Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2000. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2000. 11. 01- 2023. 04. 06

Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2000. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2000.11.01.

Zalaszentmárton Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §.(1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. és 41. §-aiban kapott felhatalmazás alapján, figyelembe véve a törvény végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.) Kormány rendelet szabályait, az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya a Zalaszentmárton Községi Önkormányzat tulajdonát képező, Zalaszentmártoni 106. hrsz-ú 4767 m2 nagyságú köztemetőre terjed ki.

2. § A temető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat képviselő-testülete látja el.

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a törvény és a végrehajtására kiadott kormány rendelet szabályait kell alkalmazni.

4. § A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

(1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely, és

c) sírbolt

(2) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet

a) urnafülke (kolumbárium),

b) urnasírhely,

c) urna sírbolt.

5. § Koporsós temetésnél a sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

6. § Koporsós temetés esetén a sírhely mérete:

- egyes sírhely 2,1 x 0,9 m,

- kettős sírhely 2,1 x 1,8 m,

- gyermek sírhely 1,4 x 0,6 m.

A gyermek sírhely esetében a mértékadó korhatár 10 év.

7. § A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető. a sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adni, ha az építtető a síbolt helyét megváltotta.

8. § A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

9. § Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki, amelyek a rendelkezési jogosultság időtartamában (használati idő) különböznek egymástól.

Az urnasírhely mérete 0,8 x 0,6 m, mélysége 1,5 m.

10. § Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

11. § Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30 x 30 cm lehet.

Urnafülke építmények kialakításánál a temető tulajdonosa előírhatja a természetes anyagok és művészi formák alkalmazását. az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

12. § A temető tulajdonosa – az eltemettető igénye esetén – a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelöl ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.

13. § A temető tulajdonosa a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szer szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát jelöl ki.

14. § Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.

A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat korlátozhatja.

15. § A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

16. § A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni.

17. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

(1) Egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

(2) Kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

(3) Sírbolt esetén 60 év,

(4) Az urnafülke és az urnasírhely esetén 10 év,

(5) Urnasírbolt esetén 50 év.

18. § A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a 17. §-ban foglaltak az irányadók.

19. § A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

20. § Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

21. § A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

22. § A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

23. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

24. § A temetőben végzendő munkák közül:

(1) A temettető (a temetési hellyel rendelkező) a temető tulajdonosának előzetes engedélye nélkül végezheti, illetve végeztetheti el

a) egynyári vagy évelő lágyszárú virág (dísznövény) ültetését, ápolását,

b) cserepes, vagy vágott élővirág, művirág vagy koszorú elhelyezését,

c) síremlék, sírjel állítását.

(2) A temetési hellyel rendelkező írásbeli bejelentés után a tulajdonos engedélyével, illetve 15 napos hallgatása esetén végezheti, ill. végeztetheti el egy méternél magasabbra növő fásszárú növények, dísz és emlékfák ültetését,

(3) A temető tulajdonosának előzetes engedélye szükséges:

a) kripta építéséhez,

b) urnakripta építéséhez,

c) sírkerítés építéséhez.

Az engedélyezéshez a kérelmeket a polgármesternél lehet benyújtani.

25. § Az önkormányzat a tulajdonában lévő köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

(1) utat: a temetőhöz vezető útnak és a sírhelytáblákat összefogó úthálózatnak gépjárművel is járhatóknak kell lennie. Gépjármű várakozó hely a temető bejárata előtti parkírozó.

(2) ravatalozót: halott hűtő berendezéssel. a ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről az önkormányzatnak kell gondoskodni.

(3) kerítést, a kerítés külső oldalán élő sövénnyel való lehatárolással.

(4) vízvételi lehetőséget.

(5) illemhelyet: a ravatalozó épülete mellé kell építeni.

(6) hulladéktárolót: a temetőben keletkezett hulladék a kihelyezett tárolóba rakható, melyet az önkormányzat szükség szerint elszállíttat.

(7) a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítását. A temető rendszeres kaszálásáról az önkormányzat gondoskodik.

26. § A 25. §-ban felsorolt létesítmények közül

(1) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja,

(2) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott a temetőben kiépített utakat gépjárművel használhatják.

(3) a temetőben kialakított illemhelyet, a temető előtti parkírozót a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

27. § Díjat kell fizetni:

(1) a vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik. A díj mértékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

28. § A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során a jogszabályokba foglaltakat kötelesek betartani, tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

29. § A temető nyitva tartása folytonos, 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

30. § A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából a tulajdonos nyilvántartó könyvet vezet. a nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást) időrend szerint kell bejegyezni.

31. § Temetkezési szolgáltatást az végezhet, aki megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához személyzettel rendelkezik.

32. § Temetkezési szolgáltatót a lakosság szabadon választhat. Igény szerint az önkormányzat és a körjegyzőség tájékoztatja az érdeklődőket az elérhető szolgáltatókról.

33. § Tilos

(1) a temetőbe kutyát bevinni, kivéve a vak vezető kutyát,

(2) hulladékot, koszorú- vagy virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,

(3) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

(4) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

34. § Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.) sz. Kormány rendeletben foglaltakon túl e rendeletbe foglalt tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

E rendelet a 25. §.(5) bekezdése kivételével 2000 november 1-én lép hatályba.

A 25. §.(5) bekezdésében foglalt kötelezettséget 2004.október 1-ig kell teljesíteni.

E rendelet hatályba lépéséve egyidejűleg a Zalaszentmárton Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/1991.(VI.1.) számú rendelete a köztemetőkről érvényét veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 7. napjával.