett temetői munkák:[37]


-       A köztemetőkben a vállalkozók a 4. sz. mellékletben meghatározott díjak megfizetése mellett végezhetik a temetkezési és az ehhez kapcsolódó szolgáltatási tevékenységet.

-       A vállalkozói tevékenység hétfőtől – péntekig, az üzemeltetői iroda nyitvatartási ideje alatt végezhető.

-       A munkálatok befejezését követő három napon belül vállalkozó köteles helyreállítani az eredeti állapotot, valamint a temető területéről elszállítani a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyagot. Amennyiben a munkavégzés során keletkezett, vagy feleslegessé vált anyag az üzemeltetőt munkájában akadályozza, úgy annak eltávolításáról egy napon belül kell gondoskodnia.

-       A temető területére gépkocsival behajtani csak az üzemeltető engedélyével, a munkavégzéshez feltétlen szükséges ideig lehet.

-       [38]Köztemetőkben kizárólag az üzemeltető írásbeli engedélyével rendelkező vállalkozók végezhetik szolgáltatási tevékenységüket.


[39]H. Gépjárművevel történő behajtás


1) Kecskeméti Köztemetőre vonatkozóan

- Temető területére gépjárművel történő behajtás hétköznap 7.00 – 10.00 óráig, illetve 16.00 – 19.00 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 7.00 – 19.00 óráig engedélyezett. November 06. és április 30. közötti időszakban 19.00 óra helyett 17.30 óráig lehet behajtani.

- A behajtásra engedélyezett időpontokon kívül a temető területére a gépjárművel történő behajtás tilos, kivéve a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 164/1995. (XII.27.) Korm. rendeletnek megfelelően kiállított parkolási engedéllyel (továbbiakban: parkolási engedély) rendelkező személyeket szállító gépjárműveknek, amelyek a közúti közlekedés rendjéről szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendeletben meghatározott szabályoknak megfelelően közlekedhetnek a temető területén.

- Tilos továbbá az engedélyezett időponton belüli behajtás az esetleges temetési szertartás alatt.

- [40]

- [41]

- [42]

- Temető üzemeltetője köteles a behajtás rendjéről a látogatók részére tájékoztató táblát kihelyezni.

- A fenti rendelkezésektől eltérően temetési szertartásra történő virág, vagy koszorú szállítása történhet a szertartások időszaka alatt is, kivéve a ravatali szertartás időtartamát.

2) További temetőkre vonatkozóan a temető üzemeltetője által meghatározott behajtási rend alapján történhet a gépjármű behajtás.

[43]3/1. sz. melléklet

SÍRHELY ÁTADÁSI SZERZŐDÉS

Mely létrejött ………………………………………………………………………(név)

…………………………………………………………………………..(szül. hely, idő)

…………………………………………..………………………………………(lakcím)

átadó – a továbbiakban átadó – másrészről

……………………………………………………………………………………...(név)

…………………………………………………………………………..(szül. hely, idő)

…………………………………………..………………………………………(lakcím)

átvevő – a továbbiakban átvevő – között az alábbi feltételek szerint:


1.)    Az átadó átadja, az átvevő pedig átveszi a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában és a Városgazdasági KFT. (6000 Kecskemét, Béke fasor 71/A.) kezelésében lévő, az átadó által …………………………….évig megváltott, a Kecskeméti Köztemetőben a …………………………jellegű parcellában található sírhely rendelkezési jogát.

2.)    A felek a sírhely rendelkezési jogának átadásáért ……………………………Ft, azaz …………………………………………………forint átadási díjat állapítanak meg, amelynek a felvételét az átadó a jelen szerződés aláírásával igazolja.

3.)    A jelen szerződés megkötését követően az átvevőt terheli az 1.) pontban megjelölt sírhely rendben tartásának a kötelezettsége a 9. §-ban foglaltak szerint.

4.)    Az átadó hozzájárul ahhoz, hogy a továbbiakban a temetői nyilvántartásban az átvevő kerüljön feltüntetésre az 1.) pontban megjelölt sírhely rendelkezési jogosultjaként.

5.)    Átadó felelőssége tudatában kijelenti, hogy az 1.) pontbeli sírhely kizárólagos rendelkezési jogosultja, más személynek semminemű jogosultsága a sírhely vonatkozásában nincs. Amennyiben harmadik személy(ek) jogosultsága jelen átadói nyilatkozat ellenére fennáll a sírhellyel összefüggésben, ezen igényekkel kapcsolatosan átadó teljes körű helytállási kötelezettséget vállal.

Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a PTK. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Szerződő felek jogvita esetére kikötik a Kecskeméti Városi Bíróság kizárólagos illetékességét.

A felek a fenti szerződést, mint az akaratukkal mindenben megegyezőt írták alá.


K e c s k e m é t , ………………év …………………………hó…………nap


…………………………………..                                     ……………………………..

                    á t a d ó                                                                     á t v e v ő


A szolgáltató részéről jóváhagyta: …………………………………………..


Előttünk, mint tanúk előtt:


………………………………………     (név)     ……………………………………….

……………………………………… (szül. idő) ……………………………………….

………………………………………   (lakcím) ………………………………………..





4. sz. melléklet[44]


DÍJTÉTELEK



1. Sírhely árak


1/A   Sírhely (hantos) megváltás a Kecskeméti Köztemetőben:



Sírhely I. kategória 1-es sír                                    29.400,- Ft + ÁFA /25 év

Sírhely I. kategória 2-es sír                                    39.900,- Ft + ÁFA /25 év


Sírhely II. kategória 1-es sír                                   24.150,- Ft + ÁFA /25 év

Sírhely II. kategória 2-es sír                                   34.650,- Ft + ÁFA /25 év


Sírhely III. kategória 1-es sír                                 21.000,- Ft + ÁFA /25 év

Sírhely III. kategória 2-es sír                                 31.500,- Ft + ÁFA /25 év


Sírhely IV. kategória 1-es sír                                 17.850,- Ft + ÁFA /25 év

Sírhely IV. kategória 2-es sír                                 26.250,- Ft + ÁFA /25 év


Gyermeksír:                                                            10.500,- Ft + ÁFA /25 év




SÍRHELYEK:


I. kategóriába tartozó parcellák: J, JA, C, CA, CB, CD, CE, CF, CH, CI

II. kategóriába tartozó parcellák: JB, JC, HB, HC, IB, IC, Y, YA, X, XA, V, TA

III. kategóriába tartozó parcellák: JD, JE, JF, JG, ID, IE, IF, IG, HD, HE, HF, HG, YB, YC, YD, YE, XB, XC, XD, Z, U, S

IV. kategóriába tartozó parcellák: XE, ZA, ZB, ZC, ZD, ZE, ZF, SA, SB, B, BA, BB, BC, BD, BE, BF, BG, BH, BI, BJ



1/B   Sírbolt (kripta) megváltás a Kecskeméti Köztemetőben:


6 koporsós I. kategória                  126.000.- Ft+ÁFA/60 év

6 koporsós II. kategória                 105.000.- Ft+ÁFA/60 év

4 koporsós I. kategória                  110.250.- Ft+ÁFA/60 év

4 koporsós II. kategória                   89.250.- Ft+ÁFA/60 év



SÍRBOLTOK:


I. kategóriába tartozó parcellák: I, J, JK, M, MK, K, F

II. kategóriába tartozó parcellák: I. kategóriában nem szereplő parcellák.



1/C   Sírkertben történő urnasírhely megváltás a Kecskeméti Köztemetőben:


8 urnás                                            36.750,- Ft + ÁFA /25 év

4 urnás                                            34.650.- Ft+ÁFA/25 év

2 urnás                                            17.850.- Ft+ÁFA/25 év

1 urnás                                            12.600.- Ft+ÁFA/25 év


Exkluzív sírkertben:


8 urnás                                            47.250,- Ft + ÁFA /25 év

4 urnás                                            42.000.- Ft+ÁFA/25 év

2 urnás                                            26.250.- Ft+ÁFA/25 év

1 urnás                                            15.750.- Ft+ÁFA/25 év



1/D Kolumbárium:


2 db urna befogadására alkalmas fülke (falban):   24.150.-Ft+ÁFA/10év

1 db urna befogadására alkalmas fülke (falban):   12.075.-Ft+ÁFA/10év


2 db urna befogadására alkalmas fülke (oszlopon):          35.700.-Ft+ÁFA/10év

4 db urna befogadására alkalmas fülke (oszlopon):          24.150.-Ft+ÁFA/10év



1/E   Exhumált (hantos) sírhely megváltás a Kecskeméti Köztemetőben:



Sírhely I. kategória 1-es sír                                   71.400.- Ft+ÁFA/25 év

Sírhely I. kategória 2-es sír                                   81.900.- Ft+ÁFA/25 év


Sírhely II. kategória 1-es sír                                 66.150.- Ft+ÁFA/25 év

Sírhely II. kategória 2-es sír                                 76.650.- Ft+ÁFA/25 év




Sírhely III. kategória 1-es sír                                63.000.- Ft+ÁFA/25 év

Sírhely III. kategória 2-es sír                                73.500- Ft+ÁFA/25 év


Sírhely IV. kategória 1-es sír                                59.850.- Ft+ÁFA/25 év

Sírhely IV. kategória 2-es sír                                68.250.- Ft+ÁFA/25 év


Gyermeksír:                                                           52.500.- Ft+ÁFA/25 év


Megj.: az 1/E tételek esetén a díjak tartalmazzák a lejárt, meg nem váltott és újraértékesített temetkezési helyek 42.000,-Ft + ÁFA mértékű sírhely előkészítési (exhumálási) díját is.


1/F   Sírhely/sírbolt megváltás a Hetényegyházi Köztemetőben:



a.) Sírhely                                                                             

2-es sír                                                           26.250.- Ft+ÁFA/25év

1-es sír                                                           17.850.- Ft+ÁFA/25év



b.) Sírbolt

4 férőhelyes kripta                                         89.250.- Ft+ÁFA/60év

6 férőhelyes kripta                                         105.000.- Ft+ÁFA/60év



2. Köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja:


-       Új síremlék felállítása                                                  2.310,-Ft + ÁFA

-       Régi síremlék felállítása                                               1.575,-Ft + ÁFA

-       Urna sírkő felállítása                                                   1.050,-Ft + ÁFA

-       Egyéb munka (tisztítás, vésés)                                       630,-Ft + ÁFA

-       Sírgondozás, sírigazítás db/alkalom                               315,-Ft + ÁFA

-       Sírgondozás db/hó                                                      1.050,-Ft + ÁFA

-       sírtisztítás nagynyomású mosóberendezéssel              1.500,-Ft + ÁFA

(Sírkövesek, sírgondozók díja. Nem lehet több a sírhelyárak számtani átlagának 5 %-ánál.)



3. A temetői létesítmények, szolgáltatások után, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által (bele értve az üzemeltetőt is) fizetendő díjak:



- Elhunyt hűtése (Ft/nap/fő)*                                   2.415,-Ft + ÁFA

- Ravatal-használat                                                   9.450,-Ft + ÁFA

- Hamvak szórása berendezéssel*                            2.625,-Ft + ÁFA (jelenleg nincs)

- Halott szállítás a temetőben erre

  a célra rendszeresített szállító járművön*            12.600,-Ft + ÁFA

- Sírhelynyitás (sírásás, sírnyitás)*                           9.975,-Ft + ÁFA

- Visszahantolás*                                                     8.925,-Ft + ÁFA

- Sírboltnyitás                                                         13.650,-Ft + ÁFA

- Sírhelynyitás urna esetén                                       3.465,-Ft + ÁFA

- Visszahantolás urna esetén                                    2.940,-Ft + ÁFA

- Urnafülke nyitása zárással együtt                                      3.360,-Ft + ÁFA

- Kellékekkel történő halottátvétel                          8.400,-Ft + ÁFA

- Halott kiadás                                                         8.400,-Ft + ÁFA

 - Harangozás                                                               525,-Ft + ÁFA

- Hulladék elszállítási díj (temetésenként)               2.100,-Ft + ÁFA

- Behajtási napijegy                                                       85,-Ft + ÁFA

 negyed éves (3 hónapos) bérlet          3.150,-Ft + ÁFA

                     éves bérlet                                         12.600,-Ft + ÁFA



Megj.: a *-gal jelzett tételek esetén a köztemető üzemeltetője szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező. (A Rendelet 3.sz. melléklete B fejezetének 7. pontja alapján.)




[1]              Módosította: a 46/2005. (X. 24.) rendelet 1. § (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2005. november 1.

[2]              Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[3]              Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[4]              Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[5]              Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[6]              Kiegészítette: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 3. § (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[7]Módosította: az 53/2000. (XII. 4.) KR. számú rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2000. december 4.

[8] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ h) pontja.

[9]              Beiktatta: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 2. §-a. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[10]             Kiegészítette: a 46/2005. (X. 24.) rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2005. november 1.

[11]             Módosította: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 3. §-a. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[12]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 4. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[13]             Módosította: a 47/2005. (XI. 9.) rendelet 1. §-a. Hatályba lépett: 2005. november 9.

[14]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 5. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[15]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[16]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 6. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[17]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 7. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[18]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 8. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[19]             Hatályon kívül helyezte: 40/2009. (VI.26.) rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2009. július 1.

[20]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 9. §-a. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[21]             Módosította: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 4. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[22]             Beiktatta: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[23]             Beiktatta: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[24]             Módosította: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 4. § (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[25]             Módosította: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 4. § (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.


[26] Hatályon kívül helyezte: 24/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 11.§ h) pontja.

[27]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (1) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[28]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[29]             Módosította: a 46/2005. (X. 24.) rendelet 1. § (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2005. november 1.

[30]             Hatályon kívül helyezte: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (4) bekezdése. 

[31]             Beiktatta: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[32]             Beiktatta: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[33]             Módosította: a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 5. § (3) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[34]             Kiegészítette: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (5) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[35]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (6) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[36]             Módosította: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (7) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[37]             Beiktatta. a 26/2002. (IV.15.) KR. számú rendelet 5. § (4) bekezdése. Hatályba lépett: 2002. április 26.

[38]             Kiegészítette: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (8) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[39]             Kiegészítette: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (9) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[40]             Hatályon kívül helyezte: 40/2009. (VI. 26.) rendelet 1.§. (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2009. július 1.

[41]             Hatályon kívül helyezte: 40/2009. (VI. 26.) rendelet 1.§. (2) bekezdése Hatályba lépett: 2009. július 1.

[42]             Hatályon kívül helyezte: 40/2009. (VI. 26.) rendelet 1.§. (2) bekezdése. Hatályba lépett: 2009. július 1.

[43]             Kiegészítette: az 58/2003. (XII. 1.) KR. számú rendelet 10. § (10) bekezdése. Hatályba lépett: 2004. január 1.

[44]             Módosította: 40/2009. (VI.26.) rendelet 2.§-a. Hatályba lépett: 2009. július 1.